Important G.K. & Current Affairs Questions – 7th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 7th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 7th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 7th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 7th February 2019


1.International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation takes place on ___________.
A. February 5
B. February 6
C. February 7
D. February 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. February 6

Explanation: International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on February 6 as part of the UN’s efforts to eradicate female genital mutilation. It was first introduced in 2003.

2. Mohammed Bin Rashid Space Centre (MBRSC), sometimes seen in the news, is headquartered in ______.
A. Riyadh
B. Dubai
C. Islamabad
D. Kabul
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dubai

Explanation: The Mohammed Bin Rashid Space Centre (MBRSC), encompassing the Emirates Institution for Advanced Science and Technology (EIAST) is a Dubai government organisation working on the UAE space program which includes various space satellite projects and the Emirates Mars Mission. The centre is also actively working to promote space science and research in the region.

3. Donald Trump will hold the second summit with North Korean leader Kim Jong-un in _________.

A. India
B. Vietnam
C. Laos
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vietnam

Explanation: US President Donald Trump announced that he will hold the second summit with North Korean leader Kim Jong-un in Vietnam on February 27th and 28th. The announcement came during his second State of the Union Address to the US Congress. Touting good relationship with the North Korean leader, Trump said that progress has been made in his administration’s efforts to achieve peace on the Korean peninsula.

4._________ has been selected as Winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
A. National Film Development Corporation of India
B. Mahanadi Coalfields Limited
C. Mazagaon Dock Limited
D. Central Mine Planning & Design Institute Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Film Development Corporation of India 

Explanation: National Film Development Corporation of India has been selected as Winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME). This has been done as part of endeavour by Ministry of MSME to felicitate select CPSEs to recognize their exemplary work towards promotion of SC/ST entrepreneurs. The performance parameters for the same were procurement from SC/ST entrepreneurs, number of vendor development programmes for SC/ST and number of SC/ST entrepreneurs benefitted as per data uploaded on Sambandh Portal.

5. Jaipur based Sapta Shakti Command will be conducting Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise _________ on behalf of Indian Army.

A. Exercise Vishwas
B. Exercise Rahat
C. Exercise Vikrant
D. Exercise Arjun
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Exercise Rahat

Explanation: Disaster Risk Reduction has a pivotal role in supporting adaptation to climate change as well as sustained develpment. Jaipur based Sapta Shakti Command will be conducting Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise  EXERCISE RAHAT on behalf of Indian Army over a period of two days on 11th and 12th February 2019.  The Joint exercise in coordination with NDMA is being conducted to synergise efforts for humanitarian assistance and disaster relief operations.  Representatives from Armed Forces, National Disaster Management Response Mechanism (NDMRM), SDMA Rajasthan and DLMAs will be participating in the exercise.

6.________ recently announced the new ‘KALIA Chhatravritti Yojana’.

A. Punjab
B. Odisha
C. Haryana
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced the new ‘KALIA Chhatravritti Yojana’, which is a scholarship for the children of farmers who are the beneficiaries of Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) scheme. Under this scheme, the children of farmers, who are the beneficiaries of the KALIA scheme will be provided scholarships for pursuing higher education in professional courses free of cost.

7. Fitch Solutions, projected the government’s fiscal deficit to overshoot the budgeted target to ___ per cent of GDP in 2019-20 fiscal.

A. 3.3
B. 3.4
C. 3.5
D. 3.6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3.6

Explanation: Fitch Solutions, the research arm of Fitch Group, projected the government’s fiscal deficit to overshoot the budgeted target by 0.2 per cent to 3.6 per cent of GDP in 2019-20 fiscal. It said that 2019-20 Budget appears to show a strong populist bent in the run up to the General election due by May 2019. It is on expected lines considering that the ruling Bharatiya Janata Party (BJP) is looking to shore up its popularity following its loss of three strongholds in agrarian states at the November/December 2018 state legislative assembly elections, it stated.

