Important G.K. & Current Affairs Questions – 7th January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions - 7th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions - 7th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 7th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 7th January 2019


1. _____________ has put a ban on the purchase new vehicles and air conditioners (ACs) by the government departments along with a slew of other items.
A. MP
B. Bihar
C. Punjab
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MP

Explanation: Struggling with funds crunch, Chief Minister Kamal Nath led Congress government in Madhya Pradesh has put a ban on the purchase new vehicles and air conditioners (ACs) by the government departments along with a slew of other items. The Finance Department, on the instruction of Chief Minister Nath, has issued a directive prohibiting the purchase of scores of items. The directive, which is apparently an attempt to contain frivolous expenditure, also prohibits the publication of diaries and calendars of the New Year. Also, the expenditure incurred on office furniture, books, magazines, stationery, guest expenses, press and publication, consultancy, sanitation, security, and other such heads has been limited.

2. Which high court has ruled that section 354A of the Indian Penal Code can now be used by transgender persons to register complaints of sexual harassment?
A. Allahabad HC
B. Delhi HC
C. Punjab & Haryana HC
D. Bombay HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi HC

Explanation: The Delhi High Court, in what seems to be an inclusive move, has ruled that section 354A of the Indian Penal Code can now be used by transgender persons to register complaints of sexual harassment. Section 354A of the IPC deals with sexual harassment and punishment for sexual harassment. This came as the High Court heard a petition by a transgender student from Delhi University who wanted to lodge a complaint against male students who allegedly sexually harassed her, but was not entertained by the police. According to the police, there was a lack of an appropriate penal section under which they could register such a complaint.

3. ____________ has now become the first woman amputee to climb Mount Vinson.

A. Rajni Narain
B. Arunima Sinha
C. Smita Chandrika
D. Vaishavi Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunima Sinha

Explanation: Arunima Sinha, the Indian mountaineer who became the world’s first woman amputee to climb Mount Everest in 2013, has now become the first woman amputee to climb Mount Vinson (highest peak of Antarctica).

4. Indian Panorama Film Festival has been recently inaugurated in ___________.

A. Varanasi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: Indian Panorama Film Festival, being organized by Directorate of Film Festivals, Ministry of I&B, was inaugurated by Secretary, Ministry of I&B, Shri Amit Khare in the presence of Shri Shaji N Karun, the director of the opening feature film ‘Olu’, at Siri Fort Auditorium II, New Delhi.

5. On the final day of 2018, U.S. President Donald J. Trump signed into law ‘ARIA’. What does ‘I’ stand for in ARIA?

A. Insurance
B. Indo-Pacific
C. Initiative
D. Installations
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Initiative

Explanation: On the final day of 2018, U.S. President Donald J. Trump signed into law the Asia Reassurance Initiative Act (ARIA), which passed the U.S. Senate earlier that month. The act “establishes a multifaceted U.S. strategy to increase U.S. security, economic interests, and values in the Indo-Pacific region,” according to the White House. Specifically, the ARIA will authorize $1.5 billion in spending for a range of U.S. programs in East and Southeast Asia and “develop a long-term strategic vision and a comprehensive, multifaceted, and principled United States policy for the Indo-Pacific region, and for other purposes.”

6. Private sector lender RBL Bank has recently appointed __________ as its chief operations officer.

A. VK Saraswat
B. Rakesh Astana
C. Sunil Rastogi
D. Pankaj Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pankaj Sharma

Explanation: Private sector lender RBL Bank appointed Pankaj Sharma as its chief operations officer (COO). Prior to this, Sharma was heading retail operations of Axis Bank. Under his leadership, the ATM channel, phone banking and branch automation and digital initiatives at Axis Bank took shape.

7. Life Insurance Corporation of India (LIC) recently gave ____________ additional charge as chairman.
A. VK Sharma
B. Hemant Bhargava
C. Prateek Joshi
D. Hussain Abdullah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hemant Bhargava

Explanation: Life Insurance Corporation of India (LIC) on Tuesday gave Hemant Bhargava additional charge as chairman. The announcement to appoint Bhargava, who is currently a managing director, comes after the retirement of VK Sharma. The top management of LIC consists of chairman and four MDs. In the next few months other three MDs will retire. Officials say Sunita Sharma will retire by March 2019, B Venugopal in May 2019 and Hemant Bhargava in July 2019.

