Important G.K. & Current Affairs Quiz - 16th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 16th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 16th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 16th December 2018


1. Which became the first state in the country to have a law explicitly banning sexual exploitation of women by those in positions of authority?

A. Rajasthan
B. Bihar
C. West Bengal
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Jammu and Kashmir became the first state in the country to have a law explicitly banning sexual exploitation of women by those in positions of authority, having a fiduciary relationship or a public servant. The State Administrative Council (SAC) under the chairmanship of Governor, Satya Pal Malik approved the Prevention of Corruption (Amendment) Bill, 2018 and the Jammu and Kashmir Criminal Laws (Amendment) Bill, 2018.

2. The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has recently approved extension of how many months to Intelligence Bureau Director & R&AW Secretary?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Eight
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Six

Explanation: The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved six-month extension to Intelligence Bureau Director Rajiv Jain and Research and Analysis Wing (R&AW) Secretary A.K Dhasmana. The heads of country’s internal and external intelligence wings had a fixed tenure of two-year each.

3. ______ has been recently honoured with this year’s Jnanpith Award.
A. Amitav Ghosh
B. Chetan Bhagat
C. U.R. Ananthamurthy
D. Shrilal Shukla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amitav Ghosh

Explanation: Noted English writer Amitav Ghosh has been honoured with this year’s Jnanpith Award, a literary award given to an author for “outstanding contribution towards literature”, Bharatiya Jnanpith announced. Mr. Ghosh, one of the most prominent contemporary Indian writers, is known for a series of novels such as Shadow Lines, The Glass Palace, The Hungry Tide, and Ibis Trilogy — Sea of Poppies, River of Smoke, and Flood of Fire — chronicling the Opium trade between India and China run by the East India Company.

4. Pakistan recently received USD 1 billion from which among the following countries to boost the country’s dwindling dollar reserves?

A. China
B. Iran
C. Russia
D. Saudi Arabia
E. US

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saudi Arabia

Explanation: Cash-strapped Pakistan received USD 1 billion from its close ally Saudi Arabia as part of a second bailout package to boost the country’s dwindling dollar reserves, according to media reports. The latest package has shored up the central bank’s foreign reserves, hitting the USD 9.4 billion mark. In October, Saudi Arabia agreed to provide Pakistan USD 3 billion in foreign currency support for a year to address its balance-of-payments crisis.

5. Recently, which country’s parliament has passed a landmark legislation to make abortion legal for the first time in the Catholic-majority country?
A. France
B. Spain
C. Ireland
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ireland

Explanation: Ireland’s parliament has passed a landmark legislation to make abortion legal for the first time in the Catholic-majority country, a “historic moment” which came after an Indian dentist died from blood poisoning in 2012 when the doctors refused her repeated requests to abort the foetus. Ireland voted decisively to change the Constitution to repeal the Eighth Amendment in May, with 66.4 per cent voting in favour of new legislation to allow for the termination of pregnancies.

6. Bellandur Lake, sometimes seen in the news, is in which among the following cities?

A. Chandigarh
B. Mumbai
C. Nainital
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Bellandur Lake is a lake in the suburb of Bellandur in the southeast of the city of Bengaluru and is the largest lake in the city. It is currently highly polluted with sewage, and in May 2015 the foam covering the water surface caught fire and burned for hours. Toxic froth routinely forms on the lake, and in recent times, the lake even caught fire.

7. The Asian Cricket Council (ACC) have awarded the hosting rights for the Asia Cup in 2020 to which among the following countries’ cricket board?
A. India
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: The Asian Cricket Council (ACC) have awarded the hosting rights for the Asia Cup in 2020 to the Pakistan Cricket Board (PCB). However, the final venue for the tournament remains unclear over whether it will be played in Pakistan or the UAE. The tournament is scheduled to be played in September 2020, and will be played in the T20 format. It is set to precede the 2020 ICC T20 World Cup.

8. Which country has declared the use of Indian currency notes of Rs 2,000, Rs 500 and Rs 200 denominations illegal in the country?
A. Nepal
B. Pakistan
C. Bhutan
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: The Nepal government has declared the use of Indian currency notes of Rs 2,000, Rs 500 and Rs 200 denominations illegal in the country. The decision, which will affect middle and low-income Indian tourists, was taken at the last Cabinet meeting. When the Indian government introduced the new denominations in the months following demonetisation in 2016, the Nepal government did not make any announcement on the status of the new currency notes. The new denominations were being used freely in Nepal over the last two years, but the latest decision will affect Nepalese labourers working in India, and a large number of middle and low-income Indian tourists who frequent Nepal every year. The decision comes as the Nepal government is making preparations to celebrate 2020 as the ‘Visit Nepal Year’. Estimates indicate that at least 2 million people will visit Nepal in 2020, the bulk of them from India.

