Important G.K. & Current Affairs Questions – 2nd January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 2nd January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 2nd January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 2nd January 2019


1. The nation has achieved yet another milestone in the power sector with completion of electrification in hundred percent household in ___ states at the year end.
A. 22
B. 23
C. 24
D. 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 25

Explanation: The nation has achieved yet another milestone in the power sector with completion of electrification in hundred percent household in 25 states at the year end. Now, only about 10.48 Lakh households are left to be electrified in 4 States viz., Assam, Rajasthan, Meghalaya and Chhattisgarh. These States are also taking all concerted efforts to achieve, at the earliest, saturation of household electrification in their respective States.

2. ______ has announced that it is going to create an Adhyatmik Vibhag (spiritual department) by merging several existing departments.
A. Madhya Pradesh
B. Assam
C. Telangana
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh Government has announced that it is going to create an Adhyatmik Vibhag (spiritual department) by merging several existing departments. The ‘Anand Vibhag’ (Department of Happiness) set up by the previous BJP government, a first in the country, would be incorporated into the new department.

3. The centre has extended the Credit Link Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for the Middle Income Group (MIG) under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) till _________.

A. January 2020
B. April 2020
C. May 2020
D. June 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Centre has extended the Credit Link Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for the Middle Income Group (MIG) under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) till March 2020, Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri said. Addressing a press conference, Puri said he has signed the file pertaining to the extension of the CLSS under which the government provides a subsidy of up to Rs 2.67 lakh on home loans.

4. State-owned _________ has tied up with SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer from over 3,200 branches.

A. Bank of Baroda
B. Allahabad Bank
C. Dena Bank
D. Vijaya Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Allahabad Bank

Explanation: State-owned Allahabad Bank has tied up with SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer from over 3,200 branches. Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers, SBI Life said in a release. The tie-up, one of the largest Bancassurance partnerships in the country, will see 3,238 branches of Allahabad Bank across the country offer SBI Life’s range of protection, wealth creation and savings products to its customers, it said.

5. US-based Kathak exponent __________ is to be honoured with the National Nritya Shiromani award for promoting the dance form across the world.

A. Anindita Neogy Anaam
B. Prerna Shukla
C. Rajeev Masand
D. Seeta Raheja Bedi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Anindita Neogy Anaam

Explanation: US-based Kathak exponent Anindita Neogy Anaam will be honoured with the National Nritya Shiromani award for promoting the dance form across the world. The award would be conferred on her in Cuttack on the opening day of the 10th Cuttack Mahotsav: International Danceand Music festival in Cuttack on January 2, according to the organisers. Anindita is also slated showcase her solo Kathak recital at the opening ceremony of the annual festival, organised by organised by Utkal Yuva Sanskrutik Sangh (UYSS) in association with Cuttack district administration, the organisers said.

6. _________ has won a third consecutive term as prime minister of Bangladesh.

A. Khaleda Zia
B. Fakhruddin Ahmed
C. Sheikh Hasina
D. Nawaz Sharif
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– C. Sheikh Hasina

Explanation: Bangladesh’s Sheikh Hasina has won a third consecutive term as prime minister, the country’s Election Commission said Monday, in a poll marred by deadly violence and allegations of rigged ballots. Hasina’s ruling Awami League (AL) party won a landslide of 288 votes out of a possible 300, according to the Bangladesh High Commission in Delhi, with just one seat left to be declared. The opposition alliance led by the Bangladesh Nationalist Party (BNP) took seven seats.

7. Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan recently launched the Ujjwala Sanitary Napkin initiative in _______.
A. Delhi
B. Chandigarh
C. Pune
D. Bhubaneswar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bhubaneswar

Explanation: Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launched the Ujjwala Sanitary Napkin initiative in Bhubaneswar, which will expand women’s access to hygiene products and provide them with employment opportunities in every district of the state. The Central scheme will be a counter to the Odisha government’s Khushi scheme, in which sanitary napkins are provided free of cost to female students of government and government-aided schools in the state.

8. Public sector banks’ provision coverage ratio — has gone up from less than 50 per cent in 2015 to ______ per cent as of September 2018.
A. 56.85
B. 66.85
C. 76.85
D. 86.85
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 66.85

Explanation: Public sector banks’ provision coverage ratio — which measures the provisioning for bad loans — has gone up from less than 50 per cent in 2015 to 66.85 per cent as of September 2018, reflecting improvement in their financial health, a senior official said. The provision coverage ratio (PCR) gives an indication of the provision made against bad loans from the profit generated. Higher the PCR, lower is the unexposed part of the bad debts. “The PCR of public sector banks has risen steeply from 46.04 per cent as of March 2015 to 66.85 per cent as of September 2018, giving banks cushion to absorb losses,” Financial Services Secretary Rajiv Kumar said.

