Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 27th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 27th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 27th February 2019


1. KfW, German development bank, and __________ have announced the funding of $113 million to refinance solar power projects in India.
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. Dena Bank
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bank of Baroda 

Explanation: KfW, German development bank, and Bank of Baroda have announced the funding of $113 million to refinance solar power projects in India. Notably, In 2017, KfW signed an agreement with the State Bank of India for €150 million ($170 million). The goal of this line of credit was the expansion and conversion of India’s power supply towards more renewable energy sources by refinancing sub-loans to install solar power systems. This constitutes part of the Indo-German Solar Energy Partnership. Under the inter-governmental MoU in 2015, Germany has committed to providing financing support through KfW Development Bank for solar PV investments.

2. New Horizons spacecraft of _________ has sent back the pictures of the Kuiper Belt Object, nicknamed Ultima Thule.
A. ISRO
B. ESA
C. JAXA
D. NASA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NASA

Explanation: New Horizons is around 6.64 billion km from Earth. At that distance, radio signals, reach the large antennas of NASA’s Deep Space Network six hours and nine minutes after New Horizons sends them. The new images of Ultima Thule were obtained by the telephoto Long-Range Reconnaissance Imager.

3. Inland Waterways Authority of India (IWAI) and _______ signed an MoU for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel.

A. Indian Oil Corporation Limited
B. Reliance Industries
C. PetroChina
D. Gazprom
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Oil Corporation Limited

Explanation: The MoU would provide for an understanding over general modalities of mutual cooperation leading to addressing futuristic demand of any form of energy. It also covers development of infrastructure for receipt, dispensing and supply of fuels, lubricating oils, LPG, Natural Gas & any other related fuel and gas. In addition to this, it would also cover infrastructure development for setting up Consumer Pump & Retail Outlets at Terminals or Multimodal terminals. This would further lead to development of business activities along the National Waterways.

4. Afghanistan began exports to which among the following countries through Iran’s Chabahar port?
A. Pakistan
B. India
C. Indonesia
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: Through Iran’s Chabahar port, Afghanistan started exports to India as the landlocked and war-torn nation turns to overseas markets to improve its economy. Notably, Iranian port provides easy access to the sea to Afghanistan and India has helped developed this route to allow both countries to engage in trade bypassing Pakistan. Both countries established an air corridor in 2017. Afghan exports to India stood at $740 million in 2018, making it the largest export destination.

5. Recently, the centre of Central Institute of Plastic Engineering and Technology (CIPET) has been recently inaugurated in _______.

A. Nagaland
B. Mizoram
C. West Bengal
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Recently, the centre of Central Institute of Plastic Engineering and Technology (CIPET) has been recently inaugurated in Tripura. Notably, the CIPET in Tripura would produce 1500 skilled workers p.a.

6. Which state government has recently launched a boat ambulance service to ferry patients to hospitals in remote areas?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Gujarat
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Odisha

Explanation: Odisha government, in a first-of-its-kind initiative, has launched a boat ambulance service to ferry patients to hospitals in remote areas. The ambulance service comprises of 6 boat ambulances and 60 jetties with a walkway. Also, the per annum operational cost of the ambulances is estimated to be around Rs 90 lakh. This new facility is hope for residents who live in far-flung areas.

7. Who has recently joined Amazon’s board of directors?
A. Indira Nooyi
B. Anita Subramanian
C. Indu Jain
D. Naina Lal Kidwai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indira Nooyi

Explanation: Recently, PepsiCo’sformer CEO Indra Nooyi has joined Amazon’s board of directors. Nooyi would be a member of the audit committee. She was Pepsico CEO from 2006 to 2018, where she also served as the Chairman of its board of directors from 2007 to 2019. Nooyi has served as a director of Schlumberger Limited since April 2015.