9. The Lamitye exercise, sometimes seen in the news, is conducted between India and ______.
A. Seychelles
B. Indonesia
C. Kazakhstan
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– A. Seychelles

Explanation: India and Seychelles have been conducting this joint exercise since 2001 with the aim of enhancing military cooperation and interoperability between the Armies of the two countries.

10. To ensure minimum wage to all workers in the national capital, the Delhi government recently launched ________.

A. Operation Minimum Wage
B. Operation Minimum Salary
C. Operation Minimum Remuneration
D. Operation Minimum Compensation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Operation Minimum Wage

Explanation: To ensure minimum wage to all workers in the national capital, the Delhi government launched a 10-day drive ”Operation Minimum Wage” and a helpline number for people to register their complaints. Under the drive, 10 teams of five officials each have been formed which will conduct raids at different locations across the city and will keep a check on the wages paid to the labourers according to their skills.

11. Reserve Bank of India (RBI) recently imposed a fine of ₹ 1 crore on _______ for violating cyber security norms.

A. Bank of Baroda
B. ICICI Bank
C. HDFC Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Reserve Bank of India (RBI) imposed a fine of ₹ 1 crore on Indian Bank for violating cyber security norms. The RBI has imposed, a monetary penalty of ₹ 10 million on Indian Bank for contravention of Circular on Cyber Security Framework in banks, the central bank said in a release. The contravention is with regard to RBI’s directions on Frauds- Classification and Reporting by Commercial Banks.

12. Who has recently become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors?
A. Vinod Rai
B. Shaktikanta Das
C. Ajay Swami
D. Rajiv Mehrishi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajiv Mehrishi

Explanation: Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies. Presently, the panel consists of 11 countries — India, Germany, Chile, Canada, France, Italy, Philippines, Ghana, Indonesia, Switzerland and United Kingdom. Currently, the panel is chaired by the Comptroller and Auditor General of the UK.

13. Asian Development Bank Wednesday has retained its India growth forecast at ___ per cent for current fiscal.
A. 7.3
B. 7.4
C. 7.5
D. 7.6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 7.3

Explanation: Asian Development Bank has retained its India growth forecast at 7.3 per cent for current fiscal and 7.6 per cent in the following financial year. The Asian Development Bank retained India’s economic growth forecast at 7.3 per cent for the current fiscal and 7.6 per cent for 2019-20, despite downside risks posed by stress in the non-banking sector, limited fiscal space as well as escalating trade tensions.

14. Who won the India’s Hottest Vegetarian title for 2018?
A. Arjun Kapoor and Priyanka Chopra
B. Deepika Padukone and Shahrukh Khan
C. Anushka Sharma and Kartik Aaryan
D. Aamir Khan and Shraddha Kapoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Anushka Sharma and Kartik Aaryan

Explanation: Anushka In a poll conducted by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), the two hottest names in the industry who are vegetarians and who won the India’s Hottest Vegetarian title for 2018 are Anushka Sharma and Kartik Aaryan. The two Bollywood celebrities won after a poll was conducted on the PETA website as Anushka and Kartik had the most number of votes in their bank. While this is the first for Kartik to win the title, for Anushka it was the second win after also topping the title in 2016. In 2017, however, she was named PETA’s Person Of The Year.

15. Who has become the first Indian Table Tennis player to be awarded the ‘Breakthrough Table Tennis Star’?

A. Sharath Kamal Achanta
B. Mouma Das
C. Kamlesh Mehta
D. Manika Batra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manika Batra

Explanation: India’s table tennis sensation Manika Batra who won 2 gold medals, a silver and a bronze at the 2018 Gold Coast Commonwealth Games, Australia and another bronze medal at the Asian Games in Jakarta, Indonesia, has put another feather to her illustrious cap. The 23-year-old Arjuna awardee has become the first Indian Table Tennis player to be awarded the ‘Breakthrough Table Tennis Star’ award at the prestigious International Table Tennis Federation Star Awards in Incheon, South Korea.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 15th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email