Important G.K. & Current Affairs Quiz - 20th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 20th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 20th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 20th December 2018


1. The Union Cabinet has recently approved establishment of two new AIIMS at Madurai and _________.

A. Khammam
B. Bhupalapally
C. Vikarabad
D. Bibinagar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bibinagar

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved establishment of two new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Madurai, Tamil Nadu at a cost of Rs 1,264 crore and Bibinagar, Telangana at a cost of Rs 1,028 crore.  The AIIMS will be set up under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY).

2. The Great Indian Bustard, sometimes seen in the news, bears the conservation status of ____________.
A. Vulnerable (VU)
B. Critically Endangered (CR)
C. Near Threatened (NT)
D. Endangered (EN)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Critically Endangered (CR)

Explanation: he Great Indian Bustard or Indian bustard is a bustard found on the Indian subcontinent. A large bird with a horizontal body and long bare legs, giving it an ostrich like appearance, this bird is among the heaviest of the flying birds. Once common on the dry plains of the Indian subcontinent, as few as 150 individuals were estimated to survive in 2018 (reduced from an estimated 250 individuals in 2011) and the species is critically endangered by hunting and loss of its habitat, which consists of large expanses of dry grassland and scrub. These birds are often found associated in the same habitat as blackbuck. It is protected under Wildlife Protection Act 1972 of India.

3. Which cyclone has recently made landfall in East Godavari district of Andhra Pradesh?
A. Phethai
B. Ockhi
C. Neelam
D. Vayu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Phethai

Explanation: Cyclone ‘Phethai’ made landfall near Katrenikona in East Godavari district of Andhra Pradesh. There was very heavy rainfall in the coastal districts of the state.

4. Who has recently clinched Miss Universe 2018 crown?

A. Sthefany Gutierrez
B. Tamaryn Green
C. DemiLeigh Nel-Peters
D. Monika Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Catriona Gray of Philippines today clinched Miss Universe 2018 crown beating contestants from 93 other countries. Gray edged out first runner-up Tamaryn Green of South Africa and third-placed Sthefany Gutierrez of Venezuela. She succeeds Demi-Leigh Nel-Peters of South Africa. Gray is the fourth Filipina to be named Miss Universe.

5. 37th Senior National Rowing Championship has started recently in ______.
A. Mumbai
B. Pune
C. New Delhi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: The 37th Senior National Rowing Championship has started in the Army Rowing Node in Pune. Around 500 rowers and coaches from various rowing associations across the country will take part in the Championship which will run up to 22nd of this month. The Rowers for the World Championships-2019 will be selected from this event. World Championship -2019 is the first qualifying Championship forthe 2020 Tokyo Olympics.

6. According to IMF, the global debt has reached an all-time high of ____ trillion US dollars.

A. 154
B. 184
C. 204
D. 234
E. None of these 

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 184

Explanation: The International Monetary Fund said that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. According to the IMF report, the amount in nominal terms, is the equivalent of 225 per cent of the world GDP in 2017. On average, the world’s debt now exceeds 86,000 dollars per person, which is more than two and half times the average income per-capita. IMF said it is striking that the most indebted economies in the world are also the richer ones. Since the beginning of the millennium, China’s share in global debt has gone up from less than three per cent to over 15 per cent.

7. Zuari River, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Karnataka
B. Goa
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Goa

Explanation: The Zuari River is the largest river in the state of Goa, India. It is a tidal river. The Zuari originates at Hemad-Barshem in the Western Ghats. The Zuari is also referred to as the Aghanashani in the interior regions.

8. Home Minister Rajnath Singh recently interacted with children from which among the following states as a part of ‘Watan ko Jano’ programme?
A. Punjab
B. Nagaland
C. Jammu & Kashmir
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jammu & Kashmir

Explanation: The Ministry of Home Affairs has been organising this programme to give exposure to the youth and children of Jammu and Kashmir about the cultural and socio-economic development taking place in other parts of the country.

