Important G.K. & Current Affairs Quiz – 13th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 13th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 13th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 13th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 13th December 2018


1. _______ recently overtook Qatar as the world’s largest exporter of liquefied natural gas (LNG) for the first time in November.

A. Australia
B. India
C. Russia
D. Venezuela
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation: Australia overtook Qatar as the world’s largest exporter of liquefied natural gas (LNG) for the first time in November, data from Refinitiv Eikon showed. The surge in Australian exports follows the start up of a number of export projects in the country over the past three years, most recently the Ichthys project offshore its northern coast. In November, Australia loaded 6.5 million tonnes of LNG for exports while Qatar exported over 6.2 million tonnes, the data showed.

2. Scientists have recently discovered a fossilised upper jaw of an eleven million-year-old human ancestor in which among the following states?
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: Scientists have discovered a fossilised upper jaw of an eleven million-year-old human ancestor in Kutch, Gujarat. The find significantly extends the southern range of ancient apes in the Indian Peninsula, according to a study published in the journal PLOS ONE. Apes, or hominoids, are a group of primates from Africa and Southeast Asia that includes the gibbons and the great apes: chimps, orangutans, gorillas, and humans.

3. Which among the following is not a member of the Gulf Cooperation Council?
A. Bahrain
B. Kuwait
C. Oman
D. Qatar
E. Iraq

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Iraq

Explanation: It is a regional intergovernmental political and economic union consisting of all Arab states of the Persian Gulf except Iraq. Its member states are Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and UAE.

4. Christian Michel, sometimes seen in the news, has been extradited to India from ______.

A. United Kingdom
B. USA
C. UAE
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UAE

Explanation: Absconding British middleman in the Rs 3,600 crore Agusta-Westland VVIP chopper scam, Christian Michel has been extradited to India from the United Arab Emirates. The Agusta-Westland case involves the deal to purchase 12 luxury helicopters for use by the President, Prime Minister, former prime ministers and other VIPs when Manmohan Singh’s Congress-led coalition was in power.

5. SWIFT India has appointed _________ as the new chairman of its board.
A. Naina Kidwai
B. Anjum Chaudhary
C. Rana Kapoor
D. Arundhati Bhattacharya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arundhati Bhattacharya 

Explanation: SWIFT India  has appointed ex-SBI chief Arundhati Bhattacharya as the new chairman of its board. SWIFT India is a joint venture of top Indian public and private sector banks and SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Bhattacharya will succeed former banker M V Nair, who is stepping down after completing five years with the company, SWIFT India said in a statement.

6. Which among the following states got its 23rd district with the formal inauguration of Shi Yomi?

A. Nagaland
B. Manipur
C. Mizoram
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arunachal Pradesh

Explanation: Arunachal Pradesh got its 23rd district on Sunday with the formal inauguration of Shi Yomi, carved out of the West Siang district, officials said. Two more districts would be created, which would increase the total number of districts to 25, they said.

7. Who has been honoured with this year’s Sanctuary Wildlife Service Award?
A. Salim Ali
B. Ashok Rohera
C. Imran Siddiqui
D. Rakesh Mehra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Imran Siddiqui

Explanation: Hyderabad-based conservationist Imran Siddiqui has been honoured with this year’s Sanctuary Wildlife Service Award. Siddiqui, who is an Assistant Director for Conservation Science at WCS-India monitors tiger in 10,000 sq km, including Nagarjunasagar Srisailam, Amrabad and Kawal Tiger Reserves, and corridors connecting to Tadoba and Tirupati Forests. This is India’s most prestigious award, the ( Wildlife Conservation Society) WCS said.

8. _______ has recently won the DSCI Excellence Award 2018 for cyber security education.
A. IIT Kharagpur
B. IIT Bombay
C. IIT Kanpur
D. IIT Madras
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Kharagpur

Explanation: IIT Kharagpur has recently won the DSCI Excellence Award 2018 for cyber security education. The award was given by the Data Security Council of India (a body set up in order to protect data by NASSCOM), at the Annual Information Security Summit 2018. The institute was felicitated for its focused curricula and research work in cryptography, hardware security, cyber security, Internet of Things (IoT) security, and network security.

9. 18th All India Annual Conference of the Heads of Science Centre’s and Museums  has been recently held at _________.
A. Mumbai
B. Itanagar
C. Shillong
D. Kohima
E. Dibrugarh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Itanagar

Explanation: The18th All India Annual Conference of the Heads of Science Centre’s and Museums has been recently held at Itanagar.

10. India is set to get its first underwater museum off which among the following coasts?

A. Puducherry
B. Gujarat
C. Odisha
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Puducherry

Explanation: India is set to get its first underwater museum off the Puducherry coast, giving a boost to tourism in the Union territory. INS Cuddalore, a minesweeper decommissioned in March after it travelled 30,000 nautical miles in 30 years, will be turned into a museum. The minesweeper will be deployed in the seabed 7 km off Puducherry at a depth of 26 metres. The 60-metre long and 12-metre wide vessel will be a popular destination for scuba diving and snorkelling. The Navy has agreed to gift the vessel to promote tourism in Puducherry.

11. The proposed Jaitapur Nuclear Power Project would be built in which among the following states?

A. Kerala
B. Maharashtra
C. Odisha
D. MP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Maharashtra

Explanation: Jaitapur Nuclear Power Project is a proposed nuclear power plant in India. If built, it would be the largest nuclear power generating station in the world by net generation capacity, at 9,900 MW. The power project is proposed by Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) and would be built at Madban village of Ratnagiri district in Maharashtra.

12. Who has been elected as the 14th chairman of The Coca-Cola Company?
A. Muhtar Kent
B. James Quincey
C. Brian Smith
D. Nick Williams
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. James Quincey

Explanation: James Quincey has been elected as the 14th chairman of The Coca-Cola Company, succeeding Muhtar Kent, who plans to retire in April after a Coca-Cola system career that started in 1978.

13. Which among the following universities might be renamed as Prayagraj State University?
A. Allahabad University
B. Aligarh Muslim University
C. University of Lucknow
D. Deen Dayal Upadhyay University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Allahabad University

Explanation: Days after the Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh changed the names of two districts – Allahabad and Faizabad – to Prayagraj and Ayodhya, respectively, a formal proposal has now been sent to the state’s Governor seeking his approval to rename Allahabad University as Prayagraj State University.

14. This year, the Human Rights Day has been celebrated with the theme __________.
A. Stand Up For Human Rights
B. Let’s stand up for equality, justice and human dignity
C. Stand up for someone’s rights today
D. Our Rights, Our Freedoms, Always
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Stand Up For Human Rights

Explanation: Theme of 2018 is “Stand Up For Human Rights”. Human Rights day is one of the globally celebrated day by the people all across the world to know the rights they deserve and also fight for them. This day is celebrated to enhance the cultural, physical, spiritual and social well being welfare of the people who have no ideas about their rights globally.

15. Recently, which state government launched a 24-hour helpline for women, among others, facing domestic violence and sexual harassment?

A. Punjab
B. MP
C. Odisha
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these 

Explanation: The Tamil Nadu government recently launched a 24-hour helpline for women, among others, facing domestic violence and sexual harassment. Chief Minister K Palaniswami launched the initiative, developed at a cost of Rs 62.70 lakh. Women facing domestic violence and sexual harassment at home or workplaces can contact the toll-free helpline 181, to get assistance ranging from police help, legal aid or medical services including ambulance.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 12th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email