Important G.K. & Current Affairs Quiz – 2nd November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 2nd November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 2nd November 2018


1. The Living Planet Report ( LPR ) is published by which organisation?

A. WWF
B. The Nature Conservancy
C. Cape Nature
D. IUCN
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – A. WWF

Explanation:  Every 2 years, WWF publishes the Living Planet Report, a science-based analysis on the health of our planet and the impact of human activity. The Living Planet Report 2018, shows that the over-exploitation of ecological resources by humanity has contributed to a 60 percent plunge in wild vertebrate populations from 1970 to 2014.

2. Which became 71st country to sign & 48th to ratify the International Solar Alliance framework
A. New Zealand
B. Japan
C. Eritrea
D. Belize
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. Japan

Explanation: Japan recently announced joining the International Solar Alliance (ISA) submitting the instrument of ratification. ISA is an alliance of more than 121 countries initiated by India, most of them being sunshine countries, which lie either completely or partly between the Tropic of Cancer and Capricorn.

3. ‘Soura Jalanidhi’ scheme has been launched recently by which state?
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Odisha
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. Odisha

Explanation: Odisha CM launched the Soura Jalanidhi scheme that aims to increase use of solar energy for helping farmers in irrigating their land. It is a dug well based solar pump irrigation system in convergence mode. Under the scheme, 5,000 solar pumps will be given to Odisha farmers at a subsidy of 90 per cent to irrigate 2,500 acres of land.

4. What is the name of India’s first and indigenous microprocessor?
A. Vidushi
B. Shakti
C. Gyaan
D. Vikram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. Shakti

Explanation: Researchers at the IIT-M (Indian Institute of Technology, Madras) have designed and booted up India’s first indigenously developed microprocessor that could be used in mobile computing devices and could be adopted in strategic defence and nuclear sectors. The ‘Shakti’ family of processors was fabricated at Semi-Conductor Laboratory of the Indian Space Research Organization (ISRO) in Chandigarh.

5.Which state police bagged the Union Home Ministry’s Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS) award recently?
A. Maharashtra
B. Himachal Pradesh
C. Punjab
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. Punjab

Explanation: For the development of the Digital Criminal Intelligence Gazette and the generation of the State Crime Record Bureau reports, Punjab police bagged the Union Home Ministry’s Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS) award recently. The CCTNS, is a project under Indian government for creating a comprehensive and integrated system for effective policing through e-governance.

6. Who received the Roy M Huffington Award in Houston recently?

A. Narayana and Sudha Murthy
B. Marie and Vijay Goradia
C. Lakshmi and Usha Mittal
D. Azim and Yasmeen Premji
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. Marie and Vijay Goradia

Explanation: The Indo-American couple has been honoured in the US for making significant contributions to the areas of education, literacy and healthcare in India.

7. India’s first ‘Justice City’ would come up in which state?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
E.None of these

Show Correct Answers

D. Andhra Pradesh

Explanation: With the vision to provide a state-of-the-art ecosystem built on latest technology for supporting the judicial system in the state, Andhra Pradesh is building a world-class and India’s first ‘Justice City’ within its new capital Amaravati.

8. Who has been named as the brand ambassador of the tenth edition of the Women’s World Championship?
A. Amit Panghal
B. Vijendra Singh
C. Mary Kom
D. Sarjubala Devi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers –  C. Mary Kom

Explanation: Five time world champion and Olympic bronze medalist M C Mary Kom was named as the brand ambassador of the 10th Women’s World Championship in New Delhi. The Boxing Federation of India (BFI) also unveiled the logo and anthem for the 2018 AIBA Women’s World Boxing Championships, to be held at the Indira Gandhi Stadium in New Delhi from November 15 to 24.

9. The first North East Olympic Games, the biggest sporting event of Northeast, were held in which state?
A. Sikkim
B. Manipur
C. Nagaland
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers –  B. Manipur

Explanation: The first-ever Northeast Olympic games were held in Manipur’s host city Imphal. Organized by the Manipur Olympic Association under the aegis of Northeast Olympic Association, the championship acted as a platform for the players to showcase and nurture their talent in different sports discipline. More than 2,000 sportspersons from eight northeastern states took part in the competition

10.What is the theme of ‘Vigilance Awareness Week’ observed by Central Vigilance Commission?

A. Create a better society
B. Good Governance through Public Participation
C. My Vision – Corruption Free India
D. Eradicate Corruption – Build a New India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – D. Eradicate Corruption – Build a New India

Explanation: The Central Vigilance Commission (CVC) observes the Vigilance Awareness Week every year during the week in which the birthday of Sardar Vallabhbhai Patel (31st October) falls.  This year, the Vigilance Awareness Week is being observed from 29th October to 3rd November, 2018 on the theme “Eradicate Corruption-Build a New India.”

11. How much amount has India donated to a programme to train commanders for UN peacekeeping recently?

A. $300,000
B. $200,000
C. $450,000
D. $700,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – A. $300,000.

Explanation: The UN Department of Field Support announced that the Indian government had donated about USD 300,000 for the ‘Pipeline to Peacekeeping Command Programme’ with a specific focus on issues of conduct and discipline. India, one of the largest troop contributing countries to UN peacekeeping missions, has been a key partner in preventing and addressing sexual exploitation and abuse.

12. Which Pakistani activist will be awarded with the Human Rights Award 2018, along with other recipients?
A. Sabeen Mahmud
B. Asma Jahangir
C. Najma Sadeque
D. Marvi Sirmed
E. None of these.

Show Correct Answers

Correct Answers – B.  Asma Jahangir

Explanation: Late lawyer and human rights activist Asma Jahangir was announced as one of the four winners of the 2018 United Nations Human Rights Prize. Jahangir, who passed away in February this year, was known for her outspoken nature and unrelenting pursuit for human rights as well as for remaining undaunted in the face of extreme pressure and opposition. Tanzanian activist Rebeca Gyumi, Brazil’s first indigenous lawyer Joenia Wapixana and Ireland’s human rights organisation Front Line Defenders are the other three recipients of the honour.

13. An affordable Water Disinfection System: “OneerTM” has been developed by?
A. IIT Bombay
B. ISRO
C. CSIR-IITR
D. IIT Roorkee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. CSIR-IITR

Explanation: Council of Scientific and Industrial Research, Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR), Lucknow has developed an innovative technology for “Drinking Water Disinfection System” with Trade name “OneerTM” which was transferred to M/s Bluebird Water Purifiers, New Delhi in the presence of Union Minister of Science & Technology and Vice-President, CSIR, Dr. Harsh Vardhan. It provides safe drinking water as per national and international standards prescribed for potable water.

14. Recently, 109th session of United Nations World Tourism Organization (UNWTO) Executive Council has been held in?
A. San Sebastian, Spain
B. Chengdu, China
C. Rovinj, Croatia
D. Samarkand, Uzbekistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – E. None of these

Explanation: The 109th session of the United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) Executive Council was held in Manama, Bahrain. The UNWTO Executive Council began on 30 October 2018. India will be the chair of the ‘programme and budget committee’ of UNWTO Executive Council till 2021.The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.

15. Which will be the opening film at the 49th International Film Festival of India (IFFI) this year?

A. Nirnayam
B. Purappadu
C. Thaalam
D. Olu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – D. Olu

Explanation: Malayalam film Olu will be the opening film at the 49th International Film Festival of India, IFFI this year. This was decided by the jury for the Indian Panorama. The Feature Film Jury of thirteen members was headed by acclaimed film director and screenwriter, Rahul Rawail

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

Yoyu may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 1st November 2018


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email