Important G.K. & Current Affairs Quiz – 28th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 28th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 28th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 28th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 28th December 2018


1. Which country’s legislature has agreed to amend the country’s drug law to allow the licensed medical use of cannabis, as well as kratom?
A. India
B. Thailand
C. Malaysia
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Thailand

Explanation: Thailand’s legislature has agreed to amend the country’s drug law to allow the licensed medical use of cannabis, as well as kratom, a locally grown plant traditionally used as a stimulant and painkiller. The Thai legislation on Tuesday passed its final reading at the National Legislative Assembly by a vote of 166-0 with 13 abstentions.

2. _______ has decided to introduce an online system to ease the process of property mutation and check illegal practices.
A. Punjab
B. West Bengal
C. Haryana
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: The West Bengal cabinet has decided to introduce an online system to ease the process of property mutation and check illegal practices.

3. The government has recently mandated the use of smart prepaid electricity meters in the country beginning ______ next year.
A. January
B. February
C. March
D. April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. April

Explanation: The government has mandated the use of smart prepaid electricity meters in the country beginning April next year, as it looks to complete the transition over the next three years. “This step is likely to bring revolution in power sector by way of reduction in AT&C losses, better health of DISCOMs, incentivising energy conservation, ease of bill payments and doing away with the paper bills,” ministry of power said in a statement.

4. Infrastructure Leasing & Financial Services Ltd has appointed __________ as its deputy managing director.

A. Arun Kumar
B. Bijay Kumar
C. D.P Khanna
D. Sachin Khurana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bijay Kumar

Explanation: Beleaguered Infrastructure Leasing & Financial Services Ltd said it appointed retired Indian Administrative Service official Bijay Kumar as its deputy managing director. The debt-laden company also appointed N Srinivasan as a non-executive director.

5. __________ became the 25th Australian cricketer to be officially inducted into the International Cricket Council (ICC) Hall of Fame.
A. Tim Paine
B. Mitchell Johnson
C. Marcus Harris
D. Ricky Ponting
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ricky Ponting

Explanation: Ricky Ponting, the former Australian captain, on Wednesday became the 25th Australian cricketer to be officially inducted into the International Cricket Council (ICC) Hall of Fame at the iconic Melbourne Cricket Ground (MCG) in the presence of thousand supporters. A three-time World Cup winner, Ponting did a lap of honour as part of his induction during the tea break on Day-1 of the Boxing Day Test. The 44-year old was earlier named for this list prior to his formal induction. Ponting has four Test centuries from 15 Tests averaging over 58. Three of the centuries came against South Africa and the other was a memorable career-best of 257 against India. Earlier, in February, Ponting was also inducted into the Australian Cricket Hall of Fame.

6. The tribal Baduga community in ________ has celebrated their annual Heddaiyamman festival recently.

A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. MP
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The tribal Baduga community in the Nilgiris district of Tamil nadu is celebrating their annual Heddaiyamman festival today. In this connection, thousands of devotees clad in the traditional white dress of the community flocked to places like Kannerimukku and Kerbetta near Kotagiri and Hallu Kerai near Coonoor to pay obeisance to their presiding deity. People observe 48 days fast and walk in religious processions, holding up a holy shaft which symbolizes the miracle of the traditional Badaga goddess.

7. ________ for the first time, has started using an indigenously-made, 205-tonne electric dumper, a critical piece of equipment in mining.
A. Coal India
B. Belaz
C. L&T
D. Hindustan Copper
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Coal India

Explanation: In an effort to support Make in India, Coal India (CIL), for the first time, has started using an indigenously-made, 205-tonne electric dumper, a critical piece of equipment in mining. The dumper has been developed by state-owned BEML and is expected to increase competition among suppliers, bring down costs and improve availability of spares. The electric dump truck is on trial at one of the largest Coal India subsidiaries, Northern Coalfields’ Amlohri coal mine, where all low-capacity dumpers are being replaced by larger ones. This e-dumper is the biggest deployed at NCL.

8. Who has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government?
A. Himanshu Jain
B. Anup Jalota
C. Neha Narang
D. Manju Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manju Mehta

Explanation: Noted sitar player Manju Mehta has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government for her contribution in the field of music. Union minister Narendra Singh Tomar presented the award to Mehta, 74, at the inaugural ceremony of the Tansen Music Festival.

