Important G.K. & Current Affairs Questions – 24th February 2019

Important Current Affairs Questions  - 24th February 2019
Important Current Affairs Questions  - 24th February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 24th February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 24th February 2019


1. Dhaj village, sometimes seen in the news as first eco-village of the country, is in which state?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Punjab
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: Notably, Dhaj village, in Gujarat’s Surat, uses all natural resources such as solar panels for electricity, water tanks to collect rain water etc to live their lives. The main object of this eco village is to assist the Adivasis villagers to develop their village and maintain the same with reduced costs. It has been developed with the joint efforts of Forest and Environment Department & Gujarat Ecology Commission.

2. Which among the following agreed to reduce emissions of CO2 from new trucks and buses by 30%?
A. SCO
B. SAARC
C. EU
D. ADB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. EU

Explanation: As part of its commitment to cut its output of greenhouse gases, EU agreed to reduce emissions of CO2 from new trucks and buses by 30% by a 2030 deadline. There’s also an interim 15% reduction target for 2025. Also, incentives for manufacturers have been proposed to make low and zero emission trucks. The2030 target is also subject to a review in 2022.

3. Srei Equipment Finance Limited has tied up with which among the following banks to jointly provide financing for construction and farm equipment?

A. SBI
B. Bank of Baroda
C. Syndicate Bank
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Syndicate Bank

Explanation: To jointly provide financing for construction and farm equipment, Srei Equipment Finance Limited, a wholly owned subsidiary of Srei Infrastructure Finance has tied up with state-owned Syndicate bank.

4. IIFL Home Finance recently signed an MoU with __________ for capacity building for affordable housing through credit-linked subsidy scheme (CLSS) under PMAY.
A. Telangana
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: Through this MoU, Maharashtra’s housing department would make provisions & facilitate permissions for IIFL Home Finance to educate consumers. In addition to, it would also enlighten them about the benefits of PMAY. Under the terms and conditions, IIFL HFL would be able to conduct on the spot counselling for home buyers, give presentations to defined audiences, & proactively call potential customers to facilitate home loans.

5. India & ______ recently signed an MoU to establish a business centre for ICT incubators in Jaffna.

A. Iran
B. Sri Lanka
C. Bangladesh
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka

Explanation: The memorandum relates to establishing a business centre for ICT incubators in Jaffna. India’s overall development assistance to Sri Lanka stands at a total of around 3 billion US$, out of which around 560 million US$ is pure grant assistance. The centre would provide opportunities and enhance the enabling environment for ICT and other professional services in the Northern region which is inhabited by minority Tamils. Notably, Jaffna is in the Northern Province of the island nation.

6. Union Cabinet has recently approved the proposal for transfer of _______ of land at Sarangpur, Chandigarh to the PGIMER, Chandigarh.

A. 30.66 acres
B. 44.01 acres
C. 50.76 acres
D. 79.91 acres
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 50.76 acres

Explanation: PM Modi chaired – Union Cabinet has approved the proposal for transfer of 50.76 acres of land at Sarangpur, Chandigarh to the PGIMER, Chandigarh. Emergency services would be available in a highly efficient manner, infrastructural medical facilities would improve considerably too. Cancer management research & Palliative care will be provided under one roof, in addition to, setting up of Learning Resource Centre & Multi Level Parking etc.

7. Union Cabinet has recently approved the signing of agreement between India & __________ on simplification of visa requirements for travels of certain categories of citizens.
A. Nigeria
B. Pakistan
C. Myanmar
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. South Africa

Explanation: Recently, a signed agreement has been approved by the cabinet between India and South Africa on simplification of visa requirements for travels of certain categories of citizens. It is aimed to facilitate issuance of multiple entry visa to nationals of the 2 countries who wish to travel to the territory of the other country for business, tourism, medical, and official purpose. Such visas are normally required to be issued for a period of up to 5 years within a specified time limit of 5 days.

8. Union Minister Nitin Gadkari inaugurated numerous projects worth Rs ________ at Chandi Ghat in Haridwar.
A. 4717 crore
B. 5277 crore
C. 5894 crore
D. 9996 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5894 crore

Explanation: Union Minister Nitin Gadkari inaugurated numerous projects worth Rs 5894 crore at Chandi Ghat in Haridwar recently. It includes 6 new sewage treatment plants. Chandi Ghat, being the venue, is part of 36 others which have been completed. The sewage treatment plants & Ghats are part of 48 projects in the field of sewerage management, afforestation, bio-remediation, rural sanitation, Ghats and Crematoria works, river front development works, and River surface cleaning works at the cost of Rs. 1354.33 Cr. which are at various phases of implementation.

9. _________ recently co-hosted a conference on “The Future of Indian Banking” with the Foundation for Economic Growth and Welfare.
A. FICCI
B. NITI Aayog
C. CII
D. CBIC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NITI Aayog

Explanation: On February 22, 2019, NITI Aayog co-hosted a conference on “The Future of Indian Banking”, with EGROW Foundation. The conference aims to elevate the discourse on the banking sector. Also, to help develop insights to inform the continued evolution of the Indian banking sector to support the increasing credit needs of the economy. Dr. Rajiv Kumar, Vice-Chairman, NITI Aayog highlighted the tremendous progress made by the banking system in the past 4 years that provided a strong foundation for a long runway for expanding credit and supporting accelerating growth of India’s economy. It hosted over 200 domestic and international participants, academicians, researchers, professionals including policy makers, and students from various banks, universities and institutes.

10. DPIIT recently released second edition of Startup Ranking for 2019. Expand DPIIT.
A. Department for Promoting Industrial Sector and Internal Trade
B. Department for Promotion of Industry and International Trade
C. Department for Promotion of Industry and Internalised Trade
D. Department for Promotion of Industry and Internal Trade
E. None of these

Show Correct Answers
  1. Department for Promotion of Industry and Internal Trade

Explanation: Department for Promotion of Industry and Internal Trade recently released the 2nd edition of Startup Ranking for 2019,, after the successful first edition of States’ Startup Ranking in 2018.The ranking framework comprises of seven pillars & thirty action points. It would assess States’/UTs efforts across institutional support,  incubation support, venture funding support and awareness and outreach related activities, simplifying regulations, easing public procurement, seed funding support.

11. Who has bagged the prestigious Global Future For Nature Award 2019?

A. Manjula Khullar
B. Divya Karnad
C. Pooja Mehta
D. Anuradha Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Divya Karnad

Explanation: The Future For Nature Award is an international award. It celebrates tangible achievements in protecting wild animal & plant species. With this achievement, she has become the 1st woman and the second Indian to receive the honour, the only other Indian being Dr Charudutt Mishra. It is handed out to 3 people every year, and besides Karnad, Olivier Nsengimana and Fernanda Abra have also received it.

12. Israel is to be the 1st country to land a private spacecraft on the moon as ________  lifted off aboard one of SpaceX rockets recently.

A. Meresheet
B. Ceresheet
C. Beresheet
D. Xeresheet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Beresheet

Explanation: Israel is to be the 1st country to land a spacecraft on the moon as “Beresheet” lifted off aboard one of SpaceX rockets recently. A successful flight will make Israel just the 4th country to land on moon. Only superpowers so far — China, Soviet Union, U.S. have made the voyage, with their governments’ financial backing.

13. World Thinking Day, is celebrated annually on ________.
A. 21 February
B. 22 February
C. 23 February
D. 24 February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 22 February

Explanation: Since 1926, this day is a celebration of 10 million girls worldwide that has taken place on every 22 February. It’s an opportunity to speak out on issues that affect young women & fundraise for 10 million Girl Guides and Girl Scouts in around 150 countries.

14. President has recently given his assent to changes in which among the following acts to rationalise and harmonise the system of levying stamp duty and help curb tax evasion?
A. Indian Stamp Act, 1800
B. Indian Stamp Act, 1849
C. Indian Stamp Act, 1899
D. Indian Stamp Act, 1909
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indian Stamp Act, 1899

Explanation: According to the Finance Ministry, the amendments propose to create a legal and institutional mechanism to enable the states to collect stamp duty on securities market instruments at one place by one agency. Notably, the Indian Stamp Act of 1899, is an act of the Indian government for the charging of stamp duty on instruments recording transactions.

15. To cut down the number of tax litigations, CBDT formed a 4-member committee, headed by _________.

A. Rakesh Asthana
B. Nageshwar Rao
C. Sanjeev Sharma
D. Om Prakash
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sanjeev Sharma

Explanation: To cut down the number of tax litigations, CBDT formed a four-member committee, headed by Sanjeev Sharma, an IT commissioner. Its recommendations might include applying a filter for tax officer before a notice is issued & setting the time limit for concluding an investigation. It may also look to address some immediate taxation related pain points. The government may take a relook at streamlining some of the quasi-judicial forums. Also, it can set up a separate redressal mechanism that acts as preventing litigation.

Important G.K. & Current Affairs Questions 23rd February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.