Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 28th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 28th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 28th February 2019


1. RBI recently extended deadline for completion of Know Your Customer (KYC) norms for prepaid payment instrument (PPI) issuers by _______.
A. 4 months
B. 6 months
C. 8 months
D. 10 months
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6 months

Explanation: RBI recently extended deadline for completion of Know Your Customer norms for prepaid payment instrument issuers by 6 months. This KYC requirement is also a key cog in the RBI’s push for interoperability. However, with the Supreme Court striking down Section 57 of the Aadhaar Act in October – thereby nullifying the biometric e-KYC model used by telecom companies and banks for customer verification and onboarding – and the authorities yet to zero in on a reliable alternative, stakeholders are scrambling to meet the looming RBI deadline.

2. ‘Astounding Bhagavad Gita’, sometimes seen in the news, has been unveiled in ________.
A. New Delhi
B. Varanasi
C. Gurugram
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: PM Modi unveiled a giant Bhagavad Gita at Delhi’s ISKCON temple. According to ISKCON, it has been stated as the largest principle sacred text ever to be printed. Notably, the International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) is a worldwide confederation of more than 400 temples. It also runs 100 vegetarian restaurants.

3. __________ recently raised the limit on total shareholding of foreign institutional & portfolio investors in the company to 45%.

A. Bank of Baroda
B. Dena Bank
C. Kotak Mahindra Bank
D. Vijaya Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kotak Mahindra Bank

Explanation: Kotak Mahindra Bank Ltd recently raised the limit on total shareholding of foreign institutional & portfolio investors in the company to 45%. The earlier limit was 43%. The hike comes as the private sector lender grapples with a central bank directive on reducing Uday Kotak’s stake in the bank.

4. Which among the following won bids for operating 5 of 6 airports that were put up for privatisation by the government?
A. Air Costa
B. Indigo
C. Adani Enterprises
D. GMR Airports
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Adani Enterprises

Explanation: The financial bids for 5 airports were opened recently & the Adani group emerged with the winning bid for Thiruvananthapuram, Ahmedabad, Lucknow, Jaipur & Mangalore airports.The five airports will be handed over to Adani Enterprises after completion of the formalities. The Airports Authority of India has adopted the per-passenger fee model this time, which is a modification of the revenue-sharing model which was earlier used in the privatisation of airports like Delhi, Mumbai.

5. Atal Innovation Mission (AIM) and ______ recently signed a Statement of Intent to drive the charter of developing creative skills and spreading digital literacy.

A. Adobe
B. Microsoft
C. Google
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Adobe

Explanation: Atal Innovation Mission (AIM) and Adobe recently signed a Statement of Intent to drive the charter of developing creative skills and spreading digital literacy. Adobe shall be adopting 100 schools under Atal Tinkering Labs (ATL) initiative. Further, Adobe shall be implementing its Digital Disha Program in ATLs , under which free licenses of Adobe Spark premium shall be offered to ATLs. The Atal Tinkering Lab is based on the philosophy to identify and nurture innovation in young students across the country. Towards this endeavour, AIM has collaborated with various partners from industry and academia. Such collaborations have resulted in qualitative enhancement of future skills and digital capabilities of the ATL ecosystem.

6. SHREYAS portal has been recently launched. Expand SHREYAS.

A. Scheme for Higher & Post-Secondary Education Youth for Apprenticeship and Skills
B. Scheme for Highest Education Youth for Apprenticeship and Skills
C. Scheme for Higher Education Youth for Apprenticeship and Skills
D. Scholarship for Higher Education Youth for Apprenticeship and Skills
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Scheme for Higher Education Youth for Apprenticeship and Skills

Explanation: SHREYAS is a programme for students in degree courses to introduce employable skills into their learning and also to promote apprenticeship. It’s a programme basket comprising the initiatives of 2 Central Ministries: Ministry of HRD and Ministry of Skill Development and Entrepreneurship through the National Apprenticeship Promotion Scheme.

7. Sanath Jayasuriya has been recently banned from all forms of cricket for a period of ____ years.
A. Two
B. Three
C. Four
D. Five
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Two

Explanation: After admitting two breaches of the International Cricket Council’s anti-corruption code, former Sri Lanka captain Sanath Jayasuriya has been banned from cricket for 2 years. Jayasuriya was player of the tournament when Sri Lanka won the World Cup in 1996 and he scored 21 centuries and took 323 wickets in 445 one-day internationals.

