Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 27th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 27th January 2019


1. A special tourist train covering prominent places associated with Dr BR Ambedkar and Gautam Buddha will embark on its maiden journey from ________.
A. New Delhi
B. Chandigarh
C. Nagpur
D. Patna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagpur

Explanation: A special tourist train covering prominent places associated with chief architect of the Indian Constitution Dr BR Ambedkar and Gautam Buddha will embark on its maiden journey on April 14 from Nagpur. The train, ‘Samantha Express’, will be run by the Indian Railway Catering and Tourism Corporation. A press statement said that IRCTC is running a special Bharat Darshan Tourist Train Samantha Express in memory of the revered leader, Bharat Ratna Dr Babasaheb Ambedkar covering the prominent places associated with his life and that of Lord Buddha.

2. Which country is to receive $4.5 billion ‘oil financing facility’ from Saudi Arabia’s Islamic Development Bank over three years?
A. India
B. Pakistan
C. Qatar
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: Cash-strapped Pakistan said that the Islamic Development Bank (IDB) was providing it with a three-year $4.5 billion oil financing facility, which will ease pressure on its balance-of-payments. The finance ministry said that $1.5 billion worth of oil on deferred payment each year by the bank had been agreed upon. The program will continue for three years. The facility was already activated in July 2018 and the ministry said Pakistan received oil worth $100 million in the first phase under the agreement with IDB.

3. Which among the following governments has unveiled an official logo for the state’s tea to popularise the beverage and to promote the potentiality of tourism?

A. Assam
B. Tripura
C. Mizoram
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tripura

Explanation: The Tripura government has unveiled an official logo for the state’s tea to popularise the beverage and to promote the potentiality of tourism. At an event, Chief Minister Biplab Kumar Deb said with the launch of the insignia, Tripura tea would be more popular across the country and abroad and it would also promote tourism. The logo features Tripura’s iconic landmark, the “Neermahal” which is the largest and one-of-its-kind water palace in India.
The palace located around 53 km west of Agartala, was built by then Tripura King Bir Bikram Kishore Debbarman Manikya (1908-1947) in the middle of Rudrasagar Lake, as his summer residence.

4.Which among the following countries will organise Bhojpuri Festival in 2020?
A. Sri Lanka
B. USA
C. Maldives
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mauritius

Explanation: Mauritian Prime Minister Pravind Jugnauth, while delivering the keynote address as the chief guest at the inauguration of the 15th Pravasi Bharatiya Divas, announced that for the first time, Mauritius will organise Bhojpuri Festival in 2020. The festival will provide a platform to promote the language at international level as well as strengthen inter cultural ties.The country will also host Bhagwad Gita Mahotsav in partnership with the Haryana government in February 2019.

5. The eighth annual pulicat day will be observed on __________.

A. January 30
B. February 1
C. February 2
D. February 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. February 2

Explanation: The eighth annual pulicat day wil be observed on February 2 at Pulicat to create awareness among people about the importance of protecting the lagoon. The day is celebrated as the world wetlands day, with activities like catamaran race, rangoli competition,quiz and drawing competition for children, heritage walk and folklore programs. The founder of Art and architecture research development and education Xavier Benedict told that the wetland was one of the northeast monsoon cloud attracting regions in the country. It was a centre of cotton route once

6. _______ has surpassed state-owned insurer Life Insurance Corporation (LIC) in terms of claims settlement ratio in FY18, according to the data released by IRDAI.

A. Max Life Insurance
B. ICICI Prudential
C. Tata AIA
D. HDFC Life
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Max Life Insurance

Explanation: Max Life Insurance has surpassed state-owned insurer Life Insurance Corporation (LIC) in terms of claims settlement ratio in FY18, according to the data released by IRDAI. “Four years ago, 50 percent of the rejected claims would be fraudulent claims,” said V Viswanand, Deputy Managing Director, Max Life. “Most fraudulent claims occur due to the lapses in the underwriting process,” he added further. Viswanand said that the insurer has introduced many checks and balances to strengthen the customer application and underwriting process.

7. Union Science and Technology Minister Dr Harsh Vardhan recently inaugurated three specialized centers at _________.
A. IIT Goa
B. IIT Hyderabad
C. IIT Bombay
D. IIT Madras
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IIT Madras

Explanation: Union Science and Technology Minister Dr Harsh Vardhan inaugurated three specialized centers at Madras IIT. The new centers would pursue research on solar power generation and storage, waste water management and solar power based desalination. Dr Harsh Vardhan in his address said, scientific community should base their research more on societal applications. He said India has a leading role in harnessing solar power.