8. Who recently won the Cannes International Open?
A. Nikita Bahl
B. Abhijeet Gupta
C. Priyanka Verma
D. Rohit Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Abhijeet Gupta

Explanation: Recently, Abhijeet Gupta has won the Cannes International Open, after taking an easy draw with Luigi Basso of Italy in the final round. He started well in the tournament winning the first 4 rounds and then didn’t look back as two more wins and three draws happened on the way to his first solo International tournament victory.

9. The National Survey on Extent and Pattern of Substance Use in India, found that ______ of the population use opioids.
A. 0.98%
B. 2.06%
C. 4.45%
D. 6.77%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.06%

Explanation: Recently, the National Survey on Extent and Pattern of Substance Use, found that 2.06% of the population use opioids in any of three forms i.e. opium, heroin & pharmaceutical opioids. The most commonly used is heroin, followed by pharmaceutical opioids and opium. Of an estimated 77 lakh problem opioid users, more than 50% are concentrated in just a few states.

10. Which among the following established 5G Living Labs?
A. Infosys
B. TCS
C. Mindtree
D. Mphasis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Infosys

Explanation: Infosys has recently launched new service offerings to help enterprises tap into 5G technology. Simultaneously it would help communication service providers to monetise its 5G network deployment. Infosys 5G Living Labs are designed to help enterprises imagine and curate game changing ideas driven by 5G. The labs combine emerging technologies expertise in areas like unique design thinking driven approaches & a diverse partner ecosystem.

11. Who has recently become the first Indian batsman to cross 8000 runs in T20 cricket?

A. MS Dhoni
B. Virat Kohli
C. Suresh Raina
D. Shikhar Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Suresh Raina

Explanation: Suresh Raina has recently become the first Indian batsman to cross 8000 runs in T20 cricket. Notably, Kohli is closest to Raina on the all-time run scorers list for Indians in T20 cricket. South African great Jonty Rhodes had recently rated Raina as his no.1 fielder ahead of Andrew Symonds from Australia, followed by South Africa’s Herschelle Gibbs.

12. Fiscal deficit touched _______ of the full-year revised target of Rs 6.34 lakh crore at the end of January.

A. 87.7%
B. 94.0%
C. 106.3 %
D. 121.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 121.5%

Explanation: As per the government’s data, fiscal deficit touched 121.5% of the full-year revised target of Rs. 6.34 lakh crore at the end of the month of January.  According to the data released by the Controller General of Accounts, the revenue receipts of the government totalled Rs 11.81  lakh crore or 68.3 percent of Revised Estimate till January in 2018-19. The government had budgeted to cut the fiscal deficit to 3.3 percent of GDP or Rs 6.24 lakh crore in 2018-19, from 3.53 percent in the previous FY.

13. Delhi government has recently allocated ______ of its state budget to the education sector.
A. 17%
B. 26%
C. 33%
D. 42%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 26%

Explanation: Delhi government has recently allocated 26% of its state budget to the education sector, like the previous year. Delhi government would also introduce MBA courses for those who aim to pursue family business. A new university on teacher training is in the government’s plan.

14. Exercise Sampriti is a bilateral defence cooperation endeavour between India and _________.
A. Myanmar
B. China
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bangladesh

Explanation: The exercise is aimed to strengthen and broaden the aspects of interoperability and cooperation between the Indian and Bangladesh Armies. emphasis will also be laid for greater cultural understanding to strengthen military trust and cooperation between the two nations. Notably, this will be conducted at Tangail, Bangladesh from 02 March to 15 March 2019.

15. ______ has approved a new constitution that enshrines the one-party system & ushers in a series of economic and social changes.

A. North Korea
B. Cuba
C. Israel
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cuba

Explanation: A new constitution has been approved by Cuba, that enshrines the one-party system & ushers in a series of economic and social changes. More than 700,000 Cubans marked their ballot against the constitution, being a rare sign of widespread dissent on the communist-run island.

Important G.K. & Current Affairs Questions 26th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.