Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 23rd January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 23rd January 2019


1.________ became the only Indian port to be listed amongst the world’s top 30 container ports.
A. JNPT
B. Tuticorin Port
C. Mormugao Port
D. Kandla Port
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. JNPT

Explanation: The Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), India’s premiere container port got listed amongst the top 30 container ports globally, as per the latest Lloyds Report. JNPT notched up five spots, to be 28th on the list, compared to its previous ranking.This is a validation of all the efforts and strategic initiatives being implemented at JNPT in order to enhance overall port efficiency. Various new processes activated under the ‘ease of doing business’ initiative have not only helped in overall growth of the port business, but also allowed the EXIM trade to save time and cost which in turn have accentuated the growth story. Gaining operational efficiency is an on-going process and looking for solutions to better services so that the EXIM trade community benefits from it.

2. Ten years after “26/11”, the Indian Navy commenced the largest coastal defence exercise ___________off the Indian coast recently.
A. Shark Eye
B. Sea Vigil
C. Hawkish Bulls
D. SAGAR
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sea Vigil

Explanation: Ten years after “26/11”, the Indian Navy commenced the largest coastal defence exercise off the Indian coast. Exercise SEA VIGIL, a first of its kind, is being undertaken along the entire 7516.6 km coastline and Exclusive Economic Zone of India and is involving all the 13 coastal States and Union Territories along with all maritime stakeholders, including the fishing and coastal communities.

3. Prime Minister Modi, recently inaugurated Centers of Excellence at Deen Dayal Hastkala Sankul in __________.

A. Gurugram
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Varanasi

Explanation: The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated Centers of Excellence at Deen Dayal Hastkala Sankul in Varanasi. Arriving at the venue directly from the Pravasi Bharatiya Divas celebrations, the Prime Minister unveiled a plaque to mark the inauguration of 55 outlets which would serve as Centers of Excellence at the Hastkala Sankul, which is a complex dedicated to the handicrafts of the region. He walked through the various galleries of the Textiles Museum, before arriving at the Amphitheatre at Deendayal Hastkala Sankul.

4.Prime Minister Modi inaugurated the plenary session of the _____ edition of Pravasi Bharatiya Diwas recently.
A. 12th
B. 13th
C. 14th
D. 15th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 15th

Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the plenary session of the 15th edition of Pravasi Bharatiya Diwas at Deendayal Hastkala Sankul in Varanasi. In his address, Prime Minister Narendra Modi said it is the love and affection of the diaspora for the land of their forefathers which has brought them to India. He called upon the NRI community to join hands for building a new India.

5. To celebrate the role of education for peace and development, the United Nations General Assembly adopted a resolution declaring _________ as ‘International Day of Education.’

A. January 22
B. January 23
C. January 24
D. January 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. January 24

Explanation: To celebrate the role of education for peace and development, the United Nations General Assembly on December 3 adopted a resolution declaring January 24 as ‘International Day of Education.’ In India, National Education Day is observed on November 11 to commemorate the birth anniversary of the first education minister of independent India — Maulana Abul Kalam Azad. The proclamation of January 24 as the International Day of Education is an important step to promote education as a critical aspect of sustainable development. The UN resolution also mentioned every member states, organisations of the UN system, and civil society, non-governmental organisations, academic institutions, the private sector, individuals and other relevant stakeholders to observe the International Day of Education.

6. India will surpass _______ to become the second largest oil demand growth centre globally in 2019, research and consultancy group Wood Mackenzie said.

A. Russia
B. China
C. USA
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: India will surpass China to become the second largest oil demand growth centre globally in 2019 on back of buoyant auto fuel and LPG consumption, research and consultancy group Wood Mackenzie said. In a report, Wood Mackenzie said India’s oil demand growth recovered strongly in 2018, overcoming the aftermath of the implementation of Goods and Services Tax (GST) and demonetisation, and contributed 14 per cent of the global demand growth or 2,45,000 barrels per day. “We forecast oil demand to grow at the same level in 2019. This will result in India becoming the second largest demand growth centre globally in 2019, behind the US but ahead of China. Transport fuels – gasoline and diesel – and residential LPG will continue to be the two main drivers of oil demand growth,” it said.

7. Maharashtra Cabinet recently approved Rs ________ for the construction of a memorial for late Shiv Sena supremo Bal Thackeray.
A. 30 crore
B. 50 crore
C. 80 crore
D. 100 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 100 crore

Explanation: The Maharashtra Cabinet approved Rs 100 crore for the construction of a memorial for late Shiv Sena supremo Bal Thackeray. The Sena, an ally of the BJP at the Centre and in Maharashtra, has been often critical of the two governments. Last year, the Uddhav Thackeray-led party had announced to go solo in future elections. Mungantiwar expressed confidence that both the parties will be able to forge an alliance ahead of the polls.

8. _________ has released a Startup and Innovation Policy 2018-23 to provide an ‘innovative’ system for startups registered in the state.
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu has released a Startup and Innovation Policy 2018-23 to provide an ‘innovative’ system for startups registered in the state. It also plans to make Tamil Nadu a ‘Global Innovation Hub’ for startups by 2023. The state government said that its core objectives are to support infrastructure in areas like Internet of Things (IoT), artificial intelligence & machine learning, and software-as-a-service (SaaS).

9. India’s first multiregional culture festival ARTH is to be held in ______.
A. Delhi
B. Varanasi
C. Chandigarh
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: India’s first multiregional culture festival ARTH is about to start. The three-day festival that celebrates India’s heritage and culture will take place from February 8 and will continue till February 10. To be held at Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) in Delhi, it will witness the participation of more than 250 writers, scholars, artisans and artists from India and abroad. The cultural festival will not only celebrate India and the philosophy it harbours but also its essence. The presence of different philosophers, thinkers, scholars, authors will not only make it an extremely enriching experience for the audience but will also present them with varied perspectives.

10. Who was elected recently the Men’s Test Cricketer of the Year, Men’s ODI Cricketer of the Year?

A. MS Dhoni
B. Virat Kohli
C. Shikhar Dhawan
D. Gautam Gambhir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Virat Kohli

Explanation: Indian captain Virat Kohli dominated the ICC Awards that were declared on Tuesday. He was elected Men’s Test Cricketer of the Year, Men’s ODI Cricketer of the Year and also won the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Men’s Cricketer of the Year. In addition to these, he was also named captain of the ICC Test and ODI teams of the year for 2018.

11.___________ is mulling to set up a petroleum university in the state.
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Uttar Pradesh
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Rajasthan

Explanation: The Rajasthan government has proposed a three-year diploma course in petroleum engineering at the Government Polytechnic College in Jodhpur and is mulling to set up a petroleum university in the state. The Rajasthan Technical University in Kota conducted 180 training programmes for students to provide them with better employment prospects. Rs 1 crore budget was proposed in the year 2018-19 to run the programmes.

12.An all-woman political party was launched in _________ recently under the banner of National Women’s Party.
A. Chandigarh
B. Mohali
C. Prayagraj
D. Mumbai
E. Kolkata

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mumbai

Explanation: An all-woman political party was launched in Mumbai on Monday under the banner of National Women’s Party (NWP). The party aims to field candidates in half of the state’s 48 Lok Sabha constituencies.

The party has also been launched in Delhi and Karnataka. The first-ever women’s political party unveiled its agenda on Monday and said they would demand 50 per cent reservation for women in elected bodies, including in Lok Sabha.

13. Who will be presented this year’s Kundeshwara Samman award?
A. Lokesh Muchchoor
B. Nadibettu
C. Dharmaraja Kattada
D. Gopal Bhandary
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lokesh Muchchoor

Explanation:  Known for the Pundu Vesha role in Yakshagana, Lokesh Muchchoor, who presently is an artiste with Kateel Mela, will be presented this year’s Kundeshwara Samman award. It is to be presented to him at the annual car festival of Hirgana Kundeshwara Temple near Karkala on January 23.

14. The United Nations expects the global economy to grow ____ percent this year.
A. 2.0
B. 3.0
C. 4.0
D. 5.0
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.0

Explanation: The United Nations expects the global economy to grow 3.0 percent this year and in 2020, slightly below a 3.1 percent expansion in 2018. But urgent and concrete policy action is needed to put the world on track to meet the U.N.’s goals for eradicating poverty by 2030, it said in its annual economic forecast, the “World Economic Situation and Prospects”.

15. India and _______ recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies.
A. Mauritius
B. Sri Lanka
C. Russia
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sri Lanka

Explanation:India and Sri Lanka today signed a Memorandum of Understanding (MoU) to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in Batticaloa district of Sri Lanka. The project involves refurbishment of the auditorium and construction of a modern building complex with recording cum editing facilities and supply vehicles to the institute through a grant of over 27 crore Sri Lankan rupees from the Government of India.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email