Important G.K. & Current Affairs Questions – 3rd February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 3rd February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 3rd February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 3rd February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 3rd February 2019


1.An international conference on 8th century Himalayan sage Guru Padma sambhava was held recently in ___________.
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: Celebrating 50-years of formalization of diplomatic ties between India and Bhutan, a two-day international conference on 8th century Himalayan sage Guru Padmasambhava was held in New Delhi that saw the participation of distinguished scholars from both countries. The conference, organised by the Centre for Escalation of Peace (CEP) and titled ‘Life and Legacy of Guru Padmasambhava’, was held on January 29-30. Scholars from both countries discussed the Guru who was born in India and moved towards Bhutan in the 8th century to spread Buddhism and Buddhist teachings all across the Himalayan region.

2. Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan Yojana assures monthly pension of Rs ________.
A. 1500
B. 2000
C. 2500
D. 3000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3000

Explanation: Govt has announced a mega pension scheme called Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan Yojana in Budget 2019. It covers people in both organised and unorganised sectors with monthly income up to Rs 15,000 and assures monthly pension of Rs 3000 once they attain the age of 60. They will have to pay minimum contribution of Rs 55 starting from age of 18. For someone working in the unorganised sector and joining this pension yojana at the age of 29 years will have to contribute only Rs 100 a month till the age of 60. The government will contribute an equal amount to the pension corpus.

3. Finance Minister on February 1 revised the fiscal deficit target to ____ percent of GDP to Rs 6.34 lakh crore for 2018-19.

A. 3.0
B. 3.2
C. 3.4
D. 3.6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3.4

Explanation: The Finance Minister Piyush Goyal on February 1 revised the fiscal deficit target to 3.4 percent of GDP to Rs 6.34 lakh crore for 2018-19, indicating a deviation from the path of fiscal consolidation. Fiscal Deficit is a measure of how much the government borrows in a year to meet part of its spending needs. The government had pegged fiscal deficit target at 3.3 percent of GDP for the financial year 2018-19.

4.India’s unemployment rate hit a 45-year-high of ____ per cent in 2017-18, as per the NSSO’s periodic labour force survey (PLFS) of the Ministry of Statistics and Programme Implementation.
A. 5.8
B. 6.1
C. 6.4
D. 6.7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6.1

Explanation: India’s unemployment rate hit a 45-year-high of 6.1 per cent in 2017-18, as per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labour force survey (PLFS) of the Ministry of Statistics and Programme Implementation. The latest data on unemployment in India, which is yet to come in public domain, is the first comprehensive survey on employment conducted by a government agency after Prime Minister Narendra Modi announced demonetisation move in November 2016. The unemployment rate was at its highest level since 1972-73 – a period from when the jobs data is comparable, the news agency quoted as saying.

5. BESAFE’s third Annual Conference on “Measurable Impacts of Behavioural Based Safety Implementation in Indian Industry” was recently held in ________.

A. Mohali
B. Noida
C. New Delhi
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: BESAFE’s Third Annual Conference on “Measurable Impacts of Behavioural Based Safety Implementation in Indian Industry” was held at the PHD Chamber of Commerce, New Delhi in collaboration with the Indo American Chamber of Commerce and VisionOSH, New Delhi.

6._________ was awarded the best marching contingent trophy of the Republic Day parade.

A. Sikh Brigade
B. Gorkha Brigade
C. Rajput Brigade
D. Jat Brigade
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gorkha Brigade

Explanation: Gorkha Brigade  awarded the best marching contingent trophy of the Republic Day parade, officials said. The CRPF won the best marching contingent prize among the para-military and other auxiliary forces, they said.

7. ________ has been elected as the new chairman of Broadcast Audience Research Council of India (BARC).
A. Subhash Chandra
B. Sudhir Chaudhary
C. N Ram
D. Punit Goenka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Punit Goenka

Explanation: The MD and CEO of Zee Entertainment Enterprises Limited (ZEEL), Punit Goenka has been elected as the new chairman of Broadcast Audience Research Council of India (BARC). Goenka was elected by the board at its meeting held on Tuesday. He will be taking over from Nakul Chopra, a senior advisor at Publicis. He was the founder Chairman of BARC India and played an instrumental role in setting up of the TV Viewership measurement company.

8. Which among the following banks has decided to terminate the contract of former managing director and CEO, Chanda Kochhar?
A. SBI
B. HDFC
C. ICICI Bank
D. Bank of Baroda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has decided to terminate the contract of former managing director and CEO, Chanda Kochhar after the B.N. Srikrishna panel found that she violated the bank’s code of conduct. The bank also said there would be a clawback of bonuses paid between 2009 and 2019. In June last year, the bank formed the one-member panel, assisted by a law firm, to look into the allegations of conflict of interest against Ms. Kochhar in relation to a loan given to Videocon Industries.

9. The International Cricket Council (ICC) and ________ has announced that they have entered into a five-year global strategic partnership to celebrate one of the world’s most popular sports – cricket, and its global events.
A. Oppo
B. DLF
C. Coca-Cola
D. Vivo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Coca-Cola

Explanation: The International Cricket Council (ICC) and Coca-Cola has announced that they have entered into a five-year global strategic partnership to celebrate one of the world’s most popular sports – cricket, and its global events. The partnership will see The Coca-Cola Company’s brands becoming exclusive non-alcoholic beverage partners of the ICC until 2023. The five-year agreement includes all ICC events around the world, including the ICC Men’s Cricket World Cup 2019 in England and Wales, the ICC men’s and women’s T20 World Cups in Australia in 2020, the ICC Women’s World Cup 2021 in New Zealand and the ICC Men’s Cricket World Cup in India in 2023 amongst other global tournaments.

10. An eight-member search panel headed by ___________ formed to select members of anti-corruption ombudsman Lokpal held its first meeting recently.
A. Anna Hazare
B. Piyush Goyal
C. Ranjana Prakash Desai
D. Dipak Misra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Ranjana Prakash Desai

Explanation: An eight-member search panel formed to select members of anti-corruption ombudsman Lokpal held its first meeting, nearly four months after it was announced by the Modi government, officials said. The committee, headed by former Supreme Court judge Ranjana Prakash Desai, is understood to have discussed modalities related to the appointments of the chief and members of Lokpal, they said, without citing further details.

11. _________ would be the world’s fastest growing city in the 2019-35 period, according to Oxford Economics’ report.

A. Mumbai
B. Islamabad
C. Surat
D. Kathmandu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Surat

Explanation: Surat, renowned as a diamond processing and trading hub in Gujarat, would be the world’s fastest growing city in the 2019-35 period, according to a global economic research report. The report prepared by Oxford Economics, which is engaged in global forecasting and quantitative analysis, further said all the top ten fastest-growing cities in the world in 2019-35 will be from India.

12. Which among the following districts has introduced the ‘e-Beat’ system aimed at monitoring the real-time location of beat constables?
A. Ludhiana
B. Cuddalore
C. Kochi
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cuddalore

Explanation: The Cuddalore district police have introduced the ‘e-Beat’ system aimed at monitoring the real-time location of beat constables and to enable them to seamlessly update entries about their beat patrols from a smartphone. Launched on a pilot basis in New Town and Thirupadhiripuliyur police stations in Cuddalore on Wednesday, the android application ‘Patta Book’ developed by Hecon Info Tech will replace the conventional beat register in which beat constables had to sign in to confirm their presence at the designated locations.

13.___________ kept its title as the world’s busiest international airport for the fifth consecutive year in 2018.
A. Indira Gandhi International Airport
B. Dubai International Airport
C. Beijing International Airport
D. Los Angeles International Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dubai International Airport

Explanation: Dubai International Airport kept its title as the world’s busiest international airport for the fifth consecutive year in 2018, recording a rise in passenger numbers even amid a slowing global economy. The annual customer tally at Dubai’s main transit hub increased by 1 per cent to 89.1 million last year from 88.2 million in 2017 as the number of flights dipped but the average number of passengers per plane went up.

14.India has recently replaced _______ as the world’s second-largest steel producing country.
A. South Korea
B. Japan
C. USA
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: India has replaced Japan as the world’s second-largest steel producing country, while China is the largest producer of crude steel, accounting for more than 51 percent of production, according to World Steel Association. The global steel body, in its latest report said, China’s crude steel output jumped 6.6 percent to 928.3 million tonnes in 2018 from 870.9 MT in 2017. China’s share increased from 50.3 percent in 2017 to 51.3 percent in 2018. The World Steel Association is one of the largest industry associations in the world. Its members represent around 85 percent of the world’s steel production, including over 160 steel producers with nine of the 10 largest steel companies, national and regional steel industry associations, and steel research institutes.

15.The International Paralympic Committee (IPC) recently stripped ________ of the right to host the 2019 world para swimming championships.
A. India
B. Malaysia
C. Israel
D. Singapore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Malaysia

Explanation: The International Paralympic Committee (IPC) on Sunday (Jan 27) stripped Malaysia of the right to host the 2019 world para swimming championships after the country banned Israeli athletes from participating. The championships, a qualifier for the 2020 Tokyo Paralympics, had been scheduled for Kuching between July 29 and Aug 4.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email