Important G.K. & Current Affairs Quiz – 30th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 30th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 30th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Quiz – 30th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 30th December 2018


1. The Accidental Prime Minister: The Making and Unmaking of Manmohan Singh, sometimes seen in the news, is a memoir by Indian policy analyst _________.
A. Sanjaya Baru
B. Shashi Tharoor
C. Ram Ahuja
D. Amartya Sen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjaya Baru

Explanation: The Accidental Prime Minister: The Making and Unmaking of Manmohan Singh is a 2014 memoir by Indian policy analyst Sanjaya Baru, who was Prime Minister Manmohan Singh’s media advisor from May 2004 to August 2008. Published by Penguin India, the book alleges that Singh was not entirely in control of his cabinet—or even the Prime Minister’s Office (PMO).

2. __________ has raised Rs 1,140 crore by issuing Basel III compliant bonds on private placement basis.
A. Bank of Baroda
B. SBI
C. Dena Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICICI Bank

Explanation: Private sector lender ICICI Bank on Friday said it has raised Rs1,140 crore by issuing Basel III compliant bonds on private placement basis. “The Bank has allotted 11,400 Basel III compliant unsecured subordinated perpetual Additional Tier 1 bonds in the nature of debentures aggregating Rs1,140 crore on private placement basis,” ICICI Bank said in a regulatory filing. The date of allotment is 28 December 2018, it added.

3. Who recently bettered Rahul Dravid’s long-standing record of most runs scored by an Indian in a calendar year overseas?
A. Virat Kohli
B. Shikhar Dhawan
C. Rohit Sharma
D. MS Dhoni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: Captain Virat Kohli bettered Rahul Dravid’s long-standing record of most runs scored by an Indian in a calendar year overseas, adding another feather to his illustrious cap

Besides Kohli and Dravid, Mohinder Amarnath notched up 1065 runs in 1983 while the great Sunil Gavaskar had scored 918 runs in 1971 to make the top four in the list. Kohli has had a sensational year with the bat, scoring nearly 600 runs in five Tests in England besides making handsome contributions across three formats in South Africa.

4. India recently submitted its _____ National Report to the Convention on Biological Diversity (CBD).

A. Fourth
B. Fifth
C. Sixth
D. Seventh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sixth

Explanation: India submitted its Sixth National Report (NR6) to the Convention on Biological Diversity (CBD). The report was submitted online to the CBD Secretariat by the Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, during the inaugural session of the 13th National Meeting of the State Biodiversity Boards (SBBs) organized by the National Biodiversity Authority (NBA) in the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), New Delhi.  The Minister also released the document ‘Progress on India’s National Biodiversity Targets: A Preview’ on the occasion.

5. President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 12th Global Healthcare Summit organized in ________.

A. New Delhi
B. Gurugram
C. Mumbai
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mumbai

Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 12th Global Healthcare Summit organized by the American Association of Physicians of Indian Origin in Mumbai. Speaking on the occasion, the President acknowledged the professionalism and excellent reputation of doctors of Indian origin in the US. He said India and the US shared complementarities in the pharmaceutical field – in clinical research, drug discovery and manufacture. He said that both countries can work together to address common challenges posed by lifestyle diseases.

6. The Government recently increased the export incentives granted for Onions under the Merchandise Exports from India Scheme (MEIS) from existing 5% to _____.

A. 7%
B. 8%
C. 9%
D. 10%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10%

Explanation: The Government increased the export incentives granted for Onions under the Merchandise Exports from India Scheme (MEIS) from existing 5% to 10% in the interest of farmers. This will result in better price for Onion in domestic markets. It may be noted that the Onion arrivals have increased in the market at present due to which the prices in the Mandis are subdued.

7. Nirbhaya Fund, sometimes seen in the news, is a dedicated fund set up in ______.
A. 2012
B. 2013
C. 2014
D. 2015
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2013

Explanation: Nirbhaya Fund is a dedicated fund set up by the Government of India in 2013, for the implementation of initiatives aimed at enhancing the safety and security of women in the country. This is a non lapsable amount which is parked with the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance. Presently, the corpus amounts to Rs. 3600.00 crores upto 2018-19.

8. Delhi Government has initiated the trials of zero emission and noise free Olectra-BYD’s 12 Meter electric bus – ________.
A. eBuzz K9
B. eZero K9
C. eBus K9
D. eMotor K9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. eBuzz K9

Explanation: The Delhi Government has initiated the trials of zero emission and noise free Olectra-BYD’s 12 Meter electric bus – eBuzz K9.The bus features integrated regenerative braking recovers 30 per cent of lost braking energy and comes with high power AC charging in 3-4 hours. The bus can run upto 300 km on a single recharge. The electric bus has a seating capacity of 36, including the driver.

