Important G.K. & Current Affairs Quiz – 19th December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 19th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 19th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 19th December 2018


1. Operation Olivia, sometimes seen in the news, is a mission to save _______.

A. Turtles
B. Tigers
C. Vultures
D. Dolphins
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Turtles

Explanation: With a view to preventing further mortalities of Olive Ridley turtles, the Coast Guard has launched ‘Operation Olivia’ to enforce the provisions of the Marine Fishing Regulatory Act. The operation area covers the coastal area from Porto Novo (Parangipettai) in Cuddalore district in Tamil Nadu to Nizampatnam in Guntur district of Andhra Pradesh.

2. The Indian Navy recently inducted its first Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) System. It can be operated at a depth of ________.
A. 350 meters
B. 450 meters
C. 550 meters
D. 650 meters
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 650 meters

Explanation: The Indian Navy inducted its first Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) System at the Naval Dockyard in Mumbai. DSRV is used to rescue crew members stranded in submarines that get disabled. The Indian Navy joins a select group of naval forces in the world that boasts of this niche capability. The DSRV can be operated at a depth of 650 meters and can hold around 15 people. The Indian Navy in March 2016 had commissioned two DSRVs, the second will deployed at the Eastern Naval Command in Visakhapatnam.

3. “AI 4 All Global Hackathon” is to be launched by ________.
A. Ministry of Power
B. NITI Aayog
C. FICCI
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NITI Aayog

Explanation: Government’s premier think-tank NITI Aayog has partnered with Singapore-based startup on artificial intelligence Perlin to launch the ‘AI 4 All Global Hackathon’ and is inviting developers, students, start-ups and companies to develop AI applications to make significant positive social and economic impact for India. The move is in line with government’s vision of ‘AI for all’ articulated in the national AI strategy under which the NITI Aayog has been organising hackathons to source sustainable, innovative and technologically-enabled solutions to address various challenges in the development space.

4. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), sometimes seen in the news, has been established under which among the following acts?

A. Food Safety and Standards Act, 2004
B. Food Safety and Standards Act, 2005
C. Food Safety and Standards Act, 2006
D. Food Safety and Standards Act, 2007
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Food Safety and Standards Act, 2006

Explanation: Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is an autonomous body established under the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The FSSAI has been established under the Food Safety and Standards Act, 2006 which is a consolidating statute related to food safety and regulation in India. FSSAI is responsible for protecting and promoting public health through the regulation and supervision of food safety.

5. _______ has been deployed on anti-piracy patrol in the Gulf of Aden.
A. INS Vikramaditya
B. INS Sunayna
C. INS Kalvari
D. INS Vajra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. INS Sunayna

Explanation: Indian Naval Ship Sunayna, an offshore patrol vessel (OPV) of the Kochi-headquartered Southern Naval Command, has seized arms and ammunition from a fishing vessel about 20 nautical miles off the Somalia coast. INS Sunayna has been deployed on anti-piracy patrol in the Gulf of Aden since October 6.

6. The first National Workshop on Explosives Detection was inaugurated recently in _______.

A. Chandigarh
B. Kochi
C. Lucknow
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pune

Explanation: The first National Workshop on Explosives Detection was inaugurated today at High Energy Materials Research Laboratory Pune. A total of 200 delegates from different DRDO labs, Army, CRPF, CISF, Police, Academic Institutes, Industry and other Security agencies are attending the workshop.

7. Rythu Bandhu scheme, sometimes seen in the news, is a welfare government scheme by which among the following state governments?
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Manipur
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Rythu Bandhu scheme Bandhu scheme also Farmers’ Investment Support Scheme (FISS) is a welfare program to support farmer’s investment for two crops a year by the Government of Telangana. The government is providing 58.33 lakh farmers, ₹4000 per acre per season to support the farm investment, twice a year, for rabi and kharifseasons. This is a first direct farmer investment support scheme in India, wherein the cash is paid directly.

8. Japan has recently selected the Chinese character for ________ as its defining symbol for 2018.
A. Danger
B. Artificial
C. Discipline
D. Disaster
E. Time

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Disaster

Explanation: Japan has selected the Chinese character for ‘disaster’ as its defining symbol for 2018, a year that saw the country hit by deadly floods, earthquakes and storms. Japanese TV stations broadcast the annual announcement, with Seihan Mori, master of the ancient Kiyomizu temple in Kyoto, writing the character on a huge white panel with an ink-soaked calligraphy brush. At the end of every year, the general public votes for the Chinese character they think embodies the key news and events of the previous 12 months. The country was hit by a series of natural disasters in 2018, starting with massive flooding in western regions that killed over 200 people.

9. The number of patents granted by India shot up by ___ per cent in 2017, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO).
A. 30
B. 40
C. 50
D. 60
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– C. 50

Explanation: The number of patents granted by India shot up by 50 per cent in 2017, keeping up a trend of steep increases, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO). The patents granted by India increased from 8,248 in 2016 to 12,387 last year, the WIPO’s World Intellectual Property Indicators 2018 report released in Geneva said. Last year’s number was more than double the 6,022 patents granted in 2015, according to WIPO statistics.

10. ________ has recently decided to formally recognize west Jerusalem as Israel’s capital.

A. Australia
B. India
C. South Africa
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Australia

Explanation: Australia has decided to formally recognize west Jerusalem as Israel’s capital, but won’t move its embassy until there’s a peace settlement between Israel and the Palestinians, Prime Minister Scott Morrison announced. Australia has become the third country to recognize Jerusalem as Israel’s capital, following the U.S. and Guatemala. Unlike its predecessors, however, Australia recognized only the western part of the city. The move, therefore, is unlikely to please either side entirely.

11. Mangdechhu hydroelectric project, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. India
B. Bhutan
C. Nepal
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Bhutan

Explanation: Mangdechhu is one of the ten hydroelectric projects planned under the Royal Government of Bhutan’s initiative to generate 10,000MW hydropower by 2020 with support from the Government of India. An agreement was signed between the two governments for the execution of Mangdechhu HEPP in April 2010.

12. India has decided to extend ____ billion dollars financial assistance to Maldives as budget support, currency swap and line of credit.
A. 1.4
B. 2.4
C. 3.4
D. 4.4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1.4

Explanation: India has decided to extend 1.4 billion dollars financial assistance to Maldives as budget support, currency swap and line of credit for the social and economic development of Maldives. The Prime Minister said, New Delhi wants greater ties with Male. He said, there are increasing opportunities for Indian companies in the island nation. He said, the delegation level talks were constructive and they agreed to further strengthen bilateral ties. He welcomed new visa agreement between India and Maldives. The two countries inked four pacts, including one on visa facilitation.

13. Who was sworn in as the chief minister of Rajasthan recently?
A. Sachin Pilot
B. Kamal Nath
C. Vasundhra Raje
D. Ashok Gehlot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ashok Gehlot

Explanation: Senior Congress leader Ashok Gehlot was on Monday sworn in as the chief minister of Rajasthan at a ceremony here, while Sachin Pilot took oath as a cabinet minister. The party announced that Pilot will be the state’s deputy chief minister.

14. India celebrated Vijay Diwas recently to commemorate India’s victory over Pakistan in _________ war.
A. 1962
B. 1971
C. 1984
D. 1999
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1971

Explanation: On this day in 1971, the chief of the Pakistani forces, General Amir Abdullah Khan Niazi, along with 93 thousand troops, had surrendered unconditionally to the allied forces consisting of Indian Army and Mukti Bahini, led by Lieutenant General Jagjit Singh Aurora in Dhaka after their defeat in the Liberation war. This historic victory led to creation of Bangladesh.

15. _______ has become the second fastest to 25 Test centuries.

A. Virat Kohli
B. David Warner
C. Joe Root
D. Ross Taylor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: Virat Kohli, became the second fastest to 25 Test centuries with his sixth ton in Australia, joining boyhood hero Sachin Tendulkar. He celebrated by suggesting he lets his bat do the talking. The 30-year-old Kohli, however, fell to a controversial catch after leading India’s fightback in the second Test here. On reaching the three-figure mark, Kohli removed his helmet and placed it on the green turf at the Optus Stadium. Tendulkar and Kohli are the only two batsmen to slam six hundreds in Australia in the last 70 years. Earlier on the tour at Adelaide Oval, Kohli became the fastest Indian to score 1000 Test runs for India in Australia.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 18th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF