Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd January 2019

Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd January 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 22nd January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 22nd January 2019


1.____________ has been recently appointed as the new chairman of the Council for Leather Exports.
A. AV Reddy
B. Aqeel Ahmed
C. Nawab Ali
D. Rajesh Subramanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aqeel Ahmed

Explanation: The Council for Leather Exports (CLE) said P R Aqeel Ahmed has been appointed as its new chairman. The new vice-chairman will be Sanjay Leekha, the CLE said in a statement. The council is a trade promotion orgnisation of leather and leather products industry. It works under the aegis of Ministry of Commerce and Industry. Over 10 lakh people are employed in the leather industry. India’s share in global leather exports and imports is about 3 per cent.

2. Who has been recently presented with the prestigious Rosa Park Trailblazer award?
A. Gurinder Singh
B. Anita Kapoor
C. Melinda Pence
D. Simmi Grewal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gurinder Singh

Explanation: An Indian-American philanthropist and entrepreneur, Gurinder Singh Khalsa, has been presented with the prestigious Rosa Park Trailblazer award for his campaign that forced US authorities change their policy towards headgear of the  Sikh community. Indianapolis-based Khalsa, 45, was presented the award for his continued demonstration of courage and compassion. In 2007, Khalsa was refused access to board an airplane because of his turban, organisers of the event said

3. ___________ has launched a rocket carrying a satellite capable of delivering an artificial meteor shower into the Earth’s atmosphere. 

A. India
B. Japan
C. Russia
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation:Japan‘s space agency has launched a rocket carrying a satellite capable of delivering an artificial meteor showerinto the Earth’s atmosphere. The Epsilon-4 rocket lifted off from the JAXA Uchinoura Space Center, carrying the first of two micro-satellites built by Tokyo-based startup Astro Live Experiences (ALE).

4.Who will return to his role as Swedish prime minister, leading a Social Democrat-Green Party coalition?

A. Andreas Norlén
B. Stefan Löfven
C. Erna Solberg
D. Ulf Kristersson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Stefan Löfven

Explanation: Social Democrat leader Stefan Löfven will return to his role as Swedish prime minister, leading a Social Democrat-Green Party coalition after parliament voted on the proposal.

5. Uffizi Gallery, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. Spain
B. Italy
C. Canada
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Italy

Explanation: The Uffizi Gallery is a prominent art museum located adjacent to the Piazza della Signoria in the Historic Centre of Florence in the region of Tuscany, Italy. One of the most important Italian museums and the most visited, it is also one of the largest and best known in the world and holds a collection of priceless works, particularly from the period of the Italian Renaissance.

6. The Volga is the longest river in which among the following continents?

A. Australia
B. South America
C. North America
D. Europe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Europe

Explanation: The Volga is the longest river in Europe. It is also Europe’s largest river in terms of discharge and drainage basin. The river flows through central Russia and into the Caspian Sea, and is widely regarded as the national river of Russia. Eleven of the twenty largest cities of Russia, including the capital, Moscow, are located in the Volga’s drainage basin.

7. Foreign reinsurance companies have mobilised Rs ________ premium in 2017-18, their first full year of operations in India.
A. 2662 crore
B. 3472 crore
C. 4728 crore
D. 6216 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6216 crore

Explanation: Foreign reinsurance companies have mobilised Rs 6,216 crore premium in 2017-18, their first full year of operations in India. Out of nine foreign reinsurers, Swiss Re — the second largest global reinsurer — has the largest share of Rs 2,047 crore, while Munich based Munich Re and Paris-based SCOR SE have reported Rs 1,307 crore and Rs 1,186 crore of premium, respectively. During the year 2017-18, foreign reinsurance branches infused assigned capital of Rs 1,452.54 crore, Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) said. Foreign reinsurers had recently asked the IRDAI to scrap the practice of giving first preference to public sector GIC Re for any reinsurance contract.

8. Bala Kailasam Memorial Award (BKMA) has been recently given to ___________ for his/her Assamese documentary Loralir Sadhukath.
A. Rekha Bhardwaj
B. Sushil Modi
C. Anuradha Singh
D. Mukul Haloi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mukul Haloi

Explanation: The Bala Kailasam Memorial Award (BKMA) was given to Mukul Haloi, for his Assamese documentary Loralir Sadhukatha, on Saturday at the NFDC Tagore Film Centre. The documentary, which has been scripted, shot, directed and edited by him, was previously screened at several film festivals including the Mumbai Film Festival 2018. Loralir Sadhukatha, which translates to tales from our childhood, attempts to recollect and present the lives of people in 1990s Assam, amidst the conflict and violence with the presence of the army and the United Liberation Front of Asom (ULFA).

9. According to the recent government’s decision, the women will be inducted in a graded manner to eventually comprise ____ per cent of total Corps of Military Police of the Army.
A. 10
B. 20
C. 25
D. 33
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20

Explanation: Defence Minister Nirmala Sitharaman cleared the decision to induct women as jawans in Corps of Military Police (CMP) in Army. The women will be inducted in a graded manner to eventually comprise 20 per cent of total Corps of Military Police of the Army. Sitharaman said that a ‘historic’ decision has been taken with an aim to ‘enhance their representation’ in the armed forces- news agency PTI reported.

10. Uttar Pradesh cabinet recently approved the proposal of renaming the Mughalsarai tehsil after _____________.

A. Pandit Deendayal Upadhyay
B. Indira Gandhi
C. Atal Bihari Vajpayee
D. Jawahar Lal Nehru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pandit Deendayal Upadhyay

Explanation: The Uttar Pradesh cabinet approved the proposal of renaming the Mughalsarai tehsil as Pandit Deendayal Upadhyay, the co-founder and president of Bharatiya Jana Sangh. Many places in the state have witnessed change in names in the recent past under Chief Minister Yogi Adityanath-led Uttar Pradesh government. In August last year, the iconic Mughalsarai Railway station got officially renamed as Pandit Deendayal UpadhyayJunction. On October 16 last year, Allahabad was formally rechristened to Prayagraj. Both the Centre and the state government have drawn much flak from the opposition for the renaming spree.

11.The Oder–Neisse line is the basis of the international border between ________ & __________.
A. Germany, Poland
B. France, UK
C. Pakistan, Afghanistan
D. Iran, Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Germany, Poland

Explanation: The Oder–Neisse line is the basis of the international border between Germany and Poland. It mainly runs along the Oder and Lusatian Neisse rivers and meets the Baltic Sea in the north, just west of the seaports of Szczecin and Świnoujście

12.Naval Science & Technological Laboratory (NSTL) organized the NSTL – Academia Meet (NAM 2019) with the theme ________________.
A. Artificial Intelligence for Naval Systems
B. Robotics in Naval Mechanism
C. Technology & Intelligence: An Uncharted Path
D. Bright Future: Limitless Opportunities
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Artificial Intelligence for Naval Systems

Explanation:Naval Science & Technological Laboratory (NSTL) organized the NSTL – Academia Meet (NAM 2019) at Mohapatra Manasi Auditorium, NSTL on 19th January 2019. With the theme “Artificial Intelligence for Naval Systems”, NAM 2019 provided the ideal platform for deliberation and discussion on the topic of Artificial Intelligence (AI) and its application to defence systems, with specific emphasis on naval systems. A galaxy of researchers and faculty from 18 Universities, technologists and system developers of six labs of the DRDO – NSTL, NMRL, CAIR, NPOL, DMRL & DEAL actively participated in the meet and exchanged views and ideas in the exciting area of research – AI.

13. Prime Minister Modi inaugurated the National Museum of Indian Cinema in ____________ recently.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Gurugram
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation:  Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the National Museum of Indian Cinema in Mumbai. The Prime Minister took a tour of the Museum, after which he addressed a gathering of the film fraternity. Speaking on the occasion, he congratulated everyone for the inauguration of NMIC, which he said showcases the entire history of Indian cinema in one place. He also congratulated the film fraternity, under whose guidance Indian cinema has been continuously making new strides.

14. ___________ has recently resigned as Chairman of The Energy Resources Institute (TERI).
A. Ashok Chawla
B. Manish Kapoor
C. Brij Bhushan
D. Ajay Rana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ashok Chawla

Explanation:Former finance secretary, Ashok Chawla, has resigned as Chairman of The Energy Resources Institute (TERI). Mr. Chawla had replaced B.V. Sreekantan Nair as the Chairman in February 2016. Mr. Nair resigned following a change in the council’s leadership  in the aftermath of the resignation of  R.K. Pachauri, who was asked to stepdown after charges of sexual harrassment.

15. Who will be the new Chief Information Officer and spokesperson of the CBI?

A. Abhishek Dayal
B. Nitin Wakankar
C. Rakesh Verma
D. Shah Faesal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nitin Wakankar

Explanation: Senior Indian Information Service officer Nitin Wakankar will be the new Chief Information Officer and spokesperson of the CBI, replacing Abhishek Dayal who has been transferred to the Publications Division. The change in the agency comes close on the heels of removal of Alok Verma as the director of the Central Bureau of Investigation by a high powered selection committee.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email