Important G.K. & Current Affairs Questions – 6th January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 6th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 6th January 2019


1. Who has been recently appointed as a new Chief Justice of Pakistan?
A. Asif Saeed Khan Khosa
B. Mahmood Adil
C. Saleema Begum
D. Hazrat Pathan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Asif Saeed Khan Khosa

Explanation: Justice Asif Saeed Khan Khosa has been appointed new Chief Justice of Pakistan with effect from January 18. The Ministry of Law has appointed Justice Asif Saeed Khosa, the senior most judge of the Supreme Court of Pakistan, after President Dr Arif Alvi approved summary to appoint him as Chief Justice. Justice Asif Saeed Khosa will take oath of his office on January 18 a day after incumbent CJP Justice Saqib Nisar retires on January 17. Justice Khosa was born on 21 December 1954. He has served as Justice of the Supreme Court since 18 February 2010 and also served as judge of the Lahore High Court prior to that. Former Supreme Court judge Justice Madan B Lokur is set to attend the swearing-in ceremony of newly appointed Pakistan Chief Justice Asif Saeed Khan Khosa on January 18.

2. A state-of-the-art skill development centre for women will be built at Naigaon in Satara district, named after social reformer ________.
A. Mahatma Gandhi
B. Ishwar Chandra Vidyasagar
C. Savitribai Phule
D. Sardar Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Savitribai Phule

Explanation: A state-of-the-art skill development centre for women will be built at Naigaon in Satara district, named after social reformer Savitribai Phule, said Chief Minister Devendra Fadnavis on Thursday, marking her 186th birth anniversary.

3.Malaysia Airports Holding Bernhard (MAHB) has terminated the share purchasing agreement (SPA) with the _________ for selling its 11 per cent stake to the latter in Hyderabad airport.

A. GMR Group
B. HDIL
C. NCT
D. Unitech
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. GMR Group

Explanation: Malaysia Airports Holding Bernhard (MAHB) said that it has terminated the share purchasing agreement (SPA) with the GMR Group for selling its 11 per cent stake to the latter in Hyderabad airport as the company did not fulfil the obligations as per the agreement before December 31. GMR Infrastructure in February, 2018 said its subsidiary GMR Airports entered into an agreement with Malaysia Airports Holding Berhad and its subsidiary to acquire 11% of the stake that the Malaysian company is holding in GMR Hyderabad International Airport, for $76 million.

4. H S Phoolka recently quit from which among the following political parties?

A. INC
B. AAP
C. BJP
D. TMC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. AAP

Explanation: Senior lawyer and Punjab AAP leader H S Phoolka quit the party. Phoolka, who had earlier resigned as MLA from the Punjab Assembly, said on Twitter that he had tendered his resignation to party chief Arvind Kejriwal, who asked him to reconsider. Phoolka, the lawyer for several 1984 anti-Sikh riots victims, had joined the party in 2014. He had quit from all party posts in 2015, saying he wanted to focus on the battle for justice for victims. He was elected to the Punjab Assembly in 2017 from Dakha.

5. FATF has identified how many jurisdictions, as having strategic deficiencies in anti-money laundering (AML) measures and combating of financing of terrorism (CFT).

A. 9
B. 11
C. 13
D. 15
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 11

Explanation: The Financial Action Task Force (FATF) has identified 11 jurisdictions, including Pakistan and Sri Lanka, as having strategic deficiencies in anti-money laundering (AML) measures and combating of financing of terrorism (CFT). According to a statement from the Reserve Bank of India, the other nine jurisdictions are: The Bahamas, Botswana, Ethiopia, Ghana, Serbia, Syria, Trinidad and Tobago, Tunisia and Yemen.

6. Who took over as Senior Air Staff Officer (SASO), Southern Air Command, recently?

A. Manjeet Singh
B. BS Dhanoa
C. Manavendra Singh
D. Suhag Gill
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manavendra Singh

Explanation: Air Marshal Manavendra Singh took over as Senior Air Staff Officer (SASO), Headquarters, Southern Air Command, Thiruvananthapuram. The Air Marshal was commissioned in the flying branch of Indian Air Force on 29 December 1982 as a helicopter pilot. In a career spanning 36 years, the Air Officer has flown a wide variety of helicopters and trainer aircraft.

7. Kaiga power station, which recently created the world record for the longest uninterrupted operation for 941 days, has set a new benchmark of _____ days of uninterrupted operation.
A. 955
B. 957
C. 960
D. 962
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 962

Explanation: Karnataka’s Kaiga power station, which made the country proud by creating a world record for the longest uninterrupted operation for 941 days, has set a new benchmark of 962 days of uninterrupted operation and has now been shut down for maintenance. Generating Station-1 (KGS-1) at Kaiga in Uttara Kannada was shut down on the last day of 2018 after 962 days of operation and will be commissioned again after the maintenance activities, inspection and regulatory clearances.

8. Prime Minister Modi added which among the following to the slogan of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan’?
A. Jai Bharat
B. Jai Vikas
C. Jai Anusandhan
D. Jai Pragati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jai Anusandhan

Explanation: Prime Minister Narendra Modi added ‘ Jai Anusandhan (research)’ to the slogan of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan’, calling it a slogan for new India, while imploring scientists to formulate an action plan to boost research in colleges and state universities. He urged Indian scientists to focus on agriculture, particularly drought, cyclones and farmers with small land holdings. Modi was delivering the inaugural address at the 106th session of the Indian Science Congress at the Lovely Professional University (LPU) in Phagwara. The PM said that research was the only way to make India a world leader.

9. Ramakant Vitthal Achrekar recently passed away. He was a _________.
A. Political Leader
B. Journalist
C. Psychiatrist
D. Cricket Coach
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cricket Coach

Explanation: Ramakant Vitthal Achrekar was an Indian cricket coach from Mumbai. He was most famous for coaching young cricketers at Shivaji Park in Dadar, Mumbai, most notably Sachin Tendulkar. He had also been a selector for the Mumbai cricket team. In 2010, he was conferred with Padma Shri, one of the country’s highest civilian awards in sports category.

10. ____________ has signed an agreement with Maharashtra government for the development of a world-class tourist destination at Murud, in Raigad.

A. Mahindra Lifespace
B. JSPL
C. Goibibo
D. ThinkNext
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Mahindra Lifespace

Explanation: Mahindra Lifespace Developers Ltd. (MLDL), the real estate and infrastructure development arm of Mahindra Group, through its subsidiary, Deep Mangal Developers Private Ltd, has signed an agreement with Maharashtra government for the development of a world-class tourist destination at Murud, in Raigad, 150 km from Mumbai. The project will come up on a 1,300 acre land and is aimed at promoting health, wellness, adventure and heritage to attract foreign tourists.

11. The provincial Khyber Pakhtunkhwa government in northwest Pakistan has declared which among the following sites as a national heritage?

A. Panj Tirath
B. Amb Temple
C. Lahori Mandir
D. Tilla Jogian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Panj Tirath

Explanation: Panj Tirath, which got its name from the five pools of water present there, also contains a temple and a lawn with date palm trees. The five pools of the heritage site now come under the ambit of Chacha Yunus Park and Khyber Pakhtunkhwa Chamber of Commerce and Industry. The KP Directorate of Arcahaeology and Museums issued a notification under the KP Antiquities Act 2016 declaring the land in the Panj Tirath park as a heritage site.

12. An ambitious web-based single-window system ‘Parivesh’ will be rolled-out at state levels by ____________.
A. January 15
B. January 26
C. February 14
D. February 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. January 15

Explanation: An ambitious web-based single-window system ‘Parivesh’ will be rolled-out at state levels by January 15, bringing an end to the clearance nightmare for entrepreneurs. A senior official from the Union Ministry of Environment and Forests and Climate Change (MoEFCC) informed that the automated system for submission, clearance and monitoring has already been implemented at the Central level, while various States starting from Gujarat will begin to implement the scheme by January 15. Launched by Prime Minister Narendra Modi in August last year on World Biofuel Day, ‘Parivesh’ (Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive, Virtuous and Environmental Single-window Hub) is a single-window integrated environmental management system, developed under the ‘Digital India’ initiative.

13. _________ pipped ICICI Prudential Mutual Fund to become the country’s largest asset management company recently.
A. HDFC Mutual Fund
B. SBI MF
C. Kotak Securities
D. PNB Metlife
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HDFC Mutual Fund

Explanation: HDFC Mutual Fund pipped ICICI Prudential Mutual Fund to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years. HDFC MF manages assets worth Rs 3.35 lakh crore, while ICICI Prudential MF stood at Rs 3.08 lakh crore as of December, according to data by Association of Mutual Funds in India.The assets under management of HDFC MF grew over 9 percent in the October-December quarter from the previous three months. ICICI Prudential MF’s AUM, however, slipped 0.6 percent during the period.

14. Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) slowed down a bit to ____ in December as against 54 in November.
A. 53.8
B. 53.4
C. 53.2
D. 53.0
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 53.2

Explanation: Factory production took a breath in December as the Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) slowed down a bit to 53.2 in December as against 54 in November. However, it is still in expansion mode.This index is prepared on the basis of a survey which is conducted among purchasing executives in over 400 companies. These companies are divided into eight broad categories: basic metals, chemicals and plastics, electrical and optical, food and drink, mechanical engineering, textiles and clothing, timber and paper, and transport. Index over 50 shows expansion, while below 50 mean contraction.

15. ________ and public sector oil companies inked a memorandum of understanding (MoU) for setting up Centre of Excellence in Oil, Gas and Energy.

A. IIT Bombay
B. IIT Madras
C. IIT Roorkee
D. IIT Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Bombay

Explanation: IIT Bombay and public sector oil companies inked a memorandum of understanding (MoU) on Wednesday for setting up Centre of Excellence in Oil, Gas and Energy. “We aim to develop a mechanism to link up our energy industry and academics and utilise the innovative prowess of our academia to help address our energy requirements with new and innovative, indigenous technology,” said Dharmendra Pradhan, Minister for Petroleum and Natural Gas, at the event.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 5th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF