Important G.K. & Current Affairs Questions – 8th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 8th February 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 8th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 8th February 2019


1.The Union Cabinet has recently approved the MoU between India and ______ for collaborating based on mutual interest in the field of Biotechnology.
A. Norway
B. Finland
C. Germany
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Finland

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the MoU between India and Finland for collaborating based on mutual interest in the field of Biotechnology, for funding and implementing ambitious industry-led innovative and transnational projects within the broad scope of research development and innovation.

2. ________ recently announced setting up a high-powered committee to boost dairy sector for supplementing farmers’ income in a result-oriented manner.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Punjab

Explanation: Punjab Chief Minister Amarinder Singh recently announced setting up a high-powered committee to boost dairy sector for supplementing farmers’ income in a result-oriented manner. During a meeting to review the progress of various development projects and schemes related to animal husbandry, dairy and fisheries, the chief minister asked additional chief secretary of animal husbandry department to complete the formalities for setting up the committee, an official statement said. The committee will consist of the Chairman of the State Farmers Commission, Director Animal Husbandry, Director Dairy.

3. The Union Cabinet has recently approved the proposal for an MoU between India and the the Election Management Bodies of _________ & _________ on cooperation in the field of electoral management and administration.

A. Israel, Palestine
B. Namibia, Panama
C. Pakistan, China
D. South Africa, Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Namibia, Panama

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the proposal for an MoU between India and the the Electoral Commission of Namibia (ECN) and with Electoral Tribunal of Panama (ETP) on cooperation in the field of electoral management and administration. This MoU contains standard articles/clauses which broadly express promotion of cooperation in the field of electoral management and administration including promotion of exchange of knowledge and experience in the field of organizational and technical development of electoral process; support in exchanging information, institutional strengthening and capacity building, training of personnel, holding regular consultations etc.

4.Shri Dharmendra Pradhan, recently inaugurated the WLPGA 2019 Asia LPG summit in ________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chandigarh
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: On the fifth of February, 2019, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurated the WLPGA 2019 Asia LPG summit. The two-day event will be focusing on ‘LPG – Energy for Life.’ Estimated to be attended by more than 1000 delegates from over 20 countries, all together deliberating over a series of subjects including how India’s successful Pradhan Mantri Ujjwala Yojana can become a viable model for other countries to replicate, particularly those striving to provide clean cooking fuel to its people. The Ujjwala Yojana has been successfully providing a clean, smoke-free fuel to all corners of India and bring down indoor pollution levels by a huge extent. This statement can be proved by the fact that LPG coverage has gone up from 55% in 2014 to 90% now.

5. Four years after Air India’s first-ever flight simulator, ___________, was gifted to the Nehru Science Centre, Worli, it has been made accessible to the public.

A. Boeing 747-200
B. Boeing 747-300
C. Boeing 747-400
D. Boeing 747-500
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Boeing 747-200

Explanation: Four years after Air India’s first-ever flight simulator, Boeing 747-200, was gifted to the Nehru Science Centre, Worli, it has been made accessible to the public. Visitors, mainly children, can now see what a flight cockpit looks like from up close. The simulator, when it was acquired by Air India, was technologically the most advanced flight crew training aid. It was designed and manufactured by Canadian Aviation Electronics and precisely replicated every aircraft function.

6.________________ has been recently appointed as Civil Aviation secretary.

A. Pradeep Singh Kharola
B. Munish Singla
C. Rajesh Verma
D. Madhvi Sen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pradeep Singh Kharola 

Explanation: Air India chief Pradeep Singh Kharola has been appointed Civil Aviation secretary as part of a minor top-level bureaucratic reshuffle, according to an official order. Mr Kharola, a 1985-batch IAS officer of the Karnataka cadre, was in November 2017 named the chairman and managing director of Air India Ltd. He took over the reins of the debt-ridden national carrier on January 9, last year. He has been appointed in the Civil Aviation Ministry in place of Rajiv Nayan Choubey, who superannuated on January 31. Mr Choubey has taken over as member in the Union Public Service Commission (UPSC), that conducts civil services examination to select officers of Indian Administrative Service (IAS), Indian Foreign Service (IFS) and Indian Police Service (IPS) among others.

7. The RBI’s Monetary Policy Committee has recently reduced the repo rate reduced by ___ basis points.

A. 10
B. 25
C. 50
D. 75
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25

Explanation: The RBI’s Monetary Policy Committee has reduced repo rate reduced by 25 basis points to 6.25 from 6.5 per cent. The apex bank panel has reduced the key interest rate on expectation of inflation staying within its target range, which is a good news for people as they would eventually have to pay lower monthly installments for home and other loans. The reverse repo rate stands adjusted to 6.0 per cent, and the marginal standing facility rate and the bank rate has been kept 6.5 per cent. The MPC has also decided to change the monetary policy stance from ‘calibrated tightening’ to ‘neutral’.

8. Which among the following countries became world’s second largest LPG consumer?
A. Russia
B. India
C. Kazakhstan
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: The government’s push to provide clean cooking fuel to every household has turned India into the world’s second largest LPG consumer whose demand is projected to rise 34 per cent by 2025, Oil Secretary M M Kutty said. The government, he said, has taken a number of initiatives to promote usage of LPG across the country especially in rural households which otherwise depend on traditional fuels that are hazardous to health and polluting in nature.

9. _________ has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state.
A. Telangana
B. Chattisgarh
C. Jharkhand
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: The Maharashtra government has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state. The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit, will undertake study of various works done for providing employment opportunities, minimum wages and proper livelihood to tribals, as per a recent government order.

10. India’s telecommunication satellite, _____ was successfully launched on February 06, 2019 from Kourou launch base, French Guiana.
A. GSAT-30
B. GSAT-31
C. GSAT-32
D. GSAT-33
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. GSAT-31

Explanation: India’s telecommunication satellite, GSAT-31 was successfully launched on February 06, 2019 from Kourou launch base, French Guiana by Ariane-5 VA-247. GSAT-31 is configured on ISRO’s enhanced I-2K Bus, utilising the maximum bus capabilities of this type. This satellite will augment the Ku-band transponder capacity in Geostationary Orbit.Weighing about 2536 kg, GSAT-31 will provide continuity to operational services on some of the in-orbit satellites. The satellite derives its heritage from ISRO’s earlier INSAT/GSAT satellite series. The satellite provides Indian mainland and island coverage.

11.Who has taken over as General Manager of Integral Coach Factory (ICF)?

A. Rahul Jain
B. Sonakshi Mehta
C. Sushil Modi
D. Rishav Nagraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Rahul Jain

Explanation: Rahul Jain has taken over as General Manager of Integral Coach Factory (ICF). Jain was former Assistant General Manager at Western Railway. He belongs to the Indian Railway Service of Mechanical Engineer cadre, says a press release from ICF.

12. Prime Minister Narendra Modi is to inaugurate the which among the following memorials on February 25?
A. National War Memorial
B. National Battle Memorial
C. National Yudh Memorial
D. National Shraddhanjali Smarak
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National War Memorial

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the National War Memorial on February 25, reports said on Wednesday. The PM will likely address a gathering of over 15,000 veterans at the National Stadium before dedicating the memorial to the country. Notably, the National Democratic Alliance had promised the National War Memorial in its 2014 election manifesto. It will be the country’s first war memorial. The construction of the memorial, which will pay homage to more than 26,000 soldiers who have laid down their lives in the wars since 1947, had commenced in July 2017. The memorial near the India Gate complex will be spread over 40 acres and include the busts of 21 Param Vir Chakra awardees.

13.________ will soon launch a ‘Pravasi Dividend Pension Scheme’.
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: The Kerala government will soon launch a ‘Pravasi Dividend Pension Scheme’ to provide regular pension to Non Resident Keralites on a one-time payment of Rs 5 lakh, Governor P. Sathasivam said. He announced the scheme during his address to the state Assembly. There are 2.1 million migrants from Kerala across the world whose estimated total annual remittances to the state have been found to be Rs 85,092 crore, a study said.

14.Cabinet Committee on Economic Affairs recently approved the creation of a corpus of Rs __________ for Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF).
A. 1000 crore
B. 2000 crore
C. 3000 crore
D. 4000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2000 crore

Explanation: Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi on Wednesday approved creation of a corpus of Rs 2,000 crore for Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF) for develeoping and upgrading marketing infrastructure in Gramin Agricultural Markets (GrAM) and regulated wholesale markets.

15.How many official languages are there of the UN?
A. Four
B. Six
C. Eight
D. Ten
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Six

Explanation: There are six official languages of the UN.  These are Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish. The correct interpretation and translation of these six languages, in both spoken and written form, is very important to the work of the Organization, because this enables clear and concise communication on issues of global importance.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email