Important G.K. & Current Affairs Questions – 4th January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 4th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 4th January 2019


1. Which among the following launched a new platform named “Samwad with Students” (SwS)?
A. RBI
B. ISRO
C. FICCI
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ISRO

Explanation: As part of the enhanced outreach programme of Indian Space Research Organisation (ISRO), a new platform named “Samwad with Students” (SwS) was launched in Bengaluru today. Through the SwS initiative, ISRO aims to constantly engage youngsters across India to capture their scientific temperament. The new conversation mission will inspire students cutting across schools and colleges. The first SwS event saw 40 wards and 10 teachers from select schools interact with ISRO Chairman Dr K Sivan at the Anthariksh Bhavan.

2. Which state government recently announced two welfare initiatives for farmers, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme?
A. Haryana
B. Odisha
C. Assam
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers on Monday. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme, will come into effect from New Year’s Day. The first of the two initiatives will provide Rs 2 lakh to the family of a deceased farmer, Chief Minister Mamata Banerjee told reporters at the secretariat. Under the second initiative, farmers would get Rs 2,500 twice a year for growing a single crop on one acre of land.

3. ___________ released the 18th issue of the Financial Stability Report (FSR). 

A. RBI
B. Finance Ministry
C. FICCI
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RBI

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) released the 18th issue of the Financial Stability Report (FSR). This December, 2018 report reflects the collective assessment of the Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) on risks to financial stability of the country, as also the resilience of the financial system. One of the key highlights in this report was banking system’s asset quality, which has surprisingly started to show improvement with gross non-performing assets (NPAs) decelerating during September,  2018 quarter.

4. Global Family Day, One Day of Peace and Sharing, is celebrated on ______________.

A. January 1
B. January 2
C. January 3
D. January 4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. January 1

Explanation: Global Family Day, One Day of Peace and Sharing, is celebrated every January 1 in the United States as a global day of peace and sharing. Global Family Day grew out of the United Nations Millennium celebration, “One Day In Peace”

5. Indian companies raised over Rs _________ by issuing non-convertible debentures (NCDs) to retail investors in 2018.

A. 29,300 crore
B. 9,300 crore
C. 59,300 crore
D. 19,300 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 29,300 crore 

Explanation: Indian companies raised over Rs 29,300 crore by issuing non-convertible debentures (NCDs) to retail investors in 2018 to meet their business requirements, representing a three-fold surge compared to the preceding year. NCDs are loan-linked bonds that cannot be converted into stocks and usually offer higher interest rates than a convertible. According to the latest data with the Securities and Exchange Board of India (SEBI), companies mobilised Rs 29,394 crore through NCD in 2018, much higher than Rs 9,779 crore raised from this route last year.

6. The Union Cabinet has recently approved the scheme for amalgamating Bank of Baroda, Vijaya Bank and ________.

A. ICICI Bank
B. Bank Of India
C. Dena Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dena Bank

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the scheme of amalgamation for amalgamating Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank, with Bank of Baroda as the transferee bank and Vijaya Bank and Dena Bank as transferor banks. The amalgamation will be the first-ever three-way consolidation of banks in India, with the amalgamated bank being India’s second largest Public Sector Bank.

7. Who took charge recently of his new responsibility as Chairman of Railway Board?
A. Ashwani Lohani
B. Vinod K. Yadav
C. D.P Rana
D. Sudheer Pandey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vinod K. Yadav

Explanation: Vinod K. Yadav, General Manager of South Central Railway (SCR), today took charge of his new responsibility as Chairman, Railway Board. He told media here that the “Indian Railways will continue to focus on safety and passenger amenities, infrastructure development will be high on priority”. Yadav succeeds Ashwani Lohani, who retired on Monday. He is an electrical engineer and belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers.

8. Who has become the new managing director and CEO of Axis Bank with effect from January 1, 2019?
A. Shikha Sharma
B. Amitabh Chaudhary
C. Jagdeep Singh
D. Anitha Subramanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Amitabh Chaudhary

Explanation: Amitabh Chaudhary has become the new managing director and CEO of Axis Bank with effect from January 1, 2019. The first day of the new year saw Axis Bank’s new MD and CEO Amitabh Chaudhry taking charge as outgoing MD and CEO Shikha Sharma retired, effective December 31, 2018.

9. Which country has been pushing hard for a new so-called “GAFA tax”?
A. Germany
B. UK
C. France
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. France

Explanation: France will introduce its own tax on large internet and technology companies from January 1, Finance Minister Bruno Le Maire said today amid difficulties in finalising a new EU-wide levy. France has been pushing hard for a new so-called “GAFA tax” — named after Google, Apple, Facebook and Amazon — to ensure the global giants pay a fair share of taxes on their massive businesses in Europe. The Finance Minister said the new tax would raise 500 million euros (570 million dollars) in 2019.

10. World Introvert Day is held on _______ each year.

A. 2 January
B. 4 January
C. 6 January
D. 8 January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 2 January

Explanation: World Introvert Day is held on 2 January each year and is an opportunity for people worldwide to better understand and appreciate introverts. The first World Introvert Day was held in 2011. Introverts are a misunderstood minority. We live in an extrovert world and introverts often appear to be arrogant and strange. Which we aren’t. Introverts just work differently. And we are a majority in the gifted population. Most famous scientists, philosophers, artists and thinkers are introverted.

11. Kund Malir, sometimes seen in the news, considered to be one of the most beautiful beaches, is in which among the following countries?

A. India
B. Iran
C. Bangladesh
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Pakistan

Explanation: Kund Malir is a beach in Balochistan, Pakistan located in Hingol National Park, about 150 kilometres (93 mi) from Zero-Point on Makran Coastal Highway. This golden beach, with its unparalleled serenity and so much more, is a must-see destination Pakistan. Venture off the coastal highway to relax on the smooth sands by the Arabian Sea.

12. The government has recently constituted a committee headed by __________ to suggest recommendations to strengthen the real estate law RERA.
A. Shiv Das Meena
B. Alok Mehta
C. YK Yadav
D. Nageshwar Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shiv Das Meena

Explanation: The government has constituted a committee to suggest recommendations to strengthen the real estate law RERA and to remove difficulties in its implementation, an official said. The decision to form the committee, to be headed by Union Housing and Urban Affairs Joint Secretary Shiv Das Meena, comes months after the ministry organised four workshops where stakeholders, including home-buyers, had given suggestions for effective implementation of the Real Estate Regulatory Act (RERA). RERA, which protects the interest of home buyers, empowers states to notify their rules and appoint regulatory authorities.

13. The balance sheet size of non-bank financial companies (NBFCs) grew by 17.2 per cent to Rs ______ in September 2018.
A. 23 trillion
B. 24 trillion
C. 25 trillion
D. 26 trillion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 26 trillion

Explanation: The balance sheet size of non-bank financial companies (NBFCs) grew by 17.2 per cent to Rs 26 trillion in September 2018 from Rs 22.2 trillion in September 2017, a Reserve Bank of India (RBI) report showed. Net profit of sector increased by 16.2 per cent during the half year ended September 2018 as compared to 22.9 per cent during the year ended March 2018, RBI said in the Financial Stability Report released.

14. How many monuments have been declared protected and of national importance by the Archaeological Survey of India (ASI) in 2018?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Six

Explanation: Uttar Pradesh, Karnataka and Tamil Nadu have the highest number of sites maintained by the Archaeological Survey of India. The 125-year-old Old High Court Building in Nagpur, Maharashtra, and two Mughal-era monuments in Agra — Haveli of Agha Khan and Hathi Khana — are among the six monuments declared protected and of national importance by the Archaeological Survey of India (ASI) in 2018.

15. The Union Cabinet has been recently apprised of the MoU between India and _______ on cooperation in the area of cyber security. 

A. Nigeria
B. Libya
C. Iraq
D. Morocco
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Morocco

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Morocco on cooperation in the area of Cyber Security.  The MoU was signed on 25th September 2018. The MoU intends to promote closer cooperation for exchange of knowledge and experience in detection, resolution and prevention of security-related incidents between India and Morocco. Implementation of the MoU will result in significant mutual benefits in the Cyber Security sector, through institutional and capacity building with Morocco in the field of Cyber Security.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 3rd January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF