Important G.K. & Current Affairs Questions – 21st January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 21st January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 21st January 2019


1.Young Scientist Programme, sometimes seen in the news, has been recently launched by ________.
A. NASA
B. JAXA
C. ESA
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ISRO

Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced the Young Scientist Programme for the young minds to encourage scientific talent and increase scientific pool in the country. The initiative, chalked to attract young minds and arouse interest in this niche arena, is conceptualised on the lines of a similar programme run by American space agency NASA. ISRO will select over 100 students from across India and give them practical experience of how satellites are built under the new Young Scientist Programme.

2.. Insolvency Regulator has set up a working group under _________ to recommend a complete regulatory framework to facilitate insolvency resolution and liquidation of debtors in a corporate group within IBC.
A. UK Sinha
B. Mahesh Rana
C. Ananth Subramanian
D. Raj Shekhar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UK Sinha

Explanation: The insolvency regulator has set up a working group under former Securities and Exchange Board of India (Sebi) Chairman UK Sinha to recommend a complete regulatory framework to facilitate insolvency resolution and liquidation of debtors in a corporate group within the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC). At present, the IBC provides for the resolution or liquidation of only individual stressed companies. So a framework within the IBC is sought to be created for the resolution/liquidation of an entire stressed corporate group having several entities in multiple NCLT jurisdictions.

3. . ___________ has recently released it’s report: Regulatory Indicators for Sustainable Energy (RISE) 2018.

A. IMF
B. World Bank
C. FICCI
D. ISA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation:World Bank has released its report — Regulatory Indicators for Sustainable Energy (RISE) 2018 — charting global progress on sustainable energy policies. The report was released on the sidelines of the 24th Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change (COP24).

4.India and _________ signed a deal for long-term supply of uranium from the resource rich Central Asian country to power its domestic atomic reactors.

A. Kazakhstan
B. Russia
C. Uzbekistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uzbekistan

Explanation: India and Uzbekistan signed a deal for long-term supply of uranium from the resource rich Central Asian country to power its domestic atomic reactors. The deal was signed on Friday during Uzbek President Shavkat Mirziyoyev’s visit to the Vibrant Gujarat business summit in Gandhinagar, his second trip to India since October. After Kazakhstan, Uzbekistan will become the second Central Asian country to supply uranium to India. The two sides have negotiated the uranium supply for years and it was only in 2017 that Mirziyoyev, who came to power in 2016, decided to concretise the deal.

5. The 4th edition of ‘India Steel 2019 – Exhibition & Conference’ is being organised in ___________.

A. Chandigarh
B. Amritsar
C. Mumbai
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C.Mumbai

Explanation: The 4th edition of ‘India Steel 2019 – Exhibition & Conference’ is being organised by the Ministry of Steel, Government of India along with the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) in Mumbai on January 22- 24, 2019. The annual steel exhibition and conference aims at developing a road map for the growth of the industry. Over the years, the event has become the most preferred platform for buyers, sellers, technology providers, manufacturers, traders, importers, investors and other allied organisations and institutions from the steel sector to interact and develop business relationships. With the theme ‘Balancing Steel Demand & Supply Dynamics: Building a New India’, the event will highlight the current trends, developments, challenges and prospects of the steel industry. A Reverse Buyer Seller Meet (RBSM) with delegations from the CIS, Africa, SAARC, and the Middle East will be organised which will help the Indian exporters interact with their potential buyers from these countries and forge collaborations. More than 250 hosted buyers will participate and have pre-fixed B2B and B2G meetings.

6. The country’s first cremation ground for cows will be prepared in __________.

A. Patiala
B. Noida
C. Kochi
D. Bhopal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bhopal

Explanation: The country’s first cremation ground for cows will be prepared in Madhya Pradesh’s capital Bhopal and the city’s municipal authorities are already on the lookout for a site for the purpose. Bhopal Mayor Alok Sharma said: “The municipal corporation wants to prepare a cow cremation centre for their salvation. We will do it as soon as we find a suitable land for it.” Sharma said that the project was already under discussion during former Chief Minister Shivraj Singh Chouhan’s regime, and now they were taking it forward.

7. __________ was recently appointed as the acting chief justice of the Karnataka High Court.
A. Dinesh Maheshwari
B. Lingappa Narayana Swamy
C. Satish Kaul
D. Dipak Misra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lingappa Narayana Swamy

Explanation: Justice Lingappa Narayana Swamy was appointed as the acting chief justice of the Karnataka High Court following the elevation of its chief justice Dinesh Maheshwari to the Supreme Court. A law ministry notification said Swamy, the senior-most judge of the Karnataka High Court after the chief justice, will “perform the duties of the office of the chief justice” when Justice Maheshwari relinquishes charge.

