Important G.K. & Current Affairs Quiz – 2nd December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 2nd December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 2nd December 2018


1. Union Home Minister recently launched Emergency Response Support System (ERSS) for which among the following states?

A. Assam
B. Manipur
C. Bihar
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Union Home Minister Shri Rajnath Singh launched Emergency Response Support System (ERSS) for the State of Nagaland at Kohima, coinciding with the Formation Day of Nagaland and the inaugural day of Hornbill Festival 2018. Residents in Nagaland do not require to remember multiple helpline numbers now. They can dial 112 or use Panic Button on their phones or 112 India mobile App to connect to a single number based 112 emergency services which will connect to Police, Fire, Health and other helplines through an Emergency Response Centre in the State. Shri Rajnath Singh also flagged off Emergency Response Vehicles fitted with mobile device terminals.

2. Which state was adjudged the best state at the 38th India International Trade Fair?
A. Uttarakhand
B. Jammu & Kashmir
C. Himachal Pradesh
D. Karnataka
E. West Bengal

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttarakhand

Explanation: Uttarakhand was adjudged the best state at the 38th India International Trade Fair, New Delhi, which showcased reconstruction work done at Kedarnath in recent months besides steps taken by the state government to boost tourism and promote local products like organic honey. Director Industries Sudhir Chandra Nautiyal received the award on behalf of the state government from Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu on the concluding day of the fair held at Pragati Maidan, New Delhi. Kedarnath reconstruction work, Home Stay scheme initiated by the Department of Tourism, nutraceutical products based on mountain grains, handloom products and handicrafts were displayed at the Uttarakhand pavilion of the fair whose theme this year was rural MSME.

3. In a recent NASSCOM-Zinnov report, India has emerged as the _____ largest startup hub in the world.
A. Second
B. Third
C. Fourth
D. Fifth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Third

Explanation: In a recent NASSCOM-Zinnov report titled “Indian Start-up Ecosystem 2018: Approaching Escape Velocity,”, India has emerged as the third largest startup hub in the world. The sectors that led the growth in the tech startup space include the increasing number of advanced tech startups, which saw a rise of 50% in 2018 from 2017, with artificial intelligence, data analytics and internet of things (IoT) witnessing the fastest adoption.

4.World AIDS Day is observed on ________ every year.

A. 1 December
B. 2 December
C. 3 December
D. 4 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1 December

Explanation: World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease. Government and health officials, non-governmental organizations, and individuals around the world observe the day, often with education on AIDS prevention and control.

5.The second feature-rich Tejas superfast express train will be operated between Chennai and __________.
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Madurai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madurai

Explanation: The second feature-rich Tejas superfast express train will be operated between Chennai and Madurai. The coaches of the fully air-conditioned train equipped with modern entertainment system, modular toilets, smart windows, GPS-based passenger information system among other features had been produced at the Integral Coach Factory.

6. George Herbert Walker Bush has recently died. He was the president of which among the following countries?

A. UK
B. France
C. USA
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– C. USA

Explanation: George Herbert Walker Bush, the 41st president of the United States, has died at age 94. Bush entered politics in 1964 after starting a Texan oil business and becoming a millionaire by the age of 40. During World War Two, he was an aviator before being shot down by the Japanese in September 1944 while on a bombing raid.

7. _________ has become the first country in the world to recognise so-called orphanage trafficking as a form of modern-day slavery.
A. South Korea
B. Japan
C. Australia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Australia

Explanation: Australia has become the first country in the world to recognise so-called orphanage trafficking as a form of modern-day slavery. The legislation forms part of a wider drive to stop Australians taking part in “voluntourism” schemes which harm rather than help the children. It is estimated 80% of children living in the world’s orphanages have at least one living parent. In many cases, they have been lured to the orphanages to attract volunteers.

