Important G.K. & Current Affairs Quiz – 1st November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 1st November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 1st November 2018


1. What is the theme of 2nd edition of Indian Mobile Congress (IMC) 2018?

A . New Digital Horizons: Connect, Create, Innovate
B.  Connecting  the Next Billion
C.  Reaching the Unreached through Technology
D.  Mobile is everything
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – (A) New Digital Horizons: Connect, Create, Innovate

Explanation: The  2nd edition of Indian Mobile Congress 2018 was held in New Delhi in October 2018. Its theme was “New Digital Horizons: Connect, Create, Innovate.” It aimed at building upon innovative ideas, showcasing leading-edge technology, forging lasting industry relationships, & sectorial insights, from across the world for our region. IMC was launched in 2017. The first IMC was held in 2017.

2. Which three countries participated in the trilateral meet of the Coordination Council of the Chabahar Agreement?
A . India, Russia, Pakistan
B.  Iran, Afghanistan, China
C.  India, Afghanistan, Iran
D.  India, Pakistan, Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. India, Afghanistan, Iran

Explanation: The first trilateral meet between India, Afghanistan & Iran of the Coordination Council of the Chabahar Agreement in Tehran took place on 23rd October, 2018. All sides shared the view that this initiative will promote connectivity & economic development of Afghanistan & region.  It was also decided to hold the next meet in the first half of 2019.

3. Statue of Unity is designed by?
A. Ram V. Sutar
B. Harsh Vardhan Durugadda
C. Anish Kapoor
D. Sivarama Murti
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – (A) Ram V. Sutar

Explanation: Ram Vanji Sutar is an Indian sculptor. He has created more than fifty monumental sculptures in the last forty years of his career. He is the recipient of Padma Bhushan in 2016 and Padma Shri in 1999 for his contribution in the field of arts. The Statue of Unity is a statue of Indian statesman and founding father Sardar Patel in Gujarat, India. It currently holds the record for the world’s tallest statue with a height of 182 metres.

4. What is the rank of India in Doing Business Report 2019 ?
A. 100th
B. 89th
C. 77th
D. 53rd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. 77th

Explanation: The World Bank on October 31, 2018 released the Doing Business Report 2019, assessing and ranking countries on the basis of ease of doing business in the year 2018. As per the 2019 Report, India jumped 23 places on the Ease of Doing Business Index to 77th rank, up from 100th rank last year.

5.Who became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship?
A. Aung San Suu Kyi
B. Recep Tayyip Erdogan
C. Bashar al-Assad
D. Mahmoud Abbas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – (A)  Aung San Suu Kyi.

Explanation: For her role in gross human rights violations against the Rohingyas, Myanmar leader Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship.

6. Which country launched the world’s first Sovereign Blue Bond ?

A. Angola
B. Seychelles
C. Israel
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – (B) Seychelles

Explanation: Seychelles on October 29, 2018 launched the world’s first Sovereign Blue Bond. It is designed to support sustainable marine and fisheries projects. Proceeds from the bond would be utilised for the expansion of marine protected areas, improved governance and the development of the Seychelles’ blue economy.

7. Which country will host the 23rd edition of the World Corporate Games?
A. Qatar
B. Canada
C.  France
D. South Korea
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – A. Qatar

Explanation: The 23rd edition of World Corporate Games between 6 and 9 November 2019 will be hosted by Qatar. Nearly 8,000 international and local participants will take part. This is the first time the World Corporate Games will be held in the Middle East.

8. Who won the World Health Summit Startup award, 2018 for his invention, Manovue – the world’s first intelligent personal assisting system for the visually impaired?
A. Koushik Chakraborty
B. Losiana Nayak
C. Parijat Roy
D. Roopam Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers –  (D) Roopam Sharma

Explanation:  Roopam Sharma, a 23-year old Indian scientist, won the World Health Summit Startup award, 2018 for his invention, Manovue. It eliminates the need for Braille language to decipher a printed text and instead combines vision intelligence to help the visually impaired people read. Roopam is also listed in the UNESCO Youth forum and Innovators under 35.

9. The World Cities Day is observed every year across the world on which date?
A. 29th October
B. 30th October
C. 31st October
D. 1st November
E. None Of These

Show Correct Answers

Correct Answers –  C. 31st October.

Explanation: The UN has designated every 31st of October as World Cities Day. The Day is expected to greatly promote the international community’s interest in global urbanization, push forward cooperation among countries in adressing challenges of urbanization, and contributing to sustainable urban development around the world. The theme for World Cities Day 31 October 2018 is “Building Sustainable and Resilient Cities.”

10.Which Life insurer has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’?

A. Exide Life Insurance
B. PNB MetLife
C. IDBI Federal Life Insurance
D. Aviva India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – (B) PNB MetLife

Explanation: PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’. It is designed to be a one-stop shop providing insurance-related information, anytime, anywhere, such as policy features, premium due details etc. It has the ability to understand customer intent and provide tailored responses

11. According to a new study titled ‘The Emerging Affluent Study 2018– Climbing the Prosperity Ladder’ by Standard Chartered, which country has emerged as the most investment-savvy economy in Asia?

A. China
B. India
C. South Korea
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. India.

Explanation: India is Asia’s most investment savvy economy and more than two-thirds of the country’s affluent class prefer to use various investment products to achieve their financial goals and greater social mobility, according to ‘The Emerging Affluent Study 2018– Climbing the Prosperity Ladder’ study.

12. Which country topped the World Bank released Human Capital Index (HCI)?
A. Indonesia
B. Hong Kong
C. Finland
D. Singapore
E. None of these.

Show Correct Answers

Correct Answers – D. Singapore

Explanation: The World Bank, in Oct 2018, released its first report on Human Capital Index (HCI), which placed India at the 115th position, lower than Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Bangladesh. Singapore topped the poll after it was highly rated for its universal healthcare system, education and life expectancy figures.

13. The first joint military exercise named “Dharma Guardian” is between which of the following countries?
A. India-Sri lanka
B. Russia-China
C. India-Japan
D. Nepal-Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – C. India-Japan

Explanation: The armies of India and Japan started a joint military exercise at Counter Insurgency Warfare School, Vairengte, Mizoram, the first such drill conducted by both nations together. While this exercise will help in deepening the military relations between the two countries, it will also contribute to developing mutual understanding and respect for each other’s militaries and to fight the global menace of terrorism.

14. Recently, the 19th meeting of Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in New Delhi under the chairmanship of?
A. RBI Governor
B. Finance Minister
C. Prime Minister
D. Chief Economic Advisor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. Finance Minister.

Explanation: It is a super regulatory body for regulating financial sector. It is vital for bringing healthy and efficient financial system in the economy. The central government had established Financial Stability and Development Council (FSDC) in December 2010 with the Finance Minister as it Chairman.

Its members are the heads of the financial sector regulatory authorities (i.e, RBI, SEBI, IRDA, PFRDA), Finance Secretary and/or Secretary, Department of Economic Affairs (Union Finance Ministry), Secretary, Department of Financial Services, and Chief Economic Advisor. FSDC can invite experts to its meeting if required.

15. Mahila Mall, the first mall in the country with an all-women crew, is in which state?

A. Manipur
B. Kerala
C. Karnataka
D. Goa
E. None of the these

Show Correct Answers

Correct Answers – B. Kerala

Explanation: This November, Kozhikode in Kerala will get an exclusive mall that is run by women for women. Located in front of  Fathima Hospital on Wayanad Road, the mall is a joint project by Kozhikode Corporation Kudumbashree and the District Kudumbashree Mission.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email