Important G.K. & Current Affairs Quiz – 15th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 15th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 15th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 15th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 15th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 15th December 2018


1. The Northeast Frontier Railway Construction Organisation has recently put in place the pier in which among the following states for the tallest railway bridge in the world?

A. Nagaland
B. Manipur
C. Assam
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: The Northeast Frontier Railway Construction Organisation has put in place the pier near Manipur’s Noney for the tallest railway bridge in the world. The bridge, across the valley of river Ijai, is part of the 111-km Jiribam-Tupul-Imphal project. Once completed, it will have a pier height of 141 metres. The record for the tallest railway bridge is now held by the 139-m Mala Rijeka viaduct, Montenegro. “The total length of the bridge will be 703 metres. Its tall piers have been made with a specially designed technique to ensure efficient and continual construction.

2. _______ has released its report — Regulatory Indicators for Sustainable Energy (RISE) 2018.
A. IMF
B. World Bank
C. NDB
D. WEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: World Bank has released its report — Regulatory Indicators for Sustainable Energy (RISE) 2018 — charting global progress on sustainable energy policies. The report was released on the sidelines of the 24th Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change(COP24).  India has gained a great success in renewable energy auctions that delivered record-setting low prices for solar power. However, to realize its full potential, the country needs to address critical gaps, such as failing utilities, clean cooking, and the slow progress on decarbonizing heating and transport.

3. Which Indian startup has been recently honoured by UN, which recycles floral waste from temples to clean Ganga?
A. MakeItGreen
B. HelpUsGreen
C. GoGreen
D. KeepItGreen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HelpUsGreen

Explanation: An Indian startup which works to clean up the mighty river Ganga by recycling thousands of tonnes of floral waste from temples has been honoured by the UN here. Uttar Pradesh-based ‘HelpUsGreen’ has come up with the world’s first profitable solution to the monumental temple waste problem: ‘flowercycling’, a UN document said, hailing the initiative.

4. Home Ministry has launched which Twitter account to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken?

A. CyberSaathi
B. CyberDost
C. CyberMitra
D. CyberSangini
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CyberDost

Explanation: Home Ministry has launched a Twitter account to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken. The Twitter handles – @CyberDost – is aimed at enhancing people’s basic knowledge about cybercrimes and precautions to be taken for prevention. Home Ministry said in the release that government is committed to creating an ecosystem to prevent and control cyber crimes to mitigate the possibility of disruption in normal business activities or losses due to cybercrimes. It said capacity building and public awareness are critical components for obviating impact of cybercrimes and creating a suitable climate for trust-based transactions.

5. Who recently sworn-in as Telangana chief minister for the second consecutive term?
A. K Chandrashekar Rao
B. Mohammed Mehmood Ali
C. N. Chandrababu Naidu
D. Y. S. Jaganmohan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. K Chandrashekar Rao

Explanation: K Chandrashekar Rao sworn-in as Telangana chief minister for the second consecutive term. He took the oath of office and secrecy at a simple ceremony held on the lawns of Raj Bhavan this afternoon in Hyderabad. Governor ESL Narasimhan administered the oath. Along with Mr Rao, party MLC Mohammed Mehmood Ali, who was deputy chief minister in the previous TRS government, took oath as a minister. Prime Minister Narendra Modi has congratulated K Chandrasekhar Rao on taking oath as the Chief Minister of Telangana.

6. Who has recently resigned from his post as a part-time member of the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM)?

A. Tavleen Singh
B. Surjit Bhalla
C. Urjit Patel
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Surjit Bhalla

Explanation: Economist Surjit Bhalla resigned from his post as a part-time member of the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM). The EAC-PM is headed by Niti Aayog member Bibek Debroy. Other part-time members of the EAC-PM include Rathin Roy, Ashima Goyal and Shamika Ravi.

7. Uttar Pradesh Government has decided to establish an umbrella university to be named after _________.
A. Atal Bihari Vajpayee
B. Madan Lal Khurana
C. Shyama Prasad Mukherjee
D. Kushabhau Thakre
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Atal Bihari Vajpayee

Explanation: The Uttar Pradesh Government has decided to establish an umbrella university to control all the medical and dental colleges and nursing institutions in the state. The university will be named after former  Prime Minister late Atal Bihari Vajpayee.

8. ______ has recently issued an all-India ban on the online sale of medicines.
A. Delhi HC
B. Punjab & Haryana HC
C. Calcutta HC
D. Patna HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi HC

Explanation: The Delhi High Court has issued an all-India ban on the online sale of medicines. The judgement comes a  day after the Madras High Court reserved its verdict after the final hearing in a similar case. Earlier in October, the Madras High Court had also issued a country-wide interim stay order on online pharmacies. Currently, India has over 850,000 independent pharmacy retail stores that are able to meet only 60% of the total domestic therapeutic demand. These traditional brick and mortar retail pharmacies are currently responsible for 99% of the pharmaceutical sales annually with online pharmacy contributing to only 1% of the total therapeutic sales.

