Important G.K. & Current Affairs Quiz – 23rd December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 23rd December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 23rd December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 23rd December 2018


1. India’s largest Cancer Institute, National Cancer Institute (NCI), has recently opened in which among the following states?
A. Punjab
B. Haryana
C. MP
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: India’s largest Cancer Institute, National Cancer Institute (NCI), has opened on 18th December 2018 in Jhajjar, Haryana for public services. The National Cancer Institute will be formally inaugurated in January 2019.

2. Odisha CM has announced financial aid of Rs 10 crore for establishment of Odiya Cultural Centre in which among the following cities?
A. Chandigarh
B. Surat
C. Mumbai
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Surat

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has announced financial aid of Rs 10 crore for establishment of Odiya Cultural Centre in Gujarat’s Surat for their social celebrations.

3. Pranab Kumar Das has been recently appointed as chairman of the _________.
A. CBIC
B. FICCI
C. NITI Aayog
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CBIC

Explanation: Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. Das, a 1983-batch IRS officer of Customs and Central Excise Cadre was appointed as member in the Central Board of Excise and Customs (CBEC) in 2017. The CBEC was rechristened as the CBIC in March 2017.

4. PMO recently cleared the name of _______ as SEBI Chief Vigilance Officer.

A. Arti Chhabra Srivastava
B. Ramesh Singh Khurana
C. Pankaj Dhillon
D. Kanika Mahajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arti Chhabra Srivastava

Explanation: SEBI, which has been in existence for over three decades, will now have its first full-time Chief Vigilance Officer (CVO). The Prime Minister’s Office (PMO) recently cleared the name of Arti Chhabra Srivastava, a 1990-batch Indian Ordinance Factory Services officer, as SEBI CVO. The appointment was duly approved by the Central Vigilance Commission (CVC). The SEBI CVO will mainly keep tabs on its officials and detect and punish corruption and other malpractices. The CVO will also have to examine existing rules and procedures of the organisation to eliminate or minimise scope for corruption and malpractices.

5. ______________ has been appointed as the Ambassador of India to the United States of America.
A. Navtej Sarna
B. Richard Verma
C. Harsh Vardhan Shringla
D. Riva Ganguly Das
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Harsh Vardhan Shringla

Explanation: Harsh Vardhan Shringla has been appointed as the Ambassador of India to the United States of America. Shringla is an Indian Foreign Service officer of 1984 batch. He is presently High Commissioner to  Bangladesh.

6. Who has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team?

A. WV Raman
B. Kapil Dev
C. Shantha Rangaswamy
D. Anshuman Gaekwad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. WV Raman

Explanation: Former India opener, WV Raman has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team. He was among 28 candidates to bag the high-profile job.Raman is currently coach of the Bengal Ranji Trophy team.  He is a vastly-experienced coach having been in charge of Tamil Nadu and India Under-19 teams in the past. Raman has represented India in 11 Tests and 27 ODIs with two wickets in each format that he played.

7. Which state government has recently approved the release of second instalment of the Chah Bagicha Dhan Puraskar Mela?
A. Himachal Pradesh
B. Assam
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: The Assam government has approved the release of second instalment of the Chah Bagicha ( tea estate ) Dhan Puraskar Mela. Assam Finance minister Himanta Biswa Sarma said that all the beneficiaries will get 2,500 rs in their bank accounts by 15th of the next month. It may be recalled that the Assam government had announced that 5000 rupees will be provided to tea garden workers who had opened bank accounts after demonetization.

8. Three-day long India-China Film Festival is being held in _______.
A. Beijing
B. New Delhi
C. Shanghai
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: Three-day long India-China Film Festival will begin at Siri Fort auditorium in New Delhi. In order to strengthen people-to-people connect and deepen cultural understanding between the two countries, the Film Festival is being organized during the 1st India-China High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges.

9. BAKAMLA, sometimes seen in the news, is a maritime patrol and rescue agency of ________.
A. Bangladesh
B. Indonesia
C. Myanmar
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia

Explanation: The Indonesian Maritime Security Agency (Indonesian: Badan Keamanan Laut Republik Indonesia – BAKAMLA) is a maritime patrol and rescue agency of the Republic of Indonesia.

10.__________ is the most attractive brand, according to a TRA Research report.

A. Reliance Jio
B. Tata Motors
C. Samsung Mobile
D. Apple
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C.  Samsung Mobile

Explanation: South Korean mobile phone major Samsung Mobile is the most attractive brand, said a TRA Research report. Following Samsung Mobile, on the second position is Tata Motors, while Apple iPhone ranked third in the list. The fifth position was held by Maruti Suzuki.

11. ___________ remains as the country with the narrowest gender gap in Asia, according to the Global Gender Gap Report 2018.

A. India
B. Japan
C. South Korea
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: The Philippines remains as the country with the narrowest gender gap in Asia, according to the Global Gender Gap Report 2018 of the World Economic Forum (WEF).

12. International Human Solidarity Day is annually held on ___________.
A. December 20
B. December 21
C. December 22
D. December 23
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. December 20

Explanation: The United Nations’ (UN) International Human Solidarity Day is annually held on December 20 to celebrate unity in diversity. It also aims to remind people on the importance of solidarity in working towards eradicating poverty. On International Human Solidarity Day, governments are reminded of their commitments to international agreements on the need for human solidarity as an initiative to fight against poverty. People are encouraged to debate on ways to promote solidarity and find innovative methods to help eradicate poverty.

13. A mobile application “Chuppi Tod” (break your silence) has been recently launched in which among the following states?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Punjab
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: A mobile application “Chuppi Tod” (break your silence) was launched in Patna on Wednesday to fight the rampant social evil of child marriage and sexual harassment. Launched by noted women rights campaigner Prashanti Tiwari, the application will educate women and girls on the evils of sexual harassment and child marriage, besides offering innovative provisions for them to share their experiences, either confidentially or anonymously.

14.Who has been appointed India’s Ambassador to Iran recently?
A. Gaddam Dharmendra
B. Navtej Sarna
C. Saurabh Kumar
D. Atul Aggarwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gaddam Dharmendra

Explanation: Senior diplomat Gaddam Dharmendra has been appointed India’s Ambassador to Iran. Dharmendra, a 1990-batch Indian Foreign Service officer and at present, additional secretary in the MEA here, will replace Saurabh Kumar, who was appointed India’s ambassador to Myanmar last month. His appointment comes at a time when the global focus is on oil imports from Iran as the US imposed “the toughest ever” sanctions aimed at altering the Iranian regime’s “behaviour.”

15. Haryana CM recently inaugurated World Herbal Forest Project in _______.

A. Morni Hills
B. Nilgiri Hills
C. Aravali Hills
D. Satpura Hills
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Morni Hills

Explanation: Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurated World Herbal Forest Project in Morni Hill, 45 kilometres from Chandigarh. The project is a collaboration of Patanjali and Haryana Government. The main aim of this project is to develop a forest of medicinal plants and give a boost to Ayurvedic products across the country.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 22nd December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF