Important G.K. & Current Affairs Quiz – 21st December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 21st December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 21st December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 21st December 2018


1. World Arabic Language Day is celebrated every year on __________.
A. December 17
B. December 18
C. December 19
D. December 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. December 18

Explanation: The Arabic language is a pillar of the cultural diversity of humanity. It is one of the most widely spoken languages in the world, used daily by more than 290 million people. World Arabic Language Day is celebrated every year on 18 December since 2012. The date coincides with the day in 1973 that the General Assembly of the United Nations adopted Arabic as the sixth official language of the Organization. In the diversity of its forms, classic or dialectal, from oral expression to poetic calligraphy, the Arabic language has given rise to a fascinating aesthetic, in fields as varied as architecture, poetry, philosophy and song. It gives access to an incredible variety of identities and beliefs and its history reveals the richness of its links with other languages. Arabic has played a catalytic role in knowledge, promoting the dissemination of Greek and Roman sciences and philosophies to Renaissance Europe. It has enabled a dialogue of cultures along the silk roads, from the coast of India to the Horn of Africa.

2. National Rail and Transportation Institute (NRTI), sometimes seen in the news, is in which among the following cities?
A. New Delhi
B. Vadodara
C. Pune
D. Imphal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vadodara

Explanation: Indian Railways opened the doors of India’s first railway university in Vadodara, Gujarat. It is the first of its kind institution in the nation and the third in the world after Russia and China. Named the Rail and Transportation Institution (NRTI), this deemed university will offer professional courses in technology and management of transportation networks. The chairman of Railways Board Ashok Lohani has been named the Vice Chancellor, whereas it will host visiting faculty from renowned institutions like XLRI School of Management and Indian Business School, Hyderabad, among others. The NRTI started operation on September 5 earlier this year.

The first batch of 103 students – 62 for BSc in Transportation Technology and 41 in BBA in Transportation Management – have already been shortlisted. Both courses are the flagship three-year programmes offered by the railway university. The Ministry of Railways has sanctioned Rs 421 crore for the NRTI and its curriculum development for the next five years. A greenfield campus is also under development to house the university. Indian Railways has identified a 110-acre plot of land at Pipaliya village in Waghodiya Taluka, District Vadodara for the NRTI campus.

3. The government has recently formed a committee for cadre review and restructuring of the I-T Department headed by ________.
A. Rajan Mohanty
B. SK Dash
C. Anupam Narula
D. Rajiv Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SK Dash

Explanation:  A fresh cadre review and restructuring of the Income Tax Department has been ordered by the government with an aim to create a “caring but strict” direct taxes regime in the country. The committee, chaired by Delhi-based Principal Director General of Income Tax, S K Dash, will also suggest ways to “bring about rationalisation of the organisational structure for enhancing the effectiveness of the department through improved efficiency and morale of its workforce.”

4. Silao Khaja, sometimes seen in the news, has been recently granted GI tag. It is a traditional delicacy of which among the following states?

A. West Bengal
B. Odisha
C. Bihar
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bihar

Explanation: Geographical Indications Registry at Chennai has granted GI tag to Silao Khaja, the traditional delicacy of Nalanda district of Bihar. Silao Khaja is known for its taste, crispness and multi-layered appearance which is attributed to local water and climate of Silao. The sweet consists of twelve to sixteen very thin dough-sheets placed over one another. The light yellow colour sweet has wheat-flour, sugar, maida, ghee, cardamom and aniseeds as ingredients.

5. India has been ranked _____ in World Economic Forum (WEF) gender gap index.
A. 106th
B. 107th
C. 108th
D. 109th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 108th

Explanation: India has been ranked 108th in World Economic Forum (WEF) gender gap index, same as 2017, while recording improvement in wage equality for similar work and fully closing its tertiary education gender gap for the first time. WEF also noted that India continues to rank third-lowest in the world on health and survival, remaining the world’s least-improved country on this subindex over the past decade. “In fact, India actually widens the gender gap on this subindex this year.”

6. __________ has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018.

A. Sonam Kapoor
B. Karthik Aryan
C. Sonakshi Sinha
D. Priyanka Chopra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sonam Kapoor

Explanation: Actress Sonam Kapoor, a vegan, has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018. Sonam has been feted as she sings in praise of vegan eating and because she keeps animal skins out of her handbag line for her fashion brand Rheson, apart from taking other action for the welfare of animals.

7. Farout, sometimes seen in the news, is a/an _________.
A. Dwarf Planet In Solar System
B. Critically Endangered Animal
C. Indigenous Tribe of India
D. Most Polluted River
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dwarf Planet In Solar System

Explanation: Scientists have discovered the most distant object known in our solar system, so remote and unusual they chose the nickname “Farout” for the slow-moving, icy, pinkish dwarf planet about 120 to 130 times further from the sun than Earth.

8. Tulsi Giri, two-time prime minister of ________, recently passed away.
A. India
B. Nepal
C. Bhutan
D. Pakistan
E. Mauritius

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nepal

Explanation: Tulsi Giri, Nepal’s two-time prime minister and senior politician, passed away on Tuesday, according to family sources. He was 93. He died, after a prolonged battle with liver cancer, at his home in Budhanilkanta, on the outskirts of the Himalayan nation’s capital.

9. _________ has selected ‘justice’ as its word of the year for 2018.
A. Oxford Dictionary
B. Macquarie Dictionary
C. Merriam-Webster Dictionary
D. Hobson- Jobson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Merriam-Webster Dictionary

Explanation: The Merriam-Webster dictionary has selected justice as its word of the year for 2018 – and it is an accurate choice for a tumultuous year in the US. According to the dictionary, the word of the year was chosen following an increasing and steady interest in the definition.

10._________ marks the International Migrants Day.

A. December 18
B. December 19
C. December 20
D. December 21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. December 18

Explanation: December 18 marks the International Migrants Day. The 2018′s International Migrants Day titled “Migration with Dignity” recognizes that “treating every migrant with dignity is one of the fundamental requirements we face before anything else we attempt on migration.” Indeed, this inherent dignity must the foundational principle of human rights and criterion for evaluating laws, policies and government actions.

11. The government recently approved a new four-lane bridge, parallel to the existing MG Setu, across the Ganga river on ________.

A. NH-18
B. NH-19
C. NH-20
D. NH-21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. NH-19

Explanation: The government recently approved a new four-lane bridge with a cost of Rs 2,926.42 crore, parallel to the existing MG Setu, across the Ganga river on NH-19 at Patna. This project is 14.500 km long and passes through Patna, Saran and Vaishali districts of Bihar. The project includes 5634 metre long major bridge parallel to the existing old MG Setu, 4 number of Vehicular Underpasses (VUPs), one Rail Over Bridge (RoB), 1580 metre long one viaduct, 110 metre long one flyover, 4 minor bridges, 5 numbers bus shelters and 13 road junctions.

12. Popular singers Shaan and Arijit Singh were handed over the ‘Sangeet Mahasamman’ award constituted by which among the following state governments?
A. Odisha
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: Popular singers Shaan and Arijit Singh were on Friday handed over the ‘Sangeet Mahasamman’ award constituted by the West Bengal government at the inaugural session of the Bengal music and folk culture festival.

13. Who has been sworn in as Chhattisgarh’s new chief minister?
A. Mamata Banerjee
B. Tejashwi Yadav
C. Bhupesh Baghel
D. Raman Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bhupesh Baghel

Explanation: Congress leader Bhupesh Baghel was sworn in as the chief minister of Chhattisgarh. Governor Anandiben Patel administered the oath of office and secrecy to Baghel, 57, and the two during the swearing-in ceremony at the Balbeer Juneja Indoor Stadium.

14. _________ has been elected as the new President of FICCI.
A. Sandip Somany
B. Sangita Reddy
C. Uday Shankar
D. Ram Manohar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sandip Somany

Explanation: Sanitary ware firm HSIL’s CMD Sandip Somany has been elected as the new President of FICCI. Sangita Reddy, Joint Managing Director of the Apollo Hospitals Group, has now been elevated as the Senior Vice President of Ficci, whereas Uday Shankar, Chairman and CEO of Star India, has joined the chamber as the Vice President.

15. Mount Soputan, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. Bangladesh
B. US
C. Indonesia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indonesia

Explanation: A volcano in central Indonesia has erupted, ejecting columns of thick ash as high as 24,606 feet into the sky. Mount Soputan is located on the northern part of Sulawesi island. Soputan, which stands 5,853 feet tall, is one of Indonesia’s more than 120 active volcanoes. Indonesia, an archipelago of more than 260 million people, is prone to earthquakes and volcanic eruptions due to its location on the Pacific “Ring of Fire.”

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 20th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF