Important G.K. & Current Affairs Questions – 21st February 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 21st February 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – February 2019

February Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 21st February 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – February 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 21st February 2019


1. Finance Ministry recently announced to infuse Rs __________ in 12 public sector banks.
A. 48,239 crore
B. 97,239 crore
C. 78,209 crore
D. 41,009 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 48,239 crore

Explanation: To help them maintain regulatory capital requirements, Finance Ministry recently announced to infuse Rs 48,239 crore in 12 public sector banks. The whole infusion will be done through recapitalisation bonds.

2. ICC has recently banned UAE-based coach Irfan Ansari from all cricket for how many years?
A. 5
B. 8
C. 10
D. 15
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10

Explanation: UAE-based coach Irfan Ansari has been recently banned by the International Cricket Council (ICC), after he was found guilty of corruption. The governing body said Ansari, had breached three counts of its Anti-Corruption Code.

3. Ravi Shankar Prasad recently launched a tele-law mobile app _________ to ensure empowerment to the common man through technology for access to justice.

A. Nyaya Mitra
B. Nyaya Bandhu
C. Nyaya Shulk
D. Nyaya Muft
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nyaya Bandhu

Explanation: Law minister Ravi Shankar Prasad, recently, launched a tele-law mobile app called Nyaya Bandhu. The app will reportedly benefit 73,000 PLVs ( Para legal volunteers ) of National Legal Service Authority and State Legal Services Authorities. It has been integrated with a dashboard for confirming and registering the pre-registered cases.

4. Which among the following state assemblies passed passed Official Language (Amendment) Bill 2019, to make Sanskrit as the second official language?
A. Jammu & Kashmir
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: To make Sanskrit as the second official language of the state, Himachal Pradesh Assembly recently passed Official Language (Amendment) Bill 2019. The Himachal Pradesh University of Health Sciences (Amendment) Bill, 2019 has also been passed by the assembly to rename the university after the name of Atal Bihari Vajpayee.

5. ‘Trip Protector’ insurance policy, sometimes seen in the news, has been launched by which among the following?

A. PNB Metlife
B. HDFC ERGO General Insurance
C. Life Insurance Corporation
D. Exide Life Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC ERGO General Insurance

Explanation: One of India’s largest non-life insurance providers, HDFC ERGO General Insurance Company recently launched ‘Trip Protector’ insurance policy. It would enable travellers to purchase refundable or non-refundable tickets. Notably, it also contains the provision of refunding cost incurred towards visa.

6. Who recently chaired the 2nd meeting of the reconstituted National Tourism Advisory Council (NTAC)?

A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. Arun Jaitley
D. K.J. Alphons
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. K.J. Alphons

Explanation: 2nd meeting of the reconstituted National Tourism Advisory Council (NTAC) has been recently chaired by Union Minister for Tourism, Shri K.J. Alphons. The NTAC acts as think tank of the Ministry of Tourism. It also gives advice to the government on various tourism related matters.

7. President of India, recently unveiled a statue of Mahatma Gandhi in which among the following cities?

A. Nagpur
B. Chennai
C. Chandigarh
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chennai 

Explanation: Shri Ram Nath Kovind, recently unveiled a statue of Gandhi at the Dakshina Bharat Hindi Prachar Sabha in Chennai. He said that there is a practical advantage to learn languages of other states. Notably, Dakshina Bharat Hindi Prachar Sabha, has completed 100 years.

8. The Central Board recently recommended crediting of ______ rate on the EPF accumulations in the EPF members’ accounts for 2018-19.
A. 8.10%
B. 8.45%
C. 8.65%
D. 9.00%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 8.65%

Explanation: Union Minister Shri Santosh Kumar Gangwar, recently chaired the 224th meeting of the Central Board of Trustees. It ratified the amendment in EPF Scheme 1952,to enable accounting of Investment in Exchange Traded Funds (ETFs). The board also approved revised estimate for 2018-19 and budget estimates for 2019-20.

9. Vice President of India, recently  inaugurated Nellore All India Radio FM Station in which among the following states?
A. Telangana
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Shri M. Venkaiah Naidu recently inaugurated Nellore AIR FM Station in the state of Andhra Pradesh. He also appealed to all states to make  respective mother tongue a compulsory subject upto primary school. in times of natural calamities, radio often becomes the savior, Naidu said.

10. ‘Param Shivay’, sometimes seen in the news, is a __________.
A. Satellite
B. Supercomputer
C. Asteroid
D. Dwarf Planet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Supercomputer 

Explanation: PM Modi recently inaugurated the first of several supercomputers at IIT-BHU. It is named after the Indian god Shiva and is called ‘Param Shivay’. Under the National Supercomputing Mission, It has been built at the cost of Rs 32.5 crore. The agreement was signed by (C-DAC) Centre for Development of Advanced Computing and French company Atos.

11. A Conference on the VISION ZERO has been organized recently in which among the following cities?

A. Kochi
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Noida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Mumbai

Explanation: A 3-day conference on the VISION ZERO has been held from 18th to 20th February, in Mumbai, Maharashtra. Notably, ‘Vision Zero’ concept is gaining international acceptance. It’s expected to leverage the efforts of Indian government to raise the occupational safety in the nation. An exhibition showcasing personal protective equipments, has also been organised on the sidelines of the conference all under one roof.

12. Which bank has initiated slew of measures, including waving off outstanding loans of 23 CRPF soldiers martyred in a terrorist attack in Pulwama district?

A. Kolkata
B. Pune
C. Thiruvananthapuram
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Thiruvananthapuram

Explanation: Thiruvananthapuram in Kerala, is all prepared to host the festival of Attaukal Ponkala. It is considered as one of the world’s largest religious gathering of women. Attukal temple is also known as ‘women’s Sabarimala’ as only women perform the ritual. The women, will prepare ‘pongala’ which is mix of scraped coconut, rice, jaggery in fresh earthen or metal pots.

13. Which among the following has received the “bulk production clearance” for supplying 114 number of ‘Dhanush’?
A. DRDO
B. ISRO
C. OFB
D. NITI Aayog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. OFB

Explanation: Recently, Ordnance Factory Board (OFB) has received the bulk production clearance from the Ministry of Defence for supplying 114 ‘Dhanush’. It is the first-ever indigenous artillery gun. It has also been electronically upgraded to improve firing accuracies. It’s performance has been evaluated under difficult conditions in many phases. Dhanush’ is the outcome of joint efforts by the OFB & Army with contributions from the DGQA, DRDO and several private enterprises.

14. Which country recently signed a directive to create a Space Force as a sixth military branch?
A. India
B. China
C. USA
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. USA

Explanation: To create the Space Force as the sixth military branch, President Trump recently signed a directive. It is also known as Space Policy Directive 4 (SPD-4). Notably, the Air Force is USA’s youngest branch and was added shortly after second World War. Presently, the U.S. Air Force manages the space domain through the U.S. Space Command.

15. The government recently approved the launch of the KUSUM scheme with a central aid of ________.

A. ₹34,422 crore
B. ₹82,422 crore
C. ₹30,426 crore
D. ₹114,422 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹34,422 crore 

Explanation: Recently, Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan (KUSUM) has been approved for launch with the aid of ₹34,422 crore. It aims to provide water & financial security to farmers. This scheme would have considerable environmental impact, besides having direct employment potential .

Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th February 2019

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email