Important G.K. & Current Affairs Quiz – 31st December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 31st December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 31st December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Quiz – 31st December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 31st December 2018


1. Which among the following has received the Best Short documentary film award in Asia South East International Short Film Festival at Phnom Penh in Cambodia?
A. Lonely Roads
B. Finding Beauty in Garbage
C. Dark Facade
D. Mannerism on the Brink
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Finding Beauty in Garbage

Explanation: Finding Beauty in Garbage, a documentary film based on the garbage of Dibrugarh town in Assam, has received the Best Short documentary film award in Asia South East International Short Film Festival at Phnom Penh in Cambodia, its producer said. The film festival was held at Phnom Penh recently. The Film which is based on the garbage of Dibrugarh town in upper Assam has also been selected for special screening for this year’s Short and Sweet Film festival Utah, USA, Ooty Film Festival and Bengal International Film festival, said Satyamam Dutta, the producer of the film.
The seven-minute film was produced, directed and scripted by Dutta who is an Indian Revenue Service (IRS) officer presently posted in Dibrugarh.

2. Public sector banks have approved loan applications of MSMEs worth of ________ crore rupees under the ’59 minutes’ loan scheme.
A. 27,412
B. 37,412
C. 47,412
D. 57,412
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 37,412

Explanation: Public sector banks have approved more than 1.12 lakh loan applications of MSMEs worth of 37,412 crore rupees under the ’59 minutes’ loan scheme launched by the government last month. GST-registered Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) can take loan up to one crore in just 59 minutes through ‘psbloansin59minutes.com’ portal.

3. The Reserve Bank of India recently extended the enhanced single borrower limit facility for NBFC sector by another three months upto ______________.

A. April 2019
B. May 2019
C. June 2019
D. July 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Earlier in October, the regulator had increased the single borrower limit for NBFCs (not financing infrastructure) from 10 per cent to 15 per cent of capital funds. This facility was valid till December 31, 2018. “In order to further facilitate banks to lend to NBFCs and HFCs as indicated above, it has been decided to extend the aforesaid facilities up to March 31, 2019,” the RBI said in a notification. As a result, a bank can give loans to the extent of 15 per cent of its capital fund to a particular non-banking finance company (NBFC) or Housing Finance Company (HFC).

4. __________ become the first police force in the country to digitize all malkhanas.

A. Punjab Police
B. Maharashtra Police
C. Delhi Police
D. Telangana Police
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Delhi Police

Explanation: The Delhi Police recently become the first police force in the country to digitize all malkhanas, rooms for keeping seized arms and ammunition, across every police station in the state, an official release said. Delhi Police Commissioner Amulya Patnaik inaugurated the e-malkhana project of the remaining 10 districts at Chinamaya Mission here. Underlying the importance of the project, Patnaik said that digitization of service delivery mechanism will definitely make the whole system faster, smoother and easier, the release stated. The Commissioner of Police also commended the efforts of the personnel involved in the project and presented certificate of merit to 14 personnel — one from each district.

5. Which among the following has become the most valuable business house in the country, surpassing Tatas?

A. ICICI
B. Reliance
C. SAIL
D. HDFC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. HDFC

Explanation: Financial services conglomerate HDFC group has become the most valuable business house in the country, surpassing Tatas, with the cumulative market valuation of its five listed companies surging Rs 10.40 lakh crore. While HDFC group has five listed firms – HDFC, HDFC Bank, HDFC Standard Life Insurance Company, Gruh Finance and HDFC Asset Management Company- Tatas have nearly 30 listed companies on the bourses.

6. President Ram Nath Kovind recently appointed Justice ____________ as the new acting Chief Justice of Andhra Pradesh High Court.

A. RS Vazifdar
B. PV Reddy
C. Chagari Praveen Kumar
D. Nageshwar Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chagari Praveen Kumar

Explanation: Following a presidential notification on December 26 to create a separate High Court for Andhra Pradesh in Amaravati, Kumar, the senior-most judge of the current Andhra Pradesh High Court was appointed to the new post.

7. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved an increase of over Rs _______ in Minimum Support Price (MSP) for copra. 
A. 500
B. 1000
C. 1500
D. 2000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2000

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved an increase of over Rs 2000 in Minimum Support Price (MSP) for copra. Chaired by Prime Minister Narendra Modi, the CCEA has given its consent to increase the MSP for milling copra to Rs 9,521 per quintal for 2019 season from Rs 7,511 per quintal in 2018, whereas that of Ball Copra has been hiked to Rs 9,920 per quintal from Rs 7,750 per quintal in 2018. Copra is the dried kernel of a coconut. The MSP hike has been recommended by the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) based on the cost of production, trends in the domestic and international prices of edible oils, overall demand and supply of copra and coconut oil, cost of processing of copra into coconut oil and the likely impact of the recommended MSPs on consumers, the CCEA said in a statement.