9. According to National Anti-profiteering Authority (NAA), Hindustan Unilever Ltd (HUL) has allegedly profiteered to the extent of ₹____ crore after the large scale goods and services tax (GST) rate cut last November.
A. 283
B. 383
C. 483
D. 583
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 383

Explanation: The GST anti-profiteering watchdog, National Anti-profiteering Authority (NAA), said on Monday consumer goods maker Hindustan Unilever Ltd (HUL) has allegedly profiteered to the extent of ₹383 crore after the large scale goods and services tax (GST) rate cut last November.

An order from the NAA posted on its website said that, after allowing for certain deductions, the confirmed amount of tax benefit that the company has not passed on to consumers was assessed at ₹383 crore. NAA asked HUL to deposit ₹223 crore in central and state consumer welfare funds as the company had proactively deposited ₹160 crore with the central consumer welfare fund, set up under the anti-profiteering laws.

10. Mount Etna volcano erupted recently. It is in which among the following countries?

A. France
B. Indonesia
C. Italy
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Italy

Explanation: Italy’s Mount Etna volcano erupted resulting in more than 130 earthquakes of up to 4.3 in magnitude. The volcanic lava and ash spewed from a new fracture around its south-japanese crater for the very first time in a decade and was seen for miles. Etna’s eruptions are somewhat repeated and there has been a gradual increase in exercise on the volcano over the past thirty day period as noted by the according to Italy’s Nationwide Institute of Geophysics and Volcanology.

11.The Mohammed Rafi Award has been recently bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer ____________.

A. Arijit Singh
B. Kumar Sanu
C. Alka Yagnik
D. Usha Timothy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Usha Timothy

Explanation: The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. The award was instituted by an NGO headed by Mumbai BJP Chief Ashish Shelar. Kudalkar, of the Laxmikant-Pyarelal duo, was given the Mohammed Rafi Lifetime Achievement Award consisting of 1 lakh rupees and a trophy. The award was received by his daughter.

12. Which state government recently announced to name all the Child Care Institutes being run in the state as ‘Jagannath Ashrams’?
A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: Haryana Chief announced to name all the Child Care Institutes being run in the state as ‘Jagannath Ashrams.’ The Chief Minister made this announcement while addressing the people during a dance competition organised by women wing of All India Vaish Federation, in Karnal.

13. MeitY has given stakeholders time till _________ to submit their comments on the proposed changes to the Information Technology (Intermediaries Guidelines) Rules under Section 79 of the IT Act.
A. January 15, 2019
B. March 15, 2019
C. May 15, 2019
D. July 15, 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. January 15, 2019

Explanation: The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has given stakeholders time till January 15, 2019 to submit their comments on the proposed changes to the Information Technology (Intermediaries Guidelines) Rules under Section 79 of the IT Act, in the aftermath of the recent notification by the Ministry of Home Affairs (MHA).

The MHA notification authorised ten police and intelligence agencies to “intercept, monitor and decrypt” all information on any computer device in the country.

14. The Government has revised the Minimum Support Price of 23 items of Minor Forest Produce items and has introduced MSP for ___ new MFP items.
A. 7
B. 17
C. 27
D. 37
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 17

Explanation: The Government has revised the Minimum Support Price of 23 items of Minor Forest Produce items and has introduced MSP for 17 new MFP items. The 23 items whose MSP has been revised include those Minor Forest Produce items which have been covered under the scheme since its inception in the year 2013-14. The revised MSP also includes those MFP items which were announced on 31.10.2016 except Palash Flower (wet variety).

15. _________, in the VII Phase of sale of Electoral Bonds, has been authorized to issue and encash Electoral Bonds through its 29 authorized branches.

A. Bank of Baroda
B. SBI
C. Bank Of India
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SBI

Explanation: The State Bank of India (SBI), in the VII Phase of sale of Electoral Bonds, has been authorized to issue and encash Electoral Bonds through its 29 Authorized Branches (as per list enclosed) w.e.f. 01.01.2019 to 10.01.2019. It may be noted that Electoral Bonds shall be valid for fifteen calendar days from the date of issue and no payment shall be made to any payee Political Party if the Electoral Bond is deposited after expiry of the validity period. The Electoral Bond deposited by an eligible Political Party in its account shall be credited on the same day.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

 

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 27th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.