8. Which country recently became the only NATO country whose army is headed by a woman?
A. Slovenia
B. Poland
C. Romania
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Correct Answer – A. Slovenia

Explanation: Slovenia recently became the only NATO country whose army is headed by a woman with the appointment of Major General Alenka Ermenc as chief of staff. President Borut Pahor, the country’s commander-in-chief, welcomed Ermenc’s appointment and said he expected her to start improving the army’s current poor state, blamed largely on underfunding. “Major General Ermenc’s appointment was proposed based on her experience as a commander of Slovenian army units, for her contribution for establishing a professional army force and her civil and military education,” the government said in a statement. A Slovenian army brigade earlier this year failed NATO’s combat readiness test being assessed as “not combat ready”. The note was improved after additional training and new tests were carried out.

9. Which among the following states, on December 1, celebrated its 55th statehood day?
A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Assam
D. Sikkim
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Nagaland on December 1 celebrated the 55th statehood day with cultural regale besides parade, drill and arms handling show by the police personnel and an air show by the Indian Air Force. On this day in 1963, Dr S Radhakrishnan, the then President of India, declared Nagaland as the 16th State of the Indian Union. In his address during the colourful celebration at Secretariat Plaza here, Chief Minister Neiphiu Rio remembered the sacrifice and struggle of the founding fathers who conceptualised the idea of Naga nationalism and sovereignty.

10. ‘Know Your Status’ is the theme of which among the following days?

A. World Hepatitis Day
B. World Cancer Day
C. World Health Day
D. World AIDS Day
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. World AIDS Day

Explanation: On 1 December 2018, WHO has joined global partners to commemorate World AIDS Day under the theme “Know Your Status”. This will also be an occasion to celebrate the 30th anniversary of World AIDS Day – a pioneering global health campaign first initiated by WHO in 1988.

11. Paris city will strip _______ of his/her honourary freedom award of the French capital.

A. Aung San Suu Kyi
B. Kim Jong-un
C. Mohammed bin Salman
D. Vladimir Putin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Aung San Suu Kyi

Explanation: Paris city will strip Aung San Suu Kyi of her honourary freedom award of the French capital over her failure to speak out against a crackdown on Myanmar’s Rohingya Muslims. Mayor Anne Hidalgo decided to revoke the honour because of the “multiple violations of human rights recorded in Myanmar and the violence and persecution by Myanmar’s security forces against the Rohingya minority.”

12. European Union has unveiled a strategy to become the world’s first climate neutral economy by ______.
A. 2025
B. 2035
C. 2040
D. 2050
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2050

Explanation: The European Union has unveiled a strategy to become the world’s first climate neutral economy by 2050. Its plan, will include steps such as investing in technological solutions to help lower carbon emissions. The European Commission said the strategy would be applied to almost all EU policies. Climate neutrality is achieved when carbon emissions are at zero. The Commission said achieving this by 2050 would help it meet the objectives of the Paris Agreement – ensuring temperature increases don’t exceed 2 degrees Celsius and aiming to keep them below 1.5 degrees Celsius.

13. The Indian Owl Festival, the country’s first owl fest, has been held in which among the following?
A. Nagpur
B. Mumbai
C. Pune
D. Shimla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pune

Explanation: The Indian Owl Festival, the country’s first owl fest, has been held at Pingori village in Purandar taluka of Pune. The two-day festival, organised by Ela Foundation, an NGO working towards nature education and conservation, will give information on owl conservation and feature art forms like pictures, paintings, lanterns, lamp shades, posters, origami, stitched articles, poems and stories on owls.

14. The naval exercise Konkan 18 between India and ________  is being conducted off Goa with units participating from both navies.
A. USA
B. Vietnam
C. United Kingdom
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. United Kingdom

Explanation: Naval cooperation between India and the United Kingdom is based on the long term strategic relationship between both countries. Both Navies have, over the years, undertaken bilateral activities such as training exchanges and technical cooperation. The Bilateral KONKAN exercise provides a platform for the two Navies to periodically exercise at sea and in harbour, so as to build interoperability and share best practices.

15. The COP-24 to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) will be held in _______.

A. France
B. Poland
C. South Africa
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Poland

Explanation: The 24th meeting of Conference of Parties (COP-24) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) will be held at Katowice, Poland from 2nd December 2018 to 14th December 2018. COP-24 is very significant as it is expected to finalise guidelines for implementation of the Paris Agreement adopted in 2016.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 1st December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email