Important G.K. & Current Affairs Questions – 9th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 9th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 9th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 9th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 9th February 2019


1.The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the conservation of migratory species of wild animals (CMS) is going to be hosted by ________.
A. Russia
B. India
C. Iran
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the conservation of migratory species of wild animals (CMS), an environmental treaty under the aegis of United Nations Environment Programme, is going to be hosted by India during 15th to 22nd February, 2020 at Gandhinagar in Gujarat. Representatives from 129 Parties and eminent conservationists and international NGOs working in the field of wildlife conservation are expected to attend the COP. India has been a Party to the CMS since 1983.  The Conference of Parties (COP) is the decision-making organ of this convention.

2. President Ram Nath Kovind issued order establishing a circuit bench of the Calcutta High Court in which among the following districts of West Bengal?
A. Murshidabad
B. Bankura
C. Darjeeling
D. Jalpaiguri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jalpaiguri

Explanation:   President Ram Nath Kovind issued order establishing a circuit bench of the Calcutta High Court in Jalpaiguri district of West Bengal. The order titled Calcutta High Court (Establishment of Circuit Bench At Jalpaiguri) Order 2019 was issued by the President in consultation with the Governor of West Bengal and the Chief Justice of Calcutta High Court. It will come into existence from February 7.

3. National Workshop on Street Vendors has been recently inaugurated in _________.

A. Mohali
B. Noida
C. Jaipur
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: Housing and Urban Affairs Minister  Hardeep Singh Puri inaugurated the National Workshop on Street Vendors in New Delhi. The workshop has been organised as a part of the Shehri Samridhi Utsav. Speaking on the occasion, Mr Puri said, everyone appreciates that street vending as a profession has been in existence in India since times immemorial. He said, it provides a source of self-employment and helps alleviate urban poverty.

4. A dedicated “Asiatic Lion Conservation Project” with a budgetary contribution of Rs _______ from Central Government was recently launched.
A. 57.85 Cr
B. 77.85 Cr
C. 97.85 Cr
D. 107.85 Cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 97.85 Cr

Explanation: A dedicated “Asiatic Lion Conservation Project” with a budgetary contribution of Rs 97.85 Cr from Central Government was launched.  With a view to strengthen the conservation initiatives, theUnion Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC) approved the project for three financial years: FY 2018-19, FY 2019-20 and FY 2020-21. The Asiatic Lion. endemic to Gir landscape of Gujarat, is one of the 21 critically endangered species identified by the Ministry for taking up recovery programmes. Asiatic Lion, being listed in Schedule-I of Wildlife (Protection) Act, 1972, to be accorded the highest degree of protection.

5. ___________, the longest-serving member of Congress in American history, has died.

A. John Dingell
B. Dwight D. Eisenhower
C. Neil Gorsuch
D. Dennis Eckhart
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. John Dingell

Explanation: Former U.S. Rep. John Dingell, the longest-serving member of Congress in American history who mastered legislative deal-making and was fiercely protective of Detroit’s auto industry, has died. The Michigan Democrat was 92. Dingell, who served in the U.S. House for 59 years before retiring in 2014, died Thursday at his home in Dearborn, said his wife, Congresswoman Debbie Dingell.

6.India has climbed eight places to rank _____ in the latest annual International Intellectual Property (IP) Index.

A. 34th
B. 36th
C. 38th
D. 40th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 36th

Explanation: India has climbed eight places to rank 36th in the latest annual International Intellectual Property (IP) Index released by the US Chambers of Commerce which said the improvement is a “real accomplishment” but substantial challenges persist, particularly regarding the country’s patenting and IP enforcement environments. The increase in India’s ranking is a result of specific reforms that better align India’s IP environment with the international IP system, including its accession to the WIPO Internet Treaties, the agreement to initiate a Patent Prosecution Highway (PPH) with Japan, a dedicated set of IP incentives for small business, and administrative reforms to address the patent backlog, said the report.

7. ________ launched its annual road safety action plan rolling out a ”zero fatality corridor” project.

A. Punjab
B. Delhi
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi

Explanation: The Delhi government launched its annual road safety action plan rolling out a ”zero fatality corridor” project for reducing the number of fatal incidents on the outer ring road stretch between Burari and Bhalaswa Chowk. Delhi witnessed 1,691 road crash fatalities last year and the government is adopting a new approach to tackle this.

8. The app, DIGI COP, has been recently launched by which among the following?
A. Chennai
B. Chandigarh
C. Prayagraj
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai

Explanation: The app was launched, by the City Police Commissioner Dr. AK Viswanathan in the presence of actor Vijay  Sethupathi, to cut down on mobile theft cases. “The user can also lodge mobile theft complaints using the app and can check if the user’s mobile is in the police list of retrieved mobiles. The user can also know if their stolen two-wheeler had been traced by the police,” a press release from the Commissioner’s office said. According to police, the victim of a mobile theft can register their complaint with the police mentioning IMEI number along with the phone number, so once the buyer of second-hand mobile inserts a SIM card, they will get an SMS stating that the phone had been stolen. The app will also notify the complainant that their mobile had been traced.

9. NASA scientists announced that the Earth’s average surface temperature in _____ was the fourth highest in nearly 140 years of record-keeping.
A. 2016
B. 2017
C. 2018
D. 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2018

Explanation: NASA scientists announced that the Earth’s average surface temperature in 2018 was the fourth highest in nearly 140 years of record-keeping and a continuation of an unmistakable warming trend. The data means that the five warmest years in recorded history have been the last five, and that 18 of the 19 warmest years have occurred since 2001. The quickly rising temperatures over the past two decades cap a much longer warming trend documented by researchers and correspond with the scientific consensus that climate change is caused by human activity.

10. 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was recently held in _________.
A. Dhaka
B. New Delhi
C. Chittagong
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. New Delhi

Explanation: The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in New Delhi. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Bangladesh Dr Abdul Momen co-chaired the meeting. The last Joint Consultative Committee Meeting between the two countries was held in October 2017 at Dhaka. Earlier, Mrs Swaraj held a bilateral meeting with Mr Momen.

11._________ won the 85th Ranji Trophy title, beating Saurashtra by 78 runs in the summit clash.

A. Punjab
B. Baroda
C. Assam
D. Vidarbha
E. None

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Vidarbha

Explanation: Vidarbha lifted their second successive Ranji Trophy title with a comfortable 78-run win over Saurashtra in the final, proving that their maiden triumph last year was no “fluke”. Vidarbha needed five wickets to defend their title while Saurashtra, in a chase of 206, were left a mountain to climb after a top-order collapse on Wednesday. They required 148 runs for their maiden title on the fifth and final day at the VCA stadium.

12. Father Franois Laborde, was recently conferred the Légion d’Honneur, the highest civilian award of _________.
A. Spain
B. France
C. Germany
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation: Father Franois Laborde, a 92-year-old priest, was Wednesday conferred the Légion d’Honneur, the highest civilian award of France, in recognition of his work for specially-abled children. French Ambassador to India, Alexandre Ziegler, said the country was happy to confer the award on Father Laborde who had set up Howrah South Point, an organisation working for the development of specially-abled children, the destitute and the most deprived sections of the society. Father Laborde is of French-origin but he has been given Indian citizenship. He is the third person from the state to have been awarded the Legion of Honor after film maestro Satyajit Ray and actor Soumitra Chatterjee. While Ray was awarded in 1987, his favourite actor got the honour last year.

13.The Indian senior men’s national team went down to _____ in the latest edition of Fifa rankings for the month of February 2019.
A. 103rd
B. 104th
C. 105th
D. 106th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 103rd

Explanation: The Indian senior men’s national team went down to 103rd in the latest edition of Fifa rankings for the month of February 2019. The Blue Tigers fell six spots after their first-round exit at the AFC Asian Cup in the United Arab Emirates, after being drawn into a group with the hosts, Thailand and Bahrain. Although they defeated Thailand 4-1 in their opener (their first win at the tournament in 55 years), they lost 2-0 to UAE and 1-0 to Bahrain. They eventually finished last in the group and were knocked out.

14.The government recently gave its nod to a proposal for setting up _________ grid-connected solar photovoltaic (PV) power projects.
A. 8000 MW
B. 10,000 MW
C. 12,000 MW
D. 14,000 MW
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12,000 MW

Explanation: The government gave its nod to a proposal for setting up 12,000 MW grid-connected solar photovoltaic (PV) power projects with an estimated viability gap funding of Rs 8,580 crore. The decision was taken by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister Narendra Modi, Law Minister Ravi Shankar Prasad said here. The proposal seeks to implement “the Central Public Sector Undertaking (CPSU) Scheme Phase-ll for setting up 12,000 MW grid-connected Solar PV Power Projects, by the Government Producers with Viability Gap Funding (VGF) support of Rs 8,580 crore for self-use or use by Government or Government entities, both Central and State Governments”, an official statement said.

15.CCEA has approved Broadcasting Infrastructure and Network Development scheme of Prasar Bharti. An amount of 1 thousand 54 Crore rupees have been approved for a three year period till _____.

A. 2021
B. 2023
C. 2024
D. 2030
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs, CCEA has approved Broadcasting Infrastructure and Network Development scheme of Prasar Bharti. An amount of 1 thousand 54 Crore rupees have been approved for a three year period till 2020. CCEA also approved the creation of Agri-Market infrastructure fund for development and upgradation of Gramin Agriculture Markets. A corpus of 2 thousand crore rupees will be created with NABARD.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email