Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd February 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 23rd February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 23rd February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 23rd February 2019


1. _________ recently launched its Super-Efficient Air Conditioning Programme.
A. NITI Aayog
B. ISRO
C. EESL
D. DRDO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. EESL

Explanation: For residential and institutional consumers in the BSES area, Energy Efficiency Services Limited launched the Super-Efficient Air Conditioning Programme. It would also help to reduce the peak power demand in South & West Delhi. It addresses the prospect of the nearly four-time increase in energy consumption from buildings and cooling appliances in India by 2032.

2. Foreign direct investment (FDI) into India contracted by _______ to USD 33.49 billion during April-December.
A. 6 percent
B. 7 percent
C. 10 percent
D. 12 percent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7 percent

Explanation: According to commerce and industry ministry data, FDI contracted by 7% to USD 33.49 billion during April-December in the current fiscal. Singapore remained the largest source of FDI followed by Mauritius, the Netherlands, Japan, US and the UK.

3. Additional charge of the post of Secretary of the Department of Fisheries, has been given to _________.

A. Dilpreet Singh
B. Athar Ali
C. Ashok Lavasa
D. Tarun Shridhar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tarun Shridhar

Explanation: Additional charge of the post of Secretary of the Department of Fisheries, has been given to Shri Tarun Shridhar recently by the competent authority. Notably, Department of Fisheries comes under Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.

4. Which among the following states created history by becoming the very first police force in the country to induct humanoid robots?
A. Punjab
B. Uttarakhand
C. Kerala
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: The state police from Kerala recently became the very 1st police force in the country to recruit humanoid robots. KP-BOT was introduced formally into the state police force at a function at the State Police Headquarters. It is aimed to provide round-the-clock service, involving front office administration, public interface and overcome human limitations to prevent the human error.

5. Central Excise Day is celebrated every year on __________.

A. 22nd February
B. 24th February
C. 26th February
D. 28th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24th February

Explanation: Commemorated every year all across the India, Central Excise Day is observed on 24th February. It is aimed to encourage and motivate the employees of excise department to carry out the central excise duties in an efficient manner to prevent the corruption in goods’ manufacturing business.

6. The Indus Waters Treaty, sometimes seen in the news, was brokered by __________.

A. European Union
B. World Bank
C. ADB
D. African Union
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: It is a water distribution treaty signed in 1960 between India & Pakistan. Control over the water flowing in 3 eastern rivers of India, as per the agreement, was given to India. Recently, India has decided to stop the flow of its share of water from the 3 eastern rivers namely Sutlej, Beas & Ravi – to its neighbour Pakistan.

7. For the execution of the stage 2 works of Infrastructure development works at its Green Field Helicopter factory, HAL signed an MoU with ________ recently.
A. CPWD
B. Reliance Industries
C. L&T
D. Air India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CPWD

Explanation: For the execution of the stage 2 works of Infrastructure development works at its Green Field Helicopter factory, HAL signed an MoU with CPWD recently. It includes development of infrastructure for structural assembly & equipping of helicopters. New Helicopter factory that is coming up in a 615 acres campus of Tumakuru Plantthat, will be fully self-sufficient.

8. Who has been recognised as a global top employer for the 4th consecutive year by the Top Employers institute?
A. Infosys
B. Google India
C. Reliance
D. TCS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. TCS

Explanation: Tata Consultancy Services has been selected as the global top employer for the 4th consecutive year by the Top Employers institute. It’s the only company among the top ten IT services brands to obtain the certification. It was recognised for unique workplace policies, and continued investments in its approximately 4 lakh employees across the globe.

9. Which ministry commissioned the Bureau of Police Research and Development (BPRD) to conduct a pan-India survey called “All India Citizens Survey of Police Services”?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Personnel
C. Ministry of Law
D. Ministry of Information & Technology
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Home Affairs

Explanation: To strengthen the good governance practices, Ministry of Home Affairs announced to conduct a pan-India survey called “All India Citizens Survey of Police Services”. It will be conducted through through NCAER. Its aim is to understand the perception of public about the police, the situation on ground relating to crime reporting and recording, timeliness and quality of police response and action etc.

10. ________ signed a contract with blockchain startup Learning Machine to store all educational certificates on blockchain.
A. India
B. Malta
C. USA
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Malta

Explanation: Malta recently signed a contract with blockchain startup Learning Machine to store all educational certificates on blockchain. The startup was asked to extend a pilot project called “Blockcerts” that was commenced for this objective in September 2017. It would help minimise bureaucracy and provide greater security for students’ private data.

11. For the Varkey Foundation Global Teacher Prize, who has been recently recognized as one of the best teachers globally by the Global Teacher Prize 2019?

A. Rekha Narang
B. Swaroop Rawal
C. Hugh Jackman
D. Daisy Mertens
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Swaroop Rawal

Explanation: For the Varkey Foundation Global Teacher Prize, Swaroop Rawal has been recently recognized as one of the best teachers globally by the Global Teacher Prize 2019. She also won the Miss India contest in 1979 & studied PhD in Education. The award for the Global Education and Skills Forum would be announced in Dubai.

12. Who has been elected as the President of the Foundation Board for Better Boxing?

A. Anupam Kher
B. Shalini Mehra
C. Gurvinder Gill
D. Ajay Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ajay Singh

Explanation: Ajay Singh, has been duly elected as the President of the Foundation Board for Better Boxing. His vision would be the key on this global development initiative for boxing. In an attempt to address future development of the sport, this foundation was recently constituted by the AIBA at its last Executive Committee. The foundation will work to improve the sports and help it reach the world over.

13. Name the the first ombudsman recently appointed under the new BCCI Constitution.
A. Pardeep Mehta
B. D.K Jain
C. Deepak Misra
D. Prashant Bhushan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. D.K Jain

Explanation: D.K Jain has been recently appointed by the Supreme Court. The SC had to intervene after State associations, represented by Tushar Mehta and Kapil Sibal, said they won’t have a BCCI run by the CoA “foist an ombudsman on us”. His name emerged as the first choice among the 6 former apex court judges whose names were placed in an envelope.

14. Which among the following countries unveiled the world’s first female AI news anchor?
A. Russia
B. China
C. USA
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: In collaboration with search engine Sogou, Chinese news outlet Xinhua said that it had created the world’s 1st female AI news anchor, known as Xin Xiaomeng. She’ll make “her” debut during the forthcoming Two Sessions political meetings in the beginning of March. Notably, the news outlet Xinhua is experimenting with AI-driven journalism in recent years. Its robotic employees have taken to their roles with enthusiasm, and published some 3400 reports.

15. Which among the following has decided to keep Pakistan on its grey list?

A. UNSC
B. SCO
C. EU
D. FATF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. FATF

Explanation: FATF has recently decided to keep Pak on its ‘grey list’ at the end of its meeting in Paris. As the Asian country has made only limited progress in controlling terrorism financing & money laundering. Pakistan has until Oct, this year to either comply with the demands else it could be blacklisted. Pakistan has to demonstrate better cooperation between authorities, enhance support for prosecutors, identify illegal money flows, among other measures.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.