9. _____________ proposed to set up the first goat fertility lab in Uttar Pradesh.
A. Deen Dayal Veterinary University
B. Amity University
C. Aligarh Muslim University
D. JNU
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Deen Dayal Veterinary University

Explanation: Aiming to supplement farmers income in Uttar Pradesh, the Deen Dayal Veterinary University here proposes to set up the first goat fertility lab in the state under a novel project funded by the central government, its vice chancellor K M L Pathak said Sunday. The Union government, under Rastriya Krashi Vikas Yojna, has transferred Rs 22 crore to the university through the state Government for establishing UP’s first goat fertility lab and allied system, Pathak told reporters here. Besides the proposed fertility lab, the infrastructure for a separate goat farm is under construction, he said.

10.Three Indian-origin women scientists made it in the list of 60 Superstars of STEM list announced recently by the which among the following governments?

A. Canadian
B. Australian
C. American
D. Russian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Australian

Explanation: Three Indian-origin women scientists made it in the list of 60 Superstars of STEM list announced recently by the Australian government. These bright minds  — Onisha Patel, Devika Kamath and Asha Rao — are born and brought up in India and have done pathbreaking work in the field of science. All three moved to Australia to pursue higher studies and wish to change the situation for younger girls back home. Due to gender gap in STEM courses, the government there is planning to train these scientists for one year to become influencers for female students.

11. The government has recently appointed ___________ as new chief information commissioner (CIC) along with four new information commissioners.

A. Alok Joshi
B. Palaki Munjal
C. Alka Sirohi
D. Sudhir Bhargava
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Sudhir Bhargava

Explanation: The government has appointed Sudhir Bhargava as new chief information commissioner (CIC) along with four new information commissioners in the central information commission which had been functioning with just three of them as against a sanctioned strength of 11, including the chief information commissioner. Highly placed sources said Bhargava, who is information commissioner in the CIC, has been appointed as new chief of the panel.

12. The Sports Ministry has earmarked Rs ____ crore for the funding of athletes under the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) for their preparations for 2020 Olympics.
A. 50
B. 100
C. 150
D. 200
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 100

Explanation: The Sports Ministry has earmarked Rs 100 crore for the funding of athletes under the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) for their preparations for 2020 Olympics, according to Sports Authority of India Director General Neelam Kapur. The TOPS, which was launched in September 2014, is a flagship programme of the sports ministry to provide financial assistance to potential Olympic medal winners. Athletes have also been given financial assistance to prepare for Commonwealth Games and Asian Games under the TOPS.

13. Who has recently finished 2018 as the highest wicket-taker across all formats in the calendar year?
A. Anwar Hussain
B. Jasprit Bumrah
C. Yuvraj Singh
D. Fazal Mahmood
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jasprit Bumrah

Explanation: India pacer Jasprit Bumrah finished 2018 as the highest wicket-taker across all formats in the calendar year. The fast bowler, who helped India win the third Test in Melbourne by 137 runs by picking up a nine-wicket haul, took 78 wickets in this year. Bumrah took 48 wickets in 9 Tests, 22 wickets in 13 ODIs and 8 wickets in 8 T20I matches. He went past Kagiso Rabada, who has taken 77 wickets in 2018. The South African took 52 wickets in 10 Tests, 23 wickets in 14 ODIs and 2 wickets in 2 T20Is.

14. As per the Rajasthan Judicial Service (Amendment) Rule 2018, the minimum age limit for general category in Rajasthan judicial service has been recently reduced from 23 to __ years.
A. 19
B. 20
C. 21
D. 22
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 21

Explanation: Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has approved the proposal for amendments made in Rules-12 and Rule-17 of the Rajasthan Judicial Service Rules, 2010. The decision was taken in the State Cabinet’s meeting held on Saturday under the chairmanship of CM Gehlot. According to the existing provisions for state services, one can now have access to the benefit of age exemption in the Rajasthan judicial services with amendments made in the existing rules. As per the Rajasthan Judicial Service (Amendment) Rule 2018, the minimum age limit for general category in Rajasthan judicial service has been reduced from 23 to 21 years and maximum age limit is increased from 35 to 40 years.

15. Who has won the inaugural “Digital Transformation Hackathon” at Cornell University for designing a device to detect the actual pain level of a patient during a diagnosis?

A. Mahum Siddiqi
B. Rohan Kapoor
C. AS Kiran
D. Palak Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mahum Siddiqi

Explanation:  An Indian-American teenager has won the inaugural “Digital Transformation Hackathon” at Cornell University for designing a device to detect the actual pain level of a patient during a diagnosis. The device designed by 17-year-old Mahum Siddiqi and her team uses neurological activity occurring in one’s brain to help doctors more efficiently determine someone’s pain levels.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 1st January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email