9. Manipur government recently conferred ____________ with the title “Meethoileima”.
A. Mary Kom
B. Saina Nehwal
C. PV Sindhu
D. Mithali Raj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mary Kom

Explanation: Manipur government conferred MC Mary Kom, six times World Women Boxing Champion and Olympic bronze medalist, with the title “Meethoileima” for her outstanding achievement in the field of boxing. The title “Meethoileima” (loosely translated as great or exceptional lady) was conferred by Manipur Chief Minister N. Biren Singh in a felicitation ceremony held at Khuman Lampak Sports Complex in Imphal. The function was attended by cabinet Ministers, MLAs and sportspersons.

10. Which country recently signed an ascension pact to the 30-member Trans Regional Maritime Network?

A. USA
B. India
C. Iran
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. India

Explanation: India signed an ascension pact to the 30-member Trans Regional Maritime Network that will give it an access to the information on ships passing through the Indian Ocean Region. India already has bilateral White Shipping Agreements with 36 countries. The pact will give India the access to information on ships which pass through the Indian Ocean region that will greatly help the security forces in keeping a tab on any suspicious activity.

11. Government of India has recently nominated __________ as President of the FTII Society and Chairman of FTII Governing Council.

A. Bhupendra Kainthola
B. Anjum Mahajan
C. Rana Kapoor
D. Brijendra Pal Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Brijendra Pal Singh

Explanation: Government of India has nominated Shri Brijendra Pal Singh as President of the FTII Society and Chairman of FTII Governing Council, in pursuance of Rule 3 and Rule 22 of the Rules of the Film and Television Institute of India (FTII). Shri B.P. Singh’s tenure will be for the remaining period of block of 3 years starting from 04.03.2017 as per the provisions of Rule 6(1) of the Rules of FTII, Pune and the explanation given thereunder or until further orders whichever is earlier.

12. A bilateral annual Haj 2019 agreement has been signed between India and __________.
A. Pakistan
B. Saudi Arabia
C. Iran
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saudi Arabia

Explanation: Union Minister for Minority Affairs, Government of India Shri Mukhtar Abbas Naqvi,  and Haj and Umrah Minister of Kingdom of Saudi Arabia, Dr Mohammad Saleh bin Taher Benten signed bilateral annual Haj 2019 agreement between India and Saudi Arabia at Jeddah. Shri Naqvi said that the Saudi Arabia Government has always played active and effective role to ensure safety and better facilities to Indian Haj pilgrims. It is a part of strengthened bilateral relations of the two countries. He said that India-Saudi Arabia relations have achieved newer heights under the leadership and guidance of Saudi Arabia King Salman Bin Abdul Aziz and Prime Minister of India Shri Narendra Modi. Both the countries share strong cultural, historical, economic and political relations.

13. India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $60 Million Loan Agreement to reduce floods and the riverbank erosion in which among the following states?
A. Bihar
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $60 Million Loan Agreement here today in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments, and community-based flood risk management activities in critically flood-prone areas along the Brahmaputra River in Assam.

14. Dhubri-Phulbari Bridge, sometimes seen in the news, is to be constructed on which among the following rivers?
A. Ganga
B. Brahmaputra
C. Yamuna
D. Narmada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer -. B Brahmaputra

Explanation: The DPR for construction of  Dhubri-Phulbari Bridge over river Brahmaputra has been finalized. The proposal is in the process of being evaluated by the Public Investment Board (PIB).As it is  a 20 Km long bridge project with navigational span of 12.625 Km, a detailed investigation of soil and hydrology of the area was required to be carried out before finalization of the DPR. The project is being funded by Japan International Cooperation Agency (JICA) and loan agreement has been signed in October, 2018.Construction of the  bridge is scheduled to be taken up during the financial year 2019-2020.

15. Who has recently joined the Union Public Service Commission (UPSC) as a member?

A. Bharat Bhushan Vyas
B. Arvind Saxena
C. Ram Manohar
D. Alka Sirohi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bharat Bhushan Vyas

Explanation: Bharat Bhushan Vyas, an IAS officer of 32 years, on Thursday joined the Union Public Service Commission (UPSC) as a member. UPSC Chairman, Arvind Saxena, administered him the oath. Vyas had resigned as one of the four Advisors to the Governor of Jammu and Kashmir.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 14th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email