8.Who has become the first woman IPS DIG and Indo-Tibetan Border Police (ITBP) officer to successfully complete the South Pole expedition?
A. Renu Shailja
B. Aparna Kumar
C. Anita Chaturvedi
D. Laxmi Reddy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aparna Kumar

Explanation: Aparna Kumar has become the first woman IPS DIG and Indo-Tibetan Border Police (ITBP) officer to successfully complete the South Pole expedition. Kumar has successfully reached the South Pole after covering 111 kilometres of walking on the snow. She also carried equipment weighing 35 Kilograms along with her. She has already scaled the top six mountain peaks of the six continents of the globe

9. Who has been recently selected as Commonwealth of Learning Goodwill ambassador?
A. Karthyayini Amma
B. Alka Abhilasha
C. Chinna Anandmayi
D. Amba Kutty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karthyayini Amma

Explanation: The Commonwealth of Learning is an inter-governmental organisation of The Commonwealth in Canada. It aims to promote distance education among its 53 member nations. Amma’s learning methods and her story will now be seen in a number of publications across the member countries. Balasubramanian, Vice-President, Commonwealth of Learning, visited Amma to know her learning methods. Later, he presented her with the award on behalf of the Commonwealth, reports Matrubhumi. Amma, who hails from Muttam, Alappuzha district in Kerala, used to work as a domestic help to raise her kids.

10. Who was recently appointed as interim finance minister?

A. Rajnath Singh
B. Sushma Swaraj
C. Nirmala Sitharaman
D. Narendra Singh Tomar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: With a few days to go before the Narendra Modi government presents its interim Budget on February 1, the Prime Minister on Wednesday entrusted Railway Minister Piyush Goyal with ministerial portfolios of finance and corporate affairs till Arun Jaitley comes back from the US. Jaitley underwent a surgery in the US on Tuesday. With doctors having advised him two weeks’ rest, Goyal is set to present the interim Budget — the final Budget of the Modi-led government’s current tenure, which comes less than 90 days before the Lok Sabha polls and could contain key announcements.

11. _______ has approved Reliance Industries’ acquisition of Den Networks and Hathway Cable and Datacom recently.

A. CCI
B. SEBI
C. NITI Aayog
D. RBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. CCI

Explanation: The Competition Commission of India (CCI) has approved Reliance Industries’ acquisition of Den Networks and Hathway Cable and Datacom, the Mukesh Ambani-owned company informed the bourses after market hours.

12. I&B Ministry is to increase advertisement rates by ____ to private TV channels.
A. 4%
B. 6%
C. 9%
D. 11%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 11%

Explanation: Information and Broadcasting Ministry has decided to revise the advertisement rates offered by the Bureau of Outreach and Communication (BOC) to private TV channels. The Ministry in a statement said, the revision would lead to an increase in rates of around 11 per cent over the rates of 2017 in respect of most of the private TV channels.

13. South Asia’s first proton therapy centre was launched in _________ recently.
A. Chennai
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai

Explanation: South Asia’s first proton therapy centre was launched in Chennai. Apollo Proton Cancer Centre, equipped with the path-breaking pencil beam technology, offers hope to cancer patients from India and abroad. The centre was inaugurated by Vice President Venkaiah Naidu in the presence Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami and Apollo Hospitals Group chairman Dr Prathap C. Reddy. Speaking on the occasion, Naidu said, ”Cancer is a leading cause of death worldwide and is a major cause of mortality in India. Proton therapy, which is a pioneering treatment, has marked a new milestone in the medical journey of our country.”

14. What does ‘C’ stand for in CORSIA, which was in news recently?
A. Caution
B. Carbon
C. Contingency
D. Censorship
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Carbon

Explanation: Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation, or CORSIA, is an emission mitigation approach for the global airline industry, developed by the International Civil Aviation Organization (ICAO). CORSIA addresses emissions from international air travel. The proposal has been described as “a delicate compromise between all involved in its elaboration.”

15. ________ has revoked the move of the previous government to impose zero stamp duty on the purchase of property, including land, by women of the State.
A. Punjab
B. Jammu & Kashmir
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu & Kashmir

Explanation: J&K governor Satya Pal Malik has revoked the widely-welcomed move of the previous government to impose zero stamp duty on the purchase of property, including land, by women of the State. Citing the powers conferred by Clause (a) of Section 9 of the Stamp Act Svt. 1977, the fresh order read: “The Government has been satisfied that revoking the previous order is in public interest”.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email