Important G.K. & Current Affairs Quiz - 14th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 14th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 14th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 14th December 2018


1. Central Board of Secondary Education (CBSE) recently conducted the largest ever Central Teacher Eligibility Test in ___ cities across the country.

A. 92
B. 102
C. 112
D. 122
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 92

Explanation: The Central Board of Secondary Education, CBSE, conducted the largest ever Central Teacher Eligibility Test in 92 cities across the country on Sunday. A press release says, altogether nine lakh 78 thousand 818 female candidates appeared in the test. The male candidates numbered seven lakh 12 thousand 71. The number of differently abled candidates was over 33 thousand. There were 199 transgender candidates as well.

2. Recently, United Nations conference adopted a migration pact in which among the following countries?
A. India
B. Switzerland
C. Morocco
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Morocco

Explanation: A United Nations conference adopted a migration pact in front of leaders and representatives from over 160 countries in Morocco despite a string of withdrawals driven by anti-immigrant populism.

3. India has successfully test-fired nuclear-capable ballistic missile Agni-5. It is capable of carrying ___ tonnes of nuclear warheads.
A. 1.5
B. 2.5
C. 3.5
D. 4.5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1.5

Explanation: India successfully test-fired nuclear-capable ballistic missile Agni-5, which has a strike range of 5,000 km, from Dr Abdul Kalam island off the Odisha coast. Agni-5 is a three-stage missile and is 17 metre tall and 2 metre wide. This is the seventh trial of the indigenously-developed surface-to-surface missile. It is capable of carrying 1.5 tonnes of nuclear warheads.

4. Government of India and the Asian Development Bank (ADB) recently signed a loan agreement for $31 million to develop tourism and boost jobs in which among the following states?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Odisha
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals. The Project is expected to improve the tourism infrastructure in Tamil Nadu and also help the State in preserving the natural and cultural heritage. The activities under the project would also boost economic opportunities for the local people.

5. The exercise CROSS BOW-18, sometimes seen in the news, relates to the air force of which among the following countries?
A. Russia
B. US
C. North Korea
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. India

Explanation: The Indian Air Force conducted combined guided weapons firing of Surface-to-Air Missiles from the Air Force Station located at Suryalanka, Andhra Pradesh. The first-of-its-kind exercise for the Air Force was code-named ‘CROSS BOW-18’.

6. Who became the first Asian captain to win Tests in Australia, England and South Africa?

A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Rashid Khan
D. Sarfraz Ahmed
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: India recently earned a hard-fought 1-0 lead in the four-match test series after registering a 31-run victory over Australia in the opening Test at the Adelaide Oval. And with this win India captain Virat Kohli also became the first Asian captain to win Tests in Australia, England and South Africa. Former India captains Rahul Dravid and MS Dhoni won Test matches as captains in England and South Africa but not in Australia.

7. Jagdish Thakkar recently passed away. He was a/an ________ by profession.
A. Actor
B. Journalist
C. Poet
D. Wrestler
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Journalist

Explanation: Public Relations Officer (PRO) in the prime minister’s office and senior journalist Jagdish Thakkar passed away in New Delhi.

8. NABARD has recently signed an agreement with GCF to infuse ______ million into an ambitious project designed to unlock private sector initiatives for creation of rooftop solar power capacity across India.
A. $100
B. $200
C. $300
D. $400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $100

Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) said it has signed an agreement with Green Climate Fund (GCF) to infuse $100 million into an ambitious project designed to unlock private sector initiatives for creation of rooftop solar power capacity across India.The $250 million project, to be executed by Tata Cleantech Capital Ltd, will receive the GCF support through NABARD, which is the National Implementing Entity (NIE) for the UNFCC-promoted Fund that supports the efforts of developing countries to respond to the challenge of climate change, said the apex development bank, whose mission is to promote sustainable and equitable agriculture and rural development, in a statement.

