Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 26th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 26th February 2019


1. Union Minister of Health and Family Welfare recently inaugurated which edition of Global Digital Health Partnership Summit?
A. Third
B. Fourth
C. Fifth
D. Sixth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fourth

Explanation: J P Nadda, recently inaugurated the fourth Global Digital Health Partnership Summit. The global intergovernmental meeting on digital health is being hosted by the Ministry of Health and Family Welfare in collaboration with WHO and the Global Digital Health Partnership (GDHP). “Through robust digital interventions the government has ensured that continuum of care across primary, secondary and tertiary facilities get delivered.”, Nadda said. “We have embraced digital health to achieve the targets of UHC. Indian government has notified health informatics standards & approved Metadata & Data Standards to enable seamless exchange of information across care providers.

2. PM Modi recently inaugurated the National War Memorial in ___________.
A. New Delhi
B. Chandigarh
C. Mumbai
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: Dedicated to the fallen soldiers who laid their lives in the several wars the country has fought since Independence, PM Modi recently inaugurated the National War Memorial in New Delhi at the India Gate complex. It is spread over a vast expanse of 40 acres. The Rs 176 crore project stands tall along with the Amar Jawan Jyoti, which in itself, is a memorial for those martyred in the 1971 war, at the India Gate complex.

3. __________ appointed its first female ambassador, Princess Reema Bint Bandar Al Saud to serve as the kingdom’s top diplomat in the United States.

A. Iran
B. Saudi Arabia
C. Egypt
D. Palestine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saudi Arabia

Explanation: Saudi Arabia appointed Princess Reema bint Bandar al-Saud, as the country’s new ambassador to Washington. Princess Reema lived in the US for 20 years while her father, Bandar bin Sultan Al Saud, served as the Saudi ambassador. She studied at George Washington University before returning to Saudi Arabia. Her appointment as ambassador comes as Saudi Arabia is moving towards granting women some freedoms. Last year, the Saudi government allowed women to drive. However, Saudi Arabia has also arrested women’s rights activists as part of a wider crackdown on any perceived dissent.

4. _______ has entered into a strategic tie-up with AnyTimeLoan.in to provide insurance cover for the latter’s lenders and borrowers.
A. ICICI Lombard
B. Tata AIA Life
C. SBI Life
D. Aviva Life Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ICICI Lombard

Explanation: The association with AnyTimeLoan.in is a step forward in our endeavour to partner with innovative platforms to increase the reach and offer unique benefits to the customers of our business associates. The partnership is aimed to de-risk exposure of its lenders and borrowers arising from uncertainties such as critical illness, death, accidents, disability, loss of job among others.

5. FAGMIL has recently taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in which state?

A. Madhya Pradesh
B. Kerala
C. Himachal Pradesh
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh 

Explanation: Recently, FAGMIL (FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in Sirmour district, HP, at a project cost of approximately Rs. 605 crores. The plant is expected to be started by the year 2022. It would prove to be a milestone for the development of the Sirmour District. Notably, FAGMIL is a Government of India Undertaking, under the Department of Fertilizers, Ministry of Chemicals and Fertilizers. It’s engaged in mining & marketing of mineral gypsum also in the state of Rajasthan. It would be the fourth white cement plant in the country. The installed capacity of the plant would be 0.3 million tonnes per annum and it would generate the direct employment of approximately 150 persons.

6. External Affairs Minister Sushma Swaraj has been invited to deliver an address at the OIC. Expand OIC.

A. Organisation of Islamic Corporation
B. Organisation of Islamic Muslim Countries
C. Organisation of Islamic Conference
D. Organisation of Islamic-Hindu Corporation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Organisation of Islamic Conference

Explanation: Finally, India overcame a hurdle to get itself invited to Organisation of Islamic Conference (OIC) meet through diplomatic moves, back-channel negotiations not only with just with the UAE but across the Islamic World. While the UAE, felt that India’s global stature & strong Islamic component must be honoured, Bangladesh, suggested that India should play a bigger role in OIC. According to the Emirates News Agency, “the friendly country of India” has been named as the guest of honour “in view of its great global political stature as well as its time-honoured and deeply rooted cultural and historical legacy, and its important Islamic component.”

7. Which state has become the 1st state to have raised a special dog squad to detect liquor consignment?
A. Mizoram
B. Bihar
C. Telangana
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Bihar has become the 1st state to have raised a special dog squad to detect liquor consignment, less than 2 years after a total prohibition was imposed. Around twenty canines have been included in the squad after 9 months of training in Hyderabad on liquor sniffing skills & deployed in each of the 9 police ranges in the state.

8. Maharashtra CM Fadnavis has announced that paddy farmers in the state will get a bonus of ______ per quintal for the crop.
A. Rs 300
B. Rs 500
C. Rs 1000
D. Rs 1250
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 500

Explanation: Maharashtra CM Fadnavis has announced that paddy farmers would get a bonus of Rs 500 per quintal for the crop. Earlier, the government was giving a bonus of Rs 200 per quintal for paddy, the key Kharif crop. To give relief to the distressed farmers, notably the central government had hiked the MSP of paddy by a sharp Rs 200 per quintal for the 2018-19 crop year.

9. Which among the following became the first Asian side to win a Test series in South Africa?
A. India
B. Maldives
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka

Explanation: Sri Lanka recently became the 1st Asian side to win a Test series in South Africa. They won the Test by 8 wickets and thus sealed the series 2-0. It also ended South Africa’s run of seven consecutive series wins at home. Sri Lanka’s series win was one of the biggest upsets in recent cricket history.

10. ________ has announced the launch of its global initiative ‘WorldClass’ in India.
A. Kotak Private Equity Group
B. Boston Consulting Group
C. Deloitte
D. Pricewater HouseCoopers
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Deloitte

Explanation: The initiative, ‘WorldClass’ in India, which aims to support 10 million girls and women by 2030 through education and skills development. For this purpose, it will also align with organisations such as Katha and Pratham. Globally, WorldClass initiative seeks to prepare 50 million people to be better equipped for the future of work, in-line with the UN Sustainable Development Goals. By collaborating with stakeholders across sectors, it aims to make a meaningful impact on social issues.

11. _________ has quashed the Enforcement Directorate (ED) order freezing the bank accounts of Greenpeace India.

A. Allahabad HC
B. Delhi HC
C. Punjab & Haryana HC
D. Karnataka HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Karnataka HC

Explanation: Enforcement Directorate (ED) order, which freezes the bank accounts of Greenpeace India has been quashed by Karnataka HC. Notably, The ED froze the accounts for violation of the FEMA after a search of the Greenpeace officer.

12. Which state government has launched the 2nd edition of “Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan” recently?

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Gujarat
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: The scheme is aimed to deepen water bodies in the state before monsoon to increase storage of rainwater to be used during times of scarcity. The state government had increased its financial contribution for the scheme to 60 per cent, which meant private groups getting involved would have to give only the remaining 40 per cent.

13. Which became the first state in the country to get a second Coast Guard district headquarter?
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Odisha
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Tamil Nadu became the 1st state in the country to get a second Coast Guard district headquarter. CG DIG Arvind Sharma has taken over charge as the first district Commander of the district headquarters i. e. Tuticorin. The 1st district headquarters is in Chennai.

14. World Bank, UN Women, and __________ have come together to launch a five-year tenor ‘women’s livelihood bond’ to raise ₹300 crore.
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. Dena Bank
D. SIDBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SIDBI

Explanation: To raise ₹300 crore, a five-year tenor ‘women’s livelihood bond’ has been launched by SIDBI, World Bank & UN Women. The bonds, will be placed with leading wealth managers and corporates in the country on private placement basis. They would be raised by SIDBI with the support of World Bank and UN Women. The coupon rate on these bonds will be 3% per annum. The bonds would be backed by a corpus fund which is to be mobilised through CSR contributions and via grant support from the UK’s Department for International Development.

15. . Which country started to trade its new currency, the RTGS dollar recently?

A. Nigeria
B. Sudan
C. Zimbabwe
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Zimbabwe 

Explanation: Two days after the central bank announced measures to resolve the monetary crisis, Zimbabwe started to trade its new currency, the RTGS dollar recently. Inflation peaked at 500 billion percent before the national currency was abandoned in 2009 in favour of the US dollar and other foreign currencies. The new currency replaces electronic bank savings called digital dollars and the bond notes and was named after the real time gross settlement (RTGS) system that banks use to transfer money between each other.

Important G.K. & Current Affairs Questions 25th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.