Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 20th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 20th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 20th January 2019


1. The Group of 77 (G77) – the largest single coalition of developing countries at the UN – is to be chaired by ___________.
A. Israel
B. India
C. China
D. Palestine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Palestine

Explanation: The Group of 77 (G77) – the largest single coalition of developing countries at the UN – is to be chaired by Palestine, come January. “It’s a historical first, both for Palestine and the G77,” an Asian diplomat told IPS, pointing out that Palestine will be politically empowered to collectively represent 134 UN member states, including China. Created in June 1964, the 54-year-old group comprises over 80% of the world’s population and approximately two-thirds of UN membership

2. ____________ will be the site of the country’s second defence innovation hub after Coimbatore in Tamil Nadu.
A. Mohali
B. Prayagraj
C. Kolkata
D. Nashik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nashik

Explanation: Nashik in Maharashtra will be the site of the country’s second defence innovation hub after Coimbatore in Tamil Nadu, Union Minister of State for Defence Subhash Bhamre said. He was speaking at a defence industry stakeholders meeting on January 17 in Ojhar town here. He said the defence innovation hub at Nashik will help local industries and entrepreneurs and further the Centre’s Make in India push in the country’s defence sector.

3. PM recently inaugurated the Armoured Systems Complex of Larsen and Toubro in _______, the first private facility in the country where the K9 Vajra self-propelled Howitzer guns will be manufactured.

A. Maharashtra
B. Odisha
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: Prime Minister Narendra Modi Saturday inaugurated the Armoured Systems Complex of Larsen and Toubro in Gujarat, the first private facility in the country where the K9 Vajra self-propelled Howitzer guns will be manufactured. L&T had in 2017 won the Rs 4,500-crore contract from the Ministry of Defence to supply 100 units of K9 Vajra-T 155 mm/52 calibre tracked self-propelled gun systems to the Indian Army under the Centre’s ”Make in India” initiative.

4.__________ was recently appointed as the new Director General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).

A. Alok Verma
B. Rakesh Asthana
C. Sunil Lamba
D. Kishor Kamal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rakesh Asthana

Explanation: A day after the government curtailed his tenure at the Central Bureau of Investigation (CBI) as Special Director, Rakesh Asthana, who had a bitter fight with ousted agency chief Alok Verma, was on Friday appointed as the new Director General of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS). An official notification said the Appointments Committee of the Cabinet had approved the appointment of Rakesh Asthana as Director General, BCAS by temporarily upgrading the post of Director General, BCAS to that of DG level, on a personal basis, for a period of two years with effect from the date of assumption of charge of the post or until further orders, whichever is earlier.

5. Organisation of Islamic Cooperation, sometimes seen in the news, is headquartered in ___________.

A. Israel
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Saudi Arabia

Explanation: The Organisation of Islamic Cooperation is an international organization founded in 1969, consisting of 57 member states, with a collective population of over 1.8 billion as of 2015 with 53 countries being Muslim Majority countries. The organisation states that it is “the collective voice of the Muslim world” and works to “safeguard and protect the interests of the Muslim world in the spirit of promoting international peace and harmony”.

6. The Finance Ministry, recently launched the ‘Know Your Budget’ series on ___________.

A. Instagram
B. Twitter
C. Facebook
D. Snapchat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Twitter

Explanation: Seeking to educate the general public about the budgetary process, the finance ministry on Tuesday started a series on Twitter providing definitions of various terms used in the budget. The ‘Know Your Budget’ series, which explains the importance of Union Budget and its making, would continue for about a fortnight.

7. _________ became the third state to implement 10 per cent reservation in jobs and educational institutions for the economically backward in the general category.
A. Telangana
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh became the third state to implement 10 per cent reservation in jobs and educational institutions for the economically backward in the general category after the state government approved the decision. The approval came through during a cabinet meeting here. Earlier, the state governments of Gujarat and Jharkhand had announced their decision to implementation 10% reservation.

8. National Pharmacist Day is observed annually on ____________.
A. January 15
B. January 18
C. January 21
D. January 24
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:National Pharmacist Day is observed annually on January 12.  This day has been set aside to recognize and honor all pharmacists across the nation. The role of pharmacists over the years has shifted from the classical “lick, stick and pour” dispensary role to being an integrated member of the health care team directly involved in patient care. After mastering biochemical mechanisms of action of drugs, physiology, and pathophysiology, pharmacists interpret and communicate their specialized knowledge to patients, physicians, and other healthcare providers

9. Union Minister for Tourism, K. J. Alphons attended the Seventh Meeting of Tourism Ministers of ASEAN and India held in _________.
A. Sri Lanka
B. Indonesia
C. Vietnam
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vietnam

Explanation: The Union Minister for Tourism, K. J. Alphons attended the Seventh Meeting of Tourism Ministers of ASEAN and India held in Ha Long City, Viet Nam. K J Alphons co-chaired the Tourism Ministers’ meeting with the Minister of Culture, Sports and Tourism of Viet Nam, Mr. Nguyen Ngoc Thien. The Ministers’ meeting noted the strengthened tourism performance of ASEAN and India in 2018 with preliminary numbers of  139.5 million tourist arrivals to ASEAN and India in the year with an increase of 7.4 per cent as compared to the previous year.During the meeting, the Ministers welcomed the decisions of the ASEAN-India Informal Breakfast Summit held on 15 November 2018 in Singapore.

10. ___________ has become the first country in the world to legalise equal pay.

A. Switzerland
B. Norway
C. UK
D. Iceland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Iceland

Explanation: Women’s rights have always been an issue of concern all over the world. Both in the personal and professional spaces, the debate on gender equality is almost never ending. However, Iceland has stepped up for equality and has become the first country in the world to legalise equal pay. According to a law passed by the parliament, all companies, both private and public, need to prove that their wage practices don’t discriminate against women. The only difference in wages that may exist, should be on the basis of education, output, and skills.

11. _______ will host the 14th session of the Conference of Parties to United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) this year.

A. Iran
B. India
C. USA
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. India

Explanation:India will host the 14th session of the Conference of Parties to United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) this year to address the issue of land degradation and desertification.  source close to the Ministry of Environment, Forests and Climate Change said the conference of the UNCCD, which has participation from over 100 countries, is likely to be held in October. The UNCCD, established in 1994, has 197 parties working towards maintaining and restoring land and soil productivity and mitigating the effects of drought

12. __________ has announced to give ‘Shaurya Award’ to students in the name of 71 personnel of the state police force who laid down their lives while protecting society and maintaining law and order in the state.
A. Rajasthan
B. Punjab
C. Maharashtra
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Haryana

Explanation: Haryana government has announced to give ‘Shaurya Award’ to students in the name of 71 personnel of the state police force who laid down their lives while protecting society and maintaining law and order in the state. Under this award, prize money of Rs 11,000 in memory of a police martyr will be given to a student for courageous deeds every year in a village block where the school is located and where a martyr studied during his childhood, said Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar.

13. Losar, sometimes seen in the news, is a festival in __________.
A. Islam
B. Buddhism
C. Jainism
D. Sikhism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Buddhism

Explanation:  Losar is a festival in Tibetan Buddhism. The holiday is celebrated on various dates depending on location and tradition. The holiday is a new year’s festival, celebrated on the first day of the lunisolar Tibetan calendar, which corresponds to a date in February or March in the Gregorian calendar. In 2018, the new year commenced on the 16th of February and celebrations will run until the 18th of the same month. It also commenced the Year of the Male Earth Dog.

14. The first-ever vulture and raptor survey has been recently conducted in the ___________.
A. Wayanad Wildlife Sanctuary
B. Kanha National Park
C. Jim Corbett National Park
D. Panna Reserve
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Wayanad Wildlife Sanctuary

Explanation:The first-ever vulture and raptor survey that concluded in the Wayanad landscape recently recorded 24 species of raptors and four species of vultures. The three-day programme, organised by the Forest and Wildlife Department, was held in the Wayanad Wildlife Sanctuary (WWS) and two territorial forest divisions, including the South and North Wayanad Forest Divisions. Raptors come under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972 and have apex predator status in an ecosystem.

15. Etikoppaka, sometimes seen in the news, is a small village in which among the following states?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: Etikoppaka is a small village on the banks of Varaha River in Visakhapatnam district of Andhra Pradesh, India. In 2017, the traditional Etikoppaka toys acquired a Geographical Indications (GI) tag. Etikoppaka toys or Etikoppaka Bommalu are made in the Etikoppaka region of Andhra Pradesh. The village is very famous for its toys made of wood.The toys are also called as lacquer toys because of application of lacquer coating. These are well known for canon toys, lord Ganesha form and bullock etc.The toys are made out of wood and are coloured with natural dyes derived from seeds, lacquer, bark, roots and leaves.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email