Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 22nd February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 22nd February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 22nd February 2019


1. Which country has recently become the 73rd nation to sign the International Solar Alliance (ISA) framework agreement?
A. Pakistan
B. Iran
C. Palestine
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Saudi Arabia 

Explanation: Saudi Arabia has recently become the 73rd nation to sign the International Solar Alliance (ISA) framework agreement. The signing ceremony took place after a bilateral meeting between PM Modi and Mohammed bin Salman. Notably, Saudi Arabia’s Aramco, signed an agreement with a consortium of Indian oil companies for the construction of Ratnagiri Refinery in the state of Maharashtra.

2. Digital India Awards are going to be organized by which among the following?
A. NITI Aayog
B. FICCI
C. NIC
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NIC

Explanation: NIC ( National Informatics Centre ) is set to organize the 5th edition of Digital India Awards on 22nd February, 2019, where Hon’ble Minister Shri Ravi Shankar Prasad will grace the occasion and give away the awards. Beginning from 2010, the Digital India Awards have seen four editions so far. Over the years, the Digital India Awards have honored various government departments, which have done exemplary work.

3. Aero India-2019, sometimes seen in the news, kickstarted in ________.

A. Puri
B. Pune
C. Bengaluru
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: Aero India-2019, Asia’s biggest air show, has opened at Yelahanka Air force station, Bengaluru. It showcases aerospace majors and their technologies, which include transport aircraft, helicopters & fighter jets. It is a five-day-long biennial event, besides being a platform for aviation companies to forge new contracts & alliances.

4. ___________ has recently launched a new micro insurance plan “Micro Bachat”.
A. PNB Metlife
B. LIC
C. Bajaj Allianz
D. United Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. LIC

Explanation: Micro Bachat, a non-linked, regular premium,  participating Endowment Micro Insurance Plan, has been recently launched by Life Insurance Corporation of India. This plan will be eligible for loyalty additions. The premiums under this plan can be paid regularly at yearly, half-yearly, quarterly or monthly intervals. Furthermore, the total basic sum assured under all policies issued under this plan for an individual life shouldn’t exceed Rs 2 lakh.

5. “Festival of India”, sometimes seen in the news, kick-started in which among the following countries?

A. Bhutan
B. Afghanistan
C. Nepal
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nepal

Explanation: A month-long ‘Festival of India’ started in Kathmandu, Nepal. This fest is to familiarise the new generation of the nation about the similarities between the two nations. Indian Embassy and Swami Vivekananda Cultural Centre, has organized this festival. It is being held from February 19th to March 21st.

6. PayU India has recently appointed _____________ as a new CEO.

A. Amrish Rau
B. Anirban Mukherjee
C. Laurent le Moal
D. Jitendra Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anirban Mukherjee 

Explanation: Anirban Mukherjee, fintech veteran & former co-chief executive of Reliance Payments, has been appointed as a new CEO of PayU India. He has also worked for Accenture, Capital One & Standard Chartered Bank.

7. Who became the first set of Indian women boxers to notch up gold medals in Bulgaria?
A. Seema Chahal and Sarita Devi
B. Ankushita Boro and Sarjubala
C. Nikhat Zareen and Meena Kumari
D. Pinki Rani and Kavita Goyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nikhat Zareen and Meena Kumari 

Explanation: At the 70th Strandja Memorial tournament in Sofia, Bulgaria, Nikhat Zareen and Meena Kumari Devi became the 1st set of Indian women boxers to win gold medals. India had won 11 medals of which two were gold in the 2018 edition.

8. NICRA, sometimes seen in the news, stands for what among the following?
A. National Initiative on Climate Resilient Advancement
B. National Initiative on Climate & Irrigation Resilient Agriculture
C. National Initiative on Crop Resilient Agriculture
D. National Initiative on Climate Resilient Agriculture
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. National Initiative on Climate Resilient Agriculture 

Explanation: NICRA stands for ‘National Initiative on Climate Resilient Agriculture’. It was launched during February 2011. It has three major goals namely capacity building, strategic research & technology. It aims to enhance resilience of agriculture of India to climate vulnerabilities.