9. Indian Ports Association has recently launched which among the following to Increase Ease of Doing Business?
A. PCS1x
B. PCS2x
C. PCS3x
D. PCS4x
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PCS1x

Explanation: Indian Ports Association (IPA), under the guidance of Ministry of Shipping launched the Port Community System ‘PCS1x’. PCS 1x’ is a cloud based new generation technology, with user-friendly interface.  This system seamlessly integrates 8 new stakeholders besides the 19 existing stakeholders from the maritime trade on a single platform.

10. AIIB has recently approved a $400-million loan for a water sanitation project in which among the following states?

A. MP
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Andhra Pradesh

Explanation: AIIB has approved a $400-million loan for a water sanitation project in Andhra Pradesh, taking the overall exposure of the bank to India to $2 billion spread over nine projects. India is the second largest shareholder of the bank after China. The new project is expected to have a positive impact on women and girls in affected communities, the bank said in a statement.

11. Who has recently got lifetime achievement award at Trinity Arts Festival?

A. T T Srinivasaraghavan
B. Zaid Yadukumara
C. Ravi Yadavaprakasa
D. Suresh Zulfikar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. T T Srinivasaraghavan

Explanation: Sundaram Finance managing director T T Srinivasaraghavan was presented the lifetime achievement award by the publisher and former Editor-in-Chief of The Hindu, and the Press Trust of India, Chairman, N Ravi at a function recently. The citation of the award that was presented at the Trinity Arts Festival to Srinivasaraghavan read ‘Sundaram Finance under Srinivasaraghavan’s dynamic leadership saw phenomenal growth and earned the distinction as one of India’s most trusted non-banking finance companies”. “He pursued his commitment to society by organising mike-less kutcheries for children aged below 15 years over the last 13 years.

12. India is expected to receive a total remittance of _____ billion in 2018, said the latest edition of the World Bank’s Migration and Development Brief.
A. $80
B. $100
C. $120
D. $140
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $80

Explanation: India is expected to receive a total remittance of $80 billion in 2018, said the latest edition of the World Bank’s Migration and Development Brief. According to the brief, remittance flows rose in all regions and was driven by a stronger economy and employment situation in the US and a rebound in outward flows from Gulf Cooperation Council (GCC) countries and the Russian Federation.

13. Who will take over as the 25th Governor of the Reserve Bank of India for a period of three years?
A. Shaktikanta Das
B. C Rangarajan
C. Neelkanth Mishra
D. NK Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shaktikanta Das 

Explanation: Veteran bureaucrat Shaktikanta Das will take over as the 25th Governor of the Reserve Bank of India for a period of three years. Das’ appointment comes just in time for the next RBI central board meeting. The agenda for the Dec. 14 meeting has been circulated, said RBI board member Satish Marathe. Shaktikanta Das is a 1980 batch IAS officer from the Tamil Nadu cadre. He is currently a member of the Fifteenth Finance Commission. He also represents India at the G-20 in a role of a sherpa.

14. Fourth Partners’ Forum has been recently held in ________.
A. Chandigarh
B. New Delhi
C. Shimla
D. Shillong
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The Government of India, in association with the Partnership for Maternal, Newborn and Child Health (PMNCH), has hosted a two-day international conference bringing together about 1500 participants from across 85 countries to improve the health and well-being of women, children and adolescents. The invited countries have been selected from across all regions and income levels and include countries that are currently chairing key global and regional bodies (e.g. G7, G20, BRICS, etc.). Partners’ Forum is a global health partnership launched in September 2005 to accelerate efforts to reduce child and maternal mortality, improve adolescent, child, newborn and maternal health.

15. The government’s contribution to National Pension Scheme (NPS) has been increased to ___ per cent of basic salary from the current 10 per cent.

A. 11
B. 12
C. 13
D. 14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 14

Explanation: In a bonanza for government employees, the Cabinet raised the government’s contribution to National Pension Scheme (NPS) to 14 per cent of basic salary from the current 10 per cent, sources said. Minimum employee contribution will, however, remain at 10 per cent.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 13th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email