9. NASA’s New Horizons spacecraft, sometimes seen in the news, was launched in ______.
A. 2004
B. 2006
C. 2008
D. 2010
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2006

Explanation: NASA’s New Horizons spacecraft was launched in 2006, this was the first spacecraft to provide the close-up views of the Pluto.Recently it is reported that the spacecraft will reach icy object nicknamed Ultima Thule (TOO-lee).Ultima Thule will be the farthest world ever explored by humankind, no spacecraft has visited anything so primitive.

10. A postal stamp dedicated to ___________, inventor of Rasogolla, West Bengal’s spongy, syrupy round-shaped sweet, has been launched recently.

A. Nabin Chandra Das
B. Ravi Mukherjee
C. Chandan Brien
D. Sunil Banerjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Nabin Chandra Das

Explanation: A postal stamp dedicated to Nabin Chandra Das, inventor of Rasogolla, West Bengal’s spongy, syrupy round-shaped sweet, was launched on Friday on the inaugural day of the three-day festival marking the 150th year of its invention. West Bengal won the Geographical Indication (GI) for ‘Banglar Rasogolla’ on November 14, 2017, signifying that the specific variety of the spongy, syrupy sweet originated in its territory. The Bengal government applied for the GI tag with documentary evidence to prove the particular variety of the sweet belongs to Bengal and was invented by famous sweetmeat maker Nabin Chandra Das in 1868.

11.The number of ATMs has declined marginally to ____ lakh in FY18 from 2.08 lakh in FY17.

A. 2.04
B. 2.05
C. 2.06
D. 2.07
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 2.07

Explanation: The number of ATMs has declined marginally to 2.07 lakh in FY18 from 2.08 lakh in FY17, primarily due to branch rationalisation by a few public sector banks, the Reserve Bank said in its annual report. Similarly, the number of operational on-site ATMs too came down to 1.06 lakh during the year from 1.09 lakh in FY17, while that of off-site ATMs increased to 1 lakh from 98,545.

12. ____________ followed by Nuapada and Siddharthnagar in Uttar Pradesh, have emerged as best performers among 112 backward districts in the country, in a household survey carried out for Niti Aayog.
A. Moga
B. Chandigarh
C. Virudhunagar
D. Prayagraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Virudhunagar

Explanation: Virudhunagar district in Tamil Nadu, followed by Nuapada in Odisha and Siddharthnagar in Uttar Pradesh, have emerged as best performers among 112 backward districts in the country, in a household survey carried out for government policy think tank, Niti Aayog. At the bottom of the table are Pakur (Jharkhand), Hailakandi (Assam) and Chatra (Jharkhand). The rankings has reflected improvements that these districts achieved on 49 parameters relating to education, health, agriculture, basic infrastructure, financial inclusion and skill development in two surveys involving 1,00,000 households conducted in June and October this year.

13. For the first time in years, annual foreign direct investment (FDI) into India has been more than that in _______ in 2018.
A. China
B. France
C. US
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: For the first time in years, annual foreign direct investment (FDI) into India has been more than that in China in 2018. Riding on mega deals by Walmart’s buyout of online retail marketplace Flipkart, along with acquisitions by Unilver and Schneider Electric, the year that will end soon has recorded inbound M&A deals worth $39.5 billion in India, compared to $33 billion in China, data from Dealogic showed. In 2017, China’s inbound M&A deals aggregated at $32.5 billion, which was almost 80% more than India’s $18.6 billion.

14. The number of internet connections in India has grown by 65% from March 2016 to cross the ___ crore mark in 2018.
A. 30
B. 50
C. 70
D. 90
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50

Explanation: The number of internet connections in India has grown by 65% from March 2016 to cross the 50 crore mark in 2018, in line with the target set by the Narendra Modi government three years ago. As per the latest information from the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), by the end of September 2018, there were 56 crore narrow-band and broadband connections in India. Comparatively, there were just 34 crore connections as of March 31, 2016, which increased to 42 crore by March 31, 2017. By March 31, 2018, the total number of internet connections stood at 49 crore. That number increased to 51 crore internet connections at the end of June this year before the figure touched 56 crore as of September 30, 2018.

15. PM has recently dedicated the 6th International Rice Research Institute South Asia Regional Centre (ISARC) campus to the nation in ________.

A. Chandigarh
B. Mumbai
C. Varanasi
D. Kolkata
E. Pune

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Varanasi

Explanation: The first international Center in the eastern India is expected to play a major role in harnessing and sustaining rice production in the region. Interestingly, Narendra Modi was the first Indian PM to visit IRRI headquarters in Manila, Philippines in November 2017, where he discussed agricultural innovations and research advances for the rice sector. Not to forget that, India’s association with IRRI dates back to 1960s.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

 

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 29th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email