Important G.K. & Current Affairs Questions – 6th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 6th February 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 6th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 6th February 2019


1.Ministry of Coal entered into a Memorandum of Understanding with _________ to foster relations in the field of coal mining and clean coal technologies.
A. Spain
B. Poland
C. Denmark
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Poland

Explanation: Ministry of Coal entered into a Memorandum of Understanding with Ministry of Energy, Republic of Poland. The MoU has been signed between Sh. Haribhai Parathibhai Chaudhary, Hon’ble Minister of State for Coal and Mines and Mr. Grzegorz Tobiszowski, Secretary of State, Ministry of Energy, Republic of Poland. Additional Secretary, Ministry of Coal, Shri Suresh Kumar, and Ambassador of Poland HE Mr. Adam Burakowski were present on the occasion. The objective of this MoU is to foster relations in the field of coal mining and clean coal technologies through the already established Joint Coal Working Group as well as research institutes and academia.

2. NTA has recently launched a ‘mobile app’ through which students can practice or take mock tests on their own computers or smart phones. Expand NTA.
A. National Testing Agency
B. National Testing Authority
C. National Testimonial Agency
D. National Team Agency
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Testing Agency

Explanation: National Testing Agency (NTA) has launched a ‘mobile app’ through which students can practice or take mock tests on their own computers or smart phones.  In order to ensure that no student is disadvantaged due to lack of resources, NTA has established a network of more than 4000 Test Practice Centres (TPCs) to acquaint the aspirants, especially those from rural areas with Computer Based Tests (CBTs). Students across the country can register themselves online at NTA Website or ‘NTA Students App’ for visiting the TPCs.  All these services are provided to the students free of cost.  So far, more than one lakh students have registered at these TPCs and more than one crore students have benefited from these ‘App & Web’ services.

3. First State Level Awareness Programme on Agri Export Policy was recently held in ______.

A. Kolkata
B. Pune
C. Mumbai
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: First State Level Awareness Programme on Agri Export Policy was recently held in Pune. Commerce Minister, Suresh Prabhu, in his address at the first state level awareness programme on agriculture export policy said that in order to achieve the purpose of the policy clusters have been identified across the country for development of agriculture exports.  In Maharashtra, six clusters have been identified for grapes, mango, pomegranate, banana, oranges and onion for successful implementation.Farmer Producer Organizations (FPO’s) and co-operatives should be linked with the farmers and exporters. Required infrastructure needs to be provided in these clusters and use of latest technology in agriculture has to be adopted. He also stressed on attractive packaging in order to increase the demand for the identified products.  Indian Institute of Packaging has been roped in for working on packaging standards for international markets.

4.The 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be established in __________.
A. Punjab
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: The 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be established at village Manethi in Haryana’s Rewari district. An area of over 220 acres has been identified for this purpose. Another important Government of India project, the National Cancer Institute at Badsa district Jhajjar, the first institute in northern India to have proton facility for treatment of cancer, is likely to be fully functional by February or March 2019.

5. _______ recently launched India’s first PolicyHack for teachers.

A. Dell
B. Samsung
C. Microsoft
D. Apple
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dell

Explanation: Dell, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey. In a first-of-its-kind hackathon for teachers, Dell has partnered with the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) and Ignus,to create a platform where teachers, school representatives and a cross-sectional group experts related to education can interact with each other. Dell plans to present three more PolicyHacks in other regions of the country in 2019, in an endeavour to foster and cultivate innovative ideas on how teachers can leverage technology for themselves and for the benefit of their students. PolicyHack is a global forum of Public Policy discussions, curated under the umbrella of Realizing 2030 – wherein Dell strives to explore and realize the true potential of technology to drive human progress.

6._________ has been named the “highest ranked” Indian think tank in the “2018 Global Go To Think Tank Index Report”.

A. Observer Research Foundation
B. NITI Aayog
C. FICCI
D. United Service Institution
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Observer Research Foundation

Explanation: Observer Research Foundation (ORF) has been named the “highest ranked” Indian think tank in the “2018 Global Go To Think Tank Index Report”. Globally, ORF has been ranked as the top think tank in the “Best New Idea or Paradigm Developed by a Think Tank” category, said the report by the Think Tanks and Civil Societies Programme (TTCSP) of the Lauder Institute at the University of Pennsylvania.

7. 2nd ASEAN-India Youth Summit has been recently inaugurated in _______.