8. Which among the following states launched PRANAM Commission?
A. Meghalaya
B. Punjab
C. Assam
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: Assam CM Sonowal recently inaugurated the PRANAM Commission. PRANAM stands for Parents Responsibility and Norms for Accountability and Monitoring. PRANAM bill, which was approved by the state cabinet last year, is first-of-its-kind bill in the country which makes it mandatory for the employees of the government to look after their parents and unmarried divyang siblings who do not have their own source of income.

9. __________ signed an MoU with Nabkisan Ltd for access to collateral free loan facilities by Farmers’ Producer Organisations.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Odisha
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: As per the MoU, loans given by Public Sector Banks and Nabkisan to the FPOs will be guaranteed under the Credit Guarantee Fund. The MoU encompasses creation of a Rs 10 crore Credit Guarantee Fund by Odisha government which will be administered by Nabkisan. It would pave the way for providing collateral free loans by the state’s financial institutions to the FPOs.

10. Which among the following smashed a few records in Twenty20 as they posted a mammoth total of 278 for three in their 20 overs?
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Bangladesh
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Afghanistan

Explanation: Afghanistan and its opener Zazai sealed a series victory over Ireland, that eventually yielded the highest score in Twenty20 international history. Afghanistan’s total surpassed the previous T20I best of 263-3. Afghanistan are now 2-0 up in the series with one match to play. Only David Miller and Rohit Sharma have managed faster T20I hundreds.

11. _________ recently launched World’s First Ultra-Converged Broadband Product at Mobile World Congress.

A. Infosys
B. Tejas Networks
C. Zee Media
D. Star Network
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Tejas Networks

Explanation: Tejas Networks recently launched World’s First Ultra-Converged Broadband Product at Mobile World Congress. “We’re delighted to announce the launch of our state-of-the-art TJ1400 product family that provides the highest flexibility to any operator wanting to quickly and cost-effectively roll out broadband services on fibre as well as wireless. It efficiently packs an unrivalled mix of broadband access and packet transmission features in the smallest possible footprint, thereby significantly lowering the cost of rolling out high-speed broadband networks in terms of both capex and opex.”, Managing Director and CEO, Mr. Sanjay Nayak said.

12. India recently test-fired short-range QRSAM off Odisha coast. Expand QRSAM.

A. Quick Reaction Surface to Air Missile
B. Quicker Reaction Surface to Air Missile
C. Quick Reaction Sub-Surface to Air Missile
D. Quickest Reaction Surface to Air Missile
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Quick Reaction Surface to Air Missile

Explanation: India recently test-fired short-range QRSAM off Odisha coast. QRSAM stands for “Quick Reaction Surface to Air Missile.” The Defence Ministry congratulated DRDO for successful test-firing of indigenous QRSAM demonstrating robust control, aerodynamics and maneuvering capabilities.

13. Nigeria’s electoral commission has declared _____________ the winner of the country’s presidential elections.
A. Yemi Osinbajo
B. Muhammadu Buhari
C. Goodluck Jonathan
D. Namadi Sambo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Muhammadu Buhari

Explanation: Nigerian President Muhammadu Buhari has been re-elected for a second 4-year term. Though turnout was low across the country, it was higher in the northern states which is one of the factors behind Mr Buhari’s victory. It is currently facing a number of problems including power shortages, corruption, and an economic slowdown. Nigeria is Africa’s leading oil producer but corruption and a failure to invest the proceeds from the industry have hampered development. Notably, the World Bank has predicted sluggish economic growth i.e. 2.2% for the upcoming year in a country with unemployment of more than 20%.

14. Who has has been chosen for this year’s META Lifetime Achievement Award?
A. Mahesh Dattani
B. Girish Karnad
C. K.V. Akshara
D. Mahesh Elkunchwar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mahesh Elkunchwar

Explanation: Renowned Indian playwright Mahesh Elkunchwar has been chosen for META Lifetime Achievement Award. Along with the winners of the 14th Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) festival, he would be conferred upon with the award on March 12. He is widely-known for having experimented with a wide range of drama and is considered a powerful force in both Indian and Marathi theatre scene.

15. Defence Acquisition Council has recently approved the purchase of defence equipment worth Rs _________.

A. 1650 crore
B. 2700 crore
C. 3900 crore
D. 5100 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2700 crore

Explanation: The Defence Acquisition Council recently approved the purchase of defence equipment worth Rs 2,700 crore. Notably, Defence Minister Nirmala Sitharaman chaired the Defence Acquisition Council. The vessels will also be capable of undertaking hospital ship duties, providing HADR (Humanitarian Assistance and Disaster Relief).

Important G.K. & Current Affairs Questions 27th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.