Important G.K. & Current Affairs Questions – 4th February 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 4th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 4th February 2019


1.Who was recently appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
A. Alok Kumar Verma
B. Rishi Kumar Shukla
C. Nageswara Rao
D. Rakesh Asthana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rishi Kumar Shukla

Explanation: Rishi Kumar Shukla, 1983 batch IPS officer of Madhya Pradesh cadre, was appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI). The appointment came almost a day after the second meeting of the PM Narendra Modi-led selection committee was inconclusive. The CBI chief’s post has been lying vacant since January 10 after the unceremonious exit of Alok Verma, who had been engaged in a bitter fight with Gujarat-cadre IPS officer Rakesh Asthana over corruption charges.

2. Government of Pakistan has recently declared as public holiday to observe the ‘Kashmir Solidarity Day” on __________.
A. 3rd February
B. 5th February
C. 7th February
D. 9th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5th February

Explanation: Government of Pakistan has declared as public holiday to observe the ‘Kashmir Solidarity Day” on 5th February, 2019 by all provincial governments including Gilgit-Baltistan, AJ&K and Islamabad Capital Territory

3. Who recently launched the second phase of Pasupu-Kumkuma (Turmeric-Kumkum) scheme and welfare pensions?

A. Captain Amarinder Singh
B. Manohar Lal Khattar
C. Ashok Gehlot
D. Chandrababu Naidu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chandrababu Naidu 

Explanation: Chief Minister Nara Chandrababu Naidu on Saturday launched the second phase of Pasupu-Kumkuma (Turmeric-Kumkum) scheme and welfare pensions. Under the second phase of the scheme, women who are a part of Development of Women and Children in Rural Areas (DWCRA) will be given Rs 10,000 in three instalments. As many as 94 lakh DWCRA women will be given Rs 10,000 as a grant under the Pasupu-Kumkuma scheme. As much as Rs 9400 crore have been granted for the scheme.

4.The Centre recently banned the SIMI for a period of five more years starting February 1 under the Unlawful (Activities) Prevention Act. Expand SIMI.
A. Students Islamic Movement of India
B. Students Islamic Movement of Iran
C. Students Islamic Movement of Iraq
D. Students Islamic Movement of Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Students Islamic Movement of India

Explanation: The Centre banned the Students Islamic Movement of India (SIMI) for a period of five more years starting February 1 under the Unlawful (Activities) Prevention Act. It said the organisation was indulging in activities “prejudicial to the security of the country” and disturbing peace and communal harmony. According to a notification issued by the Home Ministry, the Centre is of the opinion that if the unlawful activities of SIMI are not controlled, the organisation will continue its subversive activities and re-organise its activists who are still absconding, disrupt the secular fabric of the country, propagate anti-national sentiments, escalate secessionism by supporting militancy and undertake activities which are prejudicial to the integrity and security of the country.

5. Which among the following state governments declared endangered Indus river Dolphin, as state’s aquatic animal?

A. Jammu & Kashmir
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation: Chief Minister Capt Amarinder Singh gave the nod to declare the endangered Indus river Dolphin, found only in Beas river, as Punjab state aquatic animal. Chairing the second meeting of the State Board for Wildlife here, Capt Amarinder said Indus dolphin, a rare aquatic mammal, would be the flagship species for the conservation of the Beas eco-system. He also gave approval to declare Kanjli Wetland and holy Kali Bein as a wildlife conservation reserve to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak.

6.The fourth edition of International Spice Conference (ISC 2019), has been recently held in ________.

A. Chandigarh
B. Hyderabad
C. Puri
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: The fourth edition of international spice conference (ISC 2019), has been recently held in Hyderabad. The conference is hosted by the All India Spices Exporters Forum (AISEF) which represents around 80% of spices export from India. The theme for the conference is challenges of change-redefining the value chain.

7. The total gross GST revenue collected in the month of January, 2019 is Rs __________.
A. 62,503 crore
B. 82,503 crore
C. 92,503 crore
D. 1,02,503 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1,02,503 crore

Explanation: The total gross GST revenue collected in the month of January, 2019 is Rs 1,02,503 crore of which CGST is Rs 17,763crore, SGST is Rs 24,826 crore, IGST is Rs 51,225 crore (including Rs 24,065crore collected on imports) and Cess is Rs 8,690 crore (including Rs 902 crore collected on imports). In FY 2018-2019, it is for the third time that GST Revenue collection has crossed One Lakh Crore. The total number of GSTR 3B Returns filed for the month of December up to 31st January, 2019 is 73.3 lakh.

8. World Cancer Day is an international day marked annually on _________.
A. February 4
B. February 5
C. February 6
D. February 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. February 4

Explanation: World Cancer Day is an international day marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment. World Cancer Day was founded by the Union for International Cancer Control (UICC) to support the goals of the World Cancer Declaration, written in 2008. The primary goal of World Cancer Day is to significantly reduce illness and death caused by cancer and is an opportunity to rally the international community to end the injustice of preventable suffering from cancer.

9. Defence Ministry has recently cleared a long-pending proposal of the Army to procure around 73,000 assault rifles from which among the following countries?
A. Russia
B. France
C. Israel
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. US

Explanation: In major move towards infantry modernisation, the Defence Ministry has cleared a long-pending proposal of the Army to procure around 73,000 assault rifles from the US under fast track mode. Defence Minister Nirmala Sitharaman approved procurement of the Sig Sauer rifles which will be used by troops deployed along the nearly 3,600-km border with China, the sources told PTI. They said the rifles, being used by the US forces as well as several other European countries, are being bought under the fast track procurement.

10. The 8th meeting of India – China Joint Working Group on Counter-terrorism was held in which among the following cities?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Beijing
D. Shanghai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Beijing

Explanation: The 8th meeting of India – China Joint Working Group on Counter-terrorism was held in Beijing on 29- 30 January 2019. The Indian delegation was led by Shri Mahaveer Singhvi, Joint Secretary for Counter Terrorism at the Ministry of External Affairs, while the Chinese delegation was led by Mr. Liu Shaobin, Director General, Department of External Security Affairs of Chinese Ministry of Foreign Affairs. Both sides assessed and exchanged views on regional and international counter-terrorism situation, areas of mutual concerns including cooperation at bilateral and multilateral level.

11.Which among the following banned the import of pigs, hoping to prevent an outbreak of porcine reproductive and respiratory syndrome, a swine disease?

A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Mizoram
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Mizoram

Explanation: Mizoram banned the import of pigs, hoping to prevent an outbreak of porcine reproductive and respiratory syndrome, a swine disease. Since 2013, over 10,000 swine in the state have died of the disease.

12. 20th Bharat Rang Mahotsav was recently inaugurated in which among the following cities?
A. Kolkata
B. Hyderabad
C. Chennai
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation: The 20th edition of Bharat Rang Mahotsav (BRM), the international theatre festival of India, is organized by National School of Drama (NSD), one of the prominent training institutions in the world.  The National School of Drama (NSD) is an autonomous institution under the Ministry of Culture, Govt. of India. The 20th BRM comes with 111 national and international acts in its basket that includes folk and other traditional theatre forms, invitee plays, and productions by the students of the National School of Drama.

13.The Minister of State (IC) for AYUSH Shri Shripad Naik inaugurated the PG Courses and National Seminar at National Homoeopathy Research Institute in Mental Health in ___________.
A. Kottayam
B. Gurugram
C. Noida
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kottayam

Explanation: The Minister of State (IC) for AYUSH Shri Shripad Naik inaugurated the PG Courses and National Seminar at National Homoeopathy Research Institute in Mental Health in Kottayam. On this occasion Shri Naik unveiled the Bronze Bust of Swami Athuradasji who was a founder of the Research institute.

14.Who was recently conferred with the prestigious ‘Award of Appreciation’ by Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health & Family Welfare for his/her contribution to the Global Public Healthcare sector?
A. Rajiv Nath
B. Ashwini Verma
C. Deepak Munjal
D. Rajesh Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajiv Nath

Explanation: Rajiv Nath was conferred with the prestigious ‘Award of Appreciation’ by Ashwini Kumar Choubey, Minister of Statefor Health & Family Welfare for his contribution to the Global Public Healthcare sector at The Award of Appreciation Ceremony held yesterday at Ministry of Health and Family Welfare, Nirman Bhawan, New Delhi. Nath was honoured for his valuable, remarkable and outstanding achievements in the field of healthcare & community services for affordable Medtech access & patients safety initiatives. His eminence and dynamic leadership to drive innovations and contributions in medical devices for healthcare has helped India to carve out a niche for itself in the global map.

15.India recently appointed __________ as its new Ambassador to the Republic of Colombia.
A. Alok Jindal
B. Shailesh Batra
C. Anitha Subramanian
D. Sanjiv Ranjan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sanjiv Ranjan

Explanation: India recently appointed Sanjiv Ranjan as its new Ambassador to the Republic of Colombia. Ranjan, who is the current Ambassador to Argentina, is expected to take up the assignment shortly, the MEA said in a statement. Ranjan who is a 1993 batch Indian Foreign Service officer holds a bachelors in Economics from Delhi University and an M.A. in International Relations from Jawaharlal Nehru University.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email