Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 28th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 28th January 2019


1. Ministry of Textiles will hold National Conclave on Technical Textiles in ________.
A. Ludhiana
B. Mumbai
C. Varanasi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: Ministry of Textiles will hold National Conclave on Technical Textiles on 29thJanuary 2019 in Mumbai. The event will also be a curtain raiser for TechnoTex 2019.The conclave will be presided over by the Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani. The release of HSN codes by Government of India for technical textiles will be one of the major highlights of the conclave. Several panel discussions will be held on subjects like administrative consolidation of technical textiles items, manufacturing possibilities and import substitution, benefits of standardization and global best practices, technical textiles codes for New India, investment opportunityin technical textiles sector and research & development in technical textiles by eminent panellists drawn from various Central Government departments, NITI Aayog, IITs and textile industry.

2. _________ and Institute of Rural Management Anand (IRMA), has signed a memorandum of understanding (MOU) with special emphasis mentoring Farmer Producer Organizations (FPOs) and allied institutions.
A. SEBI
B. BSE
C. NSE
D. NCDEX
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NCDEX

Explanation: The National Commodity & Derivatives Exchange Ltd (NCDEX) and Institute of Rural Management Anand (IRMA), the premier training Institute in agri-business and rural management has signed a memorandum of understanding (MOU) with special emphasis mentoring Farmer Producer Organizations (FPOs) and allied institutions. The mentoring is expected to occur through training sessions, handholding, and leadership development. High level delegations of NCDEX & IRMA held meeting to discuss scope of a joint certification programme on commodity markets.

3. Angel Falls, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. Chile
B. USA
C. Venezuela
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Venezuela

Explanation: Angel Falls is a waterfall in Venezuela. It is the world’s highest uninterrupted waterfall, with a height of 979 metres (3,211 feet) and a plunge of 807 metres (2,368 feet). The waterfall drops over the edge of the Auyán-tepui mountain in the Canaima National Park a UNESCO World Heritage site in the Gran Sabana region of Bolívar State. The height figure 979 metres (3,211 feet) mostly consists of the main plunge but also includes about 400 metres (1,300 ft) of sloped cascade and rapids below the drop and a 30-metre (98 ft) high plunge downstream of the talus rapids.

4.Who has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research?
A. Vipul Mahajan
B. Narayan Murthy
C. CNR Rao
D. Sanjeeda Sheikh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CNR Rao

Explanation: Eminent scientist and recipient of Bharat Ratna C N R Rao has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research, given by the Centre for Advanced Materials of the UAE. The prize committee unanimously decided to award this to Professor Rao of the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research, JNCASR said in a statement. It said, the award involves a plaque, a medal and a cash prize of USD 100000. The award will be presented to Rao during the International Workshop on Advanced Materials in Ras Al Khaima, UAE, on February 25.

5. The annual meet of World Economic Forum (WEF) recently took place in which among the following countries?

A. Norway
B. India
C. Switzerland
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Switzerland

Explanation: The annual meet of World Economic Forum (WEF) began on January 22, 2019 in Davos, Switzerland. The World leaders from across the globe attended the Forum at the Swiss Alps for five days to discuss the looming global economic crisis, global cooperation challenges, rapid climate change, increasing pollution levels, habitat loss, fourth wave of globalisation, among others. The theme of the World Economic Forum’s Annual Meeting in Davos this year is Globalisation 4.0: Shaping a New Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution.

6. _______ has partnered with French company Be-Bound to offer data connectivity through SMS in areas where there is no Internet connectivity or signal breaks.

A. Jio
B. BSNL
C. Airtel
D. Vodafone
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BSNL

Explanation: State-run telecom firm BSNL has partnered with French company Be-Bound to offer data connectivity through SMS in areas where there is no Internet connectivity or signal breaks. Both the companies signed business partnership agreement on Tuesday evening to jointly market the service in India. “We were trying to get SMS based data service technology on our own but learnt that Be-Bound has already developed this technology and has been given patent for it.

7. ‘Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar’, will be announced every year on __________.
A. January 21
B. January 23
C. January 25
D. January 27
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. January 23

Explanation: In a welcoming move, Centre announced an annual award, to be given to organisations and individuals who help those affected in disasters, on the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose. Titled ‘Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar’, the award will be announced every year on January 23. The recipient will receive a certificate and a cash prize of Rs 51 lakh. Prime Minister Narendra Modi advised instituting an award so as to recognise the efforts of those who work and contribute effectively to alleviate the suffering of the affected population in the aftermath of any disaster. However, their service to humanity often goes unacknowledged and so this award was constituted

8.Which country will cancel the $20 billion East Coast Rail Link project with contractor China Communications Construction Co. Ltd?
A. Myanmar
B. Bhutan
C. Bangladesh
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Malaysia

Explanation: Malaysia will cancel the $20 billion East Coast Rail Link project with contractor China Communications Construction Co. Ltd, the country’s Economic Affairs Minister Mohamed Azmin Ali said. The decision was taken because the cost of the project was too high and beyond the governments financial capability, Azmin told reporters in Kuala Lumpur. If the project is not cancelled, the government will have to bear the interest rate of about half a billion ringgit a year, which we can’t afford. Therefore, the project needs to be terminated without jeopardizing relations with China.

