Important G.K. & Current Affairs Quiz – 30th November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 30th November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 30th November 2018


1. The Union Government recently conferred the _____ on the National Projects Construction Corporation Limited (NPCC).

A. Maharatna status: Category –I
B. Miniratna status: Category – I
C. Navratna status: Category – III
D. Maharatna status: Category – II
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Miniratna status: Category – I

Explanation: The Union Government conferred the ‘Miniratna status: Category –I’ on the National Projects Construction​ Corporation Limited (NPCC). The empowerment of Miniratna Status will help NPCC in taking speedy decisions by enhancing the delegation of powers to the Board. NPCC has also been awarded with the ISO 9001:2015 Certification. The government grants the status of Maharatna, Navratna, and Miniratna to Public Sector Undertakings (PSUs) and Central Public Sector Enterprises (CPSEs) based upon the profit made by these enterprises. The Maharatna, Navratna and Miniratna statuses give financial and administrative power to the companies to a certain extent.

2. BCCI recently announced that a cricketer guilty of age fraud will be barred from all its recognised tournaments for how many years?
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Two

Explanation: he BCCI announced that a cricketer guilty of age fraud will be barred from all its recognised tournaments for two years. “The BCCI has a zero-tolerance policy for age fraud in sport and has taken strict action against cricketers found guilty of manipulating their date of birth certificates while registering for BCCI tournaments,” said the BCCI in a statement.

3. Smartphones subscriptions in India are expected to reach ______ by 2024, according to an Ericsson report.
A. One Billion
B. Two Billion
C. Three Billion
D. Four Billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. One Billion

Explanation: Smartphones subscriptions in India are expected to reach one billion by 2024 and the total mobile data traffic per month in the country would grow four times by that time, according to an Ericsson report. Smartphone subscriptions in the country will grow at compound annual growth rate (CAGR) of 10 per cent, whereas the total mobile subscriptions in India are expected to grow at CAGR of three per cent from about 1.2 billion in 2018 to 1.42 billion in 2024, said the latest edition of Ericsson Mobility Report.

4. Which state government will introduce NCERT textbooks and CBSE syllabus from the next academic session in place of the present curriculum?

A. Assam
B. Tripura
C. Punjab
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tripura

Explanation: The Tripura government will introduce NCERT textbooks and CBSE syllabus from the next academic session in place of the present curriculum prescribed by the State Council of Educational Research and Training, the assembly has been informed. A team of NCERT experts is scheduled to arrive here on December 3 to impart a three-month-long training to the teachers about the new syllabus.

5.Which state government recently approved an amendment to the Gas Pipeline Act to help expansion of the gas distribution network in the state?
A. Maharashtra
B. Haryana
C. Odisha
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Jammu and Kashmir government on Wednesday approved an amendment to the Gas Pipeline Act to help expansion of the gas distribution network in the state, an official spokesman said. The proposed amendment was approved by the State Administrative Council (SAC), which met here under the chairmanship of Governor Satya Pal Malik.

6. _________ bagged the Best State Award in cadaveric organ donation from the National Organ and Tissue Transplant Organisation (NOTTO).

A. Haryana
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tamil Nadu

Explanation: For the fourth consecutive year, Tamil Nadu bagged the Best State Award in cadaveric organ donation from the National Organ and Tissue Transplant Organisation (NOTTO), Union Ministry of Health and Family Welfare. The State consistently has a high number of organ donors. At 899 organs that were utilised (November 2017 to October 2018), the State has achieved maximum utilisation of donor organs to benefit end-stage organ failure patients, officials said.

The year marked the State’s first bilateral hand transplantation at the Government Stanley Medical College Hospital. Transtan coordinated another bilateral hand transplantation at Jawaharlal Institute of Post Graduate Medical Education and Research, Puducherry. A number of multi-organ transplantations — heart-lung, liver-kidney, pancreas-kidney, liver-pancreas, liver-heart and small bowel and abdominal walls — were done. The State has more than 1,000 empanelled doctors for certifying brain stem death.

7. The International Gita Festival, 2018, will be organised in ___________.
A. Varanasi
B. Ujjain
C. Haridwar
D. Kurukshetra
E. Ayodhya

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kurukshetra

Explanation: The International Gita Festival, 2018, will be organised in Kurukshetra in Haryana from December 7-23, in which Mauritius will be the partner country and Gujarat the partner state. The Gita festival will also be organised in Mauritius next February. He said about 200 famous painters from across the country would reach Kurukshetra to draw paintings on the walls of Kurukshetra on the theme of the Mahabharata under the ‘paint-the-wall’ competition. Artists from India as well from Mauritius, Indonesia, Iran, Turkmenistan and Russia will perform during the annual festival, the spokesperson said. Ambassadors of more than 10 countries have been invited for the event.

8. Himachal Pradesh became the first state to launch a pan-India single emergency number ______.
A. 113
B. 114
C. 115
D. 116
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Himachal Pradesh became the first state to launch a pan-India single emergency number ‘112’ where all kinds of immediate help can be sought in urgent matters. Under this project, an Emergency Response Centre (ERC) has been established in Shimla along with 12 district command centres (DCCs), covering the entire state, a Home Ministry statement said. The ERC has been integrated with police (100), fire (101), health (108) and women (1090) helpline numbers to provide emergency services through the emergency number ‘112’. The single number for various emergency services, which is similar to the ‘911’ all-in-one emergency service in the US, will be gradually rolled out across the country.

9. ‘Building Consensus for a Fair and Sustainable Development’ is the theme of which among the following summits?
A. SAARC
B. G20
C. BRICS
D. Quadrilateral Grouping
E. BIMSTEC

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G20

Explanation: The annual meeting ( G20 ) is being attended by leaders of the top 20 economies of the world and the theme for this year is ‘Building Consensus for a Fair and Sustainable Development. G20 summit will cover the entire gamut of economic issues, including the agricultural sector reform, the challenges climate change poses and health-care issues faced by the world. Donald Trump will have a ‘trilateral meeting’ with Japanese prime minister Shinzo Abe and prime minister Narendra Modi at the G20 summit in the Argentinian capital Buenos Aires, said US National Security Adviser John Bolton.

10. Which country has recently launched a Social Security Scheme for formal sector workers?

A. Afghanistan
B. Nepal
C. Bhutan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Nepal

Explanation: The new social security scheme is contribution based and it will cover health and medical facilities, safe motherhood, accident and physical incapacity security, security to dependent family members and security at old age. The scheme will be compulsorily applicable to formal sector workers. The scheme will soon be extended to informal sector workers as well.

11. Which among the following launched a Survey on India’s Startup Sector (SISS) ?

A. FICCI
B. RBI
C. Finance Ministry
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. RBI

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has introduced a survey on India’s startup sector (SISS), in order to create a profile of the startups and provide dimensions pertaining to their profitability and workforce. The survey would also aim at talking about the problems being faced by the sector in the country.

12. Real estate-focused investment bank Elysium Capital Advisory has roped in ___________ as a strategic advisor and mentor.
A. Sachin Khandelwal
B. Rana Kapoor
C. Mohini Dixit
D. Nageswara Bhatt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A.  Sachin Khandelwal

Explanation: Real estate-focused investment bank Elysium Capital Advisory has roped in Sachin Khandelwal, former MD and CEO of ICICI Home Finance Company, as a strategic advisor and mentor. In his new role, Khandelwal will guide Elysium to strengthen existing business lines and help taking informed strategic decisions to pursue new growth areas. Before this, Khandelwal’s most recent engagement was as a key member on the board of Magma Fincorp and he was MD and CEO for their housing finance company.

13. The gurdwara in Kartarpur, sometimes seen in news, stands on the bank of the river _______.
A. Beas
B. Satluj
C. Ravi
D. Indus
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravi

Explanation: The gurdwara in Kartarpur stands on the bank of the Ravi, about 120 km northeast of Lahore.It was here that Guru Nanak assembled a Sikh community and lived for 18 years until his death in 1539.The shrine is visible from the Indian side, Sikhs gather in large numbers for darshan from the Indian side, and binoculars are installed at Gurdwara Dera Baba Nanak.

14. Tawang Monastery, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Nagaland
B. Assam
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Tawang Monastery, located in Tawang city of Tawang district in the Indian state of Arunachal Pradesh, is the largest monastery in India and second largest in the world after the Potala Palace in Lhasa, Tibet. It is situated in the valley of the Tawang River, near the small town of the same name in the northwestern part of Arunachal Pradesh, in close proximity to the Tibetan and Bhutanese border.

15. ISRO’s PSLV-C43 successfully launched ___ satellites from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota.

A. 27
B. 28
C. 29
D. 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Indian Space Research Organisation’s (ISRO) Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C43) successfully launched 31 satellites from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) today in Sriharikota. The PSLV-C43 lifted off at 9:57:30 (IST) from the First Launch Pad and injected India’s Hyper-Spectral Imaging Satellite (HysIS) into a 645 km sun-synchronous polar orbit 17 minutes and 19 seconds after the lift-off. Later, 30 foreign satellites were injected into their intended orbit after restarting the vehicle’s fourth stage engines twice. The last satellite was injected into its designated orbit 1 hour and 49 minutes after the lift-off. HysIS is an earth observation satellite built around ISRO’s Mini Satellite2 (IMS-2) bus weighing about 380kg. The mission life of the satellite is five years.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 29th November 2018


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email