8. _____________ has been appointed as Director General (Investigation) in the National Human Rights Commission recently.
A. Naval Kishor
B. Prabhat Singh
C. Rakesh Asthana
D. Sunil Lamba
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prabhat Singh

Explanation: Senior IPS officer Prabhat Singh has been appointed as Director General (Investigation) in the National Human Rights Commission recently

9. Parliament’s Budget Session will start from ___________, according to a decision taken at the meeting of Cabinet Committee on Parliamentary Affairs (CCPA).
A. February 1
B. February 4
C. February 6
D. February 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Parliament’s Budget Session will start from January 31 and will last till February 13, according to a decision taken at the meeting of Cabinet Committee on Parliamentary Affairs (CCPA). This will be the last session of the current Lok Sabha before it gets dissolved and fresh elections are held to elect a new Lok Sabha. Finance minister Arun Jaitley will table this year’s Budget which will be a vote on account. The Full Budget will come only after the new government is formed.

10. Vishakha Mulye has been reappointed recently as the Executive Director of ________ for 2 years.

A. SBI
B. HDFC
C. ICICI
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. ICICI

Explanation: ICICI Bank said RBI has given nod for the reappointment of Vishakha Mulye as bank’s executive director (ED) for two years. The reappointment is effective from January 19, 2019, ICICI Bank said in a regulatory filing. She has been ED of the bank since 2015 and heading the wholesale banking group

11. ___________ became the world’s youngest person to climb the seven highest peaks and the seven highest volcanic summits across the seven continents of the world in seven years.

A. Satyarup Siddhanta
B. Kamlesh Verma
C. Raj Sahni
D. Deepak Dureja
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Satyarup Siddhanta

Explanation: Kolkata mountaineer Satyarup Siddhanta reached the peak of Antartica’s highest point, the 4,285m Mount Sidley, on Wednesday and became the world’s youngest person to climb the seven highest peaks and the seven highest volcanic summits across the seven continents of the world in seven years. He is also the first person in India to conquer the seven mountain peaks and seven volcanic summits.

12.First Odisha Turtle festival has been recently held in _________.
A. Cuttack
B. Rourkela
C. Sambalpur
D. Puri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Puri

Explanation: Hundreds of tourists thronged Puri sea beach here to witness the first Odisha Turtle Festival held to create awareness and promote ideas on conservation of olive ridley turtles. The one-day festival organised by Cox & Kings Foundation in association with Humane Society International/India and Action for Protection of Wild Animals (APOWA) featured events like sand art and painting exhibitions. Several attractive stalls showcasing local artifacts were also put up at the festival. Worth mentioning, Odisha is the largest recipient of Olive Ridley Turtles that recorded about a million of them visiting the coastal State in October 2018.

13. Universal Postal Union, sometimes seen in the news, is headquartered in __________.
A. USA
B. Germany
C. Austria
D. Switzerland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Switzerland

Explanation:  The Universal Postal Union, established by the Treaty of Bern of 1874, is a specialized agency of the United Nations (UN) that coordinates postal policies among member nations, in addition to the worldwide postal system. The UPU contains four bodies consisting of the Congress, the Council of Administration (CA), the Postal Operations Council (POC) and the International Bureau (IB). It also oversees the Telematics and Express Mail Service (EMS) cooperatives. Each member agrees to the same terms for conducting international postal duties. The UPU’s headquarters are located in Bern, Switzerland.

14. ___________ decided to step down as the head coach of the Indian football team following team’s exit from 2019 AFC Asian Cup.
A. Pronay Halder
B. Praful Patel
C. Abhishek Yadav
D. Stephen Constantine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Stephen Constantine

Explanation:Stephen Constantine has decided to step down as the head coach of the Indian football team following team’s exit from 2019 AFC Asian Cup. India went down fighting against Bahrain in their last Group A match. The 56-year-old Constantine, who had earlier coached India from 2002 to 2005, was handed over reins of the team again in 2015. He guided India to the Asian Cup after a gap of eight years.

15. ____________ recently launched ‘Damini’, a free mobile-based application that can warn people about lightning at least 30-45 minutes before it strikes.

A. Indian Institute of Tropical Meteorology
B. DRDO
C. ISRO
D. Akshay Patra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Institute of Tropical Meteorology

Explanation: The Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) launched ‘Damini’, a free mobile-based application that can warn people about lightning at least 30-45 minutes before it strikes. The first-of-its-kind app was launched by Vijay Bhatkar, eminent scientist and chancellor of Nalanda University, during an event to mark the 57th foundation day of IITM, in Pune.Among the vagaries of weather and extreme climate conditions — floods, droughts, lightning, heavy rainfall, cold waves and heat waves — lightning strikes are known to cause the maximum casualties in India. Of the 1,538 deaths reported due to extreme weather conditions in India in 2016, 424 people died due to lightning strikes, as per the ‘Climate of India’ report released by the India Meteorological Department (IMD).

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email