Important G.K. & Current Affairs Quiz - 17th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 17th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 17th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 17th December 2018


1. President recently laid the foundation stone of the Kevadia Railway Station in which among the following states?

A. Punjab
B. Gujarat
C. West Bengal
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, laid the foundation stone of the Kevadia Railway Station in district Narmada, Gujarat. coming up of this station would speed up the development of the region. It would lead to an increased flow of tourists from across the country and beyond and make their travel to the ‘Statue of Unity’ faster as well as more convenient.

2. Recently, the foundation stone of Institute of High Altitude Medicinal Plants (IHAMP) has been laid in which among the following states?
A. Jammu & Kashmir
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jammu & Kashmir

Explanation: The Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik and Union Minister of State in Prime Minister’s Office (PMO) Dr. Jitendra Singh today laid the foundation stone of Institute of High Altitude Medicinal Plants (IHAMP) at Bhaderwah in District Doda in J&K. The estimated cost of this prestigious project is Rs. 100 crore that is to be established in the lush green valleys of charming region of Bhaderwah. Speaking on the occassion Union minister Shri Shripad Yesso Naik said that the institute will be a pioneer in research about medicinal plants found at high altitude. Dr. Jitendra Singh in his address said that this project shall also become a major source of income for the farmers in cultivation of medicinal plants.

3. In an effort to reduce pollution in river Ganga, PM Modi recently inaugurated 175 Km of sewerage network in ___________.
A. Ayodhya
B. Prayagraj
C. Kolkata
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prayagraj

Explanation: National Mission for Clean Ganga (NMCG) furthered its effort to reduce pollution in river Ganga before Kumbha when Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated projects in Prayagraj including 175 KM of sewerage network. The projects will now carry 7.8 Cr litres sewage water per day to existing STPs (Sewage Treatment Plants) at Salori, Kodra & Ponghat for treatment which earlier ended up in Ganga.

4. Which state/UT police has entered the Limca Book of Records for training over two lakh women and girls under their self-defence programme in 2017?

A. Maharashtra
B. Andhra Pradesh
C. Mizoram
D. Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi

Explanation: The Delhi Police has entered the Limca Book of Records for training over two lakh women and girls under their self-defence programme in 2017. The Delhi Police will receive the award in February 2019. Started in 2002, the Delhi Police’s self-defence programme is carried out by the Special Police Unit For Women and Children (SPUWAC) and 9,80,456 women under 5,140 programmes have been trained till November this year. The SPUWAC had written to Limca Book Of Records in February citing they have trained 2,08,125 participants under 989 programmes in 2017.

5. According to the Stockholm International Peace Research Institute report, _______ has emerged as the world’s second-largest arms producer after the U.S.
A. France
B. UK
C. China
D. Russia
E. India

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Russia

Explanation: A Swedish think-tank said Monday Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the U.S. Russia surpassed Britain, which had held the spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker. The Stockholm International Peace Research Institute, or SIPRI, said in its report of the world’s 100 biggest armaments groups that the combined arm sales of Russian companies amounted to $37.7 billion in 2017, or 9.5 per cent of a total $398.2 billion, recording 8.5 per cent year-on-year growth.

6. President Kovind has dedicated which among the following projects to the people of Myanmar?

A. ACARE
B. YCARE
C. PCARE
D. ECARE
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ACARE

Explanation: President Ram Nath Kovind dedicates – India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ ( ACARE ) – to the people of Myanmar; project focuses on Genetics, Post Harvest Technology, Participatory Knowledge Management and capacity building for farmers in Myanmar.

7. India is to launch its latest communication satellite _________ from Sriharikota onboard the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle GSLV-F11 on December 19.
A. GSAT-7A
B. GSAT-8A
C. GSAT-9A
D. GSAT-10A
E. GSAT-11A

Show Correct Answers

Correct Answer – A. GSAT-7A

Explanation: India will launch its latest communication satellite, GSAT-7A from Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota onboard the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle GSLV-F11 on December 19, Indian Space Research Organisation said. GSAT-7A is the 35th Indian communication satellite built by ISRO.