9. The government has opened around __________ branches of India Post Payments Bank so far.
A. 1 lakh
B. 1.08 lakh
C. 1.15 lakh
D. 1.25 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1.25 lakh

 

Explanation: The government has opened around 1.25 lakh branches of India Post Payments Bank and soon, it will have operations across over 1.5 lakh locations, Communications Minister Manoj Sinha said. “Department of Posts (DoP) has opened India Post Payments Bank for unbanked and underbanked people. There are lump sum 1.25 lakh branches. Shortly, it will have 1.5 lakh branches,” Sinha said while unveiling post stamp on Mahamati Prannathji. Prime Minister Narendra Modi launched IPPB on September 1 last year with an aim to take banking services to the doorstep of every citizen by arming 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’ with digital aids to deliver financial services.

10. Government of Pakistan has declared ____________ as the nation juice of Pakistan.

A. Sugarcane Juice
B. Carrot Juice
C. Orange Juice
D. Mango Juice
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Sugarcane Juice

Explanation: Government of Pakistan has declared sugarcane juice as the nation juice of Pakistan. The government has conducted a poll on famous social site Twitter and asked the nation about the national drink of Pakistan. Poll includes three option including orange juice, carrot juice and sugarcane juice. But it is sugarcane juice which won the poll with 81 percent votes. Over 7,600 people participated in the poll and declared sugarcane as national drink ok Pakistan with 81 percent votes. 15 percent of the participants voted in favor of orange juice while 4 percent choose carrot juice.

11._________ has been awarded the best miniratna PSU in strategic performance (financial category) at the Governance Now Sixth PSU awards.

A. SAIL
B. PNB
C. NRL
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. NRL

Explanation: Numaligarh Refinery Limited (NRL) has been awarded the best miniratna PSU in strategic performance (financial category) at the Governance Now Sixth PSU awards. The award, comprising of a trophy, was presented to NRL MD S K Barua by Member of Parliament Manoj Tiwari and veteran actress and social activist Poonam Dhillon at an award function held in New Delhi recently.

12. “Operation Olympics”, an expert programme to train atheletes in 11 disciplines has commenced in __________ recently.
A. Uttar Pradesh
B. Kerala
C. West Bengal
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kerala

Explanation: ‘Operation Olympics’, an expert programme to train atheletes in 11 disciplines has commenced in Kerala, Chief Minister Pinarayi Vijayan said. The Kerala sports department and the statesports council are preparing the 123 athletes, who are participating in the programme, for the Olympics, Vijayan said in a Facebook post. The objective of ‘Operation Olympics is to provide international standard training with the help of eminent trainers from both India and abroad, he said. The programme includes expert training in athletics, boxing, cycling, swimming, shooting, wrestling, badminton, fencing, rowing and archery

13. Angkor Wat, sometimes seen in the news, is a temple complex in which among the following countries?
A. Malaysia
B. China
C. Laos
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cambodia

Explanation: Angkor Wat is a temple complex in Cambodia and one of the largest religious monuments in the world, on a site measuring 162.6 hectares (1,626,000 m2; 402 acres). Originally constructed as a Hindu temple dedicated to the god Vishnu for the Khmer Empire, it was gradually transformed into a Buddhist temple towards the end of the 12th century.

14. Which among the following ministries launched a mobile app ‘RDP India 2019’?
A. Information & Broadcasting
B. Defence
C. Women & Child Development
D. Finance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Defence

Explanation: As a new initiative in sync with the Digital India campaign of the Government, Ministry of Defence had launched a mobile app ‘RDP India 2019’ on the Republic Day, with the intent of making available the highlights of the Republic Day event, not only to the spectators at Rajpath, but also to the general public all over the world. This app contains information about the Parade on Rajpath, New Delhi, including Order of the March, details of the tableaux presented by different States and Ministries, children cultural performances, fly past and names of recipients of Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2019. It was extremely informative to the spectators witnessing the Parade and was widely appreciated. The app also had the provision for live streaming of the Parade.

15.Minister of Railways & Coal, Shri Piyush Goyal announced the name Vande Bharat Express for which among the following trains?
A. Shatabdi Express
B. Train 18
C. Garib Rath
D. Tejas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Train 18

Explanation: Minister of Railways & Coal, Shri Piyush Goyal announced the name Vande Bharat Express for Train 18, acknowledging its made-in-India status. He called it a ‘vandaniya’ step towards realisation of New India vision. This train set has been manufactured by Integral Coach Factory (ICF) in the period of 18 months under ‘Make in India’ program. Since the launch of Rajdhani trains, Vande Bharat Express is the next major leap for Indian Railways in terms of speed and convenience. It is India’s first semi-high speed train equipped with world class passenger amenities. It can achieve high speeds (max speed of 160 kmph) due to faster acceleration & deceleration and will reduced journey time by 25% to 45%. Scheduled commute between New Delhi & Varanasi will take approximately 8 hours making it 40-50% faster than the fastest train currently connecting these two cities.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email