Important G.K. & Current Affairs Quiz – 1st December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 1st December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 1st December 2018


1. Who has been recently sworn in as the Chairman of Union Public Service Commission?

A. Arvind Saxena
B. Pradeep Kumar Joshi
C. Alka Sirohi
D. Nageswara Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arvind Saxena

Explanation: Shri Arvind Saxena has been sworn in as the Chairman, Union Public Service Commission. The Oath of Office and Secrecy was administered by Prof. (Dr.) Pradeep Kumar Joshi, senior most Member of the Commission, at a ceremony here. Shri Saxena is a recipient of awards for Meritorious Services (2005) and Distinguished Services (2012), conferred by the Prime Minister, in recognition of his exemplary work and unblemished service record in the R&AW.

2. A protocol on Hygiene and Inspection requirements for the export of Fish Meal and Fish Oil has been signed with which among the following countries?
A. Russia
B. China
C. UK
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: A protocol on Hygiene and Inspection requirements for the export of Fish Meal and Fish Oil from India to China was signed today. The signing of Protocol formalises the consensus reached by both sides on hygiene and inspection requirements of fish meal and fish oil to be exported from India to China, and will enable India to commence export of fish meal and fish oil to China. China imports fish oil to the tune of USD 143.29 million, and fish meal to the tune of USD 263.43 million, and signing of the protocol between the two countries paves the way for export of Indian fish oil and fish meal to China.

3. Cockerel Gunners’ White Water Rafting Expedition has been conducted recently in _____.
A. Haridwar
B. Noida
C. Varanasi
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– E. None of these

Explanation: Keeping the indomitable spirit of adventure alive, soldiers of Indian Army conducted ‘Cockerel Gunners’ White Water Rafting Expedition’ at Rishikesh on 29 November 2018.

4. _______ has launched World’s 1st GST Calculator In India.

A. Akai
B. Citizen Watch
C. Casio
D. Alinco
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Casio

Explanation: Casio India has announced the launch of the world’s first GST calculator. With the introduction of GST in 2017, Casio India adopted the mission to provide a single solution for all GST-based calculations. Surveying different Indian markets to understand the nuances of the invoicing process over the past year across the nation, Casio India is introducing two new innovations MJ-120 GST and MJ-12GST dedicated to the Indian market. This calculator is equipped to navigate the challenging environment and develop smooth functionality by easing the issues faced by Indian retailers post the introduction of GST.

5.The government has launched a unique initiative called Bhasha Sangam to introduce school students to how many Indian languages?
A. 20
B. 21
C. 22
D. 23
E. 24

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 22

Explanation: The government has launched a unique initiative called Bhasha Sangam to introduce school students to 22 Indian languages. The initiative, under Ek Bharat Shreshtha Bharat, was launched on 22nd of this month and will continue till the 21st of December.

Bhasha Sangam is a programme for schools and educational institutions to provide multilingual exposure to students in Indian languages. Another objective of Bhasha Sangam is to enhance linguistic tolerance and respect and promote national integration.

6. The government has recently appointed __________ as the chairman of the National Skill Development Corporation (NSDC).

A. Rana Kapoor
B. Dharmendra Pradhan
C. AM Naik
D. Usha Natrajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. AM Naik

Explanation: The government has appointed Larsen & Toubro Group Chairman A M Naik as the chairman of the National Skill Development Corporation (NSDC). Making the announcement, Skill Development and Entrepreneurship Minister Dharmendra Pradhan said under Naik’s leadership, the corporation apart from its engagement in executing skilling modules, should also be a think-tank providing direction and necessary guidance for creating a demand-based skilling ecosystem in the country. Naik said NSDC has developed a unique model combining skill development with strong industry partnerships.

7. __________ has recently launched an initiative called ‘DataCity’.
A. Kerala
B. Nagaland
C. Karnataka
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: The Karnataka government has launched an initiative called ‘DataCity’ in partnership with France-based utility company Suez and a start-up accelerator Numa. Suez provides water treatment and waste management solutions. DataCity will be an international open innovation programme to bring city authorities, corporates and start-ups to address cities’ challenges and develop solutions using data and technology. ’DataCity’ is a 7-month programme that aims to bring together Bengaluru and corporates to identify relevant innovative start-ups from a pool of applications and to experiment with solutions using data, said Gaurav Gupta, Principal Secretary, Karnataka government.

8. 1st Global Aviation Summit is to be held in _______.
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Chennai
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Correct Answer – E. None of these

Explanation: In its endeavour to recognise the fast growth of the aviation sector, the Ministry of Civil Aviation and the Airports Authority of India in collaboration with the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI), has announced the Global Aviation Summit, with an overarching theme of ‘Flying for all – especially for the next 6 billion’. Supported by ICAO, IATA, ACI and CANSO, the Summit will be held on January 15 and 16, 2019 at The Grand Hyatt in Mumbai.

It aims to focus on the celebration of ‘Flying for All’ and to provide a platform to the aviation fraternity to highlight the challenges of the sector in the newly-developing growth spots. The Summit provides a platform to the stakeholders to brainstorm over the future of the aviation industry and identify the growth areas.

9. Who has recently bagged the Emerging Artist Award 2018?
A. Mohan Kumar Reddy
B. Rohan Kapoor
C. Meenakshi Natrajan
D. Anupam Roy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Anupam Roy

Explanation: Delhi-based artist Anupam Roy, whose “large-scale drawings and paintings speak about systemic violence and injustice”, has bagged the Emerging Artist Award 2018 granted by the non-profit Foundation for Indian Contemporary Art (FICA). Given annually in collaboration with Pro Helvetia (Swiss Arts Council), the award seeks to promote young artists who are studying or practising in India, and demonstrate extraordinary skill and promise in the visual arts.

10. The first ever India Indonesia Business forum (IIBF) has been held at _________.

A. New Delhi
B. Port Blair
C. Shimla
D. Darjeeling
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Port Blair

Explanation: The first ever India Indonesia Business forum (IIBF) has been held at Port Blair in Andaman and Nicobar Islands on Thursday as part of policies of Delhi and Jakarta to expand their strategic partnership in the Indo-Pacific Region including Indian Ocean Region. The forum aims to facilitate the commercial and people to people linkages between Andaman and Nicobar Islands of India with Aceh and North Sumatera Province of Indonesia.

11. Who shall be conferred this year’s prestigious Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music ?

A. Keshav Ginde
B. Devendra Murdeshwar
C. Prabha Atre
D. Parveen Sultana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Keshav Ginde

Explanation: Renowned flautist Pandit Keshav Gindeshall be conferred this year’s prestigious Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music. The annual award, instituted by Maharashtra, honours maestros in classical music and singing, and carries a cash award of Rs 500,000, a memento and a citation. The Bharat Ratna Pandit Bhimsen Joshi Lifetime Achievement Award for Classical Music has earlier been conferred on maestros like Kishori Amonkar, Pandit Jasraj, Prabha Atre, Pt. Ram Narain, Parveen Sultana, and Manik Bhide.

12. President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 2nd International Ambedkar Conclave in __________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Kurukshetra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 2nd International Ambedkar Conclave in New Delhi as part of the commemoration of Constitution Day. The Conclave is being organised by the Forum of SC and ST Legislators and Parliamentarians and the Dr Ambedkar Chamber of Commerce.

13. EU recently handed over the Chairmanship of KPCS (Kimberley Process Certification Scheme) to ______ from 1st January, 2019.
A. South Africa
B. India
C. Kazakhstan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) Plenary 2018, was held in Brussels, Belgium, from 12th-16thNovember 2018. EU handed over the Chairmanship of KPCS to India from 1st January, 2019.India is the founding member of KPCS and is actively involved in KP activities to ensure that almost 99% of the diamond trade in the world is conflict free. India is committed to maintain KP as an efficient and effective process in order to ensure the conflict diamond free status. India is at the forefront in addressing the issue of differentiation between Natural Diamonds and Lab Grown Diamonds and ensure responsible business in this area.

14. ________ has recently held Dialogue on Health System for New India.
A. FICCI
B. Amnesty International
C. NITI Aayog
D. AIIMS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NITI Aayog

Explanation: The NITI Aayog today organized a day-long dialogue on “Health System for A New India: Building Blocks”, with national and international academia, practitioners, Indian policymakers and other stakeholders of the healthcare ecosystem. The dialogue was the first in the series of NITI Aayog’s “Development Dialogues” that aims to facilitate multisectoral conversations on India’s developmental issues, which constitute a part of the country’s 15 Year Vision document.

15. 13th edition of Agro Tech – India’s Premier Biennial Agro Technology & Business Fair is being held in ______.

A. Gurugram
B. Chandigarh
C. Noida
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chandigarh

Explanation: Confederation of Indian Industry (CII) is organizing the 13th edition of Agro Tech – India’s Premier Biennial Agro Technology & Business Fair in Chandigarh, India from 1– 4 December 2018. The theme for this year, which happens to be the 13th edition of the fair, is ‘Technology in Agriculture: Increasing Farmer’s Income’ Two special pavilions have been added this time States of India Pavilion and country pavilions from Canada, China, and the UK, besides participation from Germany, Italy, Spain, the Netherlands and the US, they said. The CII Agro-Tech 2018 exhibition area will be spread over an area of 16,000 square metres of with 110 exhibitors, which would include 103 domestic and seven international. While the host states are Punjab and Haryana, partner ministries included the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Ministry of Food Processing Industries.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 30th November 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email