Important G.K. & Current Affairs Quiz - 25th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 25th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 25th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 25th December 2018


1. ‘Shiksha Setu’ app has been launched by which among the following states?
A. Punjab
B. Haryana
C. Assam
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: The Haryana government has launched a mobile application to provide students information on attendance, fee, online admission and scholarships of all government colleges of the state. According to the director of the state’s higher education department, A Sreenivas, the ‘Shiksha Setu’ app would bring transparency in the department and college administration, while enuring better connectivity between students, parents, teachers and officials.

2. Indian stock market recently overtook _________ to become the seventh largest in the world.
A. US
B. China
C. France
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Germany

Explanation: India’s ascent on the global stage has claimed another victory after its stock market overtook Germany to become the seventh largest in the world. The Asian giant edged past the equity market of Europe’s largest economy for the first time in seven years. That means, after the U.K. leaves the European Union in March, the bloc would have only one country — France — among the seven biggest markets.

3. US Defense Secretary ________ resigned recently.
A. Jim Mattis
B. Patrick Shanahan
C. Robin Wilson
D. Julo Henry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jim Mattis

Explanation: Defense Secretary Jim Mattis resigned Thursday after a clash with President Donald Trump over the withdrawal of U.S. troops from Syria, saying in a parting letter that the president deserved someone atop the Pentagon who is “better aligned” with his views. The retired Marine general’s surprise resignation came a day after Trump overruled his advisers, including Mattis, and shocked American allies by announcing the pullout. In the process, Trump declared victory over the ISIS, even though the Pentagon and State Department for months have been saying the fight against the group in Syria is not over.

4. __________ announced Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) scheme for supporting small and marginal farmers and landless agricultural labourers in the state.

A. Odisha
B. Telangana
C. Mizoram
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: With the farm loan waiver issue heating up the political landscape across the country, the Odisha government announced Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) scheme for supporting small and marginal farmers and landless agricultural labourers in the state.

5. ___________ became the first state in the US with an overall female majority in its legislature.
A. Florida
B. Texas
C. Pennsylvania
D. Alaska
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Nevada became the first state in the US with an overall female majority in its legislature when county officials in Las Vegas appointed two women to fill vacancies in the state assembly. The appointments of the Democrats Rochelle Thuy Nguyen and Beatrice “Bea” Angela Duran to two Las Vegas-area legislative seats give women 51% of the 63 seats in the legislature.

6. The National Consumer Day is observed across India on ____________.

A. December 23
B. December 24
C. December 25
D. December 26
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. December 24

Explanation: The National Consumer Day is observed across India on December 24, 2018 with the theme “Timely Disposal of Consumer Complaints”. On this day, the Consumer Protection Act, 1986 had received the assent of the president. The enactment of the Act is considered as a historic milestone in the consumer movement in the country. The day provides an opportunity to highlight the importance of the consumer movement and the need to make every consumer more aware of their rights and responsibilities.

7. Good Governance Day is observed in India annually on the birth anniversary of __________.
A. Jawahar Lal Nehru
B. Lal Bahadur Shastri
C. Indira Gandhi
D. Atal Bihari Vajpayee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Atal Bihari Vajpayee

Explanation: Good Governance Day is observed in India annually on the twenty-fifth day of December, the birth anniversary of former-Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. Good Governance Day was established in 2014 to honor Prime Minister Vajpayee by fostering awareness among the Indian people of accountability in government.

8. Defence Minister recently launched the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region, IFC-IOR in ________.
A. Noida
B. Gurugram
C. Mumbai
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gurugram

Explanation: Defence Minister Nirmala Sitharaman today launched the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region, IFC-IOR at the Information Management and Analysis Centre, IMAC in Gurugram. Speaking on the occasion, Ms Sitharaman said, the objective of having an IFC-IOR is more for partners, equals to work towards keeping the global commons safe and democratically available for all.

