Important G.K. & Current Affairs Quiz – 26th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 26th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 26th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 26th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 26th December 2018


1. Paika Bidroha, sometimes seen in the news, was an armed rebellion against the British East India Company’s rule in which among the following states?
A. West Bengal
B. Odisha
C. Assam
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: The Paik Rebellion, also called the Paika Bidroha, was an armed rebellion against the British East India Company’s rule in Odisha in 1817. The Paikas rose in rebellion under their leader Bakshi Jagabandhu and, projecting Jagannath as the symbol of Odia unity, the rebellion quickly spread across most of Odisha before being ruthlessly put down by the company’s forces.

2. PM Modi recently released a commemorative Rs ____ coin in memory of former prime minister Atal Bihari Vajpayee.
A. 25
B. 50
C. 75
D. 100
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 100

Explanation: Prime Minister Narendra Modi on Monday released a commemorative Rs 100 coin in memory of former prime minister Atal Bihari Vajpayee. Senior BJP leaders, including Finance Minister Arun Jaitley, BJP Chief Amit Shah, Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan and senior leader Lal Krishna Advani, were also present at the event. This Rs 100 currency will be the highest denomination in the form of coin.

3. Union Minister Dharmendra Pradhan recently inaugurated a Centre for Agricultural Research and Training in which among the following states?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Telangana

Explanation: Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Skill Development and Entrepreneurship, Dharmendra Pradhan inaugurated a Centre for Agricultural Research and Training in Telangana for imparting training to farmers in organic farming using the latest technology. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), in collaboration with Eklavya foundation, has set up the Centre as part of its Corporate Social Responsibility (CSR).

4. Bhasha Sangam, sometimes seen in the news, is a unique initiative to introduce school students to ____ Indian languages.

A. 20
B. 21
C. 22
D. 23
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 22

Explanation: The Union Government has launched a unique initiative called Bhasha Sangam to introduce school students to 22 Indian languages. Bhasha Sangam is a programme for schools and educational institutions to provide multilingual exposure to students in Indian languages.The initiative aims to enhance linguistic tolerance and respect and promote national integration. It also aims to create interest in different Indian languages and instil the curiosity to learn more.

5. Prime Minister Modi, recently dedicated the Bogibeel bridge in which among the following states?
A. West Bengal
B. Bihar
C. Odisha
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Assam

Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi, dedicated the Bogibeel bridge in Assam, to the nation. The bridge, which spans the River Brahmaputra between Dibrugarh and Dhemaji districts of Assam, is of immense economic and strategic significance for the nation. At a massive public meeting in Kareng Chapori, on the northern bank of the Brahmaputra,the Prime Minister also flagged off the first passenger train passing through the bridge.

6. RBI announced a cap on the outstanding stock of external commercial borrowings (ECB) at _____ per cent of GDP at current market prices.

A. 5.5
B. 6.5
C. 7.5
D. 8.5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6.5

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) announced a cap on the outstanding stock of external commercial borrowings (ECB) at 6.5 per cent of GDP at current market prices. ECBs refer to commercial loans in the form of bank loans, securitised instruments (floating rate notes and fixed rate bonds, non-convertible, optionally convertible or partially convertible preference shares), buyers’ credit, suppliers’ credit availed of from non-resident lenders with a minimum average maturity of 3 years.

7. ______ has imposed fine of Rs five lakh each on Iffco Tokio and Royal Sundaram for violating motor tariff claims and file & use guidelines.
A. SEBI
B. FICCI
C. RBI
D. IRDAI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IRDAI

Explanation: Insurance regulator IRDAI said it has imposed fine of Rs five lakh each on Iffco Tokio and Royal Sundaram for violating motor tariff claims and file & use guidelines. Both Iffco Tokio General Insurance and Royal Sundaram General Insurance face similar charges of settling lesser amounts than the insured declared value in case of motor vehicle total loss/theft claims, as per two separate orders against the two firms.

8. Which among the following state governments gave 200 ISRO-developed satellite enabled communication devices to 80 fishing boat groups?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu government gave 200 ISRO-developed satellite enabled communication devices to 80 fishing boat groups to enable them to access real-time alerts on cyclone and weather updates.

9. _________, who led India to Kabaddi World Cup win in 2014 and 2016, announced retirement from Kabaddi.
A. Nageshwar Rao
B. Anup Kumar
C. Jitan Narula
D. Harmandeep Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anup Kumar

Explanation: Anup Kumar, who led India to Kabaddi World Cup win in 2014 and 2016, announced retirement from Kabaddi before the start of a Pro Kabaddi League (PKL) match between Jaipur Pink Panthers and Gujarat Fortunegiants at the Tau Devilal Sports Complex, Panchkula. y. In his 15-year iconic career, Anup Kumar was part of the national team that won gold medals in 2010 and 2014. He was bestowed with the Arjuna Award in 2012.

10. Which state government approved a sum of Rs 4,089 crore for the Tembhu lift irrigation scheme?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Maharashtra

Explanation: The Maharashtra government approved a sum of Rs 4,089 crore for the Tembhu lift irrigation scheme in Satara district. The scheme, which will also benefit Satara’s adjoining districts in Western Maharashtra.

11.Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, sometimes seen in the news, was signed in ________.

A. 1985
B. 1987
C. 1989
D. 1991
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 1987

Explanation: The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty is a 1987 arms control agreement between the United States and the Soviet Union (and later its successor state the Russian Federation). Signed in Washington, D.C. by President Ronald Reaganand General Secretary Mikhail Gorbachev on 8 December 1987, the treaty was ratified by the United States Senate on 27 May 1988 and came into force on 1 June 1988.

12. A study conducted by Reporters Without Borders reveals that _________ is the worst country for journalists.
A. Iran
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Afghanistan

Explanation: The fourth pillar of democracy- the media is believed to act as the eyes and ears of a nation. By reporting about the government’s functioning and needs of the people, it acts as a mediator between the two. A study conducted by Reporters Without Borders reveals that Afghanistan is the worst country for journalists since 15 journalists were killed in the conflicted nation in 2018 alone. In India six journalists have been killed in 2018 and it shares this spot with a first time entrant- the United States. In India many were physically assaulted, attacked and threatened also. The next most deadliest place to report from is Syria where 11 journalists have been killed, nine in Mexico and eight in Yemen giving India the fifth spot in this list.

13. ________ has announced strategic partnership with Paisabazaar.com, India’s largest online platforms for financial products to offer the Bank’s home loan product to customers.
A. Bank of Baroda
B. Allahabad Bank
C. Karnataka Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka Bank

Explanation: Karnataka Bank, as part of digital initiative has announced strategic partnership with Paisabazaar.com, India’s largest online platforms for financial products to offer the Bank’s home loan product to customers. Through this partnership, consumers will now be able to choose and apply for a home loan from Karnataka Bank, directly through the  Paisabazaar platform.

14. Nasscom has collaborated with ________ for its FutureSkills Platform that is targeted at re-skilling/upskilling four million people on digital skills.
A. IIT Madras
B. IIT Bombay
C. IIT Kharagpur
D. IIT Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Madras

Explanation: Industry body Nasscom has collaborated with the Indian Institute of Technology, Madras for its FutureSkills Platform that is targeted at re-skilling/upskilling four million people on digital skills. Under its FutureSkills Platform, Nasscom aims to re-skill/upskill four million people from the IT-ITeS industry, students entering the workforce and employees of other industries/government on digital skills.

15. Who is the Director-General of National Testing Agency (NTA), which is sometimes seen in the news?

A. Narayana Malhar
B. Tavleen Singh
C. Anjum Chopra
D. Vineet Joshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vineet Joshi

Explanation: National Testing Agency (NTA) is an Indian government agency that has been approved by the Union Council of Ministers and established in November 2017 to conduct entrance examinations for higher educational institutions. The government appointed Vineet Joshi as the first Director-General of the agency.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 25th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.