Important G.K. & Current Affairs Questions – 9th January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 9th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 9th January 2019


1. The Ministry of Home Affairs recently notified the high-level committee that is expected to look into the implementation __________ of the Assam Accord of 1985.
A. Clause 2
B. Clause 6
C. Clause 10
D. Clause 15
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Clause 6

Explanation: The clause aims to provide constitutional, legislative and administrative safeguards to preserve and promote the cultural, social, linguistic identity and heritage of the Assamese people. The Ministry of Home Affairs notified the high-level committee that is expected to look into the implementation of Clause 6 of the Assam Accord of 1985. The committee is headed by a retired IAS officer MP Bezbarauah and includes eminent Assamese personalities from various fields. The panel will submit its report within six months. Bezbaruah has served in Assam as a bureaucrat and was also part of the North Eastern Council. He earlier headed a committee in 2014 that looked into discrimination suffered by Northeastern people in mainland India following the death of Arunachal Pradesh resident Nido Tania in Delhi.

2.The International Kite Festival in ___________ was recently inaugurated by Gujarat Governor O P Kohli.
A. Surat
B. Ahmedabad
C. Junagadh
D. Rajkot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ahmedabad

Explanation: The International Kite Festival at the Sabarmati Riverfront in Ahmedabad was inaugurated by Gujarat Governor O P Kohli. Ahmedabad has been hosting the International Kite Festival since 1989, as part of the official celebration of Makar Sankranti or Uttarayan. Kite flying developed as a major sport when it was taken up by the kings and Nawabs of India.

3.Which state announced interest-free loans of up to Rs 3 lakh for the women self-help groups (WSHGs) in the state?

A. West Bengal
B. Odisha
C. Haryana
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced interest-free loans of up to Rs 3 lakh for the women self-help groups (WSHGs) in the state. He said this while addressing the “Mission Shakti” convention here, which was attended by about 50,000 women from different parts of the state. There are around six lakh WSHGs in Odisha.

4. Who took over as the new Chief Justice of Nepal’s Supreme Court recently?

A. Bidya Devi Bhandari
B. Om Prakas Mishra
C. Cholendra Shamsher J B Rana
D. KP Oli
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cholendra Shamsher J B Rana 

Explanation: Justice Cholendra Shamsher J B Rana recently took over as the new Chief Justice of Nepal’s Supreme Court. President Bidya Devi Bhandari administered the oath to Rana at the swearing-in ceremony at Sheetal Niwas, the official residence of the President. Rana, who will have a tenure of four years, has succeeded Chief Justice Om Prakas Mishra.

5. The Union Cabinet recently approved the re-structuring of existing National Health Agency as _____________.

A. Ayushman Authority
B. National Health Authority
C. Healthy India
D. Central Health Monitoring Agency
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. National Health Authority

Explanation: The Union Cabinet on Wednesday approved the re-structuring of existing National Health Agency as “National Health Authority” with an aim to efficiently implement Pradhan Mantri – Jan Arogya Yojana (PM-JAY). With this, the existing society, “National Health Agency”, has been dissolved and its status now stands enhanced to that of an Authority. The National Health Authority shall have full autonomy, accountability and the mandate to implement PM-JAY through an efficient, effective and transparent decision-making process. Dubbed as “Modicare” the PM-JAY, is being described as the world’s largest health insurance scheme. It is a cashless and paperless access to health services up to Rs. 5 lakhs per year to poor and vulnerable people identified as per the socio economic caste census.

6. National Green Tribunal recently imposed a fine of whopping Rs 100 crore on which state government for its failure to curb illegal coal mining in the state?

A. Mizoram
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Chattisgarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The National Green Tribunal imposed a fine of whopping Rs 100 crore on the Meghalaya government for its failure to curb illegal coal mining in the state. A senior advocate, who is assisting the tribunal as an amicus curiae in the matter, said a report of a high-level committee was submitted on January 2 before a bench headed by NGT chairperson A K Goel.

7. As per the ‘First Advance Estimates of National Income, 2018-19’, India’s GDP is expected to rise to _____ per cent during 2018-19.
A. 7.0
B. 7.1
C. 7.2
D. 7.3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7.2

Explanation: The government said that India’s GDP is expected to rise to 7.2 per cent during 2018-19 compared to 6.7 per cent in the previous fiscal. As per the ‘First Advance Estimates of National Income, 2018-19’ released by the Central Statistics Office (CSO), Real GDP or Gross Domestic Product (GDP) in the year 2018-19 is likely to attain a level of Rs 139.52 lakh crore. This is 7.23 per cent higher than Rs 130.11 lakh crore reported during 2017-18.