A. New Delhi
B. Guwahati
C. Patna
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Guwahati

Explanation: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the 2nd ASEAN-India Youth Summit in Guwahati on Sunday and underlined the need for ‘mutual cooperation among the ASEAN countries for strengthening the multilateral relations of the region. Chief Minister Sonowal said in the present day world order, friendly relations among the 10 ASEAN countries and three BBN countries are of immense importance for promoting and strengthening the mutual interests like trade and commerce, education, health, connectivity, socio-cultural integration, etc

8. The theme for World Cancer Day 2019 is ____________.
A. Not Beyond Us
B. Debunk the Myths
C. Prevention is better than Cure
D. I am and I will
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. I am and I will

Explanation: World Cancer Day is an international day, which is marked on 4th February to increase awareness of cancer, and to encourage its prevention, early detection and treatment. Every year the theme has its own theme. The theme for World Cancer Day 2019 is – ‘I am and I will’. The estimated number of deaths due to cancer in 2018 was 9.5 million, which amounts to a whopping 26,000 deaths a day. This number is expected to increase as environmental stresses increase, air quality worsens, lifestyles and eating habits too!

9. _______ has been rated as the most liveable location for Asian expatriates in 2019 for the 14th consecutive year.
A. Singapore
B. Shanghai
C. Moscow
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Singapore

Explanation: Singapore has been rated as the most liveable location for Asian expatriates in 2019 for the 14th consecutive year, according to a survey by ECA International, a global agency focusing on solutions for businesses operating across borders. “Unsurprisingly for many, Singapore once again remains the most liveable location in the world for expats relocating from elsewhere in East Asia,” the agency’s regional director in Asia Lee Quane said in an online briefing.

10. ___________ was declared winner of the CIMA Award, as part of the leading art gallery’s effort to search country-wide talent in visual arts.
A. Anil Khare
B. Shashikant Patil
C. Suvanwita Saha
D. Anupam Basu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Shashikant Patil

Explanation: Young Maharashtra-based artist Shashikant Patil was declared winner of the CIMA Award having a cash value of Rs 5 lakh, as part of the leading art gallery’s effort to search country-wide talent in visual arts. Patil, who hails from a village in Maharashtra, got the award for his painting installation ‘Transformation’. It also included a trophy and a solo exhibition opportunity.

11._________ recently launched the first phase of the countrywide Sehat Insaf Card scheme to provide free medical treatment.

A. Iran
B. Pakistan
C. Israel
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pakistan

Explanation: Prime Minister Imran Khan launched the first phase of the countrywide Sehat Insaf Card scheme to provide free medical treatment to approximately 80 million people. The card, which falls under the PTI’s Sehat Sahulat Programme, was part of a health insurance scheme first launched by the party in Khyber Pakhtunkhwa in 2016.

12. The government has recently approved setting up of three new naval air squadrons in Gujarat and _________.
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Rajasthan
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: The government has approved setting up of three new naval air squadrons in Gujarat and Tamil Nadu as part of efforts to bolster the Indian Navy’s overall strength. The government has also sanctioned recruitment of manpower for manning additional aircraft in existing Dornier surveillance squadrons in Kerala and Andaman Islands. A contract for procurement of 12 Dornier aircraft was signed with Hindustan Aeronautics Ltd two years back and their delivery is commencing soon.

13.Which among the following countries will pardon 50,000 convicts on 40th Islamic revolution anniversary?
A. Iraq
B. Iran
C. Afghanistan
D. Libya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iran

Explanation: The Iranian Judiciary Chief Amoli Larijani said 50,000 convicts will receive pardons from Leader Ayatollah Khamenei on the occasion of the 40th anniversary of Iran’s 1979 Islamic Revolution. Ayatollah Sadegh Amoli Larijani, the Iranian Judiciary Chief, was quoted by Fars as saying at a meeting with the country’s senior judicial authorities that 50,000 convicts will be pardoned or their sentences reduced on the occasion of the 40th anniversary of Iran’s Islamic Revolution.

14.India’s richest civic body Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) presented a Rs. _______ budget for Mumbai city.
A. 30,692 crores
B. 40,692 crores
C. 50,692 crores
D. 60,692 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 30,692 crores

Explanation: India’s richest civic body Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) presented a Rs. 30,692 crores budget for Mumbai city today, which is around Rs. 3,500 crores more than the previous one. The BMC Commissioner Ajoy Mehta presented the budget to the Standing Committee chairperson Yashwant Jadhav.

15.Indian Banking Association recently requested banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans upto ________ rupees.
A. 2 lakhs
B. 3 lakhs
C. 4 lakhs
D. 5 lakhs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 lakhs

Explanation: Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans upto three lakhs rupees. Agriculture Ministry in a release said, there are over 21 crore small and marginal farmers  in the country and providing them timely and affordable credit is the key to attaining inclusive growth.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email