9. Burundi has declared _______ the country’s new political capital.
A. Bujumbura
B. Gitega
C. Ngozi
D. Muyinga
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gitega

Explanation: Burundi declared the small central city of Gitega the country’s new political capital on Saturday, in line with a presidential promise made a decade ago. A government spokesman named Gitega while also stating that the previous capital Bujumbura, on the north-eastern shore of Lake Tanganyika, would in future function solely as the country’s economic centre.

10.According to the MORI Perils of Perception Survey 2018, Indians stood at ____rank in the “misperception index”.

A. 10th
B. 11th
C. 12th
D. 13th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 12th

Explanation: According to the MORI Perils of Perception Survey 2018, done by Ipsos India, an independent market research company, Indians stood at 12th rank in the “misperception index”, behind several countries like, Italy, Singapore, Hong Kong, South Korea, Chile and Argentina, among others. The countries which performed poorer than India were Thailand, Mexico, Turkey, Malaysia, and Brazil, which were ranked first in five, in that order. The survey was conducted during September 28-October 16 this year in 37 countries online.

11.. For setting up a wide-based digital Public Credit Registry (PCR), the Reserve Bank of India has shortlisted how many leading IT firms?

A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Six

Explanation: For setting up a wide-based digital Public Credit Registry (PCR), the Reserve Bank of India has shortlisted six leading IT firms, including TCS, Wipro and IBM India. This initiative will ensure capturing details of all borrowers and willful defaulters. This PCR will carry data from several entities such as Sebi, Ministry of corporate affairs, Goods and Service Tax Network (GSTN) and the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) for helping banks and financial institutions in maintaining a 360-degree profile of the current as well as prospective borrowers on a real-time basis.

12. Who was elected president of the Archery Association of India?
A. BVP Rao
B. Bipin Narang
C. Jyotika Basu
D. Ranjan Jain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BVP Rao

Explanation: BVP Rao was elected president of the  Archery Association of India in the controversial polls held here under a High Court-appointed administrator. Rao, who represented Archery Association of Assam, beat Rupak Debroy of Tripura by 49 votes to 36 in the contest for the president’s post at the elections held at the Jawaharlal Nehru Stadium here.

13. Who became the fastest Asian woman to cycle around the globe?
A. Salima Nazir
B. Razia Begum
C. Vedangi Kulkarni
D. Manju Das
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vedangi Kulkarni

Explanation: When the young girl from Pune, Vedangi Kulkarni reached Kolkata on Sunday morning, the 20-year-old became the fastest Asian woman to cycle around the globe. The girl had covered 29,000 kms in 159 days, covering 300 km daily. The trip began from Perth in Australia in June. The certificate confirming her status as the “fastest woman in Asia to cycle across the globe” will come within five to six months, said an official from National Sports Club of India. “It is a moment of proud and joy for us. The young girl became the first Asian to achieve such a success. We will surely contact with the Sports ministry to felicitate her,” said the official.

14. ___________, known as the “Nightingale of Assam,” passed away recently.
A. Dipali Borthakur
B. Khagen Mahanta
C. Tarali Sarma
D. Anamika Chaudhari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dipali Borthakur

Explanation: Dipali Borthakur, known as the “Nightingale of Assam,” breathed her last at a private hospital here. She was 77 and is survived by her painter husband Neel Pawan Barua. Borthakur was born in 1941 in Sivasagar. She entered the world of melody when she was still in school, in 1955 at All India Radio. At the age of 15 she earned the best singer award in a competition conducted by Sangeet Natak Akademi at Dibrugarh.

15. Recently, the US Federal Reserve has raised the key interest rates to a range of 2.25 per cent to ________.

A. 2.4 per cent
B. 2.5 per cent
C. 2.6 per cent
D. 2.7 per cent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.5 per cent

Explanation: The US Federal Reserve has raised the key interest rates to a range of 2.25 per cent to 2.5 per cent. This is the 4th raise in the Federal Reserve’s rates this year and has reached the highest point since 2008.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 24th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email