8. 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2019 has been recently held in ______.
A. Maharashtra
B. Goa
C. Haryana
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Goa

Explanation: Aegis Graham Bell Award 2019 announced Uniphore as winner in “Innovation in Data Science” category for their innovation “auMina”. Uniphore has been lauded as the winner at the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2019 hosted by Government of Goa at Entertainment Society of Goa, Panaji. Aegis Graham Bell Awards (AGBA) has been promoting innovations and entrepreneurship in Information and Communication Technology (ICT) domain. The organization has been rewarding the companies and brands who have made outstanding contribution in these fields since 2010, with a vision to foster and stimulate innovators for India to become a nucleus of innovations.

9. ADB has bought a _____ stake in micro-financier Annapurna Finance.
A. 12%
B. 13%
C. 14%
D. 15%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 14%

 

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has bought a 14% stake in micro-financier Annapurna Finance for Rs 137 crore, reinforcing the belief that India’s microfinance sector is on course to attracting long-term funds from global lenders and investors. ADB’s investment in the Bhubaneswar-based Annapurna is an equity expansion, while a few of the existing investors such as Oman India Joint Investment Fund (OIJIF), Oikocredit and Bamboo Finance Partners raised their holding in the MFI through secondary market deals.

10. Which tribe of Arunachal Pradesh is celebrating its fortnight-long Boori Boot Yollo festival?
A. Nyishi
B. Birjia
C. Chik Baraik
D. Bathudi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Nyishi

Explanation: The Nyishi tribe of Arunachal Pradesh is celebrating its fortnight-long Boori Boot Yollo festival. Boori Boot Yollo is observed in the month of February every year to welcome spring and a successful harvest.

11.Logistics Division in the Department of Commerce has invited comments and suggestions on the _____________ from the stakeholders.

A. National Logistics Policy
B. National Supply Chain Policy
C. National Sagarmala Policy
D. National Freight Policy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. National Logistics Policy

Explanation: The Logistics Division in the Department of Commerce has invited comments and suggestions on the Draft National Logistics Policy from the stakeholders in the logistics sector and from the public on various aspects of the policy. The policy document is available on the official website of Department of Commerce www.commerce.gov.in and MyGov portal www.mygov.in

12. World Count festival 2019 has been recently held in _________.
A. Mumbai
B. Pune
C. Chennai
D. Ahmedabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: The Words Count second edition of the Festival, curetted by the award – winning screenwriter, author and columnist Advita Kala,  an initiative aimed at bringing together speakers from several socio-political spheres to share their insights on various pertinent issues, held in Pune (Maharashtra).

13.Which bank’s regional head in the the UK has been honoured with the ‘Freedom of the City of London’ award in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations?
A. Bank of Baroda
B. Yes Bank
C. SBI
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SBI

Explanation: India’s largest state-owned lender SBI’s regional head in the UK has been honoured with the ‘Freedom of the City of London’ award in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations. Sanjiv Chadha, who oversaw State Bank of India (SBI) UK’s transition into a subsidiary in April last year, was nominated for the honour by Lord Mayor of London Peter Estlin and Sheriff Vincent Keaveny. The award, given by the City of London Corporation, dates back to the 13th century and has since developed into an honour bestowed upon individuals who make an impact in the financial hub of London, referred to as the City or the Square Mile.

14.__________ approved the proposal to name Siamese fighting fish as the National Aquatic Animal.
A. Malaysia
B. Laos
C. China
D. Russia
E. None of these

Spoiler title

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Tiny, testy and eye-catching with a colourful fin plumage, the Siamese fighting fish was on Tuesday named Thailand’s national aquatic animal. Known in the West as a betta fish, the underwater brawler is popular in home aquariums for its iridescent body and many-hued tail.

15.A World Heritage Centre housing ‘spiritual camps’ of 45 countries would be set up at ________.
A. Mayapur
B. Kochi
C. Chennai
D. Mohali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mayapur

Explanation: A World Heritage Centre housing ‘spiritual camps’ of 45 countries would be set up at Mayapur, the global headquarters of the International Society for Krishna Consciousness (ISKCON), in Nadia district. The camp of each country would reflect its culture, dress, lifestyle, food and ambiance, an ISKCON spokesperson said on Sunday. The process for setting up the centre got momentum after West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee inquired about the project at a recent administrative meeting in Nadia district. The estimated project cost of the proposed centre has been fixed at ₹3,000 crore, the spokesperson said.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.