Important G.K. & Current Affairs Questions – 30th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 30th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 30th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 30th January 2019


1. India and OECD signed agreement to enable India’s participation in PISA to be held in 2021. What does ‘I’ stand for in PISA?
A. India
B. International
C. Income
D. Isolation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. International

Explanation: A Signing ceremony of Agreement between India and OECD for India’s participation in Programme for International Student Assessment (PISA) 2021, in presence of Union HRD Minister, Shri Prakash Javadekar was held in New Delhi. The Agreement was signed by Shri Maneesh Garg, Joint Secretary, MHRD and Mr Andreas Schleicher, Director (PISA) in OECD. PISA is a competency based assessment which unlike content-based assessment, measures the extent to which students have acquired key competencies that are essential for full participation in modern societies. It would lead to recognition and acceptability of Indian students and prepare them for the global economy in the 21st century.

2. Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to __________.
A. Sudhir Chaudhary
B. Harish Khare
C. N Ram
D. Dhirendra Nath Chakraborty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dhirendra Nath Chakraborty

Explanation: Assam government has conferred the Republic Day Journalism Award 2019 to veteran journalist and former editor Dhirendra Nath Chakraborty. Chakraborty, former Editor of Dainik Asom, Dainik Janambhumi and Ajir Batori group of newspaper, has been honoured for his lifelong contribution to journalism in the state, an official release said on Friday. The award comprises Rupees one lakh in cash, a citation, the Assamese ‘xoraai’ (the bell metal memento presented as an honour), ‘jaapi’ (headgear) and an angavastra. Earlier, recipients of the award were senior journalists Late Radhika Mohan Bhagawati and Sri Kanaksen Deka. The Governor and Chief Minister will present the Republic Day Journalism Award 2019 to Chakraborty at the central programme of 70th Republic Day celebration here Saturday.

3. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) was awarded First Prize for its Tableau, _________ in the Republic Day Parade – 2019. 

A. Kisan Gandhi
B. Kisan Shastri
C. Kisan Nehru
D. Kisan Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kisan Gandhi

Explanation: The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) was awarded First Prize for its Tableau, ‘Kisan Gandhi’ in the Republic Day Parade – 2019. Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Defence, handed over the award to the ICAR team here. The ICAR tableau displayed the importance of dairy farming, use of indigenous breeds and livestock based organic agriculture for rural prosperity.

4.Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has recently launched NAHEP to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country. Expand NAHEP.
A. National Agro-forestry Higher Education Programme
B. National Agricultural Higher Education Prospects
C. National Agricultural Higher Education Programme
D. National Agricultural Higher Education Project
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. National Agricultural Higher Education Project 

Explanation: Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has recently launched National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country. Skilled human resources in agriculture must become the basis of agricultural advancement and in view of this, the Modi government has given special emphasis on the upliftment of agricultural education. This was stated by the Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Radha Mohan Singh while addressing inaugural function of the fourth Convention of 2-day “Agrivision-2019” organized by Vidyarthi Kalyan Nyas in Pusa, New Delhi.

5. International Stock Taking Conference on Tiger Conservation has been recently inaugurated in which among the following cities?

A. Kolkata
B. Mumbai
C. Kochi
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The 3rd Stock Taking Conference on Tiger Conservation was inaugurated in New Delhi. Third in a series of Stock Taking Conferences, this is the second to be held in India after 2012 and is expected to have wide ranging discussions on the status of the Global Tiger Recovery Program (GTRP) by the 13 tiger range countries besides deliberations on combating wildlife trafficking.

6. CSC has launched First Cash and Carry Store in which among the following states?

A. Uttarakhand
B. Tamil Nadu
C. Uttar Pradesh
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: CSC has launched First Cash and Carry Store in Kanth, Muradabad (Uttar Pradesh). Common Services Centres (CSCs) under Digital India mission are providing Citizen Centric Services. CSCs are delivering many government and non-government services to citizens in rural India across the country. They have also launched many products: like Patanjali, i-Ball, Samsung and signed agreement with many service providers. Common Services Centres (CSCs) are also selling IFFCO fertilizers and seeds through its vast network in the country. In its endeavor to promote rural marketing and create employment, CSC has launched its first Cash and Carry store in Kanth Tehsil of Moradabad district, Uttar Pradesh. Efforts are on to have one cash & carry store in every block. The store currently has products of Godrej, Patanjali, JIVA, Crompton, i-Ball. The store also offers free membership benefits to other CSC VLEs and government employees.

7. Which among the following countries received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the recently concluded New York Times Travel Show 2019?
A. India
B. Bhutan
C. Poland
D. Ireland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India received the Award of Excellence for ‘Best in Show’ at the recently concluded New York Times Travel Show 2019, the largest travel show in North America, held from 25th– 27th January in New York, USA.

8. Ministry of Statistics and Programme Implementation has recently signed a MoU with _____ for improving the official statistical system in the country.
A. FICCI
B. NITI Aayog
C. NCAER
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NCAER

Explanation: The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), Government of India and National Council of Applied Economic Research (NCAER) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to use new data technologies, knowledge generation and knowledge sharing, and capacity building in the field of Official Statistics. The MoU was signed on 29th January, 2019 in the presence of Shri Pravin Srivastava, Secretary, MoSPI cum Chief Statistician of India, Shri Jyotirmoy Poddar, Director General, Central Statistics Office, Shri Shekhar Shah, Director General, NCAER and other senior officers of both the organizations at New Delhi.

9. The first ever National Conference on “Prison Design” has recently begun in _______.
A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Telangana
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andhra Pradesh

Explanation: The first ever National Conference on “Prison Design” has begun in  Visakhapatnam, Andhra Pradesh.  The two-day conference is being hosted by the DG Prison, Andhra Pradesh on the behalf of State  and is being   sponsored by the  Bureau of Police Research & Development (BPR&D).

10. ‘Yuva Swabhiman Yojana’ has been recently launched by ______ for youth from the economically weaker sections in urban areas.
A. Madhya Pradesh
B. Kerala
C. Punjab
D. UP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Madhya Pradesh

Explanation: Chief Minister Kamal Nath announced the launch of the ‘Yuva Swabhiman Yojana’ for youths from the economically weaker sections in urban areas on the Republic Day in Chhindwara. “Under the scheme, 100 days of employment will be provided to youths from economically weaker sections in urban areas. They will also be given skill training,” said Nath in his Republic Day address at the Police Parade Maidan. “Youths are the future of India and they have immense talent which needed to be honed,” said the CM after unfurling the tricolour in his home town. Nath said while those in rural areas get 100 days employment under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA), the urban poor youth are left out.

11.Oxford Dictionaries announced ________ as the Hindi Word of the Year ( 2018 ).

A. Aadhar
B. Swachhta
C. Nari Shakti
D. Yoga
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Nari Shakti

Explanation: On January 26, the Oxford Dictionaries announced ‘Nari Shakti’ as the Hindi Word of the Year. The Hindi Word of the Year chosen every year, in many ways, reflects the conversations, ethos of a particular year. The word this year, Nari Shakti, has been derived from Sanskrit and when broken down, the word ‘nari’ means women and ‘shakti’ means power. In 2018, the word initiated a lot of conversations mainly because of the identification of this term by Hindi speakers across the nation due to several efforts and initiatives undertaken by the government, civil society, NGOs, and universities in order to empower women. According to a report in PTI, the word was selected by the Oxford Dictionaries (India) along with the help of an advisory panel of language experts, including Namita Gokhale, Randhir Thakur, Kritika Agrawal and Saurabh Dwivedi.

12. According to 2019 Data Privacy Benchmark Study, India stood ______ globally with 65% of Indian organizations showing higher preparedness towards meeting most or all of the GDPR requirements.
A. Fifth
B. Sixth
C. Seventh
D. Tenth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sixth

Explanation: CISCO recently announced its 2019 Data Privacy Benchmark Study which placed India amongst the leading nations globally in their preparedness towards the General Data Protection Regulation (GDPR). According to the report, organizations worldwide that invested in maturing their data privacy practices are now realizing tangible business benefits from these investments. The study validates the link between good privacy practice and business benefits as respondents report shorter sales delays as well as fewer and less costly data breaches. The European Union’s General Data Protection Regulation, which focused on increasing protection for EU residents’ privacy and personal data, became enforceable in May 2018. Organizations worldwide have been working steadily towards getting ready for GDPR. Within Cisco’s 2019 Data Privacy Benchmark Study, 59 percent of organizations reported meeting all or most requirements, 29 percent expect to do so within a year, and 9 percent will take more than a year. Interestingly, Indian stood sixth globally with 65% of Indian organizations showing higher preparedness towards meeting most or all of the GDPR requirements.

13. __________ Governor recently gave his assent to the bill granting reservation to people belonging to the Pahari community in government jobs.
A. Uttarakhand
B. Himachal Pradesh
C. Jammu & Kashmir
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jammu & Kashmir

Explanation: Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik on Thursday gave his assent to the Jammu and Kashmir Reservation (Amendment) Bill, 2014, granting reservation to people belonging to the Pahari community in government jobs. The amendment provides for the addition of a separate category for the persons belonging to the Pahari community, clan or tribe having distinct, cultural, ethnic and linguistic identity among the Socially and Educationally Backward classes (other than Scheduled Caste and Scheduled Tribes).

14. ________ has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Muslim-majority Pakistan.
A. Rama Sharma
B. Suman Kumari
C. Heena Malani
D. Pooja Sindhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Suman Kumari

Explanation: Suman Kumari has become the first Hindu woman to be appointed as a civil judge in Muslim-majority Pakistan. Suman, who hails from Qambar-Shahdadkot in Sindh province, will serve in her native district. She passed her LLB examination from Hyderabad and did her masters in law from Karachi’s Szabist University. This is not the first time that a person from the Hindu community has been appointed as a judge. The first judge from the Hindu community was Justice Rana Bhagwandas, who served as the acting chief justice of Pakistan for brief periods between 2005 and 2007. Hindus make up nearly 2 per cent of Pakistan’s total population and Hinduism remains the second largest religion in Pakistan after Islam.

Last year, Hindu woman Mahesh Kumar Malani became the first non-Muslim to be elected on a general seat in the National Assembly while a Thari woman, Krishna Kumari, was also elected in Pakistan’s Senate elections.

15.Insurance claims from California’s deadly November 2018 wildfires have topped _________, making the series of fires some of the most expensive in state history.
A.  $1.4 billion
B.  $6.4 billion
C.  $9.4 billion
D.  $11.4 billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D.  $11.4 billion

Explanation: Insurance claims from California’s deadly November 2018 wildfires have topped $11.4 billion, making the series of fires some of the most expensive in state history. The latest tally adds to growing concerns about the future availability of home insurance in wildfire-prone areas. More than $8 billion of the November 2018 losses stem from the fire that leveled the town of Paradise, killing 86 people and destroying roughly 15,000 homes. The other $3 billion in losses are from two Southern California wildfires that ignited the same week

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email