Important G.K. & Current Affairs Quiz - 29th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 29th December 2018
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 29th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Quiz – 29th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 29th December 2018


1. Reserve Bank of India (RBI), has recently set up a six-member committee headed by ________ to review the economic capital framework of the central bank.
A. Bimal Jalan
B. Rakesh Mohan
C. Viral Acharya
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bimal Jalan

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI), in consultation with the government, has set up a six-member committee to review the economic capital framework of the central bank. Former RBI Governor Bimal Jalan will be the committee’s chairman and former Deputy Governor Rakesh Mohan deputy chairman. The other members are Economic Affairs Secretary Subash Chandra Garg, RBI Deputy Governor N.S. Vishwanathan and two board members of the RBI — Bharat Doshi and Sudhir Mankad. Dr. Jalan was the Governor of the RBI between November 1997 and September 2003.

2. Dwijing Festival has recently begun in which among the following states?
A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: In Assam, the third Dwijing Festival has begun today on the bank of Aye river  at Chirang district.  Around 15 lakh tourists are expected to participate in the festival.  Assam PHE minister Rihon Daimary inaugurated the festival in presence of several dignitaries. Chief Minister Sarbanand Sonowal to attend the event on 29th of December.  Adventure sports, food mart, cultural events, traditional games are being organized  in the 12 day long event. Participants from Thailand, Bhutan and Bangladesh are also taken part in the festival.

3. Who was conferred the award of Champions of Change 2018 recently?
A. Captain Amarinder Singh
B. Mamta Banerjee
C. Kamal Nath
D. Yogi Adityanath
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Manipur Chief Minister N Biren Singh was on Wednesday conferred the award of Champions of Change 2018 in New Delhi. The award to N Biren was conferred by Vice President of India, M Venkaiah Naidu at an event organized at Vigyan Bhavvan in the national capital for exemplary leadership in bringing about transformation in governance in the state of Manipur.

4. Which division of Indian Railways has made an in-house robot ‘USTAD’ that can help the Railways maintain safety and security of its passengers through artificial intelligence?

A. Ambala Division
B. Ferozpur Division
C. Nagpur Division
D. Jaipur Division
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagpur Division

Explanation: The Nagpur Division of Indian Railways has made an in-house robot that can help the Railways maintain safety and security of its passengers through artificial intelligence. The Undergear Surveillance Through Artificial Intelligence Assisted Droid (USTAD) robot can go under the Railway coaches to check for deeper details related to security and maintenance of the train. It can thoroughly test the locomotive for any technical faults and inform the Railway maintenance authority in case of any fault. The artificial intelligence used in the robot will also help in repair work.

5. Under ‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’, each household in the state will be able to avail medical treatment of up to __ lakh rupees annually.

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5

Explanation: Atal Ayushman Uttarakhand Yojana has been launched in the hill state. Under the scheme, each household in the state will be able to avail medical treatment of up to 5 lakh rupees annually. The scheme will benefit 23 lakh households and cover 1,350 critical diseases. Launching the Yojna in Dehradun, Chief Minister Trivendra Singh Rawat distributed scheme-related golden cards to beneficiaries.

6. The United Arab Emirates reopened its Embassy in which among the following cities recently?

A. New Delhi
B. Islamabad
C. Kabul
D. Beijing
E. Damascus

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Damascus

Explanation: The United Arab Emirates reopened its Embassy in Damascus, marking a big diplomatic boost for President Bashar al-Assad from a U.S.-allied Arab state that once backed rebels fighting him. The UAE said the move aimed to curb risks of regional interference in “Arab, Syrian affairs” — an apparent reference to non-Arab Iran, whose support for Mr. Assad has been critical to his war effort.

7. The 40-day harshest winter period in Kashmir, known in the local parlance as ___________, began on a dry note recently.
A. Chillai-Bachha
B. Chillai-Khurd
C. Chillai-Kalan
D. Chillai-Mela
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chillai-Kalan

Explanation: Chillai-Kalan — a harsh winter period of 40 days when the snowfalls are most frequent and temperatures drop considerably — marked its beginning in Kashmir. The ‘Chillai-Kalan’ period ends on January 31, but the cold wave continues even after that in Kashmir. It is followed by a 20-day ‘Chillai-Khurd’ (small cold) and a 10-day long ‘Chillai-Bachha’ (baby cold).

8. Which among the following firms took over the operations of the Shaheed Behesti Port at Chabahar?
A. India Ports Global Limited
B. Gammon India Limited
C. GVK Power and ­Infrastructure Ltd
D. ­Afcons Infrastructure Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India Ports Global Limited

Explanation: Indian firm India Ports Global Limited on Monday took over the operations of the Shaheed Behesti Port at Chabahar on the southeastern coast of Iran, being jointly developed by India, Iran and Afghanistan. The company opened its office following the first meeting of the follow-up committee for implementation of the trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran at the level of joint secretary/ director general, said a statement issued by the external affairs ministry.

