Important G.K. & Current Affairs Quiz - 10th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 10th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 10th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 10th December 2018


1. ___________ is the motto of Indian Coast Guard, which is sometimes seen in the news.

A. We Protect
B. Touch the Sky
C. Service before Self
D. Truth Triumphs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. We Protect

Explanation: The Indian Coast Guard (ICG) protects India’s maritime interests and enforces maritime law, with jurisdiction over the territorial waters of India, including its contiguous zone and exclusive economic zone. The Indian Coast Guard was formally established on 18 August 1978 by the Coast Guard Act, 1978 of the Parliament of India as an independent Armed force of India. It operates under the Ministry of Defence.

2. India and _______ recently signed a currency swap agreement to boost investment and enable direct trade without using dollars or other international currencies.
A. UAE
B. Qatar
C. Saudi Arabia
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UAE

Explanation: India and the United Arab Emirates (UAE) signed a currency swap agreement to boost investment and enable direct trade without using dollars or other international currencies. India also signed an MoU with UAE to on development cooperation in Africa. The currency swap has been fixed at 200 crore dirhams or Rs 3,500 crore ($ 496 million), depending on which country’s central bank requests the amount, an official statement said. The bilateral currency swap agreement between India and UAE is expected to reduce the dependency on hard currencies like US dollar.

3. According to the report from Oxford Economics, which city topped the list of 10 fastest growing cities in the world between 2019 and 2035?
A. Agra
B. Surat
C. Tiruchirappalli
D. Rajkot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Surat

Explanation: The list of fastest growing cities is dominated by India with 17 among the top 20 cities in the world, according to a global economic research report. “When future GDP growth rates are compared, the story is mostly very different. In particular, 17 of the 20 fastest-growing cities in the world between 2019 and 2035 will be Indian, with Bengaluru, Hyderabad and Chennai among the strongest performers,” said a report from Oxford Economics, a research house engaged in global forecasting and quantitative analysis. Surat tops the list of top 10 fastest growing cities in the world between 2019 and 2035, followed by Agra and Bengaluru. Hyderabad is in the fourth place, followed by Nagpur, Tirupur, Rajkot, Tiruchirappalli, Chennai and Vijayawada. Surat is a major diamond trading and processing centre and also has a strong IT sector.

4. ADB entered into an arrangement with ________ to put in place a single framework that will make co-financed projects more efficient.

A. IMF
B. World Bank
C. NDB
D. EBRD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: Asian Development Bank (ADB) on Thursday said it has entered into an arrangement with the World Bank to put in place a single framework that will make co-financed projects more efficient. ADB’s first Alternative Procurement Arrangement (APA) with the World Bank will allow procedures on co-financed projects to follow a single procurement framework, it said in a statement.

5. ‘Development of Tribal Circuit: Peren-Kohima-Wokha Project’ is the first project to be implemented in which among the following states?
A. Assam
B. Nagaland
C. Arunachal Pradesh
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagaland

Explanation: The Centre has recently launched a project in Nagaland under the Swadesh Darshan Scheme to develop the state as a tourist destination. The project named ‘Development of Tribal Circuit: Peren-Kohima-Wokha Project’ has been inaugurated by Nagaland CM Neiphiu Rio in the presence of Union minister of state for tourism KJ Alphons. This is the first project to be implemented in the state under Swadesh Darshan Scheme of the ministry of tourism.

6. Which among the following is also known as Hansen’s disease?

A. Leprosy
B. Diabetes
C. Pneumonia
D. Rabies
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Leprosy

Explanation: Leprosy, also known as Hansen’s disease (HD), is a long-term infection by the bacterium Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis. Initially, infections are without symptoms and typically remain this way for 5 to 20 years. Symptoms that develop include granulomas of the nerves, respiratory tract, skin, and eyes. This may result in a lack of ability to feel pain, which can lead to the loss of parts of extremities due to repeated injuries or infection due to unnoticed wounds. Weakness and poor eyesight may also be present.

7. Recently, the cooperative department of Punjab has decided to merge __ District Central Cooperative Banks (DCCBs) with the Punjab State Cooperative Bank (PSCB).
A. 10
B. 20
C. 30
D. 40
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20

Explanation: After facing a loss of Rs 700 crore, the Cooperative department of Punjab has decided to merge 20 District Central Cooperative Banks (DCCBs) with the Punjab State Cooperative Bank (PSCB). The Punjab Cabinet gave its approval for the merger. The 20 DCCBs, having 804 branches across the state, were district-wise independent authorities. With the merger, the DCCBs would now be the branches of the PSCB and function like other commercial banks.

