Important G.K. & Current Affairs Quiz – 12th December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 11th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 12th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 12th December 2018


1. Regional Conference on ‘Good Governance- Focus on Aspirational Districts’ has been held in ___________.

A. Thiruvananthapuram
B. Chandigarh
C. Gurugram
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Thiruvananthapuram

Explanation: The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Government of India in association with Government of Kerala is organizing a Regional Conference on December 10-11, 2018 at Thiruvananthapuram on ‘Good Governance – Focus on Aspirational Districts’. The Governor of Kerala Shri Justice (Retd.) P. Sathasivam will inaugurate the 2-day event tomorrow. The Chief Secretary, Government of Kerala, Shri Tom Jose and Shri K V Eapen, Secretary, D/o Administrative Reforms & Public Grievances, Government of India will address the Inaugural Session and Valedictory Session.

2. Human Rights Day is celebrated annually on _________ every year.
A. 9 December
B. 10 December
C. 11 December
D. 12 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10 December

Explanation: Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December every year. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights(UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

3. Ex Aviaindra 2018, sometimes seen in the news, is a service specific Air Force exercise between India and _____.
A. Germany
B. US
C. Russia
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: It is a service specific Air Force exercise between India and Russia.The 2018 edition is going to be conducted in Jodhpur. It is the second in the series of bilateral joint exercise between Indian Air Force and Russian Federation Aerospace Force (RFSAF).

4. ______ has become the first state in the country to have four international airports.

A. Punjab
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: Kerala has become first state in the country to have four international airports with the inauguration of Kannur airport. The first commercial flight from this airport Air India Express flight IX 715 with 180 passengers on board to Abu Dhabi was flagged off recently. The other three international airports are Trivandrum International Airport, Cochin International Airport and Calicut International Airport.

5. What does ‘V’ stand for in the VISIONS-2 mission?
A. Vector
B. Visualizing
C. Vicugna
D. Voracious
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Visualizing

Explanation: The VISIONS-2 mission, short for Visualizing Ion Outflow via Neutral Atom Sensing-2, is a sounding rocket going to be launched by NASA.It aims to explore how the Earth’s atmosphere is slowly leaking in to space.Sounding rockets are unique among scientific spacecraft for their superior dexterity.

6. 1st International Conference on Sustainable Water Management is being held in ______.

A. Mohali
B. Kurukshetra
C. Jaipur
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mohali

Explanation: The first International Conference under the aegis of National Hydrology Project, Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation is being organised by Bhakra Beas Management Board (BBMB) during 10-11 December, 2018 at Indian School of Business (ISB), Mohali on the theme ‘Sustainable Water Management’. The theme of the Conference deals with promoting integrated and sustainable development and management of Water Resources. The aim of the Conference is to foster the participation of and dialogue between various stakeholders, including governments, the scientific and academic communities, so as to promote sustainable policies for water management, to create awareness of water-related problems, motivate commitment at the highest level for their solution and thus promote better management of water resources at local, regional, national and international levels.

7. Which country recorded the highest deaths due to road accidents in the world, according to the latest WHO report?
A. China
B. Pakistan
C. Iran
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: India recorded the highest deaths due to road accidents in the world, a latest WHO report has revealed. India reported 1.51 lakh deaths due to road accidents in 2016, which is highest in the world, followed by China with 58,022 deaths, says the World Health Organisation (WHO) report on Global Status Report on Road Safety-2018. Globally the number of road traffic deaths continues to climb, reaching 1.35 million in 2016. However, the rate of deaths relative to the size of the world’s population has stabilised in recent years, says the report. Though progress has been achieved in important areas such as legislation, vehicle standards and improving access to post-crash care, the progress has not occurred at a pace fast enough to compensate for the rising population and rapid motorisation of transport taking place in many parts of the world.

8. Axis Bank recently inducted __________ as Additional Director on its board.
A. Amitabh Chaudhry
B. Shikha Sharma
C. Samir Barua
D. Som Mittal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amitabh Chaudhry

Explanation: Axis Bank inducted Amitabh Chaudhry as Additional Director on its board, three weeks ahead of his taking over as the new Managing Director and CEO of the private sector lender. He will replace incumbent Shikha Sharma whose fourth term has been curtailed by the RBI by nearly two-and-half years. In a board meeting held on Saturday, Axis Bank approved the appointment of Chaudhry as Additional Director. The board also gave its nod for the reappointment of Samir Barua, Som Mittal and Rohit Bhagat as independent directors.

9. ______ has launched the largest Arabic audio library in the world.
A. Iran
B. Pakistan
C. Syria
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Dubai Crown Prince Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum has launched the largest Arabic audio library in the world. The Dubai Audio Library, which targets seven million visually impaired people in the Arab world, was an initiative undertaken by the Roads and Transport Authority (RTA) in collaboration with the website Bookshare.org

10. International Anti-Corruption Day is observed on ___________.

A. December 8
B. December 9
C. December 10
D. December 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. December 9

Explanation: International Anti-Corruption Day has been observed annually, on 9 December, since the passage of the United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003 to raise public awareness for anti-corruption.

11. Who has been recently bestowed with the ‘Doctor Honoris Causa’ by ESCP Europe Business School?

A. Mukesh Ambani
B. Ratan Tata
C. Sunil Bharti Mittal
D. Narayan Murthy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Sunil Bharti Mittal

Explanation: Sunil Bharti Mittal, Founder and Chairman, Bharti Enterprises, has been bestowed with the ‘Doctor Honoris Causa’ by ESCP Europe Business School, one of the premier global institutions, for his innovative entrepreneurship and contribution towards philanthropy in the field of education. He is the first Indian to be honoured with this distinguished recognition in ESCP Europe’s near – 200 years history. Established in 1819, ESCP Europe is the world’s first business school and was founded by a group of economic scholars and businessmen including well-known economist Jean-Baptiste Say and the celebrated trader Vital Roux.

12. India has recently signed an agreement with ____ to pay for crude oil in rupees.
A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Iran
D. Egypt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Iran

Explanation: India has signed an agreement with Iran to pay for crude oil it imports from the Persian Gulf nation in rupees, sources in know of the development said. The memorandum of understanding (MoU) was signed following the US letting India and seven other nations to keep buying Iranian oil despite sanctions were reimposed on the Islamic state on November 5.

13. Forbes recently announced the 2018 list of The World’s 100 Most Powerful Women. Who retained the top spot for the eighth consecutive year?
A. Angela Merkel
B. Theresa May
C. Abigail Johnson
D. Christine Lagarde
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Angela Merkel

Explanation: Forbes announced the 2018 list of The World’s 100 Most Powerful Women.  In the 15th year of the annual list, German Chancellor Angela Merkel retains the top spot for the eighth consecutive year, and 13 times in total. She is followed by U.K. Prime Minister Theresa May, who for the second year in a row has retained the No. 2 spot on the list in the midst of her leadership through Brexit. May is followed by International Monetary Fund managing director Christine Lagarde (No. 3), General Motors CEO Mary Barra (No. 4), and Fidelity Investments CEO Abigail Johnson (No. 5)

14. The 175th Meeting of the Conference of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was held recently in ________.
A. Riyadh
B. Tehran
C. Vienna
D. Sydney
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vienna

Explanation: The 175th Meeting of the Conference of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was held in Vienna, Austria. The Conference took note of the announcement from Qatar that gives notice of its intention to withdraw from its Membership of OPEC, with effect from 1 January 2019.

15. Reserve Bank of India Governor _________ has recently resigned from his post.

A. Viral Acharya
B. Urjit Patel
C. S Gurumurthy
D. Arun Jaitley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Urjit Patel

Explanation: Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned from his post, making him the first governor since 1990 to step down before his term ends. Patel’s three-year term was to end in September 2019. Speculation of Patel’s exit had picked up after differences between the RBI and the government spilled out in the open. This first happened a couple of months ago when RBI Deputy Governor Viral Acharya delivered a hard hitting speech on the need to ensure the independence of the central bank. The speech was delivered with the backing of Patel, suggested the footnotes in Acharya’s speech.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 11th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF