Important Current Affairs Questions  - 25th February 2019
Important Current Affairs Questions  - 25th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 25th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 25th February 2019


1. International Olympic Committee (IOC) has recently suspended “all discussions” with which among the following countries regarding hosting of global sporting events?
A. India
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India has been suspended from “all discussions” recently by the International Olympic Committee with regard to hosting the global sporting events as India recently denied the visas to the two Pakistan shooters. For going against the Olympic charter, India has also been criticized. This puts another shooting World Cup, into jeopardy scheduled to be held next year.

2. WHO has prescribed _______ of weekly physical activity recently, to reduce the incidence of non-communicable diseases.
A. 110 minutes
B. 130 minutes
C. 150 minutes
D. 180 minutes
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 150 minutes

Explanation: Recently, WHO has prescribed 150 minutes of weekly physical activity recently,  to reduce the incidence of non-communicable diseases. It warned that physical inactivity levels are on rise in many nations with major consequences for the prevalence of non-communicable diseases & the general health of the population worldwide.

3. Recently, ICJ has ruled that it’s the jurisdiction to hear the case brought by Iran against the US, to unfreeze Iranian assets of nearly ______________ held in the US.

A. 1 billion dollars
B. 2 billion dollars
C. 6 billion dollars
D. 8 billion dollars
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2 billion dollars

Explanation: Recently, ICJ has ruled that it’s the jurisdiction to hear the case brought by Iran against the US, to unfreeze Iranian assets of nearly 2 billion dollars held in the US. America argues that Iran’s claims to retrieving its assets based on the Treaty of Amity, were now void, following the USA’s withdrawal. The case revolves around assets seized from Bank Markazi, which were taken by the US to compensate victims of a 1983 suicide bombing.

4. Afghanistan has lodged a strong complaint with UNSC against _________ for its engagement with the Taliban.
A. Iran
B. India
C. Pakistan
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pakistan 

Explanation: Afghanistan has lodged a strong complaint with UNSC against Pakistan for its engagement with the Taliban. Afghanistan’s Deputy Permanent Representative, in a letter to UNSC, said, Pakistan’s invitation to the Taliban amounted to a violation of the national sovereignty of Afghanistan.

5. Asian Hockey Federation has honoured ___________ with the 2018 Player of the Year award.

A. Harpreet Gill
B. Manpreet Singh
C. Gurjit Sharma
D. Navtej Bhullar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manpreet Singh

Explanation: Indian skipper Manpreet Singh has been honoured with the 2018 Player of the Year award by the Asian Hockey Federation. He took the lead of the Indian team to an unbeaten streak at the Asian Champions Trophy in Muscat, where the team was declared joint winners with its neighbor Pakistan.

6. ________ was conferred the FICCI Corporate Social Responsibility Awards for Women Empowerment recently.

A. TCS
B. HDFC Bank
C. JSPL
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. JSPL

Explanation: At the seventeenth edition of the FICCI – Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry, CSR summit and awards held at New Delhi, Jindal Steel and Power Ltd was conferred the FICCI CSR Awards for Women Empowerment. It has been executing multi-dimensional development programmes in the areas of  skill building, livelihood promotion and sports, health, education, enhancing the quality of life.

7. Biodiversity hotspot, a term sometimes seen in the news, was coined by __________.
A. Richard Humes
B. Norman Myers
C. Thomas Albert
D. Salim Ali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Norman Myers

Explanation: In 1988, Norman Myers created the concept of “Biodiversity Hotspots”. With significant levels of biodiversity, it is a biogeographic region. To qualify as a biodiversity hotspot, a region must have at least 1,500 vascular plants as endemics or have 30% or less of its original natural vegetation.

8. In a tribute to the Jallianwala Bagh massacre’s martyrs, which state government has decided to build a memorial?
A. Haryana
B. Delhi
C. Punjab
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Punjab

Explanation: Notably, Punjab government has decided to build a memorial in Amritsar, In a tribute to the Jallianwala Bagh massacre’s martyrs, with soil from all 13,000 villages of the state. The CM has asked the DC of Amritsar, to identify a strategic spot in the city where a suitable memorial will be built with the soil brought from these villages. The Rural Development & Panchayats has been designed the nodal department, to coordinate with the panchayats of around 13,000 villages across Punjab.

9. Which among the following states constituted a Transgender Welfare Board?
A. Telangana
B. Maharashtra
C. Uttar Pradesh
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra
Explanation: A Transgender Welfare Board has been constituted by state government of Maharashtra. It aims to conduct health programmes and give legal help to the community. provide formal education, employment opportunities. Eligible third gender students will be provided hostel services under the Babasaheb Ambedkar Swadhar Scheme. Rs 48000-60000 would be given as scholarship each year, Under this scheme.

10. _________ has partnered with ‘Translational Health Science and Technology Institute’ to address public health issues & predict adverse pregnancy outcomes.
A. IIT-Bombay
B. IIT-Madras
C. IIT-Roorkee
D. IIT-Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. IIT-Madras

Explanation: IIT-Madras has partnered with ‘Translational Health Science and Technology Institute’ to address public health issues & predict adverse pregnancy outcomes. The object is to evaluate maternal and childhood consequences of exposure to environmental pollutants, apply advanced analytical approach for prediction of adverse pregnancy outcomes.

11. Which state rolled out its flagship ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana?

A. Telangana
B. MP
C. Odisha
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. MP

Explanation: Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana, a scheme that guarantees hundred days of employment each year, to urban youth from EWS, has been launched by the Madhya Pradesh government. CM said, “We’re preparing a new roadmap for development for state’s better future, under which steps would be taken to ensure development of agriculture and employment to youth.”

12. PM recently launched the PM-KISAN scheme transferring the first instalment of Rs ________ each to over one crore farmers.

A. 1500
B. 2000
C. 2500
D. 3000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2000

Explanation: Notably, In Budget 2019-20, the government had announced the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme under which ₹6,000 each year would be given in 3 instalments to around 12 crore small & marginal farmers, holding cultivable land up to 2 hectares.

13. President of India, recently inaugurated the Apollomedics Super Speciality Hospital in which among the following cities?
A. Noida
B. Mohali
C. Pune
D. Lucknow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lucknow

Explanation: On 24th February, the Apollomedics Super Speciality Hospital in Lucknow has been inaugurated by The President of India, Shri Ram Nath Kovind. He emphasised the importance of quality healthcare in the country, while speaking on the occasion and particularly in UP. He pointed to the successes in meeting the challenges of traditional infectious diseases, and also to the changing disease patterns in the country that are giving rise to greater cases to non-communicable or lifestyle diseases.

14. MSME Ministry would organise a Conclave “Empowering Women Entrepreneurs 2019, Financing & Enabling Women from Marginalised Sections” in ________.
A. Kochi
B. Bhubaneswar
C. Chandigarh
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mumbai

Explanation: Titled “Empowering Women Entrepreneurs 2019, Financing & Enabling Women from Marginalised Sections”, MSME Ministry will organize this conclave in Mumbai. The conclave is being organized under MSME ministry’s initiative: National SC-ST Hub which is targeted towards developing a supportive ecosystem towards SC/ST entrepreneurs. Issues of access to financing, assessing risks and growth mantras would be discussed during the day long programme.

15. .  Sudanese President has recently declared a year-long state of emergency. Name the President of Sudan.

A. Zubair Mohammad
B. Ali Osman
C. John Salih
D. Omar al-Bashir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Omar al-Bashir 

Explanation: After 2 months of protests against his more than 30 years’ rule, Mr Bashir took the dramatic step of dissolving state & national governments. Notably, his rule has been rocked by civil wars & street demonstrations. The state of emergency would give the security forces a free hand in cracking down on protesters and carrying out detentions. The announcements were met with street demonstrations, demanding the president to step down. Witnesses said riot police fired tear gas & arrested the protesters.

Important G.K. & Current Affairs Questions 24th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email