8. Recently, the first MoU has been signed between Swedish firm Spowdi and EMVEE for setting up local manufacturing and assembly unit in which among the following?
A. Noida
B. Bangalore
C. Gurugram
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangalore

Explanation: Sweden and India signed two MoUs in the Renewable Energy sector to enhance the technology and bring in power efficiency. The first MoU was signed between Swedish firm Spowdi and EMVEE for setting up local manufacturing and assembly unit in Bangalore.

9. Fitch Ratings recently revised downwards India’s gross domestic product (GDP) growth forecast to ____ per cent.
A. 7.0
B. 7.1
C. 7.2
D. 7.3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7.2

Explanation: Fitch Ratings revised downwards the country’s gross domestic product (GDP) growth forecast to 7.2 per cent for current fiscal citing higher financing cost and reduced credit availability. In its Global Economic Outlook, Fitch projected that for 2019-20 and 2020-21 financial years, India’s GDP growth will be 7 per cent and 7.1 per cent respectively. Fitch had in June projected India to grow at 7.4 per cent in current fiscal and 7.5 per cent in 2019-20. “We have lowered our growth forecasts on weaker-than-expected momentum in the data (GDP), higher financing costs and reduced credit availability. We now see GDP growth at 7.2 per cent in the fiscal year ending March 2019 (FY19), followed by 7.0 per cent in FY20 and 7.1 per cent in FY21,” it said.

10. _________ became the fastest cricketer to take 200 test wickets, breaking an 82-year-old record.

A. Yasir Shah
B. Yuvraj Singh
C. Clarrie Grimmett
D. George Lohmann
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Yasir Shah

Explanation: Pakistan’s leg-spinner Yasir Shah became the fastest cricketer to take 200 Test wickets, breaking an 82-year-old record on the fourth day of the third Test against New Zealand. The 32-year-old trapped nightwatchman Will Somerville leg before for four — his second wicket of the New Zealand second innings — to reach the milestone in his 33rd Test, beating Australian leg-spinner Clarrie Grimmett’s record of 36 Tests achieved against South Africa in Johannesburg in 1936.

11. National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems is to be implemented at a total cost of Rs 3,660 crore for a period of how many years?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 5

Explanation: The Union Cabinet approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems to be implemented by the Department of Science and Technology at a total cost of Rs 3,660 crore for a period of five years, a statement said. It is a comprehensive mission which would address technology development, application development, human resource development, skill enhancement, entrepreneurship and start-up development in CPS and associated technologies. the drought situation, Mr. Fadnavis requested early assistance to tackle drought in over 150 talukas of the state.

12. __________ has been awarded with Innovative Young Biotechnologist Award (IYBA) 2018.
A. Rajanish Giri
B. Sonam Munjal
C. Gopinath Iyer
D. Swati Malik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajanish Giri

Explanation: Indian Institute of Technology Mandi (IIT Mandi) Assistant Professor, Dr. Rajanish Giri, has been awarded with Innovative Young Biotechnologist Award (IYBA) 2018. Additionally, he has proven expertise in the understanding and solving the fundamental problems of protein folding in various structured and Intrinsically Disordered Proteins.

13. The government has recently appointed _______ as the new government nominee on private sector ICICI Bank.
A. Lalit Kumar
B. Mukesh Ranjan
C. Nageswara Rao
D. Gajendra Nath
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lalit Kumar

Explanation: The government has appointed Lalit Kumar, a 1995-batch Indian Economic Service (IES) officer as the new government nominee on private sector ICICI Bank. Kumar who is at present an Economic Advisor in the department of financial services of the finance ministry will replace Lok Ranjan, who has been laterally transferred to Department of Personnel and Training (DOPT). Ranjan, a 1989-batch IAS officer of the Tripura cadre.

14. Which country has recently approved a controversial new law allowing hundreds of thousands of foreigners into the country to ease labour shortages?
A. Bangladesh
B. China
C. Japan
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: In Japan, parliament has approved a controversial new law allowing hundreds of thousands of foreigners into the country to ease labour shortages. From April next year, foreigners will be allowed to take up jobs in sectors such as construction, farming and nursing. The law creates two new visa categories. Workers in the first category will be allowed in for five years if they have a certain level of skill and some proficiency in Japanese. Workers with a higher level of skills would qualify for the second visa category and would eventually be allowed to apply for residency.

15. Ranji Trophy: Who has recently created world record for highest first-class debut score?

A. Rakesh Manjhi
B. Anil Mazumdar
C. Sunil Sharma
D. Ajay Rohera
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ajay Rohera

Explanation: Rookie Madhya Pradesh opener Ajay Rohera today etched his name in the record books by slamming the highest first-class score on debut. He remained unbeaten on 267 against Hyderabad in their Ranji Trophy Elite Group-B Cricket in Indore. 21-year-old Rohera’s 267 not out is a world record. The record was earlier held by former Mumbai stalwart Amol Mazumdar, who had hit 260 versus Haryana at Faridabad in 1994.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email