9. Padma Shri awardee, _____________ who had helped deliver more than 15,000 babies, free of charge, passed away.
A. Sulagitti Narasamma
B. Jayalalitha Iyer
C. Asin Krishnan
D. Jayanthi Natraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sulagitti Narasamma

Explanation: Sulagitti Narasamma, the traditional midwife who helped deliver over 15,000 babies free of charge in rural Karnataka, breathed her last in Bengaluru on Tuesday. She was 98. Narasamma had been conferred with the Padma Shri by President Ram Nath Kovind on March 20, 2018.

10. The Apparel, Made-ups, and Home Furnishing Sector Skill Council has set up a centre of excellence in ________ to take up research and training in apparel production.

A. Madurai
B. Thanjavur
C. Cuddalore
D. Tirupur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Tirupur

Explanation: The Apparel, Made-ups, and Home Furnishing Sector Skill Council has set up a centre of excellence in Tirupur to take up research and training in apparel production. K.P. Krishnan, secretary of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, inaugurated the centre, set up at a cost of ₹2 crore, on Thursday. According to a press release, the Centre will be involved in research in apparel manufacturing technology and processes, conduct short-term management development programmes, supervisory development programmes for those employed in the apparel units, and train the trainer courses.

11.__________________ was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings.

A. Greater Hyderabad Municipal Corporation
B. Ludhiana Municipal Corporation
C. Chandigarh Municipal Corporation
D. Indore Municipal Corporation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Greater Hyderabad Municipal Corporation

Explanation: The Greater Hyderabad Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. According to a press release, the Swachh Survekashan survey ranks cities on various sanitation parameters.

12. The country’s fiscal deficit touched _____ per cent of the full-year target of Rs 6.24 lakh crore at the end of November.
A. 94.8
B. 104.8
C. 114.8
D. 124.8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 114.8

Explanation: The country’s fiscal deficit touched 114.8 per cent of the full-year target of Rs 6.24 lakh crore at the end of November on account of lower revenue collections, according to data released by the Controller General of Accounts (CGA) Thursday. At the end of November in the previous financial year, the fiscal deficit was 112 per cent of the Budget Estimate.

Analysts note that there could be some fiscal slippage by the end of March as the government is expected to pay higher than budgeted amount on subsidies even as disinvestment target of Rs 80,000 crore may be challenging to achieve. The finance ministry has maintained that it will achieve the fiscal deficit target.

13. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu recently laid the foundation for the secretariat towers in Amaravati’s Rayapudi village in which among the following districts?
A. Visakhapatnam
B. Guntur
C. East Godavari
D. Chittoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Guntur

Explanation: More than four years after the state was bifurcated, Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu on Thursday laid the foundation for the secretariat towers in Amaravati’s Rayapudi village in Guntur district. The Secretariat and Heads of Departments (HoD) building complex comprises the five tallest towers in the country at 225 meters, with 40 storeys in four towers and 50 storeys in the fifth one.

14. Union Cabinet has recently approved the draft National Commission for Homoeopathy, Bill, 2018, which seeks to replace the existing regulator ________ with a new body to ensure transparency.
A. Central Council for Homoeopathy
B. Regional Council for Homoeopathy
C. All India Council for Homoeopathy
D. United Council for Homoeopathy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Central Council for Homoeopathy

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the draft National Commission for Homoeopathy, Bill, 2018, which seeks to replace the existing regulator Central Council for Homoeopathy (CCH) with a new body to ensure transparency. The draft bill provides for the constitution of a National Commission with three autonomous boards entrusted with conducting overall education of Homoeopathy by Homoeopathy Education Board. The Board of assessment and rating to assess and grant permission to educational institutions of Homoeopathy and Board of ethics and registration of practitioners of Homoeopathy to maintain National Register and ethical issues relating to practice are under the National Commission for Homoeopathy.

15. The Union Cabinet has been recently apprised of two Bilateral Memorandums of Understanding signed between India and ______, and India and ______ in the area of Biotechnology.

A. Pakistan, Iran
B. US, France
C. Cuba, Korea
D. Russia, Turkmenistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cuba, Korea

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of two Bilateral Memorandums of Understanding signed between India and Cuba, and India and Korea in the area of Biotechnology. The MoUs were signed on 22nd June 2018 at Havana, Cuba and on 9th July 2018 at New Delhi, respectively. The MoUs signed with Cuba and Korea respectively, are in the agreed areas of collaboration and objectives in the field of Science & Technology, wherever the expertise in these areas exist in the country.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

 

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 28th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email