8.The Union Cabinet has recently approved ___ per cent reservation in jobs and educational institutions for the economically weak sections in the general category.
A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10

Explanation: The Union Cabinet has approved 10 per cent reservation in jobs and educational institutions for the  economically weak sections in the general category. The section doesn’t get reservation as of now, the sources said. This reservation will be over and above the existing 50 per cent reservation, they said, adding that the government is likely to bring a constitutional amendment bill in Parliament.

9. Which country has passed a new law to regulate Islam and make it more compatible with socialism by “Sinicizing Islam”?
A. India
B. Pakistan
C. China
D. Kazakhstan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: The new Chinese law aims to “Sinicise” Islam. The indifference of China towards Islam was garnering it loads of criticism. China has around 20 million Muslims and Islam is one of the five officially recognised religions in atheist China. China has embarked on an aggressive “Sinification” campaign in recent years with faith groups that were largely tolerated in the past seeing their freedoms shrink under Chinese President Xi Jinping, China’s most powerful leader since Mao Zedong. Practising Islam has been made forbidden in parts of China, with individuals caught praying, fasting, growing a beard or wearing a hijab, a headscarf worn by many Muslim women who feel it is part of their religion, facing the threat of arrest.

10. HRD Ministry has recently approved an increase of _______ seats at Jawahar Navodaya Vidyalayas across the country. 

A. 1800
B. 3500
C. 4300
D. 5000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 5000

Explanation: Human Resource Development Minister Prakash Javadekar approved an increase of 5,000 seats at Jawahar Navodaya Vidyalayas across the country. The admission to the additional seats will start in the 2019-20 academic session. In a statement, the HRD Ministry said, now the number of seats has increased from 46 thousand 600 to 51 thousand at the Jawahar Navodaya Vidyalayas

11. Sheikh Hasina was recently sworn in as Prime Minister of __________ for the third consecutive term.

A. Pakistan
B. Bhutan
C. Afghanistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Bangladesh

Explanation: Awami League chief Sheikh Hasina was sworn in as Prime Minister of Bangladesh for the third consecutive term on Monday. President Md Abdul Hamid administered the oath of office to 71-year-old Hasina at the Bangabhaban in Dhaka. It is Hasina’s fourth term in office.

12. India created history by winning their first ever Cricket Test series on ________ soil.
A. American
B. Russian
C. Australian
D. Spanish
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Australian

Explanation: India created history by winning their first ever Cricket Test series on Australian soil after beating the home team 2-1 as the fourth and final Test ended in a tame draw due to inclement weather. India reinforced their status as the world’s number one test team and retained the Border-Gavaskar Trophy with the series win. Cheteshwar Pujara was declared man of the match as well as man-of-the-series.

13. Which state government announced the decision to extend the retirement age of college-university professors from 62 to 65 years?
A. Punjab
B. Odisha
C. Karnataka
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: Announcing the decision to extend the retirement age of college-university professors from 62 to 65 years, West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee said the move was aimed to utilise their services for a longer period. Addressing the Convocation of Calcutta University, Ms Banerjee said her government has taken the decision to raise the retirement age of professors from 62 to 65 years and Vice-Chancellors from 65 to 70 years.

14. ___________ recently won ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress.
A. FICCI
B. ISRO
C. DRDO
D. RAW
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DRDO

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) pavilion received ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress held at Lovely Professional University (LPU), Phagwara, Punjab. The pavilion narrated the saga of self-reliance & national pride with the ‘Make in India’ spirit was a big attraction among people, especially students visiting the pavilion and getting opportunity to interact with DRDO scientists.

15. An MoU for sale of FASTags through petrol pumps of leading Oil Marketing Companies was signed recently between ________ and leading Oil Marketing Companies (OMCs).

A. Oyo Rooms
B. Goibibo
C. Makemytrip
D. DLF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: An MoU for sale of FASTags through petrol pumps of leading Oil Marketing Companies was signed here today between Indian Highways Management Company Limited – IMHCL and leading Oil Marketing Companies (OMCs) like BPCL, HPCL and IOCL. This will help expand the FASTag program’s distribution network which is presently active at selected bank branches.This is a bank-neutral FASTag which can be linked to customers’ choice of bank accounts. This not only provides flexibility and convenience to the FASTag users, but is also user friendly as there will be no requirement of fulfilling KYC obligations. Two FASTag mobile apps were also launched today. The My FASTag Customer App has the distinction of real-time recharge of any FASTag through UPI, it links IHMCL FASTag with customer’s bank account and there is no need to install multiple banks applications.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 8th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF