Important G.K. & Current Affairs Questions – 3rd January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions - 3rd January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions - 3rd January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 3rd January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 3rdJanuary 2019


1. Which among the following states has been declared ‘disturbed area’ for six more months, till June-end, under the controversial AFSPA?
A. Telangana
B. Assam
C. Tripura
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nagaland

Explanation: The entire State of Nagaland has been declared ‘disturbed area’ for six more months, till June-end, under the controversial AFSPA, which empowers security forces to conduct operations anywhere and arrest anyone without any prior notice. In a notification, the Home Ministry said the Central government is of the opinion that the area comprising the whole of State of Nagaland is in such a disturbed and dangerous condition that the use of armed forces in aid of civilian power is necessary.

2. Awami League, sometimes seen in the news, is a major political party of which among the following countries?
A. Nepal
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bangladesh

Explanation: The Bangladesh Awami League, often simply called the Awami League or BAL, is one of the two major political parties of Bangladesh. It is the country’s current governing party, after winning a majority in the 2014 election. Recently, Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has won a third consecutive term in office in the just concluded general elections, which was dubbed “farcical” by the leader of the Jatiya Oikya Front – the main opposition alliance.

3. The Department of Biochemistry & Molecular Biology of the School of Life Sciences, Pondicherry University has been sanctioned ₹______ crore as grant by the Department of Science and Technology (DST).

A. 1.49
B. 2.49
C. 3.49
D. 4.49
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1.49

Explanation: The Department of Biochemistry & Molecular Biology of the School of Life Sciences, Pondicherry University has been sanctioned ₹1.49 crore as grant by the Department of Science and Technology (DST), Government of India. The department was selected for the Level-II support of ‘Fund for Improvement of S&T infrastructure in universities and higher educational institutions (FIST)’ grants for a period of five years. This is the third award for the department.

4. Following a demand from the government for a debt recast package for MSMEs, RBI has relaxed the provisioning norms for lenders for restructuring loans of up to ₹___ crore.

A. 15
B. 25
C. 35
D. 45
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25

Explanation: Following a demand from the government for a debt recast package for micro, small and medium enterprises (MSMEs), the Reserve Bank of India (RBI) has relaxed the provisioning norms for lenders for restructuring loans of up to ₹25 crore. According to the guidelines released on Tuesday, the RBI has allowed one-time restructuring of existing loans to MSMEs that are in default but ‘standard’ as on January 1, 2019. Banks have to make only 5% provisioning for restructuring the loans as compared to 15-20% earlier.

5. The International Advertising Association (IAA) will host the IAA World Congress at ______ in February.

A. Chandigarh
B. Kochi
C. Varanasi
D. Bikaner
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kochi

Explanation: The International Advertising Association (IAA) will host the IAA World Congress at Kochi from February 20-22. The event, covering marketing, advertising and media, would be held at the Grand Hyatt Lulu International Convention Centre in that city.

6. The government’s collections from the Goods and Services Tax (GST) declined for the second month in a row to ₹______crore in December.

A. 94,726
B. 97,420
C. 90,500
D. 97,637
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 94,726

Explanation: The government’s collections from the Goods and Services Tax (GST) declined for the second month in a row to ₹94,726 crore in December, official data released on Tuesday showed. Collections declined from the ₹97,637 crore in November, which was itself lower than the ₹1,00,710 crore collected in October.

7. United States and _______ officially quit the UN’s educational, scientific and cultural agency.
A. India
B. Pakistan
C. Iraq
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Israel

Explanation: The United States and Israel officially quit of the UN’s educational, scientific and cultural agency at the stroke of midnight, the culmination of a process triggered more than a year ago amid concerns that the organisation fosters anti-Israel bias. The withdrawal is mainly procedural yet serves a new blow to UNESCO, co-founded by the US after World War II to foster peace. The US has demanded “fundamental reform” in the agency that is best known for its World Heritage program to protect cultural sites and traditions. UNESCO also works to improve education for girls, promote understanding of the Holocaust’s horrors, and to defend media freedom.

8. Lakhs of women assembled recently to create an almost unbroken human wall that stretched 620 km from Kasaragod in north Kerala to ________ in the south.
A. Thiruvananthapuram
B. Idukki
C. Kannur
D. Wayanad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Thiruvananthapuram

Explanation: Lakhs of women assembled under the aegis of the Left Democratic Front (LDF) on Tuesday to create an almost unbroken human wall that stretched 620 km from Kasaragod in north Kerala to Thiruvananthapuram in the south. Women from all walks of life participated in the programme, which the LDF had posited as a political counter to Hindu right-wing forces opposed to the entry of women to Sabarimala. Senior women, homemakers, women clad in hijabs, lawyers, transwomen, actors, artists, doctors, teachers, students, authors, civil servants, unskilled workers, government employees, members of social organisations such as the Kerala Pulayar Maha Sabha and the Sree Narayana Dharma Paripalana (SNDP) Yogam congregated alongside National Highways.

They stood shoulder to shoulder for 15 minutes after 4 p.m. to form a human wall with few apparent cracks in the line. The programme ended with a joint pledge to harness the power of ranaisance principles to insulate society against revanchist forces that sought to push Kerala back to the dark ages of casteism and discriminatory religious practices.

9. As per the data from the National Payments Corporation of India (NPCI), UPI transactions worth over ₹___ trillion conducted in December.
A. 0.5
B. 0.7
C. 0.9
D. 1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1

Explanation: In a record of sorts, 620.17 million UPI transactions worth ₹102,594.82 crore were conducted in December, as compared to 524.94 million transactions valued at ₹82,232.21 crore in November—an 18% increase in transaction volume, data from the National Payments Corporation of India (NPCI) showed Tuesday. December was the first month when over 600 million UPI transactions were recorded. UPI transactions had crossed the 500 million-mark for the first time in November.

10.Which among the following spacecrafts of NASA broke a record after successfully entering into orbit around the asteroid Bennu?

A. Pioneer 11
B. Juno
C. Parker Solar Probe
D. OSIRIS-REx
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. OSIRIS-REx

Explanation: NASA’s OSIRIS-REx spacecraft broke a record after successfully entering into orbit around the asteroid Bennu – the smallest cosmic object ever to be orbited by a spacecraft. While many on Earth prepared to welcome the New Year, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft, 110 million kilometers away, carried out a single, eight-second burn of its thrusters, NASA said in a statement.

11. Which among the following countries shared with India a list of its nuclear installations and facilities as per the provisions of a bilateral agreement?

A. China
B. Pakistan
C. Russia
D. Bhutan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pakistan

Explanation: Pakistan on Tuesday shared with India a list of its nuclear installations and facilities as per the provisions of a bilateral agreement. The list was handed over in accordance with Article-II of the Agreement on Prohibition of Attacks Against Nuclear Installations and Facilities between Pakistan and India, signed on December 31, 1988, the Foreign Office (FO) said in a statement here. The agreement, which was signed on December 31, 1988 and entered into force on January 27, 1991, provides, that the two countries inform each other of nuclear installations and facilities to be covered under the agreement on the first of January of every calendar year.

12. _______________ took charge recently as first Chief Justice of Telangana High Court.
A. E.S.L. Narasimhan
B. T. B. Radhakrishnan
C. SK Joshi
D. M. Mahender Reddy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. T. B. Radhakrishnan

Explanation: Four years and seven months after it was carved out as a separate State, Telangana got a High Court for itself with the swearing-in of its first Chief Justice Thottathil B. Radhakrishnan and 12 other judges. The Chief Justice was sworn in by Governor E.S.L. Narasimhan at Raj Bhavan in the presence of Chief Minister K. Chandrasekhar Rao at 8.30 a.m. Two hours later, the CJ administered the oath of office to the 12 judges in the forecourt of the imposing Telangana HC building.

13. All India Trinamool Congress, sometimes seen in the news, was founded in ________.
A. 1996
B. 1998
C. 2000
D. 2002
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1998

Explanation: The All India Trinamool Congress (abbreviated AITC, TMC or Trinamool Congress) is an Indian political party based in West Bengal. Founded on 1 January 1998, the party is led by its founder and current Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee. Prior to the 2009 general election it was the sixth largest party in the Lok Sabha with 19 seats; following the 2014 general election, it is currently the fourth largest party in the Lok Sabha with 34 seats.

14. A memorandum of understanding (MoU) for building the country’s first CNG terminal in which among the following states is likely to be signed during the upcoming Vibrant Gujarat summit 2019?
A. Rajasthan
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: A memorandum of understanding (MoU) for building the country’s first CNG terminal in Gujarat will be among the 100 MoUs to be signed by the ports department during the upcoming Vibrant Gujarat summit 2019, said Mukesh Kumar, Vice-Chairman and MD of Gujarat Maritime Board (GMB). The state currently houses three LNG (Liquified Natural Gas) terminals at Dahej, Hazira and Mundra. One more LNG terminal is currently under construction at Chhara port and an FSRU (Floating Storage and Regassification Unit) is being built at Jafrabad.

15. The National Security Advisory Board (NSAB) has been recently expanded with the induction of Amar Sinha and _________ as its members. 

A. Tilak Deveshwar
B. UK Raghavan
C. Asif Ibrahim
D. Bimal Jalan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Asif Ibrahim 

Explanation: The National Security Advisory Board (NSAB) has been expanded with the induction of Amar Sinha, former Ambassador to Afghanistan and Tajikistan, and former IB chief Asif Ibrahim as its members. While former R&AW officer Tilak Deveshwar’s name was also said to be on the list, an official confirmation was awaited till the filing of this report. Former Ambassador to Russia, P S Raghavan, who was inducted in June this year, will continue to head NSAB, officials said. The NSAB deals with internal and external security, foreign affairs, defence, science and technology and economic affairs and usually meets at least once a month. Former R&AW official A B Mathur, Lt Gen (retd) S L Narasimhan and Prof Bimal N Patel of Gujarat National Law University are the other members of the board.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 2nd January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email