8. ____________ has signed a memorandum of understanding with Small Business FinCredit India Pvt Ltd (SBFC) to jointly provide credit to MSMEs.
A. Bank of Baroda
B. Allahabad Bank
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has signed a memorandum of understanding with Small Business FinCredit India Pvt Ltd (SBFC) to jointly provide credit to micro, small and medium enterprises (MSMEs). The partnership has been forged under the aegis of RBI’s circular dated September 21, 2018, that permits banks to engage with a non-banking financial company (NBFC) to co-originate loans for the creation of priority sector assets, the bank said.

9. In Arunachal Pradesh, _________ has achieved 100 percent electrification under the Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana.
A. Changlang
B. Tirap
C. Lower Subansiri
D. East Siang
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. East Siang

Explanation: In Arunachal Pradesh, East Siang District has achieved 100 percent electrification under the Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana- Saubhagya Scheme.  This was informed by the state’s Power Department. Pasighat Electrical division has electrified 2,662 households which were earlier left out till the end of December last year. The power department has electrified 1,483 villages under Deen Dayal Upadhyaya-Gram Jyoti Yojana in the state so far.

10. ________ will participate as a partner state in the upcoming mega international food and beverage show ‘Indus Food 2019’.

A. Maharashtra
B. Odisha
C. Uttar Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Odisha

Explanation: Odisha will participate as a partner state in the upcoming mega international food and beverage show ‘Indus Food 2019’. The Indus Food meet is a mega international food exposition organized at India Exposition Mart, Greater Noida in Uttar Pradesh on January 14 and 15. The event is organized jointly by Trade Promotion Council of India (TPCI) and Department of Commerce.

11. The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has hosted which edition of the National Entrepreneurship Awards?

A. Second
B. Third
C. Fourth
D. Fifth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Third

Explanation: The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has hosted third edition of the National Entrepreneurship Awards in New Delhi. The awards aim to recognize and honor outstanding young first-generation entrepreneurs and those who have contributed immensely in building the entrepreneurship ecosystem. We have a report. The National Entrepreneurship Awards is a platform focused on driving innovation, ushering in a positive change for youth in entrepreneurship across all the industries.

12. 4th International Conference on Pharmaceutical & Medical Device sector is to be held in _________.
A. Chandigarh
B. Patna
C. Varanasi
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bengaluru

Explanation: The Department of Pharmaceuticals (DoP), Ministry of Chemicals and Fertilizers, along with Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI), is organising the 4th International Conference on Pharmaceutical & Medical Device sector on 18th – 19th February, 2019 in Bengaluru. The theme for India Pharma 2019 is ‘Enabling Quality Affordable Healthcare’ and that of India Medical Device 2019 is ‘Med-Tech India: Gearing up for Ayushman Bharat’.

13. A Time Capsule with items representing today’s technology and India’s scientific prowess was buried recently on the occasion of the on-going 106th Indian Science Congress at __________.
A. Panjab University
B. JNU
C. Delhi University
D. LPU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. LPU

Explanation: A Time Capsule with items representing today’s technology and India’s scientific prowess was buried today by Nobel Laureates Avram Hershko from Israel and F.Duncan M. Haldane from USA on the occasion of the on-going 106th Indian Science Congress at Lovely Professional University, Jalandhar. The Time Capsule contains 100 items that represent modern-day technology as experienced in India.  Besides replicas of Mangalyaan, Brahmos Missile and Tejas fighter jet representing India’s scientific prowess, the Capsule contains laptop, landline phone,smart phone, drone, VR glasses, stopwatch, Amazon Alexa etc.

14. Nikshay Poshan Yojana (NPY), sometimes seen in the news, is a scheme for nutritional support to ________ patients.
A. TB
B. Diabetes
C. Cancer
D. Alzheimer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. TB

Explanation: The Ministry of Health & Family Welfare (MOHFW) has launched the Direct Benefit Transfer (DBT) scheme for nutritional support to tuberculosis patients as Nikshay Poshan Yojana (NPY) from 01.04.2018. As on 1st January 2019, out of 20.94 lakhs eligible beneficiaries, 8.78 lakh (42%) beneficiaries have received the benefit under the scheme.

15. The New Delhi World Book Fair, in its 27th edition, will focus on __________________.

A. Readers with Special Needs
B. Culture of Reading
C. Vivid Bharat – Diverse India
D. Towards 100 years of Indian Cinema
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Readers with Special Needs

Explanation: The New Delhi World Book Fair, in its 27th edition, will focus on ‘Readers with Special Needs’, to promote the idea of inclusive learning through a series of exhibitions of audio, silent, tactile and Braille books. Organised by National Book Trust, in association with ITPO, the annual fair will be open at Pragati Maidan here on January 5. It will be inaugurated by Union Minister Prakash Javadekar.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 6th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.