9. Which among the following nuclear reactors created the world record for the longest uninterrupted operation for 941 days?
A. Tarapur
B. Kudankulum
C. Kaiga
D. Kovvada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kaiga

Explanation: Karnataka’s Kaiga has once again made the country proud by creating a world record for the longest uninterrupted operation for 941 days, thereby breaking the earlier record of 940 days by the United Kingdom. In appreciation of the achievement, Prime Minister Narendra Modi tweeted on Monday congratulating the Indian scientists and engineers, terming it a major feat. Heysham-2 Unit-8 of the U.K. had held the earlier record of the longest uninterrupted operation (940 days) among all nuclear power reactors (of all technologies) in the world. Kaiga Generating Station (KGS-1) equalled the world record on Sunday and broke it on Monday, thus creating history. While KGS-1 is a Pressurised Heavy Water Reactor (PHWR), Heysham-2 Unit-8 is an Advanced Gas Cooled Reactor (AGR). Kaiga Generating Station is a nuclear power generating station situated at Kaiga, near the river Kali, in Uttar Kannada district of Karnataka, India. The plant has been in operation since March 2000 and is operated by the Nuclear Power Corporation of India.

10.The Central Government has rejected which state government’s proposal seeking a separate minority religion status for the Lingayat community?

A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Kerala
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Karnataka

Explanation: The Central Government has rejected the Karnataka Government’s proposal seeking a separate minority religion status for the Lingayat community. With this, the Union Government reiterated its stand that was taken in 2013 on a similar proposal.

11. Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has approved registration of record __ new breeds of livestock and poultry this year.

A. 5
B. 15
C. 25
D. 35
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 15

Explanation: ICAR has approved registration of record 15 new breeds of livestock and poultry this year alone taking the total to 40 during 2014-18, Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Radha Mohan Singh  at a ceremony for awarding breed registration certificates to the stakeholders today said that the 15 newly registered breeds include two cattle breeds – Ladakhi (J&K) and Konkan Kapila (Maharashtra & Goa); three buffalo breeds – Luit (Assam & Manipur), Bargur (Tamil Nadu), Chhattisgarhi (Chhattisgarh); one sheep breed – Panchali (Gujarat); six goat breeds – Kahmi (Gujarat), Rohilkhandi (UP), Assam Hill (Assam & Meghalaya), Bidri (Karnataka), Nandidurga (Karnataka), Bhakarwali (J&K); one pig breed – Ghurrah (UP); one donkey breed – Halari (Gujarat) and one chicken breed – Uttara (Uttarakhand).

12. The Union Cabinet has been apprised of MoU between India and ________ for Cooperation in the Disability Sector.
A. Japan
B. Australia
C. South Korea
D. Singapore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Australia

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of Memorandum of Understanding (MoU) between India and Australia for Cooperation in the Disability Sector.The MoU was signed last year. The MoU will encourage cooperation between India and Australia, through joint initiatives in the disability sector. It will strengthen bilateral ties between India and Australia.

13. Who among the following was recently honoured with the French Knight of the National Order of Merit?
A. Ashok Amritraj
B. Shekhar Kapur
C. Priyanka Chopra
D. Rhea Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ashok Amritraj

Explanation: Producer Ashok Amritraj was honoured on Friday with the French Knight of the National Order of Merit. Mr. Amritraj has been the producer of Hollywood films such as Ghost Rider: Spirit of Vengeance with Nicholas Cage and 99 Homes starring Andrew Garfield. The former CEO of National Geographic Films and United Nations Goodwill Ambassador was lauded for his contribution to the world of cinema and Indo-French film industry.

14. Who has recently assumed charge as Secretary, National Commission for Scheduled Tribes (NCST)?
A. Amit Chopra
B. Rakesh Mehta
C. Nageswara Rao
D. VV Giri
E. Ashok Kumar Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Ashok Kumar Singh

Explanation: Shri Ashok Kumar Singh, Lok Sabha Secretariat Service, Additional Secretary, Lok Sabha Secretariat has assumed charge as Secretary, National Commission for Scheduled Tribes (NCST).

15. _______ has become the second fastest to 25 Test centuries.

A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Maldives
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Afghanistan

Explanation: The MoU would facilitate students and faculty of Educational Institutions in Afghanistan to register and use the SWAYAM Courses. Also, it would facilitate them to upload on SWAYAM, the courses developed in Afghanistan. The required training to students and faculty from Afghanistan would be imparted by MHRD, Government of India.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 19th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email