Important G.K. & Current Affairs Quiz – 22nd December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 22nd December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 22nd December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 22nd December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 22nd December 2018


1. MoRd has signed the MoU with ________ for Training Rural Youth for Skill Development Under Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (Ddu-Gky).
A. Tata Motors
B. L&T
C. Maruti Suzuki
D. Reliance Industries
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maruti Suzuki

Explanation: MoRD (Ministry of Rural Development)  signed MOU with Maruti Suzuki India Ltd for training rural youth for skill development in presence of Hon’ble Minister Shri. Narendra Singh Tomar. This partnership between the government and the leading industry from the automotive sector will provide training to atleast 5000 candidates in two years with assured placement to the rural youth of our country.

2. The cabinet recently approved the Agriculture Export Policy, aimed at increasing India’s exports to ___ billion by 2022.
A. $30
B. $40
C. $50
D. $60
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. $60

Explanation: The Union Cabinet recently approved the Agriculture Export Policy, aimed at increasing India’s exports to $60 billion by 2022 from the current $37 billion. The objectives of the policy are, apart from doubling farmers’ income, to diversify the export basket and destinations, and to boost high-value and value-added exports, with a focus on perishables.

3. India, recently awarded _________ technology firm Atos a ₹4,500-crore contract to build 70 supercomputers under the National Supercomputing Mission.
A. German
B. Chinese
C. Japanese
D. Korean
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: After a delay of more than three years, India, awarded French technology firm Atos a ₹4,500-crore contract to build 70 supercomputers under the National Supercomputing Mission. The contract could see as many as 73 supercomputers manufactured and designed in India, and will boost India’s supercomputing capabilities. Atos was competing against Lenovo, HP and Netweb Technologies for the contract. However, in terms of the speed, even the upcoming supercomputers will greatly lag those built by China, the world’s largest supercomputer powerhouse.

4. The spacecraft, called Beresheet, or Genesis in Hebrew, is set to be launched by which among the following countries?

A. US
B. India
C. Israel
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Israel

Explanation: Israel is set to launch the country’s first spacecraft to the moon. If it becomes successful, it will be the first private spacecraft to be launched by Israel and would be the 4th country to land on the moon.The spacecraft, called Beresheet, or Genesis in Hebrew, weighing 585 kg

5. The EDPMS issue, sometimes seen in the news, has caused a contention between the RBI and exporters. What does ‘D’ stand for in EDPMS?
A. Dangers
B. Data
C. Denotified
D. Database
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Data

Explanation: The Export Data Processing and Monitoring System (EDPMS) is an online software introduced by the RBI in 2014 for all banks to bring their transactions with the exporters online.

6. President’s rule has been imposed in which among the following states for the first time since 1996?

A. Punjab
B. Manipur
C. Jammu & Kashmir
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jammu & Kashmir

Explanation: President’s rule has been imposed in Jammu and Kashmir, the first time since 1996, after Ram Nath Kovind signed a proclamation ordering imposition of central rule in the state. The Governor’s rule ended on December 19. After the proclamation, the powers of the Legislature of the state shall be exercisable by or under the authority of Parliament.

7. GSAT-7A, an exclusive satellite for the Indian Air Force, has been recently succesfully ”injected” into its intended orbit by _______.
A. GSLV-F11
B. GSLV-F12
C. GSLV-F13
D. GSLV-F14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. GSLV-F11 

Explanation: GSAT-7A, an exclusive satellite for the Indian Air Force, was succesfully ”injected” into its intended orbit by GSLV-F11 that was launched from the Satish Dhawan Space Centre (SHAR) in Sriharikota, near Chennai. The satellite is expected to provide aircraft-to-aircraft communication and will have an exclusive frequency for the purpose.

8. ICC has directed which country’s cricket board to bear 60 percent of BCCI’s legal costs?
A. Pakistan Cricket Board
B. Bangladesh Cricket Board
C. Sri Lanka Cricket Board
D. England and Wales Cricket Board
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan Cricket Board

Explanation: The International Cricket Council (ICC) has asked the Pakistan Cricket Board (PCB) to bear 60 percent of the legal costs which the Board of Control for Cricket in India (BCCI) had to bear to defend itself in the ICC’s dispute panel hearing. The PCB had alleged that the BCCI did not honour an agreement signed in 2014 on bilateral cricket and sought a compensation to the tune of $70 million. However, the ICC’s Dispute Panel had dismissed Pakistan Cricket Board’s compensation claim against the India board after which the BCCI filed a counter case against the PCB to recover the legal cost.

9. NITI Aayog recently unveiled a strategy document with an aim to accelerate growth to 8% and propel the country towards a ________ economy by 2030.
A.  $5-trillion
B.  $15-trillion
C.  $25-trillion
D.  $30-trillion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– A.  $5-trillion

Explanation: The NITI Aayog unveiled a strategy document with an aim to accelerate growth to 8% and propel the country towards a $5-trillion economy by 2030. The Strategy for New India @ 75 document, prepared after extensive consultations with over 800 stakeholders from within the government — central, State and district levels, was released by Finance Minister Arun Jaitley.

10.Agara lake, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Kerala
D. MP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Karnataka

Explanation: Agara lake is a 98-acre natural lake located in Agara, Bangalore. Coming down heavily on the Karnataka government for failing to “protect and rejuvenate” Bengaluru’s Bellandur, Agara and Varthur lakes, the National Green Tribunal (NGT) directed the State government to transfer ₹500 crore to an escrow account. The amount is to be utilised for execution of action plans to clean the waterbodies. Observing that untreated sewage continued to flow into the waterbodies “indiscriminately”, a Bench, headed by NGT chairperson Justice Adarsh Kumar Goel, directed the State government to deposit ₹50 crore to the Central Pollution Control Board (CPCB) as environmental compensation.

11. Union Cabinet has recently approved the launching of NM-ICPS. What does ‘P’ stand for in NM-ICPS?

A. Pollution
B. Physical
C. Purified
D. Perishable
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Physical

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS) to be implemented by Department of Science &Technology at a total outlay of Rs. 3660 crore for a period of five years.

12. Global Centre for Nuclear Energy Partnership, world’s first nuclear energy partnership centre, is in which among the following states?
A. Maharashtra
B. Kerala
C. Jammu & Kashmir
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Haryana

Explanation: Global Centre for Nuclear Energy Partnership is world’s first nuclear energy partnership centre at Kheri Jasaur village of Bahadurgarh teshil in Jhajjar district of Haryana state in India. This center facilitates deliberation and discussions of international experts on various issues including innovation in nuclear reactors and the nuclear fuel cycle, development of proliferation-resistant reactors, security technologies and the effects of radiation exposure.

13. Truecaller has rated India as the world’s _______ most spammed country.
A. Third
B. Fourth
C. Fifth
D. Sixth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Truecaller, the caller identification platform has released its annual ‘Truecaller Insight Special Report’ for 2018. The report highlights the world’s top 20 countries with the most number of spam calls. The first country on the list is Brazil, after which comes India. Brazil overtook India as the most spammed country in the world with an 81 per cent increase from 2017. The company states that every fourth call received in the world was a spam call.

14.Goa Liberation Day has been celebrated on ____________.
A. 19th December
B. 20th December
C. 21st December
D. 22nd December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 19th December

Explanation: Goa was liberated on 19th December1961, from around 450 years of Portuguese rule. Various functions have been organized across the state to mark the occasion.

15. _________ has been ranked the best state for startups in India, by the Department of Industrial Policy and Promotion.

A. Tamil Nadu
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gujarat

Explanation: Gujarat was ranked the best state for startups in India, by the Department of Industrial Policy and Promotion, which falls under the Commerce Ministry. The DIPP Thursday announced rankings of states and Union Territories (UTs) for 2018 on the basis of the environment they’ve created for startups. The rankings are based on steps taken by the states and UTs to create a conducive environment for startups and promote entrepreneurs. The exercise was carried out by the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), which falls under the ambit of the Commerce Ministry.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 21st December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.