8. India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by ____ was inaugurated recently.
A. ADB
B. World Bank
C. EU
D. JICA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. EU

Explanation: India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union, was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education (MAHE). Ambassador of the European Union (EU) to India and Bhutan, Mr Tomasz Kozlowski inaugurated the Centre at a function held at MAHE.

9. The Indian Navy recently inducted its first DSRV System at the Naval Dockyard in Mumbai. What does ‘S’ stand for in DSRV?
A. Submergence
B. Scanned
C. Shooting
D. Sea-Vigil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Submergence

Explanation: The Indian Navy inducted its first Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) System at the Naval Dockyard in Mumbai. DSRV is used to rescue crew members stranded in submarines that get disabled. The Indian Navy joins a select group of naval forces in the world that boasts of this niche capability.The DSRV can be operated at a depth of 650 meters and can hold around 15 people. The Indian Navy in March 2016 had commissioned two DSRVs, the second will deployed at the Eastern Naval Command in Visakhapatnam.

10. Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), sometimes seen in the news, is located in _________.

A. Thiruvananthapuram
B. Sriharikota
C. Mumbai
D. Ladakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Thiruvananthapuram

Explanation: The Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is a major space research centre of the Indian Space Research Organisation (ISRO), focusing on rocket and space vehicles for India’s satellite programme. It is located in Thiruvananthapuram, in the Indian state of Kerala.

11. Who was sworn in as Mizoram’s new chief minister recently?

A. Zoramthanga
B. K Rajasekharan
C. Tawnluia
D. R Lalthangliana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Zoramthanga

Explanation: Mizo National Front (MNF) chief Zoramthanga was sworn in as Mizoram’s new chief minister, heading a 12-member ministry. He was administered the oath of office and secrecy by Governor K Rajasekharan during a ceremony at Raj Bhavan in Aizawl. Mr Zoramthanga took oath in the Mizo language. This is his third stint as chief minister of the northeastern state, having led the MNF government in Mizoram in 1998 and 2003. Mr Tawnluia will be the deputy chief minister.

12. Government recently launched a portal ENSURE- National Livestock Mission-EDEG developed by ________.
A. SIDBI
B. NABARD
C. SBI
D. ICICI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NABARD

Explanation: Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Radha Mohan Singh launched a portal ENSURE- National Livestock Mission-EDEG developed by NABARD and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries.

13. Mount Tambora, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?
A. India
B. Indonesia
C. US
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia

Explanation: Mount Tambora, or Tomboro, is an active stratovolcano in the northern part of Sumbawa, one of the Lesser Sunda Islands of Indonesia.

14. ________ is nicknamed the “Detroit of India” or the “Detroit of Asia”.
A. Bengaluru
B. Chandigarh
C. Mumbai
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Chennai is nicknamed the “Detroit of India” (or the “Detroit of Asia”) due to the presence of major automobile manufacturing units and allied industries around the city. The 4-wheeler vehicles in Chennai is the base of 30% of India’s automobile industry and 35% of its automobile component industry. Besides the commercial industry, the Heavy Vehicles Factory (HVF) has been established in Avadi to produce military related vehicles. Avadi also boasts of the Combat Vehicle Research & Development Establishment (CVRDE), a new engine testing facility.

15. World Customs Organization (WCO), sometimes seen in the news, is headquartered in _______.

A. Belgium
B. US
C. Netherlands
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Belgium

Explanation: The World Customs Organization (WCO) is an intergovernmental organization headquartered in Brussels, Belgium. The WCO is noted for its work in areas covering the development of international conventions, instruments, and tools on topics such as commodity classification, valuation, rules of origin, collection of customs revenue, supply chain security, international trade facilitation, customs enforcement activities, combating counterfeiting in support of Intellectual Property Rights (IPR), drugs enforcement, illegal weapons trading, integrity promotion, and delivering sustainable capacity building to assist with customs reforms and modernization.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 16th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email