9. Students from which among the following nations, were recently awarded Mahatma Gandhi scholarships for study in India?
A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka 

Explanation: From all 25 districts, around 150 students were awarded Mahatma Gandhi scholarships for study in India. Its is the 12th year in continuum that India has provided the above mentioned scholarships to bright students across the nation of Sri Lanka.

10. NABH has recently revamped entry level certification process through a new portal called HOPE. Expand HOPE.
A. Healthy Organizations’ Platter for Entry-Level-Certification
B. Hopeful Organizations’ Platform for Entry-Level-Certification
C. Health-Affordable Organizations’ Platform for Entry-Level-Certification
D. Healthcare Organizations’ Platform for Entry-Level-Certification
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Healthcare Organizations’ Platform for Entry-Level-Certification

Explanation: To make Entry-Level-Certification faster, simpler & user-friendly, NABH (National Accreditation Board for Hospitals and Healthcare Organizations) has wholly revamped this process. NABH has partnered with many organizations like Patient Safety and Access Initiative of India Foundation (PSAIIF), Consortium of Accredited Healthcare etc. to support maximum HCO/SHCOs in the nation. NABH is a constituent body of QCI. And it has been working to ensure global accreditation in Indian healthcare sector. Moreover, it has also designed an exhaustive healthcare standard for Indian hospitals.

11. Which among the following officially declared a Great Barrier Reef rodent extinct?

A. US
B. Australia
C. Mauritius
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Australia

Explanation: Australian Government has officially declared a rodent Bramble Cay melomys, extinct. It only lived on the island of Torres Strait, which lies between the coast of Queensland and Papua New Guinea. This mammal extinction, is the first of its kind, to be caused by human induced climate change. Its loss has generated sadness in Australia and abroad.

12. Government has recently launched ____________ on the lines of Operation Blackboard to provide better digital education.

A. Operation Tech-Savvy
B. Operation Digitisation
C. Operation Industry 2.0
D. Operation Digital Board
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Operation Digital Board

Explanation: Operation Digital Board has been recently launched by the central government to provide better digital education in academic institutions. Around 7 lakh classrooms of 9th, 10th and 11th standards and 2 lakh classrooms of universities & colleges will be equipped with digital boards in the next 3 years. With different kinds of digital teaching materials, quality lectures and other facilities, this move would revolutionize the education system in the nation with different kinds of digital teaching materials, quality lectures and other facilities.

13. ‘Comprehensive Security Dialogue’, sometimes seen in the news, has been agreed to be constituted between India & __________.
A. Pakistan
B. Saudi Arabia
C. Israel
D. Syria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saudi Arabia

Explanation: In order to enhance the cooperation in the counter terrorism efforts, India & Saudi Arabia agreed to constitute a ‘Comprehensive Security Dialogue’ at the level of National Security Advisors. Both sides also decided to set up Joint Working Group ( JWG ) on Counter-Terrorism. Notably, The crown prince-Modi meet took place two days after the prominent Arab leader concluded a high-profile visit to Pakistan.

14. ISSF (International Shooting Sports Federation) World Cup 2019 recently began in _______.
A. Mumbai
B. Gurugram
C. Mohali
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: ISSF (International Shooting Sports Federation) – World Cup 2019 started in New Delhi recently. It would have 16 Tokyo 2020 Olympics quota places up for grabs. Around 503 shooters from roughly 58 countries will be competing for top honours with 8 of the 10 events offering Olympic quota places.

15. To explore opportunities for future collaborations in the field of forestry science, MoEF&CC signed a memorandum of uderstanding (MoU) with _________.

A. Harvard University
B. Punjab University
C. Cambridge University
D. University of British Columbia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. University of British Columbia 

Explanation: To explore opportunities for future collaborations in the field of forestry science, MoEF&CC, for next 10 years, signed a memorandum of understanding (MoU) with University of British Columbia, Canada. It will help in exchange of students, faculty, developing projects, livelihood opportunities and increase income of the forest based communities. It would also assist the industries to optimize the use of forest resources with access of technology to different stakeholders by the respective organizations.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 21st February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email