8. 106th edition of Indian Science Congress is to be inaugurated in January with its theme of _____________.
A. FUTURE INDIA – Science and Technology
B. Reaching the unreached through science and technology
C. Innovations in Science & Technology for Inclusive Development
D. Science Education and Attraction of Talent for Excellence in Research
E. Frontiers in science and engineering, and their relevance to national development

Show Correct Answers

Correct Answer – A. FUTURE INDIA – Science and Technology

Explanation: World’s largest science meet ‘Indian Science Congress (ISC)-2019’is going to be held from 3rd to 7th January 2019, in Jalandhar, Punjab. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the 106th edition of ISC-2019, based on the theme ‘Future India: Science and Technology’ on 3rd January. PM Modi will also address about 30,000 delegates including many Nobel Laureates, Union Cabinet Ministers of India, science policymakers, administrators, eminent scientists, young men-women researchers & school children from across India & abroad. During the five day long congress, around 100 plus conferences and events of scientific and technology origin will also be held, where eminent personalities from DRDO, ISRO, DST, AIIMS, UGC, AICTE, and many elite universities of the USA, UK, India and other countries will participate. Union Cabinet ministers including Science and Technology Minister Dr. Harsh Vardhan and Textile Minister Smriti Irani will also attend the event.

9. The Union Cabinet recently approved Rs _______ crore budget for the proposed human spaceflight mission (Gaganyaan), which envisages to send astronauts to space by 2022.
A. 10,000
B. 30,000
C. 50,000
D. 70,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10,000

Explanation: The Union Cabinet approved Rs 10,000 crore budget for the proposed human spaceflight mission (Gaganyaan), which envisages to send astronauts to space by 2022. “The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days,” Union minister Ravi Shankar Prasad announced at a press conference.

10. Which country approved the issuance of the maiden renminbi-denominated ‘Panda Bonds’?

A. India
B. China
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. Nepal

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Pakistan

Explanation: Pakistan’s cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated bonds to raise loans from China’s capital markets, as the country moved a step forward to give the Chinese currency a status at par with the US dollar. The ‘Panda Bonds’ was approved in a Cabinet meeting, led by Prime Minister Imran Khan. The Philippines has also raised RMB1.46 billion through renminbi-denominated bonds with an interest rate of 4.75 per cent. Since the Asia-Pacific nation has better credit rating than Pakistan, the country will have to pay nearly 1 per cent higher.

11.Indian Oil Corporation, ONGC and ______ emerged as the top three most profitable PSUs in 2017-18.

A. BSNL
B. Air India
C. NTPC
D. MTNL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. NTPC

Explanation: Indian Oil Corporation, ONGC and NTPC emerged as the top three most profitable PSUs in 2017-18, while BSNL, Air India and MTNLincurred the highest losses for the second consecutive year, according to a survey tabled in Parliament. The Public Enterprises Survey 2017-18, which mapped the performance of central public sector units, revealed that the top ten loss making PSUs claimed 84.71 per cent of the total losses made by all the 71 CPSEs.

12. __________ has introduced a new state-of-the-art technology called Automated Train Examination System (ATES) for the enhancement of train safety.
A. Northern Railways
B. Western Railways
C. Eastern Railways
D. Southern Railways
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The mechanical branch of Central Railways’ Nagpur division has introduced a new state-of-the-art technology called Automated Train Examination System (ATES) for the enhancement of train safety. The system, developed by Konkan Railway Corporation Limited, eliminates manual examination of trains and measures axle box temperature, wheel disc temperature and records the under-gear of rolling stock of running trains through infrared and other cameras.ATES also checks every train passing through the track on which it is installed and immediately warns about hot axle and brake binding cases.

13. The 42nd Indian Social Science Congress has been recently inaugurated in ___________.
A. Phagwara
B. Kochi
C. Mumbai
D. Bhubaneswar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bhubaneswar

Explanation: The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur Governor Dr. Najma Heptulla in Bhubaneswar on 27 December 2018.The theme of the congress is ‘Human Future in Digital Era’.Indian Social Science Congress is the annual meet of social scientists organized by Indian Social Science Academy (ISSA).

14. International Camel festival will be held at ___________ in Rajasthan from 12 Jan 2019.
A. Jaipur
B. Ajmer
C. Bikaner
D. Udaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Bikaner

Explanation: International Camel festival will be held at Bikaner in Rajasthan from 12 Jan 2019. The interesting highlights of the festival are: camel races, camel milking, fur cutting design, best breed competition, camel bands, traditional folk dance and music. With music and dance performances, food, crafts display and lot more, this festival is one of the most energetic and colourful ones in the country and has made the city of Bikaner a must visit for tourists.

15. The NHRC recently launched a toll-free number _________ and also a facility to file complaints through Common Service Centre (CSC).

A. 14433
B. 16655
C. 11111
D. 99009
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 14433

Explanation: The NHRC launched a toll-free number and also a facility to file complaints through Common Service Centre (CSC), officials said. Justice (retd) HL Dattu, the Chairperson of the National Human Rights Commission, unveiled the toll-free number — 14433 — at a brief ceremony at the Manav Adhikar Bhawan, the headquarters of the rights body. “As a part of the collaborative programme with the Common Service Centre team, the NHRC, to begin with, has shortlisted 750 Common Service Centres with at least one each in a district. The service will be expanded to all the CSCs in a phased manner,” NHRC Secretary General Ambuj Sharma said.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

 

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 30th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email